Fauna din suburbii

13 septembrie 2012
Fauna din suburbii jpeg

Mi-aduc aminte scena din filmul Colateral, regizat de Michael Mann, în care Tom Cruise conduce noaptea prin Los Angeles și, la un moment dat, oprește la un semafor; e singur, numai lumina străzii, asfaltul și foșnetul brizei unui ocean ce îl simțim aproape. Un moment de absență, după care atenția îi este atrasă de un trecător. Nu însă un om, ci un coiot. Nu știu cum a fost percepută această scenă de către spectatorii filmului care nu cunosc Los Angeles-ul. Îndrăznesc să cred că accentul e pus pe artificiul regizoral, iar scena este catalogată mai degrabă în domeniul suprarealismului. Dar cît de reali sînt coioţii în Los Angeles?

Coiotul este într-adevăr un personaj mitologic al indigenilor americani care-l plasează în centrul cosmogoniei, generator al universului, dar și simbol al iluziei percepției umane asupra universului. Mai este numit și păcăliciul, „the trickster”. Cînd am ajuns, prin bunăvoință unui amic indirect ce a venit să mă ia de la aeroport, la prima mea gazdă din Irvine (la sud de Los Angeles), unde am rămas pentru o lună şi jumătate, am avut un scurt dialog despre obişnuinţele casei. Era o doamnă în vîrstă, Pat (de la Patricia), îndrăznesc să cred o fostă frumusețe clasică americană cu ochi albaștri și figură simetrică gen farm girl, acum purtînd pe corp tatuajele lui Chronos.

Supraponderabilitatea obișnuită în America nu o ocolise, ba chiar fusese generoasă, încetinindu-i mișcările și chiar ritmul vorbelor. Pat avea un soț firav, o umbră cu ochelari ce nu vorbea mult și se uscase în soarele Californiei - fiind probabil deshidratat, aveam să aflu mai tîrziu, de bourbon-ul pe care îl consuma din recipiente de un galon (3,8 litri) pe care le cumpăra de la Costco, engros preferat de ființele umane suburbane. Charles, pe numele său, mi-a vorbit de cel mult două ori în timpul scurtei noastre conviețuiri și nu m-a invitat niciodată la un pahar. Alcoolul nu este un mijloc al sociabilității, ci un pașaport spre autism pentru mulți dintre americanii pe care i-am întîlnit, mai ales trecuți de o anumită vîrstă și cu o istorie protestantă. Evident, Charles era un anglo, nu un irlandez. Revenind, Pat îmi prezintă, pe lîngă camera și terasa cu vedere spre parcarea din fața casei, cele trei pisici cu care am împărțit culoarele de trecere. Apoi, vorbind despre încuiatul ușii seara, mi-a recomandat dezinvolt: „Cînd pleci seara să închizi bine ușa, căci ies pisicile și mi le prind coioţii." Hait! Veneam de la New York, nu văzusem filmul lui Mann (nici nu apăruse la vremea aceea), nu aveam nici cea mai mică idee despre „greater L.A.” M-am dus la culcare gîndindu-mă unde am ajuns.

A două zi, un soare puternic, subtropical, m-a trezit la 6.30 dimineața și am ieșit pe mica terasă direct din cameră. Se vedeau, dacă îți ridicai privirea de la cele două mașini clasic americane ale celor doi clasici bătrîni din clasică suburbie californiană, cîteva dealuri semi-aride și cîțiva palmieri. În jurul lor se învîrteau lent, fără întrebări existențiale, cinci vulturi hoitari. (Mai tîrziu am aflat că se numesc Turkey vultures și am avut ocazia să-i văd devorînd un cadavru de vițel pe marginea autostrăzii undeva între Tijuana și Rosario). Atunci mi-am spus că, într-adevăr, coioţii s-ar putea să fie ceva mai mult decît mitologia pieilor roșii și imaginația lui Pat. Mai tîrziu i-am auzit rîzînd. Se strîng în haite și comunică prin urlete ce par a fi scoase de pe coloanele sonore ale filmelor cu vrăjitoare. Îi ascultam fascinat și nostalgic după trăiri neștiute de pe balconul apartamentului pe care l-am ocupat mai tîrziu în campus.

Pe primul dintre ei l-am văzut din mașină, într-o seară, tot în campus. Sînt facinanţi și eluzivi. Supli, cu talia undeva între vulpe și lup, cu urechi supradimensionate și cu picioarele unui alergător de maraton, coioţii au luat în stăpînire spațiul suburban american a cărui construcție a exterminat inamicul lor natural: leul de munte sau puma. Înmulțirea lor a fost încurajată și de stăpînii neglijenți de iepuri domestici care i-au eliberat în jurul casei, dînd naștere unor iepuri sălbatici de tip domestic, gris neutru, hrană perfectă pentru coioţi. Poate că au fost coioţii înșiși cei care au proiectat universul construit al omului de pe Coasta de Vest, cel care le-a permis proliferarea alături de ratoni și sconcși. Coioţi, ratoni, iepuri și sconcși - cîştigătorii dezvoltării suburbane. Oare ce faună va dezvolta Băneasa?

Alexandru Bălăşescu este antropolog. Ultima carte publicată: Voioasa expunere a ordinii mondiale, Curtea Veche, 2010.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

NYC Downtown Manhattan Skyline seen from Paulus Hook 2019 12 20 IMG 7347 FRD jpg
De la uliță la imperiu financiar: Cum a devenit Wall Street centrul economic al lumii
Wall Street este una dintre cele mai faimoase străzi din lume, casa bursei de valori din New York, locul unde visele pot deveni realitate, pentru cei care cunosc regulile jocului. Puțini știu, însă, că acest centru financiar mondial a fost inițial, o zonă mărginașă și un târg de sclavi.
Vidin  Bulgaria, Foto Daniel Guță ADEVĂRUL   (3) JPG
Motivele pentru care Bulgaria devine atractivă: „Imaginează-ți Serbia, dar cu un litoral frumos și integrare europeană”
Salariile mici în comparație cu cele din alte state ale Uniunii Europene nu îi descurajează pe mulți bulgari să prezinte cu mândrie avantajele vieții în țara lor. Bulgaria este descrisă ca un loc unde se poate trăi decent, chiar și fără salarii occidentale, iar câteva lucruri aparte o fac atractivă.
luta iovita colaj captura video jpg
Luță Ioviță, taragotistul din Banat care a oprit Primul Război Mondial pentru o oră
Ion Luță Ioviță s-a născut pe 6 ianuarie 1883 în satul Dalci, lângă Caransebeș, și a devenit o legendă a Banatului prin muzica sa și prin povestea vieții sale. Un moment remarcabil din biografia lui s-a petrecut pe frontul italian al Primului Război Mondial.
Poiana Pelegii Retezat Imagini aeriene Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (21) jpg
Cum a fost înființat Parcul Național Retezat. Alexandru Borza, savantul care a luptat pentru „sanctuarul gigantic al naturii”
Retezatul, primul parc național înființat în România, a împlinit 90 de ani de existență. Vechi domeniu de vânătoare al familiilor nobiliare, ținutul pădurilor seculare și al lacurilor glaciare a devenit una dintre cele mai prețioase rezervații ale naturii din România.
fcsb sarbatoare fb jpg
euro dolar 1 png
Dolarul se întărește în urma acordului comercial SUA-China. „La timp pentru a salva Crăciunul”, spun experții
Dolarul american a recuperat o parte din declinul puternic după „armistițiul” din războiul comercial cu China, în condițiile în care indicele monedei atinsese pe 21 aprilie o scădere de 10,4%.
Papa Ioan Paul al II lea
18 mai: Ziua în care s-a născut Papa Ioan Paul al II-lea, primul Suveran Pontif de origine slavă
La 18 mai 1920 s-a născut Papa Ioan Paul al II-lea, primul papa de origine slavă, iar în 1868 s-a născut Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei. În anul 1897, Bram Stoker publica la Londra romanul Dracula.
INSTANT ILUSTRATIE VOT PARLAMENTARE 19 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2025, turul II. Românii își aleg președintele
Românii își aleg președintele pentru următorii cinci ani. Procesul de vot a început în diaspora joi, 15 mai, la ora 22:00 (ora României), odată cu deschiderea primei secții de votare în Auckland, Noua Zeelandă. În țară, votul se desfășoară duminică între orele 7:00 și 21:00.
Regele Charles 14 mai Foto Profimedia (2) jpg
Lupta regelui Charles cu cancerul. Monarhul britanic a primit diagnosticul la mai puțin de un an de la încoronare
La mai puțin de un an de la încoronare, regele Charles, în vârstă de 76 de ani, a fost diagnosticat cu o formă nespecificată de cancer, descoperit în timp ce era supus unui tratament pentru o problemă benignă de sănătate, legată de o prostată mărită.