Ghinion în japoneză

29 ianuarie 2018
Ghinion în japoneză png

Magnus Carlsen nu mai e copilul minune de odinioară. Dar să ai șase trofee Wijk aan Zee la 27 de ani este un frumos reminder că ai început să ai succes în șahul de top de la o vîrstă foarte fragedă. Altfel nu se putea. Carlsen e acum jucătorul care a cîștigat de cele mai multe ori prestigiosul turneu olandez, care numără 80 de ani de existență. După el vine Anand, cu cinci victorii, și apoi restul lumii, cu recordurile ei lumești.

A fost o poveste de urmărire, prindere și neutralizare. Eroul local Anish Giri a condus aproape tot turneul. Abia spre sfîrșit Carlsen l-a egalat. Giri parcă ar fi știut ce se întîmplă dacă termină la egalitate cu campionul mondial și de aceea a alergat cît de tare a putut înainte de partidele de blitz de departajare. Și de ce s-a temut nu a scăpat. Campionul mondial a cîștigat blitz-ul fără drept de apel. Cu toate acestea, Giri a spus că a făcut turneul vieții sale.

Tot în frunte, pe locurile 3-4, au încheiat azerul Mamedyarov și rusul Kramnik. Pe amîndoi îi vom vedea evoluînd în martie, la Berlin, la turneul candidaților. Un start bun – pînă la înfrîngerea în fața lui Kramnik din runda a șaptea – l-a avut și Anand. Indianul a terminat pe 5, cu 8 din 13, la distanță de un punct de lideri. Tot cu opt puncte s-a ales pînă la urmă și americanul So, urmat de un alt rus, Karjakin, cu 7,5.

Ce e sub ei, e tragedie. Fostul număr doi mondial Caruana a luat doar cinci puncte și a căzut șase locuri în topul jucătorilor. Indianul Adhiban a luat pe viu o lecție de ce înseamnă un turneu de elită. Iar chinezoaica Hou Yifan va dori să uite cît mai repede Olanda și Wijk aan Zee-ul. Tot ce a putut face au fost cinci remize, de opt ori fiind înfrîntă.

***

La ora la care scriu, tocmai s-a încheiat runda a șasea a open-ului din Gibraltar. Revenit în ring după o pauză de cîteva luni, americanul Nakamura a cîștigat primele cinci partide, luînd un start vijelios. Mai sînt însă patru runde și jucători destui care să-l prindă; printre ei, Aronian și Vachier-Lagrave. Cursă bună a lui Bogdan Deac pînă acum, care are trei victorii și trei remize.

***

În sumo, știrea zilei vine din… Caucaz. Tochinoshin Tsuyoshi – alias Levan Gorgadze din Mtskheta, Georgia – a cîștigat Cupa Împăratului la sumo și a devenit astfel cel de-al doilea european care atinge o asemenea performanță. Primul a fost bulgarul Kotoōshū Katsunori (pe numele lui de buletin Kaloyan Mahlyanov), în 2008. Reușita lui Tochinoshin e însă mai spectaculoasă, el intrînd în turneu cu rangul maegashira, al cincilea în ierarhia sportului, după yokozuna, ōzeki, sekiwake și komosubi, în vreme ce la vremea lui, Kotoōshū fusese ōzeki. Și astfel, japonezii nu reușesc să cîștige nici măcar turneul la care nu au participat cei mai puternici rikishi – și anume mongolii, prin yokozuna Hakuhō, retras, și yokozuna Harumafuji, descalificat. Cum se spune la „ghinion” în japoneză?

diagram 1 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 95 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 94 de data trecută: 1. Dxh6+! Rxh6 2. Th3+ Rg5 3. Tg3+ Rh6 4. Th3+ cu șah etern.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Georgianul Tochinoshin primește Cupa Împăratului după ce a cîștigat turneul de sumo de Anul Nou Hatsu Basho de la Tokyo.

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un oraş din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxeneţi şi prostituate datorită tarifelor mari care sunt practicate în această zonă.
image
Românii, la fel de „atenţi” cu mediul ca francezii în urmă cu 30 de ani. Cum se comportă acum cei din Vestul Europei
Acum 30 de ani, francezii aruncau chiştoacele pe plajă, PET-urile în ape şi se comportau exact ca românii în anul 2022. Între timp, lucrurile s-au schimbat radical în Franţa
image
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.