History’s Future

Simona DEACONESCU
4 mai 2017
History’s Future jpeg

Un bărbat în chiloți pe o canapea, stînd de vorbă cu o necunoscută, își aduce aminte de un citat al cărui autor nu și-l mai amintește: „Viitorul e o poveste spusă de un idiot.“

Același bărbat vorbește mai multe limbi dar nu mai știe cum îl cheamă, urcă într-un taxi și se întreabă „Unde merg de aici?”, descoperă cuvinte care încep cu litera F și se oprește la frică, declină tipurile de frică, rătăcește prin spații albe infinite, întîlnește un vânzător de bilete de loterie orb, trăiește într-o casă cochetă, un container și un cort, se tranformă din agresat în agresor și se duce la cinema. Nu are UN nume, are mai multe nume, mai multe vieți, mai multe personalități, mai multe moduri de a se raporta la societatea din jurul său, gîndurile sale sunt orchestrate într-un dicteu automat și trăiește la limita dintre vis și realitate, imaginație și memorie.

El este personajul principal al filmului History’s Future, puternic interpretat de actorul irlandez Mark O'Halloran, film realizat de artista vizuală Fiona Tan, la al cărui scenariu a contribuit și criticul de film Jonathan Romney. History’s Future este un eseu cinematografic în care ficțiunea se împletește cu inserții care documentează istoria socio-politică recentă. Acest roller coaster psihologic, cu un puternic impact senzorial, este construit în jurul relației contradictorii dintre spațiu și timp, o călătorie în care schimbarea bruscă a percepției asupra noțiunilor de logic și real, dă naștere la o lume văzută atît prin memoria colectivă cît și prin cea individuală.

Povestea care generează acest scenariu codat abil este relativ simplă: un bărbat este victima unui atac pe o stradă întunecată, în urma căruia suferă multiple traumatisme neurologice și care, într-un final, duc la pierderea memoriei, panică, derealizare și depersonalizare. E clar încă de la început că nu vei avea parte de o experiență vizuală construită progresiv, după un tipar clasic, așa că, dacă vrei să intri în jocul Fionei, trebuie să te înarmezi de la început cu dorința de a face asocieri și disocieri de sens, să accepți umorul negru și să-ți dai timp să te scufunzi în contemplare. Dar suntem în 2017 și cred că ne permitem să ne aruncăm în experiențe care să ne dezmorțească senzorial și care să lanseze mai multe întrebări decât răspunsuri.

History’s Future poate fi o poveste absurdă, o odisee inițiatică, un film suprarealist, o metaforă la adresa viitorului societății, o incursiune în psihicul colectiv sau orice altă găselniță stilistică am fi înclinați să inventăm. Însă, cred că oricum am alege să-i spunem, am știrbi farmecul unui film care nu caută să fie un gen anume ci este ceea ce este. Dacă ești dispus să înțelegi asta, te vei bucura de o experiență cinematografică inspirantă. Dacă vrei totuși să-l etichetzi, cu siguranță Fiona ți-a pregătit cîteva cîrje de care să te agăți în încercarea ta.

Să presupunem că ești un privitor care caută să fie incitat, pus față în față cu o serie de ustensile care îți vor hrăni interesul.

Una dintre ele este raportul frînt dintre spațiu și timp, bazat în mare parte pe contrastul dintre realitate și percepția realității. Un exemplu în acest sens este noțiunea de casă, ma bine spus acasă. Ce reprezintă casa pentru noi: un loc de care aparținem, un container care ne definește personalitatea, un spațiu intim în care ne permitem să fim noi înșine; și ce se întâmplă atunci când suntem în pragul de a o pierde? Cum se deconstruiește acest spațiu și cum definește el diferența dintre o comunitate și un grup. Între lupta de a sta într-un singur loc și tendința de deteritorializare se naște o poveste cu dublu sens: spațiul care definește omul sau omul care definește spațiul. Totodată, se spune că unii oameni văd nimicul ca pe un spațiu alb; în History’s Future spațiul alb devine un labirint și este explorat în toate variațiile lui arhitecturale și psihologice.

Fiona Tan este recunoscută pentru modul în care lucrează cu timpul în arta vizuală. Filmul de față nu face excepție. Cheia citirii lui vine de la început. Cum altfel ar putea începe decît cu The End, genericul de final care se scurge înapoi, o sală de cinematograf și secvențe din revoltele de stradă care au marcat ultimii ani ai existenței noastre. Filmul se construiește atipic în cadre de reacție lungi, încadraturi neconvenționale, racorduri care parcă dau cheia rezolvării unor ghicitori, tăieturi bruște, atmosfere contrastante și imagini metaforice. Și tocmai atunci când crezi că ai găsit cheia și te pierzi în această reverie, personajul nostru se lovește de realitatea bruscă a întîlnirii cu soția, o fostă iubire, un prieten sau un necunoscut. Cu toții parcă știu mai multe  despre el, decît știm noi și decît știe el însuși. Acceptarea acestei convenții îți permite să vezi povestea individuală din spatele unei povești colective.

Ce legătură are Grădina desfătărilor umane de Hieronymus Bosch cu Primăvara Arabă sau Pieta lui Michelangelo cu interviurile unor oameni obișnuiți care vorbesc despre ce și-ar fi dorit să fie în viață, Portretul unui cleptoman al lui Théodore Géricault cu revoltele din Grecia sau imaginea recurentă a unor oameni în bule de plastic cu macheta unui oraș sau un vas care se scufundă? Dacă simți că povestea cadru a unui om care a uitat cine este și își permite să fie cine vrea nu te satisface, atunci aceasta poate fi oricînd povestea ta, în care un accident minor îți poate transforma viața dintr-o înșiruire monotonă de evenimente într-o avalanșă de realități ilogice, dar care te satisfac profund.

Un bărbat în chiloți pe o canapea, stînd de vorbă cu o necunoscută, își aduce aminte de un citat din Macbeth, de William Shakespeare: „[Viaţa] e o poveste spusă de un idiot, plină de zgomot şi de furie, şi care nu înseamnă nimic.“

Simona Deaconescu este coregraf.

History’s Future / Memoria viitorului (Irlanda, 2016) este programat la București la Cinema Elvire Popesco, vineri, 5 mai, ora 18:30.

Cea de a XXI-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai). Programul complet: http://ffe.ro/2017//2017/programfilme/.

Detalii suplimentare despre film: http://ffe.ro/2017//2017/programfilme/memoria-viitorului/ 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care ocupă locul 1 în preferințele românilor. A fost vizionat deja de milioane de oameni din întreaga lume
Deși s-a lansat cu numai câteva zile în umă, acest film de excepție a devenit rapid unul dintre cele mai populare de pe platfoma de steaming Netflix. „Ad Vitam” a reușit, în numai cinci zile, să urce pe locul 1, în topul preferințelor din țaa noastă.
img (3) jpg
Cine este bărbatul care a ucis o mamă și pe fiul ei, în Bihor. A încălzit mâncare în bucătăria victimelor şi a luat masa. Femeia i-a fost învățătoare
Detalii șocante ies la iveală în cazul dublei crime din județul Bihor. Un tânăr de 27 de ani și mama acestuia, o pensionară în vârstă de 63 de ani, au fost omorâți cu sânge rece.
metrou bucuresti jpeg
Ponturi pentru a circula mai ieftin cu transportul în comun în București
Scumpirea Metrorex poate fi evitată prin alegerea altor tipuri de abonament, relatează clubferoviar.ro.
shutterstock 2541436979 jpg
Știi să-ți sufli nasul corect? Iată recomandările medicilor și riscurile asociate cu tehnicile greșite
Sezonul răcelilor și gripei aduce cu sine nasuri înfundate și secreții nazale abundente. Să-ți sufli nasul pare o acțiune simplă, dar dacă nu este făcută corect, poate avea consecințe neașteptate asupra sănătății.
harris jpg
O jucătoare de curling a scăpat de suspendarea pentru dopaj după ce a susținut că a fost contaminată prin contact sexual
Sportiva din Canada a scăpat de pedeapsa drastică dictată inițial, după ce s-a adresat TAS.
meta
Meta concediază mii de oameni „cu performanțe scăzute”: „Am decis să ridicăm ștacheta”
Meta, firma-mamă a WhatsApp, Facebook şi Instagram, va renunţa la aproximativ 5% dintre angajaţii săi cu performanţe scăzute şi intenţionează să facă noi angajări pentru acele posturi, în 2025.
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
Zodia care prinde curaj și-și urmează iubirea secretă. Renunță definitiv la relația toxică pe care o trăiește
În această săptămână, astrele aduc o transformare profundă în viața unei zodii care, de mult timp, trăiește într-un labirint emoțional.
foto captura x soldat nord coreean capturat jpg
Noi fragmente din interogatoriul nord-coreenilor capturați în Kursk. Soldatul recunoaște că a primit un pașaport rusesc fals
Volodimir Zelenski, a publicat noi fragmente din interogatoriul cu soldații nord-coreeni capturați din regiunea Kursk.
pahar cu apa jpg
Ai meningită? Cum ai putea afla cu testul paharului?
Testul paharului este o metodă despre care se spune că ar putea ajuta la identificarea meningitei, o afecțiune rară, dar potențial fatală. Este important să știi ce este acest test și cât de fiabil este.