Glamour vs. criză

5 septembrie 2012
Glamour vs  criză jpeg

Veneția e mai ploioasă și Lido-ul e ceva mai pustiu. Cozile la filme sînt mai scurte și covorul roșu nu mai e păzit zi-lumină de fanii puberi ai lui Clooney sau Madonna. În parte lucrurile stau așa din cauza crizei. În parte din cauza consiliului executiv al festivalului care l-a debarcat pe Marco Müller, director artistic al Mostrei opt ani la rînd (pînă anul trecut), mutat acum la cîrma festivalului de la Roma, sora vitregă, foarte tînără, mult mai comercială și mai oportunistă a bătrînei doamne venețiene.  Al treilea motiv, care n-ar trebui neglijat, ar fi că nici Clooney nici Madonna n-au mai venit.

Noul director artistic, Alberto Barbera, care a mai ocupat postul și în trecut, înainte de Marco Müller, a declarat programatic înainte de festival că vrea pe Lido mai puține filme, cu pretenții mai mari, și mai puțin glamour. Competiția puternică de anul acesta arată că nu se dezminte, iar faptul că sînt mai puține filme aproape că îți dă voie să fii cu succes și acreditat la Lido, și turist. E plăcut. Dar liniștea de pe covorul roșu nu e de bun augur și se asortează cu albastrul în care e drapat Lido. Și cu ploaia. Cele mai mari nume care au pus anul acesta piciorul pe pontonul de la Excelsior în primele zile sînt cele din distribuția noului film al lui Paul Thomas Anderson, The Master: Philip Seymour Hoffman și Joaquin Phoenix. Veseli, amabili, tonici. Phoenix părea că a revenit printre muritori. Dar la conferința de presă apucăturile de extraterestru au ieșit iar la iveală: a răspuns monosilabic și s-a ridicat brusc pe la mijloc să plece.

Și cum The Master nu are nimic de oferit la capitolul șarm feminin – personajul feminin cheie din film e chintesența toxică a „femeii  din spatele marelui bărbat” –  pe covorul roșu alături de cei doi actori americani, amîndoi destul de nesexi, au strălucit europencele de care Italia e înamorată: Kasia Smutniak, Claudia Gerini, Valentina Cervi și top modelul-actriță, și anul acesta membră în juriul de pe Lido, Laetitia Casta. Au fost dovada vie că nimic nu se compară cu glamour-ul italian! Tocmai de asta, hotărîrea lui Barbera e tristă. E adevărat că plecarea fostului director artistic a avut legătură cu investiții excesive și ineficiente în vreme de criză pentru construcția lui Palazzo del Cinema care trebuia să se ridice mîndru de anul trecut lîngă Sala Grande, dar a devenit o gaură neagră de bani după ce la săparea fundației s-a găsit azbest. Resturi de acoperișuri și deșeuri metalice îngropate de-a lungul timpului de locuitorii de pe Lido. Între timp uriașa groapă a fost acoperită, fundația a fost turnată și lucrurile merg înainte, dar șantierul din inima Mostrei e la locul lui și pancartele cu proteste marchează ceea ce organizatorii au mascat delicat. Mostra se poartă de parcă i-ar fi cam jenă să se afișeze în vremuri de criză. Dar să fim serioși, sîntem în țara în care femeile de optzeci de ani își poartă la biserică cei mai mari cercei de aur și ceasurile cu diamante și unde tinerii îndrăgostiți se pupă pe vaporetto încrucișînd ochelari de soare Ralph Lauren cu ochelari Versace. Azi dimineață pe strada ce duce la PalaBiennale, cinematograful-cort incomod evitat de cei mai mulți jurnaliști, am văzut un Fiat 500 cu farurile tunate: aveau gene lungi și rimelate de plastic. O jurnalistă italiană avea o discuție aprinsă acum cîteva zile cu colega ei, și apărea și gestul bine cunoscut cu primele trei degete unite agresiv și sacadat, gestul pur italienesc care îți explică și îți cere socoteală simultan. Pe al patrulea deget, angajat și el în mișcarea învrăjbitoare, ultimul model de inel de la Bulgari. Monumental, roz pal cu margini de aur.

În schimb, Mostra, Bienala de Artă în general, stă anul ăsta sub semnul numitorului comun, „the common ground”. Însă Veneția 69 pare mai degrabă terenul contrastelor. De exemplu, e greu de înțeles cum va ajunge la numitorul comun un juriu al cărui președinte e regizorul american Michael Mann, regizorul-garanție a blockbusterului de calitate, și din care fac parte Laetitia Casta, regizorul chinez cu cel mai mare succes la box-office-ul chinezesc din toate timpurile (undeva pe la 600 de milioane de dolari) Peter Ho-Sun Chan, dar și regizorul filmului de animație ultra-edgy Vals cu Bashir Ari Folman, regizorul italian Matteo Garrone, autorul lui Gomorrah, Ursula Meier, actrițele Marina Abramovic și Samantha Morton și regizorul argentinian Pablo Trapero. Colac peste pupăză, întrebată despre propriile criterii de jurizare, sîrboaica Marina Abramovic ar fi declarat că s-a săturat de filme americane și vrea să vadă filme „despre existența umană”. Cum competiția acestei ediții are nu mai puțin de patru titluri de patru autori cît se poate de proeminenți ai cinema-ului american – The Master mai sus amintit, Spring Breakers al lui Harmony Korine, To the Wonder al lui Terrence Malick și At Any Price de Ramin Bahrani – iar marele favorit al ediției e printre ele, The Master, ca să nu mai vorbim de faptul că toate patru vorbesc acut despre condiția umană, va fi interesat de aflat deciziile acestui juriu „eclectic”.

Revenind la contraste, italieni și italience mai bine îmbrăcați și mai frumoși ca niciodată s-au amuzat copios la filmul lui Daniele Ciprì din competiție E stato il figlio, dramedie despre sărăcie lucie, mafie și birocrație în Palermo. Au fost critici care au ridicat filmul în slăvi (italieni și nu numai) grăbindu-se să presimtă un revival al marelui film italian de autor, dar eu nu am văzut decît o comedie debilă, vulgară și unidimensională pe marginea unor realități grave cum ar fi balansul Italiei pe marginea falimentului. John Bleasdale de la CineVue pune foarte frumos punctul pe i în cronica sa: „are ceva vulgar să rîzi la glumele vulgare”. Glumele groase despre avocați cu mătreață, familii mari înghesuite în mașini mici și tiraniile soacrelor gorgonice nu fac decît să înece filonul subteran de dramă profundă pe care protagoniștii se chinuie să îl aducă, în reprize scurte, la suprafață. O predică complet ratată despre cum Italia ar trebui să se cumințească. La ieșire rămîi cu sila de cinema de proastă calitate și pofta de Veneția, Serenissima, care se pricepe să-ți ia cu asalt buzunarele cu același aplomb cu care corăbiile venețiene supuneau cetăți. Sedus, intoxicat, nu poți aparține pe de-a-ntregul Mostrei oricît ar fi ea de bătrînă doamnă și cel mai vechi festival din lume. Chit că la Lido, închis în cinema de dimineață pînă seara, ai destule filme bune și portofelul e mai în siguranță. Dar Lido nu e locul unde să stai închis. Excelsior, covorul roșu, iahturile din lemn lăcuit, briza mării, aerul umed care te învăluie odată cu țipetele, stilul fabulos sînt cele mai reale rămășițe ale clasei pe care a avut-o cinema-ul care a dat Dolce Vita. Vorba curajoasei Isabella Ferrari, anul acesta membră în juriul „Venezia Opera Prima”: „Nu am prejudecăți cînd e vorba de o plimbare pe covorul roșu! Pînă la urmă, cinema înseamnă pasiune, entuziasm și frumusețe.”

Laura Popescu este critic de film.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

camasialtita
Greșelile intenționate de pe iile cusute de femeile de pe vremuri. „Știau să-și pună acest semn al bunului simț”
Ia cu altiță se află pe lista patrimoniului UNESCO. Demersul de includere a acestei cămăși în patrimoniul UNESCO a fost pornit în comun de specialiști din România și Republica Moldova.
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
O americancă a fost ucisă la bordul unui vas de croazieră, după ce vaporul a fost lovit de un val răzleț
O turistă a fost ucisă și alți patru pasageri au fost răniți după ce un un val răzleț (de tip rogue, n.r.) a lovit un vas de croazieră cu destinația Antarctica, a anunțat compania de turism Viking.
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional
Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.