Fără clișee

4 mai 2011
Fără clișee jpeg

Cutia Pandorei este un titlu care poate descuraja prin prezumţia imediată că avem o teză pe care filmul se va însăila uşor previzibil. Nu este cazul! Titlul filmului îşi devoalează semnificaţiile încă din primele secvenţe ale tramei: trei fraţi, care trăiesc într-un Istanbul unde se amestecă agitaţia extremă cu locurile calme, sînt alertaţi de dispariţia mamei lor din casa așezată într-o zonă rurală a Turciei – drumul pe care aceştia îl parcurg împreună în maşina condusă de sora mai mare este presărat cu replici acide, revizitarea şi discutarea aprinsă a unor momente nevralgice ale copilariei, încercări de a identifica responsabili pentru eşecurile personale.

În fiecare dintre aceste prime secvenţe, camera absoarbe zeci de nuanţe matinale, întreaga construcţie are de-a face cu o formă de trezire, de dezmeticire, iar zgomotul telefoanelor aduce atmosferei o doză necesară de adrenalină şi tensiune. Originea acestei tensiuni nu este întodeauna precizată şi de cele mai multe ori este doar subînţeleasă, fiind mai mereu legată de relaţia cu un tată care nu mai este prezent în biografia personajelor.  

După căutari asidue – în treacăt ni se sugerează că bătrîna suferă de o boală care îi afectează sănătatea mentală – prin pădurile din zonă, mama celor trei este găsită şi adusă să locuiască la Istanbul pentru că e diagnosticată cu Alzheimer. Este momentul în care cutia Pandorei se deschide şi mai larg, spre a face vizibile biografiile urbane nevralgice ale personajelor. Nodurile de tensiune care se ţes pe firele încordate ale relaţiei personajelor sînt accentuate de faptul că mama celor trei, Nusret, reapare în viaţa lor pe terenul minat al unor probleme personale pe care fiecare dintre ei le are: Murat, fiul adolescent al lui Nesrin (sora mai mare) fuge de-acasă, Güzin (sora mijlocie) încearcă să salveze rămăşiţele unei relaţii sentimentale agitate, Mehmet este şomerul boem tipic.

Yeşim Ustaoğlu, regizoarea filmului cîştigător al premiului Golden Seashell la festivalul de la San Sebastian, propune un subiect curajos şi deloc confortabil: felul în care contactul cu efectele cumplite pe care o boală cum este Alzheimer-ul le are asupra victimei şi a modului în care cei din preajmă gestionează aceste momente delicate: într-o scenă răscolitoare, Nesrin îşi îngrijeşte mama bodogănind tandru după un moment de slăbiciune fizică de coşmar. Pe de alta parte, în ciuda bunelor intenţii, Nesrin este complet lipsită de abilităţi sociale, suferă de o frigiditate care îi alterează orice încercare de empatie cu cei din preajmă.

Yeşim Ustaoğlu croşetează pe marginea acestei situaţii, evitînd capcanele unui patetism ieftin şi încercînd să nu-şi lase personajele să devină exemplare, ci dimpotrivă, să le facă vizibile fragilităţile, abdicările şi frămîntările. De dragul unei ultime încercări de a-şi salva relaţia sentimentală cu un personaj care pare să-şi facă un hobby din a o tortura psihic, Güzin îşi lasă mama în grija nepotului.

Este într-un fel momentul-cheie al filmului, cele două personaje care nu-şi mai găsesc locul niciunde se întîlnesc pentru  a bîntui o vreme fără nici o destinaţie prin Istanbul şi pentru a pleca apoi spre casa Nusret-ei, interpretată admirabil de Tsilla Chelton. Spectacolul acestei prietenii se desfăşoară aproape fără dialoguri şi mai ales fără căutări deştepte, unicul motor îl reprezintă intuiţiile puternice ale lui Murat.

Secvenţa din final, în care Murat spală lenjeria de corp a bunicii, este una antologică într-o cinematografie contemporană aseptică şi care ocoleşte anatomicul.

În 2007 o altă regizoare (pură întîmplare?), americanca Tamara Jenkins, producea un film, The Savages, pe o temă similară: doi fraţi, cu vieţi personale haotice şi complet iresponsabili, interpretaţi de Laura Linney şi Philip Seymour Hoffman, se trezeau în situaţia de a căuta un azil tatălui lor. Şi aici găseam aceleaşi fragilităţi egoiste, aceleaşi abdicări însoțite de crize morale şi reveniri asupra unor decizii radicale, doar că filmul Tamarei Jenkins propunea oarecum schematic un scenariu în care boala tatălui şi aruncarea lui în stradă de către rudele iubitei sale după moartea acesteia, deveneau oportunităţi pentru negocierea unei distanţe care părea să se eternizeze între cei doi fraţi. În plus, aceştia sînt nevoiţi să îl ajute pe cel care le-a făcut copilăria un iad, detaliu care contribuie şi el la schematizarea scenariului.

Lucru pe care Cutia Pandorei îl evită pentru că Yeşim Ustaoğlu îşi construieşte filmul pe un ţesut poetic, şi mai puţin pe un scenariu rotund. Infuzia poetică este croită din cadrele lungi în care camera captează cu răbdare schimbări de intensitate a luminii, ritmul în care se derulează secvenţele are o lentoare care nu ţine pasul cu evenimentele a căror succesiune este mult mai dinamică.

Peisajele depresionare şi montane pe care camera le înregistrează atunci cînd urmăreşte momentul unei noi încercări de evadare rătăcită a lui Nusret sînt tulburătoare într-o maniera consacrată – chiar dacă într-o stilistică complet diferită – de David Lynch în A Straight Story.       
      

Bogdan Iancu este cercetător la Muzeul Ţăranului Român. Susţine seminarii la Facultatea de Ştiinţe Politice, SNSPA.

Filmul turcesc Cutia Pandorei, al regizoarei Yeşim Ustaoğlu, va fi prezentat în cadrul Festivalului Filmului European, sîmbătă, 7 mai, ora 16:00, la cinema Studio.

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului se desfășoară în București (5 - 15 mai), Brașov (12 - 15 mai), Iași (19 - 22 mai), Timișoara (19 - 22 mai) și Tîrgu-Mureș (26 - 29 mai).

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.