Independenţi faţă de cine?

4 iunie 2010
Independenţi faţă de cine? jpeg

Articolul se bazează pe senzaţii umane. Orice asemănare cu personaje reale este absolut întîmplătoare.

Mai, 2010, undeva în Europa. Nu atingeţi exponatele. Păstraţi distanţa regulamentară. Vă rugăm să respectaţi legea şi ordinea publică. Nu întrerupeţi vorbitorul. Pentru orice sugestii şi reclamaţii, adresaţi-vă în scris biroului de relaţii cu publicul, deschis zilnic între orele 8,00-16,00.

Statul nu gîndeşte. El funcţionează. Gestionează, gesticulează, decide, implementează, regularizează. Asigură ordinea. Şi, în timpul rămas liber, crează strategii. Cetăţeanul nu există. Există doar poporul, românii, dragii compatrioţi şi, în vreme de criză, contribuabilii. Statul, multilateral dezvoltat, nu are întrebări, rezerve sau conflicte interne. El funcţionează pe bază de consens. Îşi exercită puterea. Cu  certitudinea că se poate reforma doar din interior, în limitele propriei incompetenţe. Prin definiţie, Statul nu are nevoie de alternative. Cînd aparatul birocratic vorbeşte, celelalte sectoare tac.

• Dincolo de Ministere, nu există viaţă?

(Şi) în domeniul culturii, Statul are competenţe. Generale şi totale. Are instituţii prevăzute cu standarde europene şi experţi locali. Are şi ceva resurse, direcţionate subiectiv, căci arta e un domeniu sensibil, diafan, iar funcţionarii sunt oameni, îşi pot permite gusturi personale şi senzaţii culturale. Locale, centrale sau naţionale, autorităţile publice au toate datele/instrumentele să decreteze ce artă/cultură şi ce nu. Să decidă ce e reprezentativ. Restul nu există. Ce nu e finanţat, nu contează. Ce nu e instituţionalizat, e inutil, imoral, ilegal. Ce nu e politic, « strategic », nu se susţine. Nu există culturi. În mediul birocratic creşte doar Cultura, cu C mare. In traducere liberă, politicile culturale înseamnă centralizat, naţionaliza(n)t,  folcloriza(n)t, instituţionalizat. Plus acces limitat. Logica ministerială functionează după criterii ancestrale. Nu procesul/parcursul contează, ci rezultatul. Frumos ambalat şi rotunjit, ca să nu dea cu rest.

• «Nu ne putem obişnui cu arta. Lumea e disperată.» (Jan Fabre)

Într-o dezbatere despre descentralizarea în cultură, un reprezentant al autorităţilor locale decreta: există doar două arte, una înaltă şi alta cu priza la public. La o întîlnire cu reprezentanţii unei asociaţii culturale, o doamnă din Comisia de cultură a Primariei estima ironic-agresiv: sunt 313 miliarde de ong-uri în țară! Intr-o discuţie despre modul de funcţionare a instituţiilor culturale, un Ministru întreba: societate civilă, sector independent... independent de cine? In contextul cultural actual, raspunsul e simplu. Mai jos detalii şi instrucţiuni de folosire a conceptului de independent.

Principiu de bază: Universul cultural/artistic este muuuuult mai vast şi mai complex decît îşi pot imagina autorităţile publice. El este populat de artişti, de structuri, de reţele, neafiliate instituţiilor/ideologiilor de partid şi de Stat. Sunt electroni liberi care se deplasează, se adaptează, improvizează, crează, generează. Printre altele, sunt idependenţi faţă de politicile culturale formale, rigide, încropite, limitate. Faţă de modele culturale excesiv elitiste, tradiţionale, populare. Faţă de instituţiile naţionale nefuncţionale. Faţă de inertia unui sistem imun la orice stimul exterior.


Principii derivate: Cultura e şi-n altă parte. Nu doar în muzee, festivaluri, teatre. Toate nationale şi tradiţionale. Nu există doar publicul consumator. Exista şi participanţi, cetăţeni, comunităţi marginalizate, ignorate. Dincolo de normă, de planificare, exista spontaneitate, efemer, biodegradabil, inovaţie, experiment. In afara ierarhiilor există şi reţele. Consumat fără moderaţie, consensul dăunează grav sănătăţii. Cînd macropoiliticile eşuează sau rămîn pe hîrtie, micropoliticile acţionează. Uneori, de-construcţia poate vindeca organismele culturale anemice sau bolnave cronic. Sala de expoziţie sau de teatru se poate muta şi în strada. Centrele există şi la margine. Artele sunt şapte şi sunt distincte, dar există şi practici artistice participative, transdisciplinare, intersectoriale.

• Sunt încă tineri? Să-i lăsam să se cunoască mai bine...

Autorităţile publice lucrează. Se ştie. Pentru propăşirea materială şi spirituală a poporului român. Nu vor să fie tulburate. N-au timp de dezbateri. N-au nevoie de potenţialul independenţilor. Au resurse proprii. N-au nevoie de artişti, cercetători, manageri, simplii cetăţeni. Le ajung funcţionarii şi experţii din dotare. Probleme sunt. Si vor fi încă. Fireşte, „e greu să mulţumeşti pe toată lumea”. Din fericire, independenţii nu vor să fie mulţumiţi. Ar fi prea simplu. Autorităţile publice sunt mai mult autorităţi şi mai puţin publice. Deci pot decide. N-au nevoie de ajutor. Independenţii sunt independenţi. Se descurcă. Între timp, pot să propună: utopii transformaţionale, modele funcţionale, idei/strategii novatoare. Cu condiţia să nu pretindă ca cineva să îi şi asculte. Trăim într-o lume liberă, deci pot să existe. Dar să nu conteze.

Public, independent. O lume foarte de sus. Si alta foarte de jos. Pot exersa democratic dialogul, dar nu pot comunica. Se pot întîlni demonstrativ, dar nu pot colabora. Pot participa, dar nu se pot implica. De douăzeci de ani încearcă, dar nu reuşesc. Cum spune medicina, e un sindrom nou. Tratamentele clasice nu pot funcţiona. Poate e timpul să trecem la un tratament experimental.

protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.