Inabilități și dizabilități

29 noiembrie 2016
Inabilități și dizabilități jpeg

Citeam de curînd o postare a unei cunoștințe care lucrează la o importantă librărie bucureșteană –în urma unui eveniment pentru copii susținut de un englez imobilizat în scaun cu rotile, acesta a trebuit, la final, să se dea jos de pe instrumentul de locomoție și să coboare treptele de la intrare în mîini, în timp ce un binevoitor îi căra scaunul cu un firesc care caracterizează societatea românească în fața unor anomalii cu care e prea obișnuită. Spațiul respectiv nu era prevăzut, ca atîtea altele, cu o platformă pentru scaune cu rotile, făcînd, virtualmente, imposibilă frecventarea ei de către această categorie mai puțin fericită.

Societatea românească își exhibă carențele și aspectele insalubre cu atitudinea unei asumări de la sine înțelese, ca și cînd toate aceste elemente ar fi părți constituente ale peisajului și acest fapt n-ar reprezenta o anormalitate propagată perpetuu ca o banalitate inofensivă. Autostrăzile sînt aproape inexistente, dar și pe cele care sînt se produc drame stupide fiindcă cetățenii sînt obișnuiți să fenteze regulile elementare de circulație și nu se pot încadra într-o disciplină de bun-simț. Clădirile se prăbușesc pe sau sub noi fiindcă n-au fost reabilitate de zeci de ani și oricum n-au fost construite ca lumea de la început. În spitale murim prematur, pe șosele sînt suficiente gropi încît să-ți vină să circuli cu un Hummer (dacă-ți permiți), în canale sînt suficienți aurolaci și vagabonzi încît să întemeieze la propriu o societate subterană, iar în orașe nu avem nici măcar piste decente pentru biciclete. De undeva din străfundurile memoriei ne mai răzbate din cînd în cînd amintirea că există printre noi oameni în cîrje, amputați sau paralitici care improvizează în permanență, prin imaginație, o infrastructură care nu a fost niciodată creată pentru ei. Practic, acestei categorii deloc neglijabile (dar, în fapt, neglijate) îi este refuzat dreptul elementar de a trăi măcar pe aproape ca oamenii sănătoși, și sînt siliți să depindă în permanență de un îngrijitor care să le ofere cele necesare sau care să îi supravegheze la fiecare pas, deseori conducîndu-i, în riscantele inițiative de a ieși cu propriile forțe în crudele jungle urbane.

Bineînțeles, nici eu n-am constatat situația cu adevărat pînă să mă mut în Marea Britanie în urmă cu trei ani. Fixația britanicilor față de health and safety este notorie, uneori atingînd dimensiuni ridicole, dar principiul care a fundamentat-o și atenția pentru infrastructura de orice fel au reușit să-mi insufle respect încă de la început. Începînd cu normele stricte și instructajele elaborate pentru protecția muncii, măsurile de prevenție a accidentelor care se iau (dacă pe platforma metroului sau pe holuri se află o baltă și de dimensiuni microscopice, aceasta e imediat marcată cu un semn de avertizare) și rapiditatea cu care se remediază orice problemă, eficiența britanicilor e de invidiat. La nivelul populației se investește în educarea cetățenilor și informarea lor cu privire la oamenii cu dizabilități și se încearcă, cu succes, integrarea acestora într-o societate care, prin natura ei, are aversiune față de imperfecțiuni, diferențe și vulnerabilitate. Am văzut numeroși nevăzători circulînd cu încredere pe aglomeratele străzi londoneze, însoțiți de cîini special antrenați (guide dogs), purtînd veste reflectorizante (cîinii, nu posesorii lor) fiindcă există centre care se ocupă cu antrenarea acestora ca să ofere un plus de libertate celor pentru care lumea e scăldată în beznă. Absolut toate bordurile sînt lăsate la nivelul solului la trecerile de pietoni și prevăzute cu plăci metalice dotate cu niște asperități ca niște crampoane, pentru a facilita aderența scaunelor cu rotile. Cu alte cuvinte, cei care vor să treacă strada nu se trezesc înapoi în stradă fiindcă suprafața pe care o au de străbătut e alunecoasă. Foarte multe clădiri și instituții dețin piste speciale pentru persoanele cu probleme locomotorii, iar numeroase stații de metrou au lift care este la fel de util și celor care se deplasează pe propriile picioare. Iar banalele autobuze (fie ele clasice sau cu etaj), dispun la intrarea principală de o trapă care este eliberată de către șofer printr-o apăsare de buton, iar aceasta iese direct din podea, așezîndu-se milimetric pe bordură. Autobuzele sînt la rîndul lor concepute ca să fie aproape la același nivel cu bordura, iar la fiecare staționare, suspensiile hidraulice coboară autoturismele cu cîțiva centimetri la nivelul optim. Astfel, șoferul nu e silit să coboare, înjurînd și asudînd, din mașină, ca să tragă manual o trapă înțepenită ca să îi permită cetățeanului invalid să urce sub privirile sictirite ale concetățenilor iritați că drumul lor suferă o întîrziere de două-trei minute.

Am participat în calitate de voluntar la ultimele două ediții ale Festivalului Glastonbury (cel mai mare festival în cadru natural din lume). Pentru cine n-a văzut filmări, poze sau vreun documentar cu spațiul respectiv, festivalul are loc în zona Somerset, în vestul Angliei, pe vastul teren al fermierului Michael Eavis. Spațiul e colosal: ca să îl străbați de la un capăt la celălalt în plină aglomerație (175.000 de oameni în anii de top) ai nevoie de cel puțin o oră, mergînd drept și fără să caști ochii în jur. Are zeci de scene și de spații tematizate care se întind pe o suprafață deluroasă, plină de denivelări și de zone împădurite. Tot acest aparent labirint infernal e limpezit la maximum de sutele sau miile de indicatoare care zac la fiecare pas, de hărți și centre de informare. Sînt construite nenumărate poteci și inclusiv artere principale acoperite cu gratii metalice care permit circularea pe roți. Cu alte cuvinte, organizatorii au reușit să creeze un oraș în aer liber, împrejmuit de ziduri și facilitat cu tot ceea ce este necesar unei mase de participanți la concerte care ar putea lejer alcătui o comunitate de dimensiunile unui municipiu românesc. Un loc în care ar putea răzbate și cei care nu dispun de funcția celor două picioare. Iar ca uimirea mea să fie completă, pe peluza de la Pyramid Stage, cea mai mare scenă a festivalului, pe care concertează cele mai cunoscute trupe, a fost instalată o platformă generoasă pentru cei în scaune cu rotile, ca și aceștia să poată privi concertul, de la distanță, ce e drept, dar protejați de aglomerație, astfel încît să se simtă incluși în atmosferă și participanți activi la o bucurie de care nu ar trebuie să fie privați.

Cred că orice om are dreptul și chiar obligația de a fi independent și mai cred că putem crea, cu aportul statului, firește, condițiile ca această independență să se mențină în cazul aproapelui nostru față de care soarta s-a arătat mai puțin generoasă. Și chiar dacă nu toți aceștia vor ajunge să asculte Radiohead la Glastonbury, am putea măcar să le creem condiții să circule mai ușor cu metroul și cu celelalte mijloace de transport în comun, să aibă acces în diverse instituții, să traverseze o intersecție aglomerată (care, cel puțin în Capitală, reprezintă deseori o provocare majoră și pentru un atlet) și, de ce nu, să frecventeze o cunoscută librărie fără a se afla în situația mai sus-pomenitului domn englez.            

Andrei Vornicu este scriitor şi jurnalist cultural.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Becali
Becali, „palma“ luată ustură rău de tot! A ajuns de râsul țării în 45 de minute: „Sinistru!“
O anomalie pe care am transformat-o într-o chestiune normală în România, acceptând-o cu o ușurință deranjantă, a dat naștere la o situație ridicolă.
Toamna Romania ceata FOTO Shutterstock jpg
Prognoza meteo marți, 5 noiembrie. Cod galben de ceață în trei județe. Temperaturile sunt în scădere
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) transmite că vremea va fi predominant frumoasă, dar temperaturile sunt în scădere. În dimineața zilei de marți a fost emis un Cod galben de ceață valabil în trei județe.
fructe pexels jpg
Fructul de sezon care combate constipația și îmbunătățește tranzitul intestinal
Constipația este o problemă comună care poate afecta pe oricine, având adesea cauze legate de o dietă săracă în fibre, lipsa de hidratare și un stil de viață sedentar.
adaseni (1) jpg
Județul cu cei mai puțini angajați din Moldova. Este al treilea pol al sărăciei în România
Botoșaniul are cei mai puțini angajați din Moldova și este una dintre cele mai sărace zone din România. Mai mult de jumătate din populația județului nu muncește, iar un sfert dintre locuitori nu au nici măcar zece clase, nivelul minim pentru a se putea califica. Mulți nu au niciun venit.
hot roman condamnat in Marea Britanie Foto Hamshire Police   Solent News jpg
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie după ce a furat, într-o noapte, parfumuri de 13.000 de euro. „Nu avea nicio idee cât valorau”
Un român a fost condamnat după ce a furat produse din magazine în cinci țări europene diferite. A fost încarcerat în Marea Britanie după ce a furat, într-o noapte, parfumuri în valoare de 13.000 de euro.
Lacul Oasa, imagini aeriene Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (13) JPG
Lacul Oașa, „mărgăritarul” de pe Transalpina. Colțul de rai al lui Sadoveanu, ascuns în creierii Munților Șureanu
Lacul Oașa se numără printre marile atracții ale Munților Șureanu. Barajul său, construit în anii ‘70 la peste este traversat de Transalpina, iar în spatele său se deschide panorama lacului de acumulare în care se oglindesc crestele de peste 2.000 de metri.
Zahar FOTO Shutterstock jpg
Consecințele restricțiilor privind zahărul din timpul celui de-al Doilea Război Mondial: reducerea riscurilor de diabet și hipertensiune
Limitarea consumului de zahăr în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost legată de riscuri mai mici de diabet de tip 2 și hipertensiune arterială, potrivit unui nou studiu.
image png
Trucul banal care previne scurgerile și repară fisurile din tavan în doar 5 minute. Ai nevoie doar de un ingredient pe care sigur îl ai în casă
Scurgerile pot deveni o problemă serioasă, adesea cauzată de deteriorarea tavanului, țevi stricate, probleme de drenaj sau acumulări de umiditate. În astfel de situații, este esențial să găsim soluții rapide și eficiente. Un truc banal care a câștigat popularitate recent este utilizarea săpunului
Bullying bataie copii elevi FOTO Shutterstock jpg
Soluția Ministerului Educației pentru eliminarea discriminării în școli: elevii, obligați să-și schimbe locul în bancă. Ce spun psihologii
Elevii trebuie să-și schimbe locul în bancă cel puțin o dată în fiecare modul școlar. Este soluția propusă de Ministerul Educației pentru eliminarea discriminării pe criterii de etnie, performanțe școlare sau cerințe educaționale speciale.