Glamour vs. criză

5 septembrie 2012
Glamour vs  criză jpeg

Veneția e mai ploioasă și Lido-ul e ceva mai pustiu. Cozile la filme sînt mai scurte și covorul roșu nu mai e păzit zi-lumină de fanii puberi ai lui Clooney sau Madonna. În parte lucrurile stau așa din cauza crizei. În parte din cauza consiliului executiv al festivalului care l-a debarcat pe Marco Müller, director artistic al Mostrei opt ani la rînd (pînă anul trecut), mutat acum la cîrma festivalului de la Roma, sora vitregă, foarte tînără, mult mai comercială și mai oportunistă a bătrînei doamne venețiene.  Al treilea motiv, care n-ar trebui neglijat, ar fi că nici Clooney nici Madonna n-au mai venit.

Noul director artistic, Alberto Barbera, care a mai ocupat postul și în trecut, înainte de Marco Müller, a declarat programatic înainte de festival că vrea pe Lido mai puține filme, cu pretenții mai mari, și mai puțin glamour. Competiția puternică de anul acesta arată că nu se dezminte, iar faptul că sînt mai puține filme aproape că îți dă voie să fii cu succes și acreditat la Lido, și turist. E plăcut. Dar liniștea de pe covorul roșu nu e de bun augur și se asortează cu albastrul în care e drapat Lido. Și cu ploaia. Cele mai mari nume care au pus anul acesta piciorul pe pontonul de la Excelsior în primele zile sînt cele din distribuția noului film al lui Paul Thomas Anderson, The Master: Philip Seymour Hoffman și Joaquin Phoenix. Veseli, amabili, tonici. Phoenix părea că a revenit printre muritori. Dar la conferința de presă apucăturile de extraterestru au ieșit iar la iveală: a răspuns monosilabic și s-a ridicat brusc pe la mijloc să plece.

Și cum The Master nu are nimic de oferit la capitolul șarm feminin – personajul feminin cheie din film e chintesența toxică a „femeii  din spatele marelui bărbat” –  pe covorul roșu alături de cei doi actori americani, amîndoi destul de nesexi, au strălucit europencele de care Italia e înamorată: Kasia Smutniak, Claudia Gerini, Valentina Cervi și top modelul-actriță, și anul acesta membră în juriul de pe Lido, Laetitia Casta. Au fost dovada vie că nimic nu se compară cu glamour-ul italian! Tocmai de asta, hotărîrea lui Barbera e tristă. E adevărat că plecarea fostului director artistic a avut legătură cu investiții excesive și ineficiente în vreme de criză pentru construcția lui Palazzo del Cinema care trebuia să se ridice mîndru de anul trecut lîngă Sala Grande, dar a devenit o gaură neagră de bani după ce la săparea fundației s-a găsit azbest. Resturi de acoperișuri și deșeuri metalice îngropate de-a lungul timpului de locuitorii de pe Lido. Între timp uriașa groapă a fost acoperită, fundația a fost turnată și lucrurile merg înainte, dar șantierul din inima Mostrei e la locul lui și pancartele cu proteste marchează ceea ce organizatorii au mascat delicat. Mostra se poartă de parcă i-ar fi cam jenă să se afișeze în vremuri de criză. Dar să fim serioși, sîntem în țara în care femeile de optzeci de ani își poartă la biserică cei mai mari cercei de aur și ceasurile cu diamante și unde tinerii îndrăgostiți se pupă pe vaporetto încrucișînd ochelari de soare Ralph Lauren cu ochelari Versace. Azi dimineață pe strada ce duce la PalaBiennale, cinematograful-cort incomod evitat de cei mai mulți jurnaliști, am văzut un Fiat 500 cu farurile tunate: aveau gene lungi și rimelate de plastic. O jurnalistă italiană avea o discuție aprinsă acum cîteva zile cu colega ei, și apărea și gestul bine cunoscut cu primele trei degete unite agresiv și sacadat, gestul pur italienesc care îți explică și îți cere socoteală simultan. Pe al patrulea deget, angajat și el în mișcarea învrăjbitoare, ultimul model de inel de la Bulgari. Monumental, roz pal cu margini de aur.

În schimb, Mostra, Bienala de Artă în general, stă anul ăsta sub semnul numitorului comun, „the common ground”. Însă Veneția 69 pare mai degrabă terenul contrastelor. De exemplu, e greu de înțeles cum va ajunge la numitorul comun un juriu al cărui președinte e regizorul american Michael Mann, regizorul-garanție a blockbusterului de calitate, și din care fac parte Laetitia Casta, regizorul chinez cu cel mai mare succes la box-office-ul chinezesc din toate timpurile (undeva pe la 600 de milioane de dolari) Peter Ho-Sun Chan, dar și regizorul filmului de animație ultra-edgy Vals cu Bashir Ari Folman, regizorul italian Matteo Garrone, autorul lui Gomorrah, Ursula Meier, actrițele Marina Abramovic și Samantha Morton și regizorul argentinian Pablo Trapero. Colac peste pupăză, întrebată despre propriile criterii de jurizare, sîrboaica Marina Abramovic ar fi declarat că s-a săturat de filme americane și vrea să vadă filme „despre existența umană”. Cum competiția acestei ediții are nu mai puțin de patru titluri de patru autori cît se poate de proeminenți ai cinema-ului american – The Master mai sus amintit, Spring Breakers al lui Harmony Korine, To the Wonder al lui Terrence Malick și At Any Price de Ramin Bahrani – iar marele favorit al ediției e printre ele, The Master, ca să nu mai vorbim de faptul că toate patru vorbesc acut despre condiția umană, va fi interesat de aflat deciziile acestui juriu „eclectic”.

Revenind la contraste, italieni și italience mai bine îmbrăcați și mai frumoși ca niciodată s-au amuzat copios la filmul lui Daniele Ciprì din competiție E stato il figlio, dramedie despre sărăcie lucie, mafie și birocrație în Palermo. Au fost critici care au ridicat filmul în slăvi (italieni și nu numai) grăbindu-se să presimtă un revival al marelui film italian de autor, dar eu nu am văzut decît o comedie debilă, vulgară și unidimensională pe marginea unor realități grave cum ar fi balansul Italiei pe marginea falimentului. John Bleasdale de la CineVue pune foarte frumos punctul pe i în cronica sa: „are ceva vulgar să rîzi la glumele vulgare”. Glumele groase despre avocați cu mătreață, familii mari înghesuite în mașini mici și tiraniile soacrelor gorgonice nu fac decît să înece filonul subteran de dramă profundă pe care protagoniștii se chinuie să îl aducă, în reprize scurte, la suprafață. O predică complet ratată despre cum Italia ar trebui să se cumințească. La ieșire rămîi cu sila de cinema de proastă calitate și pofta de Veneția, Serenissima, care se pricepe să-ți ia cu asalt buzunarele cu același aplomb cu care corăbiile venețiene supuneau cetăți. Sedus, intoxicat, nu poți aparține pe de-a-ntregul Mostrei oricît ar fi ea de bătrînă doamnă și cel mai vechi festival din lume. Chit că la Lido, închis în cinema de dimineață pînă seara, ai destule filme bune și portofelul e mai în siguranță. Dar Lido nu e locul unde să stai închis. Excelsior, covorul roșu, iahturile din lemn lăcuit, briza mării, aerul umed care te învăluie odată cu țipetele, stilul fabulos sînt cele mai reale rămășițe ale clasei pe care a avut-o cinema-ul care a dat Dolce Vita. Vorba curajoasei Isabella Ferrari, anul acesta membră în juriul „Venezia Opera Prima”: „Nu am prejudecăți cînd e vorba de o plimbare pe covorul roșu! Pînă la urmă, cinema înseamnă pasiune, entuziasm și frumusețe.”

Laura Popescu este critic de film.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.
Adrian Bejan   prof  univ  Duke University USA   Foto arhiva personală jpeg
INTERVIU Prof. univ. Adrian Bejan: „Societatea este un organism viu, iar dacă îi împiedici procesul natural de evoluție, te îndepărtează“
Dincolo de revoluționarea modului în care înțelegem lumea și universul, descoperirile despre legile naturii oglindesc și dinamica societăților, oferindu-ne instrumentele necesare pentru a o înțelege mai bine și a modela viitorul în avantajul nostru.