Ia o pauză

7 ianuarie 2015
Ia o pauză jpeg

Avea trei ani cînd doctorii l-au diagnosticat: autism cu retard mintal sever. De atunci, părinţii lui l-au dus la mai multe centre de recuperare din Timişoara. Astăzi, Bogdan are 24 de ani. La centrul de zi pentru persoane cu dizabilităţi, unde merge de două – trei ori pe săptămînă, învaţă să se spele pe dinţi şi să să se mişte singur pe un ritm simplu.

Îşi petrece bună parte din zi ascultînd muzică. Populară românească sau religioasă. La centru învaţă să asculte muzică fără să ţină mîinile la urechi. Pentru el, stimulii auditivi sînt prea puternici uneori. Tot la centru învaţă şi să recicleze pungi. Să le pună în pungi mai mari şi să le ducă în curtea centrului. Supervizat.

Familia lui Bogdan locuieşte într-o casă ce are curte din Timişoara. Tatăl lui munceşte, iar mama a „rămas acasă, ca să aibă grijă de el”. Primeşte o indemnizaţie de asistent personal de şase milioane.  Bogdan “nu se îngrijeşte singur. Are nevoie de cineva care să îi spele, să îi facă de mîncare.” povesteşte Laila Onu, directorul executiv al Fundaţiei Pentru Voi. În zilele în care refuză să meargă la centru, face diverse activităţi cu mama lui, Mariana. Dacă e cald, stau şi la piscină, unde mama îl supraveghează cînd încearcă să înnoate.

Cînd Bogdan merge la centru, Mariana apucă să îşi facă treburile prin casă. Şi să ia o pauză. “Familiile au nevoie de o reţea de suport. Au nevoie de sprijin ca să poată continua. Din cauza stresului şi a oboselii ajung să aibă probleme de relaţionare.” Familia Pascu “e un caz fericit, unde ambii părinţi se implică. În alte familii e doar mama cu copilul. Dacă trebuie să se interneze pentru o operaţie, cine stă cu copilul?”, adaugă directorul fundaţiei.

Asistenţii personali sînt greu de găsit. “Sînt pedagogi care se angajează să facă acest lucru. Sau studenţi pe tipul facultăţii.”  În general, familia rămîne să aibă grijă de adultul sau copilul cu dizabilităţi şi asta le ocupă tot timpul. “Gîndiţi-vă, orice prietenie are are nevoie de timp. Dacă vrei să te întîlneşti cu prietenii, cineva trebuie să stea cu Bogdan. Dacă vrei să mergi la restaurant cu Bogdan, nu poţi merge oriunde. Dacă vrei să mergi într-un concediu, iarăşi, e o problemă. Reţeaua lor socială se restrînge...Părinţii au nevoie de o pauză de la îngrijirea aceasta permanentă.”, mai adaugă Laila Onu.

Pentru familiile în care se află persoane cu dizabilităţi intelectuale severe, Fundaţia Pentru Voi a amenajat în Timişoara şase locuinţe protejate şi un centru de zi. În fiecare dintre ele există personal specializat care are grijă de cei pe care îi găzduiţi. La centru şi în locuinţele protejate sînt aduse persoane cu sindrom Down, autims sau retard mintal server. “Sînt singurele servicii de tip respite din România”. Prin proiectul “Ia o pauză!”, fundaţia oferă şi consiliere şi organizează grupuri de suport pentru familiile persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. „Lumea de multe ori are senzaţia că dizabilitatea intelectuală apare doar în familiile fără bani. Sau că e o chestiune de bani, aşa rezolvă situaţia. De fapt, ei au nevoie de servicii”, adaugă directorului fundaţiei.

Despre familia lui Bogdan, Laila Onu spune că “Pe an ce trece situaţia lor se înrăutăţeşte.”. Probabil că au nevoie de mai mult sprijin şi timp ca să “îşi tragă sufletul şi să o ia de capăt”.

Proiectul Servicii de tip respite – „Ia o pauză!” este co-finantat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, implementat de Fundaţia Pentru Voi.
Mai multe despre Bogdan şi familia lui se găsesc în filmuleţul disponibil aici

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Săteanul care a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori VIDEO
Un sătean din comuna Dragotești, din județul Gorj, a scos o parte din conducta de canalizare a localității învecinate Mătăsari, care-i traversează terenul gospodăriei sale, după ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria.
image
Premieră în Moldova. Modul neașteptat în care fermierii și-au adaptat culturile după schimbările climatice: „Randamentul este semnificativ”
În contextul schimbărilor climatice, fermierii români își îndreaptă atenția către culturi alternative.
image
Legende pescărești cu monștri marini pescuiți la Sfântu Gheorghe: „A prins un morun de 675 de kilograme“ VIDEO
Sfântu Gheorghe, satul de pescari din Delta Dunării, a rămas în legendă pentru sturionii care se pescuiau aici în anii ’60–’80.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.