Fără teatru

27 martie 2017
Fără teatru jpeg

De ziua lui, nu se bucură, nici măcar nu crede în ea, căci pentru el nu există această zi. Numai pentru noi există sub formă de „aniversare”. Însă el nu ştie că noi suntem nişte preaslăviţi ai propriei noastre conştiinţe şi că noi ne spunem „la mulţi ani” fără a ne mai gîndi şi-n celelalte zile rămase din an la cît de mulţi ani dorim celui căruia îi urăm „la mulţi...”.

De ziua lui nu se bucură pentru că nu ştim să-i mulţumim pe cît ar merita. Nu el ne-o cere, dar simte lipsa noastră de apreciere, falsa modestie, minciuna din sîngele nostru, ura din propriile noastre gînduri fugare despre existenţa lui în care nici măcar nu mai credem în totalitate.

Fără el nu ar mai exista bunăvoinţă. Şi nici definiţii. Nici retorici abrazive. Fără el omul ar deveni „neom”, iar sintetismul universului său s-ar îneca în prea multe definiţii derizorii.

Ar trebui să-i spunem „la mulţi ani” în fiecare zi, omeneşte, cu doza necesară de normalitate, omenie şi mulţumire. Îl batjocorim prin propriile noastre uri asupra noilor tendinţe de a reclama lumea în care trăim, murdar, sterp, fără nicio taină sau intimitate, pe scenă, în mijlocul ei, deasupra celei mai puternice lumini, fără jenă. Şi asta doar pentru a ne simţi băgaţi în seamă, pentru a ne crede prezenţi într-o formă sau alta, necinstită şi ruptă.

Şi Eschil ar îndemna omul de azi la „fără teatru”, căci el însuşi, părintele tragediei, se zbate-n universul său, acolo unde e şi unde nu-l mai vrem să-l vedem, oriunde, vrînd parcă să oprească masacrarea frumosului, distrugerea inocenţei (teatrul înseamnă inocenţă în formă pură), abolirea sensului primordial al „theao”-ului – trebuie să vezi ceea ce alţii nu au văzut, să demonstrezi adevărul prin mijloace supuse celorlalte adevăruri.

Să mergem la teatru doar atunci cînd vom putea înţelege semnificaţia îndemnului „fără teatru”. Să facem teatru doar dacă putem fi sinceri cu noi înşine. Să nu omorîm sufletul omului cu principii false ori cu strîngeri de mîini reci.

Fără relaţii inexistente, fără contracte umane, fără lecţii de viaţă a căror toate învăţămintele duc către moarte. Pînă şi Marie Ferre (considerată prima actriţă din istorie, 1545 – Bourge, Franţa) ar îndemna tinerii la „fără teatru”, căci teatrul nu presupune o formă legală prin care îţi exerciţi un rol, prin care prestezi servicii artistice dobîndite în urma unei şcoli, o contopire a propiei existenţe cu cea a spaţiului universal în care tu (actorul) devii acelaşi cu oricine.

Noi, spectatorii, omitem să mai conştientizăm caracterul, ritmul, subiectul, crezînd că inefabilul reprezintă doar starea de fapt a scenei, ridicată la mîna directorului, zdrobită de pantofii lustruiţi şi lăsată să cadă pradă ridicolului – banii sunt ochiul minţii, nu ai inimii.

Fără teatru de ziua lui. Cred că ar fi cel mai onest mesaj pe care l-am putea transmite omului de teatru. Fie el adevărat sau infiltrat în această lume pentru a distruge tot ceea ce mai poate fi distrus. Lasă-te de teatru, astăzi, actorule, regizorule, dramaturgule, scenografule, coregrafule, lasă-te prins de vraja umilă a societăţii în care trăieşti, aruncă-te în prima prăpastie care-ţi iese în cale şi simte cu adevărat cum e „fără teatru”. Şi poate atunci vei deveni mai adevărat, mai sincer cu tine însuţi, mai cald cu cei care vin să-ţi cunoască povestea.

Acesta nu e un mesaj trist şi nici un îndemn la agonie. Acesta e un gînd care-mi lasă urme adînci, din ce în ce mai adînci, pe zi ce trece. E un strigăt de lămurire la adresa lui. O pălărie scoasă în faţa lui. O plecăciune. Nimic altceva. 

De ziua lui n-o să-i urez „la mulţi ani”. Îi las pe alţii s-o facă – fals, ca să pară frumoşi şi sinceri cu minciuna. De ziua lui îi voi spune doar atît:

„Fără tine, lumea ar fi stearpă. Fără tine, lumea ar înţelege ce înseamnă adevărata ură. Fără tine, viaţa ar fi o bucată de cîrpă cu care omul ar şterge praful de pe societate, iar apoi şi-ar şterge pantofii ca să pară curaţi. Fără tine, florile ar zîmbi la lună. Fără tine, sufletul omului ar zădărnici în întuneric.”

Şi astfel, de cincizeci şi cinci de ani, teatrul se naşte în fiecare zi de douăzeci şi şapte martie, ca un omagiu adus a ceea ce a fost şi vrea să fie.

Teatrule, iartă-ne pentru ororile la care te supunem în unele momente, iartă-ne că deseori te considerăm o monedă de schimb, iartă-ne că suntem oameni şi că unii dintre noi nu ne-am cunoscut încă inima a căror câteva bătăi sunt şi pentru tine...

Teatrule, iartă-ne că uneori vrem să fugim de tine!

Dragoş N. Savu este specialist în comunicare  teatrală.

kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă.Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!

Adevarul.ro

image
Preotul care a jignit iubitorii de animale primește replica unui călugăr: „Ele nu l-au izgonit pe Iisus“
Mesajele publicate de preotul Matei Vulcănescu despre iubitorii de animale au stârnit controverse. Un călugăr de la Schitul Straja din Hunedoara arată de ce animalele trebuie iubite și nu disprețuite.
image
Fetiță lăsată de părinți în apă fierbinte, moartă în chinuri. Soții criminali au contestat arestarea
Doi soți din Călărași au fost trimiși în judecată pentru omor calificat, pentru că și-au lăsat fiica de 2 ani și 10 luni să moară în chinuri. În rechizitoriul procurorilor se menționează că fetița s-a aflat în agonie timp de mai multe ore.
image
Cum sunt relațiile în care femeia e mai în vârstă decât bărbatul
Într-o lume încărcată de prejudecăţi, rolul bărbatului într-o relație de cuplu este văzut ca fiind acela de a oferi protecție și stabilitate familiei și partenerei.

HIstoria.ro

image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.
image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.