Fellini, clovnii tăi s-au schimbat

9 ianuarie 2017
Fellini, clovnii tăi s au schimbat jpeg

● Angajare de clovn, de Matei Vişniec, regia: Ion Caramitru, decor: Florilena Popescu Fărcăşanu, coregrafie: Florin Fieroiu. Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti

Dragă Fellini, ai fi fost tare încîntat să-ţi vezi clovnii aşa cum sînt ei acum, schimbaţi din rădăcini, dar crescuţi în aceeaşi manieră – traşi prin viaţă ca printr-un inel subţiat de societatea asta în care trăim, materiali şi realişti pînă-n măduva gîndirii, schilodiţi de amintiri şi, nu în ultimul rînd, confuzi – c-aşa-i acum, aici, în Europa asta de Est (care se vrea a fi de Vest). Şi tare mult ţi-ar fi plăcut să-l întîlneşti pe creatorul clovnilor, pe domnul Vişniec, să discuţi cu dumnealui ca de la egal, la egal, pentru că la urma urmelor, structura analitică a cuvîntului „clovn” este aceeaşi, oricît de mult s-ar dori schimbarea ei.

Într-un teatru se poate naşte circul, nu şi invers. Această naştere s-a înfăptuit la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” – dintr-o partitură dramatică, modificată cu subînţeles, teoretică, s-a zămislit o inocenţă cotidiană, aspră şi riguroasă, pe alocuri comică, sau mai degrabă ironică, prin care trei clovni „bătrîni” îşi dispută personalităţile în faţa unei uşi mereu închise, în faţa intrării în lumea de dincolo – o lume a amintirilor parcă cunoscute, uneori uitate, deseori schimbate sau regresive, amintiri care se învîrt într-un cerc al neverosimilităţii.

Două acte în două spaţii diferite. Două lumi în care trei vieţi se zbat pentru a-şi accepta existenţa. Şi pentru a reuşi să-şi ducă viaţa acolo unde nimeni nu poate ajunge conştient.

În primul spaţiu, un circ „imaginar”, pe jumătate vizibil, îşi revarsă sunetele misterioase în mintea celor trei clovni care se apropie, rînd pe rînd, către împlinirea viselor. Patru scaune, în loc de trei, căci al patrulea clovn este însăşi „divinitatea” care are grijă în permanenţă să culeagă aspectele frivole ale întîmplărilor şi să le arunce într-un neant alegoric, dar şi să se joace cu mintea umană a tinerilor „bătrîni”, crescînd idealurile fiecăruia la rang de „vitalitate”.

Pentru al doilea spaţiu, timpul rămîne aproape mereu în urma prezentului – se dedică unui trecut care se vrea a fi prezent şi care priveşte cu coada secundelor către viitor. O arenă se conturează în imaginaţia tuturor, un cerc care seamănă izbitor de bine cu însăşi societatea în care trăim – un du-te-vino utopic unde personaje aflate la marginea dintre real şi fantastic apar şi dispar şi în care efemeritatea devine parte esenţială a capătului de drum. Aici intervine oboseala, lipsa unor energii trupeşti şi mentale amintite cu mulţi ani înainte, jocul minţii delirante, stupoarea apărută în urma unor scamatorii, dar şi spaima născută din întîlnirea dintre viaţă şi moarte.

Cei trei clovni – epici (Petre Ancuţa, Florin Călbăjos, Emilian Mîrnea) conchid pe toată durata „angajării” asupra însemnătăţii artei actoriceşti – cum actoria îţi impune o rigurozitate, o flexibilitate mentală şi fizică, o toleranţă la relaţiile ce se nasc în raport cu publicul spectator, dar şi cu propriul trup şi propria minte. Trei clovni-actori despre care vom mai auzi, trecînd prin chinurile teatrului, prin spumoasa revelaţie a scenei şi prin minunata trăire a spaţiului dramatic, înclinîndu-se în faţa publicului, la fiecare sfîrşit de poveste, cu gîndul la „domnu’ profesor” care i-a renăscut pentru viaţa aceasta în care orice pas urmezi este o „angajare” a propriului destin.

Şi cît priveşte bătrîneţea noastră, ar fi de spus că timpul angajează răbdători, iar cei ce se grăbesc, vor rămîne singuri şi amăgiţi. Aşa cum rămîi la sfîrşitul acestei întîmplări dacă te grăbeşti să tragi concluzii pripite.

Fellini, clovnii tăi s-au schimbat în bine. Şi domnul Vişniec are o parte din vină. Cît despre domnul Caramitru, aş spune că-i revine restul. Aşa cum se cuvine. Iar noi,  cei ce privim, ne putem declara deja angajaţi. Pentru că sîntem cu toţii nişte clovni despre care nu se vorbeşte mai nimic, dar pe care viaţa îi vrea alături de ea, de-a dreapta sau de-a stînga, după caz.

Dragoş N. Savu este specialist în comunicare teatrală.

Foto: tnb.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Amenzi uriașe pentru rezerviștii care nu se prezintă la ordin, în unitățile militare: „Prea mari pentru români!”
Rezerviștii care nu se prezintă în unitățile militare, conform ordinului de chemare transmis de Ministerul Apărării Naționale, riscă amenzi de aproape 4.000 de lei. Un amplu exercițiu de mobilizare al militarilor rezerviști se desfășoară săptămâna aceasta în județele Brăila și Galați.
image
Cine este criminalul evadat în București, de sub nasul polițiștilor. Filmul omorului comis de Meszaros Zsombor în 2017
Meszaros Zsombor este bărbatul de 34 de ani, din Satu Mare, care a reușit să fugă dintr-o dubă aflată în fața unei clinici medicale din sectorul 2 al Capitalei. Sătmăreanul evadat era condamnat la 18 ani de închisoare pentru omor după ce, în 2017, și-a ucis iubita, care era cetățean german.
image
Simona Halep s-a trezit cu echipa anti-doping la ușă. Mesajul jucătoarei pentru ANAD
Fostul număr 1 mondial a explicat cum decurg controalele după scandalul în care a fost implicată

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.