Înjură-mă de mamă, moldovene!

16 martie 2011
Înjură mă de mamă, moldovene! jpeg

(Apărut în Dilema, nr. 471, 22 - 28 martie 2002, la tema "Faţa locurilor")

├Äntr-o dup─â-amiaz─â de var─â, ├«n urm─â cu vreo doi (trei?) ani, m─â aflam la masa mea de lucru ┼či scriam ceva. La un moment dat am auzit de-afar─â un glas sever: "Moldovene! Ce m─â-ta-n cur faci, b─âi, moldovene? B─âi, moldovene!" Am ├«nlemnit. ├Än prima clip─â am crezut c─â cineva se c─â┼ú─ârase pe bloc, p├«n─â la etajul nou─â unde locuiesc, ┼či m─â urm─âre┼čte de la fereastra deschis─â, pe mine, moldoveanul care tr─âie┼čte de 12 ani ├«n Bucure┼čti. Am ridicat ├«ncet capul de la computer ┼či am privit cerul. Nimeni. "B─âi, moldovene! Moldovene!" - a continuat glasul. M-am apropiat speriat de fereastr─â ┼či, cu mare precau┼úie, am privit ├«n st├«nga, ├«n dreapta... La dou─â ferestre distan┼ú─â, vecinul meu striga furios, cu n─âduf, altui vecin, aflat jos, ├«n fa┼úa blocului. Cel de jos ├«l ├«njura de mam─â pe vecinul meu de palier, iar acesta ├«i r─âspundea cu o jignire suprem─â: "B─âi, moldovene!". N-am c─âutat s─â aflu care a fost motivul conflictului dintre cei doi d├«mbovi┼úeni.

Dac─â acest schimb de ├«njur─âturi ar fi avut loc ├«n blocul ├«n care am crescut, situat ├«ntr-un cartier muncitoresc de la periferia Gala┼úiului, poate c─â nici nu l-a┼č fi auzit, v─âz├«ndu-mi mai departe de scris. Am scris ┼či ├«n casa p─ârin┼úilor mei din Gala┼úi, dar ├«n alte vremuri. Scrisul, lectura sau preg─âtirea examenelor la Politehnic─â ├«mi erau ├«ntrerupte de huruitul ma┼činilor care intrau ├«n curtea interioar─â a Complexului Alimentar. Pozi┼úia blocului nostru, aflat chiar ├«n spatele Complexului, era invidiat─â de to┼úi locuitorii cartierului. Nici bine nu se oprea ma┼čina cu br├«nz─â de vaci sau cea de carne, c─â to┼úi locatarii blocului formau deja o coad─â. Ei erau primii la cozile pentru ulei ┼či zah─âr pe cartel─â, tac├«muri ┼či ou─â. Fugeam ┼či eu la coad─â, pentru c─â, oric├«t de "artist" m-ar fi considerat p─ârin┼úii mei, eram ┼či eu o gur─â de hr─ânit. ├Än acel timp, consideram Bucure┼čtiul drept centrul Lumii sau mai degrab─â locul unde str─âlucea steaua destinului meu: acolo se aflau revistele la care trimiteam povestirile mele, editurile unde visam s─â-mi apar─â c─âr┼úile, marii critici literari pe care-i citeam cu venera┼úie ├«n publica┼úiile de specialitate, acolo se aflau teatrele ┼či Cinemateca. ├Än naivitatea mea (prostia mea - asta ca s─â fiu cinstit p├«n─â la cap─ât) consideram Casa Sc├«nteii drept cl─âdirea ├«n care lucrau cei mai talenta┼úi ┼či de┼čtep┼úi oameni de litere din ┼úar─â. Expedi┼úiile mele bucure┼čtene de-o zi, timp ├«n care ├«i l─âsam ceva proze lui Dinu Fl─âm├ónd sau regretatului Radu G. ┼óeposu pentru Amfiteatru, reprezentau subiectele pove┼čtilor spuse cu ├«nsufle┼úire prietenilor, p─ârin┼úilor, rudelor de diferite grade ┼či colegilor de facultate, care ├«ntr-o via┼ú─â studen┼úeasc─â cenu┼čie tolerau cu ├«ng─âduin┼ú─â astfel de povestiri "exotice". De pe urma unei singure zile petrecute la Bucure┼čti, ├«n care prindeam un film sau un spectacol de teatru, aveam ce s─â povestesc ├«n Gala┼úiul meu vreme de o lun─â.

Dac─â voiajul dura dou─â-trei zile (un festival studen┼úesc, de exemplu) aveam asigurate alte ┼čase luni de pove┼čti ┼či anecdote de Bucure┼čti.

Timp de doi ani n-am mai alergat la cozile din spatele Complexului Alimentar, pentru c─â am devenit stagiar la fabrica de r├«┼čni┼úe ┼či aspiratoare din Curtea de Arge┼č. Atrac┼úia Bucure┼čtiului s-a p─âstrat, de┼či c├«┼úiva strungari pe care-i pontam ├«n schimbul de noapte din sec┼úie s-au oferit, v─âz├«ndu-m─â c─â nu vorbesc ca moldovenii, s─â-mi g─âseasc─â o fat─â cu zestre ├«n zona Arge┼čului, s─â m─â ├«nsor, ┼či s─â r─âm├«n de-al lor. Aveau ┼úuic─â bun─â. Am fost de-al lor, f─âr─â s─â le dau curs ofertei, p├«n─â-n ziua ├«n care poetul Mircea Dinescu a ap─ârut pe micul ecran. Atunci am fugit ├«n Bucure┼čti ┼či am ├«nceput s─â scriu la gazete, a┼ča cum visasem ├«n cartierul meu din Gala┼úi. (Cu aceast─â ocazie am descoperit c─â oamenii de litere care lucraser─â p├«n─â atunci ├«n Casa Sc├«nteii nu erau chiar cei mai talenta┼úi ┼či de┼čtep┼úi din ┼úar─â.)

Locuiesc de 12 ani ├«n Bucure┼čti. De dou─â-trei ori pe an dau o fug─â la Gala┼úi, ├«n blocul a┼čezat ├«n spatele unui complex alimentar pustiu ┼či dezafectat. ┼×i de fiecare dat─â c├«nd m─â ├«nt├«lnesc cu vreun amic g─âl─â┼úean s├«nt ├«ntrebat dac─â am cas─â, dac─â am ma┼čin─â, familie, copii, dac─â am ajuns mare, m─âcar un ┼čef de gazet─â sau director la ceva, acolo, la Bucure┼čti. R─âspunsurile mele nu s├«nt pe m─âsura a┼čtept─ârilor. Interlocutorii mei dau din cap, gest care ascunde un g├«nd crud: mai bine r─âm├«neai frunta┼č aici, la noi, dec├«t un "ma┼úe fripte" la Bucure┼čti. ┼×i pentru a-mi mai da ├«nc─â o ┼čans─â de a cre┼čte ├«n ochii lor, m─â ├«ntreab─â invariabil: "┼×i pe la Bucure┼čti ce se mai ├«nt├«mpl─â?" Ridic din umeri, ├«ncerc├«nd s─â improvizez vreo isprav─â de-a lui B─âsescu sau a unui VIP d├«mbovi┼úean. "Degeaba tr─âie┼čti ├«n Bucure┼čti!" - par a spune ├«nainte de a ne desp─âr┼úi. Prietenul meu Stejaru, care a r─âmas ├«n Gala┼úi, de┼či a visat ┼či el c├«ndva s─â tr─âiasc─â printre cei mai talenta┼úi oameni ai ┼ú─ârii, ├«mi poveste┼čte la telefon concertele ┼či spectacolele de teatru pe care le-a v─âzut ├«n expedi┼úiile sale de dou─â-trei zile pe malurile D├«mbovi┼úei. Uneori, ├«mi cump─âr─â bilet la vreun teatru ┼či, ├«n ciuda oboselii, nu pot s─â-i refuz generozitatea: doar e g─âl─â┼úean de-al meu! Ora┼čul ├«n care tr─âiesc acum se ├«ntinde zilnic de la Titan, cartierul ├«n care locuiesc, p├«n─â la Pipera, unde se afl─â redac┼úia ├«n care muncesc.

Nu m─â pot ├«ntoarce la Gala┼úi, chiar dac─â, ├«n lipsa unei identit─â┼úi culturale, ora┼čul are acum cea mai tare "carte de vizit─â" a capitalismului rom├ónesc: privatizarea SIDEX-ului! Dar nici ├«n Bucure┼čti nu m─â simt bine. Nu m─â deranjeaz─â stresul ┼či agita┼úia din marele ora┼č, ci ├«njur─âturile bucure┼čtenilor care m─â fac s─â tresar nostalgic.

Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.
POLIȚIA ROMÂNĂ CONTINUĂ PROGRAMUL DE EDUCAȚIE RUTIERĂ jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ CONTINUĂ PROGRAMUL DE EDUCAȚIE RUTIERĂ
Campania de prevenire ╚Öi combatere a consumului de alcool ╚Öi de droguri este cea de-a doua dintre cele ╚Öase campanii incluse ├«n proiectul ÔÇ×Educa╚Ťie Rutier─â - Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participan╚Ťilor la trafic pentru cre╚Öterea gradului de siguran╚Ť─â rutier─âÔÇŁ.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.