Inconsistenţa ca virtute politică

19 august 2016
Cum se ratează o dezbatere jpeg

E limpede că ţărişoara nu merge prea bine. (Aproape) toată lumea se întreabă de ce. Răspunsul cel mai la îndemînă se referă la corupţie. Şi nu se poate contesta că patriotul român fură ca-n codru şi fură codrul însuşi, dacă se iveşte ocazia.

E un fel de Trahanache pe dos: crede că de la binele propriu „atîrnă” binele partidului şi de la binele partidului „atîrnă” binele ţării. Carevasăzică fură din grijă pentru „interesul naţional”. Alături de corupţie e pomenită, uneori, şi incompetenţa. Just! Dar, pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că e foarte greu să procedezi „competent” într-un context a cărui lege este arbitrarul, legalitatea confuză, economia subterană, bazată pe obscure dar solide reţele de interese. Oricum, pe plaiurile noastre, competenţa e socotită un moft elitist, o subversiune bruxellez-sorosistă, un atac la suveranitatea naţională. De unde şi compromiterea totală a termenului „tehnocrat“.

Se vorbeşte mai puţin despre o altă cauză – ceva mai perfidă – a bramburelii naţionale: instalarea la vîrf a unor personaje inconsistente, fără un curriculum cît de cît respectabil, fără nici un merit special, incapabile să pună pe masă fie şi un minimal inventar de isprăvi (profesionale, morale, intelectuale, sociale) notabile, de natură să le justifice „şefia“. Suntem, cu mici excepţii, conduşi de o adunătură de campioni ai palorii. Singura dovadă a existenţei lor e că apar des la televizor. Nu zic că n-or avea anumite calităţi: papagal, agresivitate, suficienţă, „maleabilitate“ lucrativă, talentul de a organiza şedinţe şi de a administra coterii şmechere. Dar cu asemenea înzestrări eşti mai aproape de locul tău, dacă „te descurci“ pe undeva, prin periferia anonimă, dar mănoasă, a vreunei „unităţi“ de mîna a doua, de stat, sau privată. Dar să conduci o ţară? Să ajungi figura emblematică a unui mare partid? Să faci jocurile pe scena publică? Să dăscăleşti naţiunea pe la diverse televiziuni, cu aerul unui „guru” providenţial? Am mai scris şi altă dată despre invazia „personajelor secundare” în viaţa noastră politică, despre „lideri” care nu ştiu să facă nimic, care n-au in spate nici o prestaţie convingătoare, care nu pot livra nici o probă convingătoare a unei reuşite, dincolo de sforăria de-o viaţă în măruntaiele cîte unui partid (incluzînd şi disponibilitatea de a „testa”, la nevoie, mai multe partide, în căutarea unui amplasament convenabil). Pe scurt, la noi, Nae Girimea, frizer, e ales, cu aplauze, pe post de Brătianu. Şi, între timp, nu mai ştie nici să tundă…

Exemplele sunt legiune, în toate formaţiunile noastre politice, în Parlament, în echipele guvernamentale, în instituţiile – de orice fel – ale puterii. De la o vreme îmi sare în ochi personajul suprem al Partidului Social Democrat, domnul Liviu Dragnea. Talentul specific al acestui tip uman e să-şi impună ascensiunea ca pe o evoluţie subînţeleasă. Nimeni nu se mai întreabă cine e, de fapt, omul, la ce se pricepe, prin ce mari realizări a binemeritat dreptul de a conduce. De a-i conduce pe „ai săi”, dar, în fond, pe noi toţi, de vreme ce deciziile lui modelează peisajul întregii alcătuiri a politicii naţionale. Ceea ce ştie toată lumea e că a găsit mijloacele de a-şi trînti o vilă boierească în Teleorman (piscină, teren de tenis cu luminaţie nocturnă şi tot ce ţine de categoria „luxului” printre cei de aceeaşi făină cu dînsul). Mai ştim, de asemenea, cu toţii,  că duce în cîrcă o condamnare definitivă (repet, definitivă) de doi ani cu suspendare, pentru oarecari „abilităţi” în „supravegherea” şi buna orientare a votului din vremea Referendumului. Altceva? Nimic. Trebuie să căutăm pe internet eventuale informaţii care să explice – dacă se poate explica – pe baza căror împliniri de anvergură a ajuns dl Dragnea să ne vadă pe toţi de sus. Ei bine, recolta e mediocră. Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că pentru un fiu de miliţian din comuna Gratia, nu e puţin lucru să faci o carieră atît de luminoasă, plecînd de la mai nimic.

Dl Dragnea e de meserie inginer auto şi, înainte de 1989, a lucrat, o vreme, într-un atelier de reparaţii din Craiova. După revoluţie, a înţeles, ca mai toţi politicienii noştri, că niscaiva diplome nu i-ar strica. Un stagiu de o lună (studii de „administraţie”) la Roma, un curs postuniversitar la ASE, o patalama de la o universitate particulară (Ecologică) şi un „training”, devenit cvasi-obligatoriu, la Universitatea Naţională de Apărare, i-au asezonat cum se cuvine „anii de ucenicie”.  În politică a mers, mai întîi, pe mîna Partidului Democrat (care l-a şi făcut prefect de Teleorman). Apoi, instinctele l-au reorientat spre PSD (în 2000). A ajuns deputat în 2013 şi, pentru cîteva zile, ministru de Interne. A, uitam: e cetăţean de onoare al frumosului oraş Negreşti-Oaş, căruia, pare-se, i-a înlesnit unele finanţări. Meritele sale „teritoriale” sunt amănunţit inventariate în CV-ul anexat portretului de membru al camerei Deputaţilor. A făcut minuni: îmbunătăţiri ale alimentării cu apă, reabilitări de drumuri şi şcoli, consolidarea relaţiilor Africa-Teleorman şi Europa-Teleorman. (Poate nu ştiaţi: Teleormanul e singurul judeţ din România reprezentat la Bruxelles!). Tot datorită domnului Dragnea se traversează cu bacul de la Turnu Măgurele la Nicopole, iar teleormănenii trăiesc înfrăţiţi cu francezii din Seine-sur-Marne. În ce ţară „normală“ un condamnat penal poate sta, atît de nonşalant, la rampă? În ce ţară „normală“, electoratul se lasă încălecat, cu atîta „creştinească“ îngăduinţă, de orice mic maestru al improvizaţiei de gaşcă?

Toate bune şi frumoase! În general, dl Dragnea pare a-şi fi ilustrat cu dexteritate (bine împachetată promoţional) „fişa postului”, atunci cînd a avut un post de administrator local. Dar şef al celui mai mare partid din România? Al unui partid de stînga pe care, în plan european, îl asociem cu nume ca François Mitterand, Willy Brandt, sau Helmut Schmidt? Tartor al guvernării, neezitînd să-l obrăznicească soldăţeşte pe prim-ministru? (Mai nou, a te răţoi la dl Cioloş a devenit, aproape, un joc de societate. Te miri cine – de la cîte un „comentator“ nărăvaş pînă la eternul şi fascinantul Băsescu – se întrece în fandări vitejeşti şi sentinţe autoritare. Deunăzi, cineva mergea cu „înfierarea“ pînă la capăt: Cioloş trebuie acuzat de genocid! O „ţară tristă, plină de omor!“). Nu e cam mult? O avea dl Dragnea măcar scurte accese de îndoială cu privire la anvergura proprie? Mici stupori, cînd vede unde a ajuns? Nu zic, faţă de Victor Ponta, e, omeneşte, ceva mai plauzibil (nici nu e greu!). E mai puţin locvace, mai puţin pus pe şotii, mai matur. Şi totuşi! În ce ţară „normală“ un condamnat penal poate sta, atît de nonşalant, la rampă? În ce ţară „normală“, electoratul se lasă încălecat, cu atîta „creştinească“ îngăduinţă, de orice mic maestru al improvizaţiei de gaşcă?

Liviu Dragnea nu e, cum spuneam, decît un caz între multe altele. E greu de argumentat cum poate ajunge o jurnalistă de duzină, cu aplomb de precupeaţă, primar al Bucureştiului. Sau cum (şi de ce?) ajunge Alina Gorghiu să fie urmaşa lui Ion C. Bratianu. Sau cum de ne trec pe dinainte, ca şi cum ar reprezenta ceva, figuri ca E. Nicolicea, I. Ghişe, C. Buşoi, M. Grapini, T. Atanasiu, B. Diaconu, N. Peia, C. Anghel şi mulţi, foarte mulţi alţii. Am devenit masa de manevră a unor închipuiţi golaşi, mai mult sau mai puţin agitaţi. Nu mă pot obişnui cu gîndul că asta merităm.

P.S. Unul dintre forumiştii care s-au exprimat in marginea articolului meu de săptămîna trecută pune în circulaţie o sumedenie de informaţii false. Îmi fac o datorie din a le demonta. 1. Nici un membru al familiei mele nu şi-a luat doctoratul la Budapesta. De fapt, nici un membru al familiei mele nu are titlul de doctor. 2. Nu mai sînt de mulţi ani profesor la Universitate şi nu mai conduc de mult doctorate. Cînd eram activ, am condus vreo trei sau patru, de care n-am nici un motiv să mă plîng. Dimpotrivă. Dacă forumistul cu pricina difuzează asemenea falsuri contra cost, nu pot decît să-i avertizez pe finanţatori că aruncă banii pe fereastră. Dacă o face din proprie iniţiativă, nu mă pronunţ. Sper doar că distribuirea de fantasme îi face bine psihic. Nu înţeleg să mă pun în calea fericirii sale.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă.Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.

Adevarul.ro

image
Carla’s Dreams, criticat dur: „Răutăcios, antipatic, poate lipsit de educație, puțin fals și dezamăgitor”
Realizatorul a fost invitatul emisiunii realizate de Cătălin Măruță în cadrul căreia a acceptat să participe la rubrica „Spui tot sau îți ia gura foc?”.
image
Român păcălit în Turcia cu implanturi de păr. Țeapa este de mii de euro. „Ce scrie pe factură?“
Pățania unui român care s-a dus în Turcia să facă implant de păr a fost povestită pe Facebook de o rudă. Omul a fost înșelat cu mii de euro și acum nu mai știe cum să-și recupereze banii.
image
Boala neurologică rară de care suferă Celine Dion, explicată de un medic. „Transformă oamenii în statui”
Celine Dion a anunțat că și-a anulat actualul turneu mondial din cauza problemelor de sănătate pe care le are. Cântăreața celebră a anunțat la sfârșitul anului trecut că suferă de sindromul „Stiff Person Syndrome”, anulând astfel câteva date din turneul din Las Vegas.

HIstoria.ro

image
Autoportretul lui Vincent van Gogh: strategie de autovalidare?
Vincent van Gogh ajunge la artă târziu, la 28 de ani, după ce eșuase pe calea teologiei și a misionarismului și se consumase în istovitoare crize identitare.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii