Gafencu și începuturile diasporei

3 decembrie 2019
Gafencu și începuturile diasporei jpeg

Din fuga întîmplărilor cotidiene - unele electorale - poate că ni se pare că diaspora a început odată cu noi, și anume de cînd am reușit să evadăm din lagărul comunist și am obținut posibilitatea de a ne îndeplini visul unei întremări economice afară, în lumea civilizată a Occidentului. La o primă răzgîndire, ne vom aminti însă că din lagăr unii au scăpat și înainte de 1989, pe cînd emigrările erau profund grevate politic, iar diaspora era numită „exil”. Realizăm astfel că diaspora are și trecut, nu numai un prezent postdecembrist. Dar la o reflecție suplimentară, mai descoperi încă un strat al diasporei, de dinainte de venirea comunismului. Este valul părinților fondatori, al primilor emigranți, care au plecat înainte ca războiul să se fi încheiat. Le-aș spune emigranții geografiei, pentru că principalul lor motiv de emigrare nu a fost politic sau economic, ci mai degrabă geopolitic. Ei au plecat nu neapărat din România, ci dintr-o Europă de Est generică, prinsă în convulsiile ciocnirii dintre Germania nazistă și URSS.

Exemplele în acest sens sînt de mai multe feluri. Cele mai notorii sînt ale unor oameni de cultură precum Mircea Eliade sau Emil Cioran, deși în cazul lor adeziunea la ideatica legionară a atîrnat probabil în ecuația autoexilării aproape la fel de greu ca și motivul geopolitic. Poate un exemplu cultural mai clar este cel al lui Mircea Popescu, un literat de anvergură care a rămas în Italia după terminarea studiilor. Despre el într-adevăr s-ar putea spune că mai întîi și-a început exilul, apoi cariera - după cum sugerează un volum de corespondență care îi este dedicat și care a fost publicat anul acesta.

Dar exemplar pentru generația părinților fondatori ai diasporei românești poate fi considerat politicianul și diplomatul Grigore Gafencu. El a plonjat direct din postul de ministru de externe și de ambasador în postura de emigrant. Un emigrant de lux, e drept, dar fără dispensă de la experiențele dezrădăcinării prin care trece orice (auto)exilat.

Gafencu a contribuit, prin funcțiile ocupate, la remodelarea politicii externe românești în urma agresiunilor Germaniei naziste din centrul și estul Europei. Ajunge ministru de externe la capătul unui an - 1938 - în care Austria fusese anexată la Reich, Cehoslovacia, dezmembrată deja, își trăia ultimele luni de existență, iar Hitler era declarat „Omul Anului” de către revista Times. În timpul mandatului său din 1939, a asistat la parafarea pactului Ribbentrop - Molotov (de a cărui amploare de aisberg s-a aflat însă abia mai tîrziu), la împărțirea Poloniei între naziști și sovietici, la atacarea Finlandei de către Armata Roșie și, simetric, la declararea lui Stalin drept „Omul Anului”. În 1940, cariera lui Gafencu a căpătat o completare finală corespunzătoare cu jaloanele între care și-a desfășurat mandatul la externe. Devine ambasador la Moscova la o lună după anexarea de către URSS a Basarabiei și nordului Bucovinei și cu puțin timp înainte ca Germania și Italia să confere Ungariei nordul Ardealului. După atacarea URSS din iunie 1941 de către Germania nazistă și aliații săi est-europeni, Gafencu pleacă de la Moscova în neutra Elveție, la Geneva, orașul anilor studiilor de tinerețe. De aici, el continuă să mediteze la o Europă unită, un fel de precursoare a Uniunii Europene de azi, și scrie două volume apreciate în epocă, Preliminariile războiului din Răsărit, apărut în 1944, și Ultimele zile ale Europei, în 1946.

Gafencu s-a consacrat în exil drept unul dintre cei mai buni analiști politici ai momentului. Pe lîngă articolele care îi apar în presa influentă a vremii, el susține mai multe prelegeri în Europa. La conferința de pace de la Paris, în calitatea neoficială de lider al diplomaților români în exil, a pledat pentru un „tratament corect” al României după război. Faptul i-a atras aversiunea regimului prosovietic de la București, care îl condamnă in absentia pentru trădare la 20 de ani muncă silnică - deși Gafencu nu mai călcase în țară din 1941!

După 1989, Gafencu a redevenit cunoscut unui public mai larg din România mai cu seamă prin publicarea Jurnalului său. Între timp, a apărut și o carte despre urmărirea lui de către Securitate. Dar Gafencu a purtat și o importantă corespondență, atît în perioada în care a îndeplinit funcții oficiale, cît și în timpul exilului. O parte din această corespondență a fost publicată recent, ea cuprinzînd atît scrisori ale lui Gafencu (aproximativ o zecime din totalul de aproape 100 de epistole), cît mai ales ale altor „exilați” către el: Nicolae Rădescu, Mihail Fărcășanu, Alexandru Cretzianu, Alexandru Hurtig, Brutus Coste. Sînt documente ale „diasporei primare”, care arată auspiciile exilului românesc, marcat inclusiv de dispute interne. Din păcate, nu mai putem auzi părerea acestori autori ai scrisorilor față de locul european al României de azi. Dar desigur că ne putem imagina destul de ușor ce ar putea ei crede, sau ce le-ar putea ei spune criticilor de conjunctură ai Uniunii Europene.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Grigore Gafencu - O istorie în epistole a exilului românesc, 1939-1940, 1943-1950, 1952-1957, editura Vremea, 2015, 344 de pagini

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.