Fragmente de jurnal

25 iunie 2018
Fragmente de jurnal jpeg

Cum ar fi ca mai multe grădini din București să fie deschise publicului? De Sînziene, Grădina Interioară a Școlii Centrale a devenit neîncăpătoare pentru oamenii veniți să se bucure de ea, la evenimentul organizat de ARCEN. Arborii sînt decorați cu panglici, fetele sînt îmbrăcate în ii și toate poartă coronițe de flori în păr. Se dansează în jurul frasinului plantat în grădină în 1891, oamenii ascultă muzică și scrisori despre întîlniri şi ne-întîlniri. Peste tot miroase a flori de cîmp. Grădina e cu adevărat vie. Pentru cine dorește să le (re)vadă, aici sunt scrisorile primite de la scriitori contemporani pentru seara de Sînziene. 

Duminică noaptea

Fumez la puțin timp după furtună, în balconul de la ultimul etaj, în timp ce copiii dorm și tu dormi și brățara anti-țînțari își face treaba pe mîna ta dreaptă îndoită ușor sub bărbie. Vom rămîne o vreme aici, în casa părinţilor (pereţi recent izolaţi, diplomă de cetăţean, carneţelul plin de notiţe). Cîţi ani sînt de la Dicţionar? Și cartea cea nouă: poate voi reuşi pînă la capătul verii - întotdeauna a trebuit să forţez.  

Munţii nu mă interesează, pentru munca-n grădină am plătit o femeie din sat – planta care-a ţîşnit printre plante nu mai e de oprit cu mîinile goale.  Îmi lipesc fruntea de geam (dac-ai deschide acum ochii,  te-ai speria inutil – din afară nu se vede niciodată nimic). La capătul furtunii aerul cald a săltat pînă deasupra genunchilor – de n-ar mai urca. Sting ţigara, aranjez cu mişcări scurte întunericul din faţa mea ca pe o perdeluţă pe care o dau puţin la o parte ca să pîndesc pe uliţă-n jos. Cîinele latră din senin – cu siguranţă aricii. Apa de ploaie pocneşte tot mai rar prin iarba înaltă, întreruptă ici-colo de păpădii. Dacă admir acum natura, o fac doar din reflex: ceea ce a fost cîndva spectaculos a trecut. Sting ţigara şi înainte să intru în casă-mi repet: realitatea stă în fiecare clipă la pîndă. Nu o lăsa aici. Nu o domestici. 

Luni dimineaţa 

Primul gînd în camera de sus: ce caut aici? Ce încerc să fac tocmai acum, cînd știu foarte bine că nu mai e nimic de făcut? (și cartea cea nouă: o încăpere fără aer, un bărbat acoperit brusc de pămînt). Lumina de vară s-a oprit la jumătate şi acum flutură în gol pe deasupra balconului. Deschid fereastra, mă întind pe vîrfuri, trag puţin de marginile ei cu dantelă, cît să acopăr jumătate de geam. Ultima vară la Bistritz – în dimineaţa asta am scris primul sfert de poem. Am ieşit în curte, la cafea. Am dat cîteva șuturi la poartă (astăzi sînt Neuer, zice cel mic), am fredonat cu fiică-mea (o domnişoară de-acum) piesa nouă a celor de la Carla's Dreams. Aşezată turceşte pe leagăn, ai împletit plictisită cîteva bucheţele de aer rece pe care le-ai agăţat cu capul în jos, la uscat, în aerul deja foarte cald.  Apoi mi-ai zîmbit, apoi m-am întors în camera de sus. Încrîncenarea cu care merg înainte. Bucuria care durează tot mai puţin.  Nici de această dată mintea n-a rezistat atacurilor sexuale ale corpului, am scris în poem. Şi nimic în următoarele patru ore.  Am coborît la masă mult după ce toţi ai casei terminaseră de mîncat. Mi-am strecurat degetele în miezul franzelei, am căutat o imagine de la care să încep. Cînd mi-ai întins salata, insecta de companie începuse deja să-ţi strălucească intens la încheieturi. 

Duminică seara    

Zece și-un sfert. Fumez. Apa de la izvorul 9 are gust puternic de sare. Cineva a țipat în casa de vizavi și aerul a pocnit pînă aici, ca un parbriz. Acum ritmul e bun, noaptea aproape, entuziasmul, așa cum se cuvine după 40, doar din cînd în cînd și fără nici un motiv.   

Luni după masă 

La rîu. Ceilalți au chef să înoate. Întins pe rogojină recitesc somnambula. Sînt mulțumit (lipsa de chef vine ca întotdeauna de la excesul de tutun). Nu știu dacă mi se întîmplă doar mie, ai zis imediat după ghinga, dar cum intru într-o carte de-a ta, de la primele propoziții mă astupă pămîntul. Dintr-odată și de fiecare dată cu aceeași intensitate – de atunci n-am mai vorbit nimic despre cărți). Restul zilei n-a fost în zadar: o plimbare de mînă pe malul Someșului, planuri pentru restul vacanței, gestul tău neașteptat (plăcerea declanșată tîrziu, aproape de capăt). 

Joi dimineața

Din cînd în cînd, tăcerea e singurul mod de a potoli inima 

Marți noaptea   

Am pîndit toată dimineața din balcon: insecta de la încheieturi n-a strălucit deloc, doar s-a rotit întruna, în gol, iritîndu-ți pielea. Am încercat apoi să termin poemul de bătrîneţe al lui DDD pe care l-am început luna trecută. N-am reușit decît să desenez o căsuță strîmbă prin coșul căreia iese o linie albastră de fum. 

Joi

Am văzut Paterson. Am făcut exact cum făceam în adolescență – am fixat o femeie în cap, imaginea unei necunoscute întîlnite o clipă pe stradă (niciodată o frumusețe, mai degrabă cineva după care nu te-ai fi întors). În Paterson am pus-o să îmi trimită mesaje (gîndul la ea, sexul în cele mai mici amănunte, masturbarea – toate acestea nu mai sînt de mult o soluție, deși în adolescență imaginația de acest fel m-a salvat).  E un poem în care nu se întîmplă nimic. (tu care ești atît de luminos și de bun, cu umor și plin de bună dispoziție – de ce scrii așa? irezistibil, căsnicie, acum cartea asta – de unde atîta vehemență?și pentru ce?).

Întinşi pe canapea, în sufragerie, cu ultimul The National pe repeat, urmărim aerul fierbinte retezat de termopan zbătîndu-se pe pervaz ca o găină rămasă brusc fără cap. Am încercat de nenumărate ori (aşa n-o să reuşim niciodată). Nici de data asta mintea n-a făcut faţă atacurilor sexuale ale corpului (la ce te gîndeşti? la nimic) în vreme ce respiraţiile pocnesc una lîngă alta ca ţevile prin apartament după prea multă căldură. Singuri n-o să reuşim, în alţii nu ne punem speranţe: dac-ar fi apărut la timp Străinul, cineva cu adevărat providenţial, ne-ar fi scos imediat, cu dinamită, din vieţile noastre stătute (dar tu la ce te gîndeşti?). Întinşi pe canapea, cu Carin at the Liquor Store pe repeat, urmărim lumina blocată deasupra ferestrei – pînză de păianjen în care căldura zvîcneşte fără să mă aibă viaţă în ea – o jumătate de muscă dînd pentru ultima dată din picioruşe

Foto: Alberto Groşescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.