Inginerul german şi proba muntelui

3 mai 2016
Inginerul german şi proba muntelui jpeg

Schmitke e un film frumos şi straniu. Regizorul Stepan Altrichter construieşte aici o poveste de un comic trist (pare-se, o specialitate cehească), ce alunecă pe nesimţite într-un fantastic halucinatoriu, bulversant, care respinge orice rezolvare facilă. Dar farmecul filmului se datorează în mare parte protagonistului său, jucat extraordinar de actorul german Peter Kurth.

Julius Schmitke e un inginer german bătrîn şi obosit – de viaţă, de muncă, e greu de spus. Asta implică o mulţime de stereotipuri şi toate se dovedesc adevărate încă din primele minute ale filmului. Schmitke concepe şi construieşte turbine eoliene. Îşi face de ani buni munca, devenită rutină, cu seriozitate, dar fără entuziasm. Tot aşa îşi duce şi traiul, într-un apartament aranjat cu o meticulozitate nemţească. Metodic, raţional, pedant, educat într-o altă lume decît cea actuală, Schmitke nu e în stare să rezoneze nici măcar cu fiica lui, ale cărei apucături new age-iste şi ecologiste le priveşte cu nedumerire, parcă dezorientat. Doar noaptea îl asaltează un vis straniu, repetitiv, cu o pădure necunoscută prin ale cărei hăţişuri umblă, căutînd ceva sau fiind urmărit de cineva. Iar dimineaţa o ştire de la radio despre un om-urs descoperit undeva în munţii din apropiere îi trezeşte fiori stranii – şi premonitorii, dacă e să judeci după cum evoluează filmul cehului Altrichter.

Şi într-o bună zi Schmitke e trimis de şeful lui „pe teren“, lucru pe care nu-l mai făcuse demult. Una din turbinele eoliene instalate de companie în Munţii Metaliferi din Cehia, într-un loc pe nume Chřmelava, s-a defectat şi trebuie reparată. Aşa că inginerul pleacă acolo, însoţit de tînărul Thomas, un palavragiu superficial şi sîcîitor (deşi un pic şarjat ca personaj). Şi de aici lucrurile iau, încetul cu încetul, o turnură stranie. Turbina defectă, care se înalţă impunătoare cu palele ei ruginite într-un decor montan de basm, nu se lasă reparată, ci huruie mai departe îngrozitor. Cei doi germani sînt nevoiţi să rămînă peste noapte la o pensiune, unde localnicii din Chřmelava par să-i privească pe nou-veniţi cu suspiciune. E drept că şi Schmitke, scos din lumea lui stabilă, rămîne distant şi morocănos. Cînd se duce în toaleta cîrciumii de la pensiune, vede că palele ventilatorului de-acolo nu funcţionează bine, aşa că scoate – „nemţeşte“ – şurubelniţa din buzunar şi reglează aparatul. E clar că asta îl linişteşte, îi satisface nevoia de ordine. Încearcă acelaşi lucru cu radiatorul din camera în care doarme, dar de data asta dă greş şi adoarme în frig, înfăşurat în pături. Noapte, în somn, inginerul se visează iarăşi umblînd printr-o pădure necunoscută, care parcă ar semăna cu codrii de aici.

Dimineaţa, cînd se trezeşte, Schmitke descoperă că tînărul Thomas a dispărut. Dubiţa cu care veniseră pînă aici e abandonată undeva pe un drum de munte, după ce a lovit un cerb. Numai că nu e clar ce s-a întîmplat Thomas – şi din acest moment pentru Julius Schmitke nimic nu mai e limpede şi sigur. Un geolog ciudat, pe nume Kryspín, care apare lîngă dubiţă, îi vorbeşte despre misterele şi pericolele munţilor de aici, îi arată cerbul ucis de maşină şi îl duce la nişte catacombe de beton părăsite şi înghiţite de vegetaţia atotputernică, ce au fost construite – spune geologul – de nazişti în al Doilea Război Mondial. Blonda şi eleganta proprietară a unui restaurant de pe vîrful muntelui îi pomeneşte de un spirit al muntelui, o contesă care a murit după o poveste de dragoste nefericită. Cînd inginerul vrea să se întoarcă în Chřmelava, sistemul de navigaţie prin satelit al dubiţei începe să se manifeste ciudat, ca şi cum ar fi luat în stăpînire de o forţă necunoscută, aşa că bătrînul inginer rătăceşte pe drumurile de munte, printr-un decor halucinant, cînd însorit, cînd învălui în ceţuri. Năucit, Schmitke se refugiază în lumea pe care are senzaţia că încă o mai poate controla: se duce să repare de unul singur turbina defectă. Dar nici asta nu-i reuşeşte, în ciuda faptului că tocmai el proiectase odinioară, la începutul anilor 1990, acel model de turbină eoliană. Şi apoi Schmitke se trezeşte dimineaţa în camera sa friguroasă de la pensiune. Aşadar, cele întîmplate pînă acum au fost un vis? Sau pe inginer îl aşteaptă o nouă zi, la fel de halucinantă ca şi cea dinainte? Există într-adevăr un spirit al muntelui, care l-a răpit pe tînărul Thomas şi a pus stăpînire pe centrala lui Schmitke? Aceştia sînt munţii unde se ascunde omul-urs ce-l obsedează pe inginer? Pădurile Boemiei, în care a ajuns, sînt cele pe care le tot visa în viaţa lui monotonă dinainte?

Nu doar spaţiul, ci şi timpul pare să se amestece, să se încîlcească. Dezorientarea lui Schmitke în faţa neînţelesului se transmite şi spectatorului, iar asta face parte din farmecul filmului. Iar Schmitke nu oferă nici o rezolvare clară, nici măcar în cheie fantastică – şi e bine că e aşa. Fiindcă nu e important să rezolvi misterul. Important e cum îl schimbă toate aceste întîmplări stranii pe bătrînul care pînă la finalul filmului aproape că nu zîmbeşte, de parcă n-ar mai şti să se bucure. Încetul cu încetul, el pare să se apropie de localnici, ca şi cum ar începe să-i înţeleagă. Scena finală, în care Schmitke, împăcat cu lumea, stă relaxat, aproape zîmbitor, pe vîrful măreţei turbine eoliene (pe care în cele din urmă o supune), ar putea fi încheierea unei iniţieri. Iar privirea cu care cuprinde totul de acolo, de sus, e cea a unui învingător mărunt, împăcat în sfîrşit cu lumea în care trăieşte.

Radu Pavel Gheo este prozator, eseist, critic și dramaturg. Este redactor de carte și traducător din limba engleză (literatură, sociologie și filozofie).

Cea de a XX-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (5-15 mai 2016), Baia Mare (13-15 mai), Cluj-Napoca (20-22 mai), Tg Mureș (20-22 mai), Hunedoara (27-29 mai) și Timișoara (27-29 mai). Vedeţi aici programul complet: http://ffe.ro/Filme-Program.html.

Filmul Schmitke (Republica Cehă, Germania, 2014), va fi prezentat la București pe 11 mai, la cinema Elvire Popesco, la Tîrgu Mureș pe 21 mai și la Hunedoara pe 28 mai. Mai multe detalii despre film: http://ffe.ro/Filme-Program/Schmitke-(Republica-Ceh%C4%83).html.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.