"Există și scriitori vii?"

4 iulie 2014
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Iar a ieşit cu scîntei după evaluarea naţională la limba şi literatura română. S-a protestat în legătură cu subiectele: unii au zis că e batjocură, alţii că nu respectă programa şcolară. Mi se pare că discuţia s-a pierdut în emoţii de moment şi ratează adevăratele probleme.

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi a reclamat dificultatea unor subiecte şi faptul că unul dintre ele a fost în afara programei şcolare. Ministerul Educaţiei a răspuns că subiectele respectă programa. Aşa este: dacă luăm la rînd, fără patimă, cerinţele de examen, vom constata că elevilor nu li s-a cerut nimic din ceea ce n-au avut în programa şcolară.

Dar “dezbaterea” în jurul subiectelor s-a purtat mai degrabă în plan strict tehnic: părinţii au reproşat că poezia lui Minulescu e “filozofică”, iar elevii fac în gimnaziu doar pastelul; că la una dintre cerinţe baremul a fost prost gîndit pentru că nu includea toate sinonimele; că într-unul dintre subiectele la gramatică fraza era interpretabilă. Cred că ar trebui depăşit acest nivel al “tehnicalităţilor” şi ar trebui purtată o discuţie serioasă despre conţinut. Căci cel puţin două dintre subiecte dovedesc, înainte de toate, o serioasă inadecvare.

Problema poeziei lui Minulescu (“Rînduri pentru Anul Nou”) nu este că, “filozofică” fiind, n-ar fi compatibilă cu programa de gimnaziu (căci, dragi părinţi, nu e ea atît de “filozofică” pe cît pare...). Problema este că viziunea un pic autoironică a poetului despre moarte şi îmbătrînire nu e cea mai bună alegere pentru nişte copii de 14 ani. Şi asta ne trimite la o realitate a programei şi manualelor: sînt pline de morţi, tristeţi, nenorociri, necazuri (începînd cu inamovibila povestioară mediocră Puiul a submediocrului scriitor Brătescu-Voineşti). Dacă acceptăm că prin literatură le transmitem copiilor şi anumite valori (umane, sociale etc.), oare nu găsim şi tonuri ceva mai senine şi texte dintr-un registru existenţial ceva mai tonic?

Al doilea subiect neadecvat la realitate este cel în care li se cerea elevilor să redacteze “o scurtă naraţiune” în care să prezinte “o întîmplare petrecută în timpul participării la o întîlnire organizată de şcoală, cu un scriitor contemporan”. Ce să zici? Ştie cineva în cîte şcoli din ţărişoară a pus piciorul, anul trecut, vreun scriitor contemporan? N-am statistici, dar realitatea în care trăiesc mă face să cred că nu sînt prea multe. Ce vrem, aşadar, să testăm cerîndu-le elevilor să facă o naraţiune despre ceva care nu li s-a întîmplat? Mai mult, am senzaţia că mulţi copii de şcoală nici măcar nu-şi reprezintă

de “scriitor contemporan”: n-au văzut vreunul nici măcar la televizor, iar textele de autori contemporani din manualele lor sînt extrem  de puţine. Ca să fiu rău pînă la capăt, am să spun că mai mulţi profesori de română şi părinţi mi-au spus că s-au confruntat cu o întrebare pusă, în diverse forme, de copii (dat fiind că manualele sînt pline de texte din clasici): “există şi scriitori vii?”. E foarte bine că punem în manuale texte din patrimoniul literar şi, astfel, le construim elevilor o legătură cu trecutul şi cu identitatea noastră culturală. Dar n-ar trebui, în egală măsură, să-i “cuplăm”, prin literatură, la lumea contemporană, cu valorile şi dilemele ei?

Aşa încît ar trebui să avem o discuţie serioasă care să găsească răspunsuri la cîteva întrebări simple. Ce vrem să testăm prin aceste evaluări? Doar nişte competenţe şi abilităţi tehnice ale elevilor în lucrul cu nişte texte? Şi, de fapt, ce vrem să “producem”, ce fel de oameni trebuie să fie cei pe care îi evaluăm la 14 ani? Eu zic că ar trebui să producem nişte oameni care ştiu

în limba română şi care vor citi

literatură şi după terminarea şcolii. Or, dacă îi încărcăm cu cerinţe “tehnice” şi cu texte literare neadecvate, riscăm ca foarte mulţi dintre ei să rămînă doar cu frustrarea că limba şi literatura română e o materie “plicticoasă” şi cu bucuria că au scăpat de ea...

Articol apărut pe

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un Boeing 737 Max 8 a căzut în gol peste 7.000 de metri: 13 oameni au ajuns la spital
Un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a coborât peste 7,6 km într-o perioada de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.
image
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a murit sub ochii soției
Ies la iveală noi detalii despre cumplitul accident de muncă de la Ibănești. Cei patru muncitori au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre angajații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.
image
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și documente. „A intrat peste noi în casă”
O familie de români, care a mers cu mașina în vacanță în peninsula Halkidiki, Grecia, a trecut prin clipe de coșmar. Le-a fost furată mașina din parcare, în care aveau documente, bunuri și bani. „A intrat peste noi în casă”, a povestit proprietara mașinii.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.