Excepția culturală și vinurile preferate de americani

20 iunie 2013
În Europa reizbucneşte războiul ideologic jpeg

Franța a înregistrat o victorie notabilă în Europa, impunînd “excepția culturală” în negocierea unui nou acord de liber-schimb cu SUA. Ceea ce a declanșat din nou unele comentarii acide. S-a spus iarăși că e o atitudine anti-americană, că Franța e împotriva globalizării, că trăiește o criză provocată de pierderea grandorii de odinioară, că are complexe identitare etc. 

Sigur, se poate discuta separat despre toate acestea. N-ar fi prima dată. Au existat numeroase polemici, în ultimii ani, pe asemenea teme, iar cele mai multe semne de întrebare în legătură cu “peirderea grandorii” ori cu “antiglobalizarea” au fost ridicate chiar în presa și în cultura franceză. Probabil că Franța a pierdut multe, dar în niciun caz spiritul critic și autocritic. Dar toate aceste discuții sînt, de această dată, în afara chestiunii. În problema “excepției culturale”, nu despre Franța este vorba, ci despre Europa. Franța nu a făcut decît să-și asume rolul de solist într-un cor care, în ultima vreme, cîntă adesea dizarmonic, dar în cazul negocierilor cu SUA ar trebui să vorbească pe o singură voce. Nu toate țările europene au susținut deschis, de la început, poziția Franței. România, de exemplu, a tăcut: nicio voce oficială nu s-a pronunțat în chestiunea excepției culturale în perioada dinainte de luarea deciziei, ministrul român al Culturii n-a zis nimic, alți oficiali au fost ocupați cu altceva. Într-o țară care pretinde că a avut drept model de modernizare (inclusiv culturală) Franța, e o tăcere imorală. E adevărat, România a fost reprezentată de regizorii Cristian Mungiu și Radu Mihăileanu, care au făcut parte din delegația primită de Jose Manuel Barroso. Dar cred că aici a contatmai mult faptul că cei doi sînt puternic impregnați de spiritul francez.

Or, tocmai spiritul francez mi se pare că e cheia chestiunii. “Grandoarea de odinioară” a Franței este în primul rînd de natură culturală și, orice s-ar spune, e vie și prezentă. Și are un impact european. Să luăm un exemplu concret. Există, pe tot teritoriul european, un mare număr de festivaluri de tot felul – de la cele “de masă” care adună cîteva trupe de rock la modă și o sută de mii de spectatori pînă la cele organizate într-o sală cu o sută de locuri, în care se prezintă cîteva filme experimentale sau mici concerte pour les connaiseurs. S-a dezvoltat și un fel de turism pan-european legat de festivaluri: oameni din toate colțurile Europei traversează continentul pentru a trăi, cîteva zile, o experiență culturală alături de o comunitate despre care pînă ieri nu știau nimic. La multe dintre aceste festivaluri sînt prezentate producții culturale care nu pot fi lăsate pe mîna pieței libere. Sigur, suta de mii de spectatori care vine să asculte o trupă rock e rentabilă. Dar un mic festival de filme documentare nu. Ne putem imagina Europa fără aceste mici evenimente culturale și comunitare, fără experimente artistice, fără tot felul de nișe care se adresează nu “pieței” în general, ci unor comunități mai mari sau mai mici de cetățeni reali, cu gusturi diferite, cu educație și tradiție diferite? Evident, nu. Sau da, dar atunci n-am mai vorbi de Europa, ci de un simplu teritoriu cu 500 de milioane de consumatori, nu de cetățeni. Pentru ca toate aceste formule culturale diverse să existe, e nevoie de excepția culturală.

E adevărat, pe de altă parte, că există destule probleme în finanțarea culturii, chiar și în țările cele mai bogate ale Europei. Poate că modelul de finanțare e învechit, poate că formula subvențiilor din bani publici ar trebui revizuită, poate ar trebui inventate mecanisme noi (ceea ce, în unele țări, se și întîmplă). Comisia Europeană ar putea, eventual, contribui la asta, dacă ar avea mai multă viziune și mai puțină birocrație. Deocamdată, nu e cazul. Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a calificat Franța drept “reacționară”: o meschină răzbunare pentru înfrîngerea suferită în confruntarea cu artiștii. De fapt, problema excepției nu trebuie pusă în termeni ideologici – ca o luptă între “vechi” și “nou”, între “piață liberă” și “subvenții publice”. Căci, pentru Europa, este o problemă de supraviețuire și de identitate. Sau, traducînd și simplificînd pe înțelesul tuturor: Europa are nevoie de excepția culturală din același motiv pentru care americanii preferă vinurile franceze, italiene sau spaniole: pentru că au o tradiție mai veche decît conceptul de “piață liberă”.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

pucioasa primarie jpeg
Orașele din România ideale pentru pensionare: costuri reduse, aer curat și oameni deosebiți. Locurile perfecte pentru a-ți prelungi viața!
Viața în marile orașe devine din ce în ce mai scumpă, iar pe lângă costuri, trebuie să ne confruntăm și cu trafic, zgomot, dar și un nivel de poluare tot mai ridicat.
Sebastian Burduja FB jpg
Burduja, opinie halucinantă despre furtul tezaurului: „Trebuie să aflăm dacă a fost orchestrat pentru a manipula filonul naționalist în prag de alegeri”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, critică liderii extremiști care încearcă să confiște tema furtului tezaurului, pentru a o folosit drept armă împotriva politicienilor români.
Banner Leonard Doroftei
Radu Marinescu ministrul Justiției jpg
Ministrul Justiției asigură că vor fi mobilizate toate resursele pentru investigarea furtului pieselor de tezaur
Ministerul Justiției anunță că va mobiliza toate resursele, în contextul în care Guvernul a convocat o celulă de criză duminică, 26 ianuarie.
kilometraj pexels jpg
Kilometraj mașină second-hand. Câți kilometri ar trebui să aibă în momentul cumpărării
Una dintre primele întrebări pe care probabil că ți le vei pune atunci când te decizi să îți cumperi o mașină la mâna a doua este câți kilometri are. De altfel, acest lucru îți va spune dacă mașina este în stare bună și prognozează cât timp o vei putea folosi. Și totuși, câți kilometri sunt prea mul
sorin bontea
Varza murată este prea acră sau sărată? Sorin Bontea îți sare în ajutor cu un truc. Gustul va fi unul genial
Puține preparate din țara noastră sunt mai apreciate și mai faimoase pe plan internațional decât sarmalele. Însă, indiferent de cât de multă experiență am avea în bucătărie, tot există riscul ca varza să fie mult prea acră, sau sărată.
Diana Sosoaca la Parlamentul European foto remus florescu jpeg
Șoșoacă vine cu teoria conspirației în cazul tezaurului furat din Olanda: „Cea mai mare manevră a serviciilor... îl vor scoate de la naftalină”
Europarlamentarul Diana Șoșoacă acuză că furtul tezaurului dacic e o înscenare a serviciilor de informații. Președinta SOS susține că manevra are ca scop scoaterea premierului Marcel Ciolacu și a președintelui Klaus Iohannis ca eroi, după ce tezaurul va fi recuperat.
Brățările, coiful de aur și tezaurul de la Pietroasa  Foto Daniel Guță  Wikipedia jpg
Poliția olandeză este pe urmele hoților care au furat tezaurul dacic. Ar putea fi implicați și români
Poliția este pe urmele celor trei hoți care au intrat sâmbătă dimineața, 25 ianuarie, în Muzeul Drentse din Assen cu un exploziv și au furat obiecte din tezaurul României.
Paul McCartney Fb jpg
Paul McCartney cere Guvernului britanic să modifice legea drepturilor de autor, pentru a proteja artiștii de inteligența artificială
Celebrul artist britanic, Paul McCartney a cerut Guvernului Regatului Unit să introducă modificări în Legea drepturilor de autor, pentru a proteja astfel artiștii de inteligența artificială.