În apărarea unor mari români

10 mai 2014
În apărarea unor mari români jpeg

Greu de găsit ceva mai revoltător decât insultele proferate de premierul Victor Ponta la adresa unor intelectuali publici de prim rang, precum Horia Roman Patapievici şi Mircea Mihăieş.

Concomitent, nimic nu probează mai clar inadecvarea premierului Ponta la înaltele funcţii pe care le deţine decât rolul nefast pe care şeful guvernului şi liderul PSD îl joacă în procesul mai vechi de calomniere josnică şi sistematică a unor scriitori şi gânditori de prim rang, ca H.R. Patapievici şi Mircea Mihăieş.

Premierul a refuzat demersul preşedinţiei de a-i decora pe H.R. Patapievici, Mircea Mihăieş, Tania Radu şi Dan Croitoru. Refuzul lui Victor Ponta survine în ciuda decisivelor contribuţii ale celor patru personalităţi la succesul neobişnuit de amplu şi de consistent repurtat după accesul lor la cârma Institutului Cultural Român.

Apoi algoritmul politic şi incompetenţa sau, mai probabil, reaua voinţă a puterii instalate în 2012 aveau să ducă în vara acelui an la îndepărtarea lor de la conducerea instituţiei şi la punerea pe butuci a ICR. Aceste demersuri aveau să se constituie într-un soi de prefaţă a tentativei de lovitură de stat parlamentare, care avea să prindă contur în săptămânile următoare ale aceluiaşi an nefericit al istoriei postcomunismului românesc.

Ponta, care nu şi-a admis niciodată nici plagiatul, nici răspunderea pentru puci nu s-a mulţumit cu acest iresponsabil şi dezonorant refuz, menit a-i discredita grav pe nişte cărturari români, semnatari ai unor opere cu greutate şi a mobiliza votul ultranaţionalist de extremă stânga şi dreapta.

Ca şi cum ar fi fost cuprins de o veritabilă beţie a urii, Ponta a plusat în cacialmaua sa, afirmând despre unul, în speţă Mircea Mihăieş, că ar fi chipurile „un fascist bătrân” şi că în conducerea din care a făcut parte ar fi fost "persoane care au făcut deseori declarații anti-românești".

Realitatea e la polul opus. Acuza de fascism aminteşte de cele proferate de fasciştii de la Moscova la adresa prodemocraţilor şi pro-europenilor de la Kiev. Fiindcă Mircea Mihăieş, de pildă, e bine cunoscut ca un briliant publicist critic, care a militat constant, credibil şi eficient, în decursul prolificei sale cariere, pentru democraţie liberală şi împotriva oricăror sisteme, partide, utopii, ideologii şi mişcări totalitare.

Departe de a i se potrivi eticheta pontistă, Mihăieş e reputat nu în ultimul rând ca un publicist care a luptat sistematic în textele sale împotriva tuturor formelor de extremism, de antisemitism, de xenofobie, de antioccidentalism, ori de rasism, pe scurt, împotriva oricărei forme de intoleranţă, ură şi propagandă de tip fascist.

A-l numi ca atare "fascist", ori "neo-nazist" nu e tocmai o gogoaşă, ori o „neghiobie”, după cum, prea blând, a calificat declaraţia premierului Mihăieş însuşi. Nu e o scăpare, o deraiere, un derapaj. E o răsturnare completă a realităţii. E doborârea ei la pământ şi spânzurarea ei cu capul în jos. E o martirizare a adevărului.

La fel este şi a sugera că H.R Patapievici ori colegii săi ar fi anti-români, ori că ar fi făcut declaraţii de acest fel. În schimb, e un fapt că H.R Papatipievici şi-a asumat riscuri personale considerabile după 1989 şi a realizat imens de mult în efortul său de extragere a României din marasmul spiritual şi cultural, generat de regimul comunist.

A-l denigra e deci profund nedemn. Nu e însă doar, după cum, prea blând şi el, afirmă H.R. Patapievici însuşi, un simplu „atac la demnitatea publică” a Taniei Radu, a lui Dan Croitoru, a lui Mircea Mihăieş şi a sa. A califica declaraţiile unui H.R. Patapievici drept pasămite "anti-româneşti" nu e nici doar pur şi simplu o enormitate. Nu e doar o minciună sfruntată. E un act pur şi simplu anti-românesc.

E, concomitent, un vechi exerciţiu securisto-legionar, din cele care s-au tot făcut în ultimele decenii în diverse publicaţii, bloguri şi la televiziunile oligarhilor, în vederea discreditării celor mai articulate şi mai importante voci anti-totalitare ale gândirii româneşti. În cauză sunt sistematicele încercări postcomuniste de demolare a principalelor repere morale şi spirituale ale românilor, de asasinare a memoriei naţiunii româneşti şi a oricărei clarităţi etice, pe care doar memoria o face posibilă.

Din categoria calomniei calificate evocate de HR Patapievici în replica sa, face probabil parte şi afirmaţia premierului, potrivit căreia membri fostei conduceri a ICR ar fi comis nereguli (financiare) în funcţiile pe care le-au deţinut. Că ar fi "deturnat fonduri publice", după cum s-a exprimat textual Ponta. (...)

Demersul lui Ponta, nota bene, are loc într-un moment greu pentru România şi Republica Moldova, care ar reclama de fapt unire şi solidaritate. În loc s-o promoveze, premierul a preferat să relanseze cu putere şi să exacerbeze prin populism electoral criza politică românească, suscitată de rivalitatea dintre palate.

Acest lucru e extrem de grav. Dar poate şi mai grave sunt infamantele sale tentative de a răsturna şi manipula adevărul, precum şi modul în care, după acuzele sale aberante de nazism la adresa creştin-democratului german Elmar Brok, dezavuate de însuşi preşedintele Parlamentului European, social-democratul Martin Schulz, Ponta abuzează odată în plus de termenul de „fascism”.

Toate acestea îl descalifică definitiv şi irevocabil pe Victor Ponta, în egală măsură ca premier, dar şi ca lider social-democrat.

Citiți articolul integral pe site-ul

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Jorge Tamayo de la Harvard vorbeste despre AI la UBB jpg
Avertismentul unui economist de la Harvard cu privire la revoluția AI: „Un miliard de oameni trebuie să se recalifice în următorii 5 ani”
Jorge Tamayo, cadru didactic asociat la Universitatea Harvard, a vorbit în cadrul unei prelegeri la UBB despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Concluzia lui este că dacă nu vrem să ne pierdem slujba din cauza AI, va trebui să fim pregătiți să ne recalificăm din 3 în 3 ani.
bulgaria saracie jpg
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
Românii sărăcesc într-un ritm accelerat din cauza inflației care e folosită de stat pentru a umple „găurile” bugetului. Economistul Radu Nechita explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, de ce statul și Banca Națională nu iau nicio măsură concretă pentru a stăvili creșterile de prețuri și inflația.
Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.
Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.
Comuna Nădrag  Foto Primăria Nădrag (1) jpg
Ciocanul din Nădrag, uzina metalurgică din Banat care stârnea zâmbete. Cum a dispărut brusc, după două secole
Înființată în urmă cu două secole, odată cu construcția primului furnal, uzina metalurgică din Nădrag a purtat începând din primii ani de comunism numele „Ciocanul”. A dispărut, definitiv, la sfârșitul anilor '90, când ultimii din cei aproape 2.000 de angajați ai săi au fost nevoiți să o părăsească.
cfr cluj   rapid facebook jpg
Dramatism total în Gruia: Rapid smulge un punct în ultimul minut pe terenul lui CFR Cluj
Cu o victorie, ardelenii egalau la puncte liderul U Cluj.
colaj candidati FOTO colaj Facebook
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. România își alege președintele. Unde se poate vota, cu ce acte de identitate, cum se desfășoară votarea
Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a început începe duminică, 24 noiembrie 2024, și în țară. Secțiile de votare se deschid la ora 7,00 și se închid la ora 21,00, programul putând fi prelungit până la ora 23,59, dacă sunt alegători la rând.
Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”)
24 noiembrie: Ziua în care este ales Nicolae Ceaușescu, în ciuda revoluțiilor împotriva regimurilor comuniste
Într-un context tensionat, marcat de revoluțiile anticomuniste din Europa de Est, Nicolae Ceaușescu a fost reales, pe 24 noiembrie 1989, ca secretar general al PCR. Decizia reflecta izolarea regimului, cu doar câteva săptămâni înainte de prăbușirea sa în timpul Revoluției Române.