…iar Internetul vă va face liberi!

25 aprilie 2017
…iar Internetul vă va face liberi! jpeg

În ultima vreme, toate reclamele operatorilor de mobil din România sînt despre ofertele de Internet. Tonul l-a dat cea mai nouă rețea, Digi, care a oferit, potrivit reclamei, 50 de „giga” per abonat, gigabyte-ul fiind una dintre unitățile de măsură superioare ale traficului de date pe Internet. A urmat Vodafone, care a aniversat 20 de ani de cînd a intrat pe piața din România și a dat în stînga și-n dreapta „bonusuri de Internet”, unele ajungînd și la 20 de giga. Dacă ești de mai mult timp client la ei, poți ajunge însă să ai Internet acordat suplimentar lună de lună. Nu după multă vreme, și Orange a împlinit 20 de ani și a sărbătorit tot cu Internet pe post de șampanie, urcînd și mai mult ștacheta. A spus că la fiecare an de vechime în rețea, ai o lună de „Internet nelimitat”. De aici poți înțelege că dacă eşti de 12 sau mai mulți ani în rețeaua lor, ai tot anul acces nelimitat la Internet.

Ultimul intrat în hora Internetului mobil a fost Telekom, care a anunțat că „eliberează Internetul pentru toți românii”. Cu transmiterea mesajului promoției – „Hai #netliberare!” – a fost însărcinat un interpret de muzică hip hop. El spune-așa: „Pentru noi, românii, libertatea e prețioasă/ Ne-am luptat pentru ea/ Am ieșit din casă, ne pasă/ Libertatea ne atrage ca un magnet/ De aceea punem egal între libertate și net/ (...) Mai concret, cu toții avem dreptul la net/ Să fim liberi,/ Să fim lideri/ Să urmărim tot ce ne dorim/ Să cunoaștem lumea/ S-o împărtășim/ Pentru români, netul e libertate/ Deci a sosit timpul să trecem la fapte”, spune reclama. La fapte înseamnă în acest caz un abonament de cel puțin cinci euro (cel mai mic tarif pentru „Internet eliberat”, după cum se spune la sfîrșitul reclamei). Dincolo de găselnița de marketing, mesajul este interesant; fără net, spune el, regresăm automat într-o societate de tip totalitarist. Accesul la Internet este dovada libertății. Chestiunea este că în avîntul lui comercial, mesajul pare să spună mai mult, că accesul la net e și suficient pentru a afirma despre o societate că e liberă - ceea ce e cel puțin discutabil.

Aceasta e partea frumoasă, de fațadă, a ofertelor de Internet cu care ne-am pomenit în ultima perioadă. Dar de acum se termină cu versurile și se trece la contract. Unul dintre lucrurile pe care l-am remarcat este că și netul e de calitatea întîi, a doua sau chiar a treia. Dar pînă și cel de calitatea întîi, dacă te uiți atent prin toată oferta, poate fi „negarantat”. Îmi amintesc că Vodafone mă mai gratula cu cîte un bonus de net și anul trecut. Eu aveam net de la cartela de serviciu, de calitatea a doua, și îmi închipuiam în naivitatea mea că dacă tot oferă ceva cu care ar dori să mă atragă pe viitor, Vodafone vine cu un net mai bun. Mă înşelam, de fapt, era la fel ca și cel de la abonamentul de serviciu, de la Orange. E adevărat că între timp, trebuie să spun, ultimele bonusuri de la Vodafone sînt cu net de 4G, adică de calitate superioară. Și chiar se simte la navigare față de 3G, încît pe moment am și renunțat la conexiunea Wi-Fi și stau numai pe date mobile, dacă tot am giga „fără număr”.

Al doilea lucru este legat de eligibilitatea abonatului pentru ofertele de net. Ca să ai acces la bogăția de oferte de „Internet nelimitat”, trebuie să ai deja sau să cumperi un abonament mai consistent, de cîțiva euro sau chiar zeci de euro lunar, chiar dacă lună de lună îți rămîne net neutilizat. Cu alte cuvinte, ofertele sună de multe ori foarte pompos, dar dacă te hotărăști să plătești cît cere compania ca să ai acces la ele, se poate întîmpla să nu ajungi să consumi decît o parte infimă din cît ți se pune teoretic la dispoziție. Asta îmi amintește de povestea oarecum asemănătoare cu „minutele nelimitate” de convorbiri pe mobil. „Nelimitat” sună foarte bine în departamentul de marketing, dar e ușor inexact; de fapt, minutele sînt cît se poate de limitate pentru că pur și simplu numărul minutelor dintr-o lună este limitat, respectiv la 60x24x31, adică la maxim 44.640.

Pe cînd meditam la ofertele de net mobil care au inundat România, un oaspete din Canada a dorit să cumpere o cartelă pentru Internet de mobil și a aflat de o ofertă de doi gigabytes la șase euro. Fiind sub influența reclamelor de la noi, i-am spus că la prima impresie îmi pare cam scump. „Cum scump”, mi-a zis, „mie mi se pare foarte ieftin!” Și mi-a spus cam ce conține și cît costă un abonament în Canada. De exemplu, 100 de minute naționale și 100 de megabytes costă 30 de dolari canadieni. Pachetul cu 1000 de minute și 1 GB de date ajunge la 65 de dolari. Cel „fără număr” la convorbiri și de la 5 GB în sus sare de 100 de dolari canadieni. De „Internet nelimitat”, canadienii par să nu fi auzit. Pe moment i-am dat dreptate, apoi mi-am amintit de o știre despre prețul țigărilor din România. Este unul dintre cele mai mici din Europa, însă raportat la puterea de cumpărare, este unul dintre cele mai mari. Așa și cu Internetul nostru pe mobil, dar şi cu multe alte servicii şi mărfuri.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Pixabay.com

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase cu uriaşul pod de la Brăila după montarea tablierului metalic de 22.000 de tone FOTO
Marţi, 28 iunie, a fost montat ultimul dintre cele 86 de segmente de tablier metalic la podul suspendat de la Brăila, informează  CNAIR. Podul peste Dunăre de la Brăila va fi cel mai mare pod suspendat din România şi al treilea din Europa.
image
Primele imagini cu racheta rusească  X-22 care loveşte centrul comercial din Kremenciuk - VIDEO
Au apărut primele imagini cu racheta care loveşte centrul comercial din Kremenciuk. Este vorba despre o rachetă rusească X-22. În urma atacului de luni, cel puţin 18 persoane şi-au pierdut viaţa.
image
Sentinţă în cazul lui Andrei, băiatul de 13 ani omorât în bătaie pentru o fată, în centrul Mangaliei
În urmă cu doi ani, Andrei (13 ani) a fost bătut pe o stradă din Mangalia de un alt tânăr. La scurt timp, victima a murit.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.