Intelectualii şi dialogul. Cine începe?

30 octombrie 2015
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Dorinţa de a reface punţile cu intelectualii, exprimată de noul lider PSD, n-a stîrnit prea multe ecouri, dar nici n-a rămas necomentată. În mod normal, o asemenea intenţie ar trebui luată în seamă şi ar trebui urmată de un prim pas. Dar cine să-l facă?

Dl Andrei Pleşu scria recent că e complicat: “Intelectualii sînt mofturoşi. Vor să aibă interlocutori competitivi”. Prin urmare, “e greu să-i seduci”. Un partid politic nu prea are cu ce să-i atragă pe intelectualii veritabili (căci despre ei vorbim, nu despre cei care au o diplomă de doctor obţinută cine ştie cum şi umblă după funcţii). I-ar putea atrage dacă le-ar oferi spaţiu şi condiţii pentru dezbateri de idei. Dar în partidele noastre – în toate! – tocmai ideile sînt în suferinţă. Iar dezbateri nu au loc cîtuşi de puţin. Partidele funcţionează monolitic, disciplinat, votează legi aşa cum hotărăşte conducerea, nu dezbat mai nimic. Cine afirmă în public vreo opinie diferită de a conducerii e imediat considerat trădător şi sancţionat pentru că “afectează imaginea partidului”. Care imagine? Aia de monolit, de partid înţepenit în metehne vechi, moştenite din comunism, după principiul “cine nu-i cu noi, e împotriva noastră”. Repet, toate partidele suferă de această maladie postcomunistă. Şi atunci, cum i-ar putea atrage pe intelectualii veritabili? Ce şi cum să dezbată?

Pe de altă parte, intelectualii înşişi au ezitări în a se lăsa implicaţi în vreun fel într-un dialog cu partidele politice. Partidele au, sistematic, cea mai scăzută cotă de încredere în toate sondajele. Sînt compromise. Şi atunci, cum ar putea vreun intelectual onest să accepte invitaţia la dialog din partea unui partid? Cum ar putea PSD face această invitaţie înainte de a demonstra că poate fi un partid frecventabil? Intelectualii sînt în general orgolioşi şi ţin – într-o măsură chiar mai mare decît politicienii – la imaginea lor publică. Nu le place să li se spună că “s-au dat cu partidele”.

Nu în ultimul rînd, dialogul dintre PSD (sau alte partide) şi intelectuali e greu de imaginat şi pentru că societatea noastră e cam flască în materie de dezbateri publice. Care sînt temele capabile să încingă spiritele şi să genereze polemici pasionante? Care sînt subiectele pe care le dezbat intelectualii înşişi, ce anume declanşează energiile intelectuale şi strălucirea ideilor? Greu de spus. Faţă de anii ’90, cînd existau dispute palpitante pe teme mari (democraţia, integrarea în Europa etc.), astăzi disputele între intelectuali se limitează la daraveri interne ale breslelor intelectuale, răbufniri de orgoliu, reacţii emoţionale ori contre între grupuri. Iar grupurile/grupările intelectuale sînt uneori mai degrabă imaginate de adversari, “construite” din te miri ce. Am recitit de curînd o bună parte din publicistica intelectualilor din anul 2012 – cînd cu plagiatul lui Ponta şi suspendarea lui Băsescu. S-au scris atunci, la nervi, tot felul de enormităţi, s-au cheltuit mari energii pentru a demonstra că trăim în dictatură, unii intelectuali au fost etichetaţi drept “băsişti” cam fără argumente, alţii au produs un fel de analize lăbărţate şi sofisticate despre relaţia dintre plagiat şi suspendare. Foarte multe lucruri scrise atunci sînt, azi, de tot hazul, altele sînt de neînţeles. Dar toate arată că, în lumea intelectuală românească, emoţia primează: sînt multe texte scrise la nervi, cu parapon, cu concluzia trasă dinainte. Numai a dezbatere de idei nu arată.

Aşa încît ar fi, într-un fel, foarte amuzant dacă PSD s-ar ţine de cuvînt şi chiar i-ar invita pe intelectuali la dialog. (Dacă aş fi consilier al liderului PSD, aş insista să meargă mai departe şi să facă primul pas spre “împăcarea cu intelectualii). S-ar umple presa şi site-urile şi Facebook-ul de explicaţii, comentarii, delimitări, analize şi pseudo-analize. Şi s-ar cam fîsîi totul. Căci – în dialog cu partidele sau nu – scena intelectuală românească suferă de lipsa marilor teme de dezbatere. Energiile se pierd mai degrabă în dispute mici. Cam ăştia sîntem.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.