În apărarea unor mari români

10 mai 2014
În apărarea unor mari români jpeg

Greu de găsit ceva mai revoltător decât insultele proferate de premierul Victor Ponta la adresa unor intelectuali publici de prim rang, precum Horia Roman Patapievici şi Mircea Mihăieş.

Concomitent, nimic nu probează mai clar inadecvarea premierului Ponta la înaltele funcţii pe care le deţine decât rolul nefast pe care şeful guvernului şi liderul PSD îl joacă în procesul mai vechi de calomniere josnică şi sistematică a unor scriitori şi gânditori de prim rang, ca H.R. Patapievici şi Mircea Mihăieş.

Premierul a refuzat demersul preşedinţiei de a-i decora pe H.R. Patapievici, Mircea Mihăieş, Tania Radu şi Dan Croitoru. Refuzul lui Victor Ponta survine în ciuda decisivelor contribuţii ale celor patru personalităţi la succesul neobişnuit de amplu şi de consistent repurtat după accesul lor la cârma Institutului Cultural Român.

Apoi algoritmul politic şi incompetenţa sau, mai probabil, reaua voinţă a puterii instalate în 2012 aveau să ducă în vara acelui an la îndepărtarea lor de la conducerea instituţiei şi la punerea pe butuci a ICR. Aceste demersuri aveau să se constituie într-un soi de prefaţă a tentativei de lovitură de stat parlamentare, care avea să prindă contur în săptămânile următoare ale aceluiaşi an nefericit al istoriei postcomunismului românesc.

Ponta, care nu şi-a admis niciodată nici plagiatul, nici răspunderea pentru puci nu s-a mulţumit cu acest iresponsabil şi dezonorant refuz, menit a-i discredita grav pe nişte cărturari români, semnatari ai unor opere cu greutate şi a mobiliza votul ultranaţionalist de extremă stânga şi dreapta.

Ca şi cum ar fi fost cuprins de o veritabilă beţie a urii, Ponta a plusat în cacialmaua sa, afirmând despre unul, în speţă Mircea Mihăieş, că ar fi chipurile „un fascist bătrân” şi că în conducerea din care a făcut parte ar fi fost "persoane care au făcut deseori declarații anti-românești".

Realitatea e la polul opus. Acuza de fascism aminteşte de cele proferate de fasciştii de la Moscova la adresa prodemocraţilor şi pro-europenilor de la Kiev. Fiindcă Mircea Mihăieş, de pildă, e bine cunoscut ca un briliant publicist critic, care a militat constant, credibil şi eficient, în decursul prolificei sale cariere, pentru democraţie liberală şi împotriva oricăror sisteme, partide, utopii, ideologii şi mişcări totalitare.

Departe de a i se potrivi eticheta pontistă, Mihăieş e reputat nu în ultimul rând ca un publicist care a luptat sistematic în textele sale împotriva tuturor formelor de extremism, de antisemitism, de xenofobie, de antioccidentalism, ori de rasism, pe scurt, împotriva oricărei forme de intoleranţă, ură şi propagandă de tip fascist.

A-l numi ca atare "fascist", ori "neo-nazist" nu e tocmai o gogoaşă, ori o „neghiobie”, după cum, prea blând, a calificat declaraţia premierului Mihăieş însuşi. Nu e o scăpare, o deraiere, un derapaj. E o răsturnare completă a realităţii. E doborârea ei la pământ şi spânzurarea ei cu capul în jos. E o martirizare a adevărului.

La fel este şi a sugera că H.R Patapievici ori colegii săi ar fi anti-români, ori că ar fi făcut declaraţii de acest fel. În schimb, e un fapt că H.R Papatipievici şi-a asumat riscuri personale considerabile după 1989 şi a realizat imens de mult în efortul său de extragere a României din marasmul spiritual şi cultural, generat de regimul comunist.

A-l denigra e deci profund nedemn. Nu e însă doar, după cum, prea blând şi el, afirmă H.R. Patapievici însuşi, un simplu „atac la demnitatea publică” a Taniei Radu, a lui Dan Croitoru, a lui Mircea Mihăieş şi a sa. A califica declaraţiile unui H.R. Patapievici drept pasămite "anti-româneşti" nu e nici doar pur şi simplu o enormitate. Nu e doar o minciună sfruntată. E un act pur şi simplu anti-românesc.

E, concomitent, un vechi exerciţiu securisto-legionar, din cele care s-au tot făcut în ultimele decenii în diverse publicaţii, bloguri şi la televiziunile oligarhilor, în vederea discreditării celor mai articulate şi mai importante voci anti-totalitare ale gândirii româneşti. În cauză sunt sistematicele încercări postcomuniste de demolare a principalelor repere morale şi spirituale ale românilor, de asasinare a memoriei naţiunii româneşti şi a oricărei clarităţi etice, pe care doar memoria o face posibilă.

Din categoria calomniei calificate evocate de HR Patapievici în replica sa, face probabil parte şi afirmaţia premierului, potrivit căreia membri fostei conduceri a ICR ar fi comis nereguli (financiare) în funcţiile pe care le-au deţinut. Că ar fi "deturnat fonduri publice", după cum s-a exprimat textual Ponta. (...)

Demersul lui Ponta, nota bene, are loc într-un moment greu pentru România şi Republica Moldova, care ar reclama de fapt unire şi solidaritate. În loc s-o promoveze, premierul a preferat să relanseze cu putere şi să exacerbeze prin populism electoral criza politică românească, suscitată de rivalitatea dintre palate.

Acest lucru e extrem de grav. Dar poate şi mai grave sunt infamantele sale tentative de a răsturna şi manipula adevărul, precum şi modul în care, după acuzele sale aberante de nazism la adresa creştin-democratului german Elmar Brok, dezavuate de însuşi preşedintele Parlamentului European, social-democratul Martin Schulz, Ponta abuzează odată în plus de termenul de „fascism”.

Toate acestea îl descalifică definitiv şi irevocabil pe Victor Ponta, în egală măsură ca premier, dar şi ca lider social-democrat.

Citiți articolul integral pe site-ul

woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.