Este viața nedreaptă?

30 noiembrie 2018
Mai știm să ascultăm? jpeg

Cînd lucrurile nu ne merg bine, cînd planurile ne sînt date peste cap sau cînd ni se pare că nu primim ceea ce merităm, avem tendința să răbufnim în acel „Viața e nedreaptă”, oblojindu-ne nereușitele într-o tiradă de autovictimizare. Ce se întîmplă cînd devenim dependenți de autocompătimire?

Autocompătimirea, ca urmare a sentimentului acut că am fost nedreptățiți, este o strategie de a face față neputinței sau vinovăției. Ambele emoții sînt resimțite extrem de dureros și ne sînt familiare tuturor. Toți spunem, la un moment dat, că viața e nedreaptă cînd ne confruntăm cu lipsa de corectitudine a celorlalți, cu toții ne așteptăm să ni se facă dreptate și avem, mai mult sau mai puțin o predilecție pentru a ne plînge de milă. Pe de o parte, e un mecanism de apărare la îndemînă. Sabia acuzării nu va tăia capul plecat al unei persoane care a suferit deja atît de mult. Treptat, această strategie devine un stil de reacție și, în ultimă instanță, de viață. Dintr-o atitudine menită să ne scape de blamul celorlalți și să ne cîștige aliați, victimizarea devine un tipar de gîndire disfuncțională la nivel individual, dar și social.

Există, din nefericire, situații traumatice de neimaginat, cu victime total neputincioase și abuzatori de o cruzime incredibilă. Dar majoritatea situațiilor în care ne regăsim nu se încadrează în această categorie. Mult mai mărunte, dar și mai frecvente sînt situațiile în care ne percepem victime, deși sîntem în egală măsură cei care primesc loviturile, dar le și provoacă. Iar după ce lovim spunem, ca un soi de justificare: „Ai văzut cît am fost de lovit și de atacat?”

Indiferent dacă adăugăm o nuanță revendicativă acestei atitudini sau pur și simplu ne plîngem deznădăjduiți de nedreptatea lumii și a oamenilor din ea, tema dreptății în relație cu ceea ce am suferit are o eroare majoră. Operăm cu ideea că dreptatea în relațiile cu ceilalți e o ecuație matematică perfect definită. În realitate, legea psihologică care subminează tocmai fundamentele acestui tip de mentalitate este că suferința subiectivă resimțită e mereu mai mare decît impactul sau rana privită „obiectiv” din afară. Dacă eu îți spun ceva care te rănește, felul în care receptezi jignirea aceasta, felul cum suferi înăuntru e trăit cu un ecou afectiv mai puternic decît ceea ce pot realiza eu că ți-am produs. Drept urmare, reacția ta va fi pe măsura a ceea ce ai simțit în interior. Dacă vreau să mi se facă dreptate pe măsura a ceea ce am suferit, voi provoca celuilalt o rană care mie mi se pare la același nivel, dar celuilalt i se va părea disproporționată față de ceea ce admite sau conștientizează că a făcut. Și astfel se formează o spirală descendentă a răzbunării, care nu se termină niciodată. Încercînd să egalăm scorurile, provocăm întotdeauna mai multă suferință.

La nivel social, mentalitatea de victimă care caută să fie îndreptățită se transformă treptat în anticipația că ceilalți ne vor face rău. Societatea românească suferă masiv de ceea ce putem numi „atribuțiuni ostile”. Înțelepciunea populară ne spune că „oamenii sînt răi, vor să te înșele, așa că trebuie să ai grijă”. Pornind de la premisa că celălalt e rău intenționat e foarte greu să te îndrepți spre zona de empatie și înțelegere.

Un alt pericol al mentalității de victimă adoptată repetat și voluntar este că ne transformă în oameni care suferă de neajutorare învățată – acel tip de gîndire care ne convinge pe noi înșine că nu putem face mare lucru. „Beneficiul” pe care îl avem din această atitudine este că ne scapă de sentimentul de vinovăție că am fi putut face ceva. Dar, deși presiunea cedează pentru o perioadă, prețul pe care îl plătim este prea mare. Cînd ne simțim victime acoperim, de fapt, în interiorul nostru, acele găuri la care am fi putut lucra, dar nu am făcut-o niciodată. Acele neîmpliniri la care nici nu vrem să ne gîndim, cu atît mai puțin să le recunoaștem și să depunem efort pentru a le remedia.

La nivel social, în România, această mentalitate se traduce prin neimplicare și inactivitate („Nu mă duc să votez, căci oricum nu se schimbă nimic”), dar și prin justificarea propriilor derapaje („Statul mă fură, așa că sînt îndreptățit să nu respect legile”). Astfel, ne lipsim tocmai de forța motivațională care ne-ar putea scoate la liman.

E cumplit de greu să ieși din această stare. E un proces în care trebuie să te reîntorci spre tine, spre partea cu care ai contribuit tu la tot ce s-a întîmplat și să lucrezi în direcția aspectelor asupra cărora ai tu controlul. Chiar primul pas, acela de a identifica domeniile asupra cărora ai controlul, este unul care necesită efortul de a demonta măcar puțin din propriile bariere defensive. Poate că nu poți schimba legile justiției, dar, în loc să te lași cuprins de amorțeală, poți fi un bun vecin, poți să te întorci și să iei hîrtia pe care ai aruncat-o pe lîngă coșul de gunoi sau poți oferi voluntar din timpul tău pentru o cauză în care crezi.

Pornind de aici poți să începi să schimbi cîte puțin din bucățica ta de Românie. E greu, pentru că asta presupune să lași jos acel bagaj imens pe care, deși îl porți obosit și încovoiat de ani de zile, mintea ta a fost obișnuită să-l confunde cu o ancoră și o busolă. Calea spre vindecare trece prin locul în care realizezi cît pierzi din viață cu tînguiala și te orientezi imediat spre găsirea unei alte ancore: una sănătoasă și reală care vizează resursele tale, cum te poți restructura, care e partea stabilă pe care poți construi. E un proces anevoios care vindecă și împuternicește.

a consemnat Stela GIURGEANU

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.