George Enescu pentru DJ, melomani și copii
Istoria mea cu George Enescu a-nceput cîndva în clasele terminale de liceu. Un afiş apărut nu ştiu cum pe ziduri anunţa lansarea unei cărţi semnate de Pascal Bentoiu, Capodopere enesciene, la Conservator. Îl cunoşteam pe Pascal Bentoiu, citisem cîteva dintre articolele sale publicate în volum, îmi plăcuseră în mod special afirmaţiile sale privitoare la formaţiile rock şi mă cucerise pe de-a-ntregul atitudinea sa față de muzică şi existenţa ei în societate.
Cînd am ajuns la Conservator, sala de lansare era aproape goală. Pentru un personaj care mie îmi echivala cu un rock star, mi s-a părut nedrept. De atunci, însă, răsfoiesc constant Capodopere enesciene, un volum pe care autorul însuşi îl recomandă drept subiectiv în primul şi în primul rînd. Simt cum mă apropii, citind-o, de un model de gândire caracterizat de analiză şi erudiţie, dar şi de vioiciune şi libertate. Voi încerca şi eu să creez, aici, o imagine a lui Enescu altfel. L-aş vrea pe Enescu un simbol şi al altor personalităţi decît criticii muzicali, îl vreau subiect necesar important în vieţile unor alţi muzicieni din România dincolo de cei care studiază în Universitate, ca posibil pop sau doar icon pentru tinerii muzicieni-nemuzicieni – care preiau modele şi modélele din afară, deşi ar putea găsi, la fel de bine, şi în personalitatea lui George Enescu non-conformismul, lupta, hmm mondenul?!, mult mai mult decât atât: originalitatea şi spiritul adînc românesc.
Un audiodocumentar despre George Enescu şi cum este el perceput de către muzicologi, jazzmani, diggeri, DJ, melomani, căutători şi doritori de simboluri muzicale.
Audiodocumentar George Enescu - partea 1 by Dilema veche RRCAudidocumentar George Enescu - partea 2 by Dilema veche RRC
Acest documentar a fost difuzat în două părți, pe 28 septembrie și 5 octombrie 2009, în cadrul programului Storymania de la Radio România Cultural. Radio România Cultural poate fi ascultat online la adresa radiocultura.ro și, în București, pe frecvența 101.3 FM.