Este viața nedreaptă?

30 noiembrie 2018
Mai știm să ascultăm? jpeg

Cînd lucrurile nu ne merg bine, cînd planurile ne sînt date peste cap sau cînd ni se pare că nu primim ceea ce merităm, avem tendința să răbufnim în acel „Viața e nedreaptă”, oblojindu-ne nereușitele într-o tiradă de autovictimizare. Ce se întîmplă cînd devenim dependenți de autocompătimire?

Autocompătimirea, ca urmare a sentimentului acut că am fost nedreptățiți, este o strategie de a face față neputinței sau vinovăției. Ambele emoții sînt resimțite extrem de dureros și ne sînt familiare tuturor. Toți spunem, la un moment dat, că viața e nedreaptă cînd ne confruntăm cu lipsa de corectitudine a celorlalți, cu toții ne așteptăm să ni se facă dreptate și avem, mai mult sau mai puțin o predilecție pentru a ne plînge de milă. Pe de o parte, e un mecanism de apărare la îndemînă. Sabia acuzării nu va tăia capul plecat al unei persoane care a suferit deja atît de mult. Treptat, această strategie devine un stil de reacție și, în ultimă instanță, de viață. Dintr-o atitudine menită să ne scape de blamul celorlalți și să ne cîștige aliați, victimizarea devine un tipar de gîndire disfuncțională la nivel individual, dar și social.

Există, din nefericire, situații traumatice de neimaginat, cu victime total neputincioase și abuzatori de o cruzime incredibilă. Dar majoritatea situațiilor în care ne regăsim nu se încadrează în această categorie. Mult mai mărunte, dar și mai frecvente sînt situațiile în care ne percepem victime, deși sîntem în egală măsură cei care primesc loviturile, dar le și provoacă. Iar după ce lovim spunem, ca un soi de justificare: „Ai văzut cît am fost de lovit și de atacat?”

Indiferent dacă adăugăm o nuanță revendicativă acestei atitudini sau pur și simplu ne plîngem deznădăjduiți de nedreptatea lumii și a oamenilor din ea, tema dreptății în relație cu ceea ce am suferit are o eroare majoră. Operăm cu ideea că dreptatea în relațiile cu ceilalți e o ecuație matematică perfect definită. În realitate, legea psihologică care subminează tocmai fundamentele acestui tip de mentalitate este că suferința subiectivă resimțită e mereu mai mare decît impactul sau rana privită „obiectiv” din afară. Dacă eu îți spun ceva care te rănește, felul în care receptezi jignirea aceasta, felul cum suferi înăuntru e trăit cu un ecou afectiv mai puternic decît ceea ce pot realiza eu că ți-am produs. Drept urmare, reacția ta va fi pe măsura a ceea ce ai simțit în interior. Dacă vreau să mi se facă dreptate pe măsura a ceea ce am suferit, voi provoca celuilalt o rană care mie mi se pare la același nivel, dar celuilalt i se va părea disproporționată față de ceea ce admite sau conștientizează că a făcut. Și astfel se formează o spirală descendentă a răzbunării, care nu se termină niciodată. Încercînd să egalăm scorurile, provocăm întotdeauna mai multă suferință.

La nivel social, mentalitatea de victimă care caută să fie îndreptățită se transformă treptat în anticipația că ceilalți ne vor face rău. Societatea românească suferă masiv de ceea ce putem numi „atribuțiuni ostile”. Înțelepciunea populară ne spune că „oamenii sînt răi, vor să te înșele, așa că trebuie să ai grijă”. Pornind de la premisa că celălalt e rău intenționat e foarte greu să te îndrepți spre zona de empatie și înțelegere.

Un alt pericol al mentalității de victimă adoptată repetat și voluntar este că ne transformă în oameni care suferă de neajutorare învățată – acel tip de gîndire care ne convinge pe noi înșine că nu putem face mare lucru. „Beneficiul” pe care îl avem din această atitudine este că ne scapă de sentimentul de vinovăție că am fi putut face ceva. Dar, deși presiunea cedează pentru o perioadă, prețul pe care îl plătim este prea mare. Cînd ne simțim victime acoperim, de fapt, în interiorul nostru, acele găuri la care am fi putut lucra, dar nu am făcut-o niciodată. Acele neîmpliniri la care nici nu vrem să ne gîndim, cu atît mai puțin să le recunoaștem și să depunem efort pentru a le remedia.

La nivel social, în România, această mentalitate se traduce prin neimplicare și inactivitate („Nu mă duc să votez, căci oricum nu se schimbă nimic”), dar și prin justificarea propriilor derapaje („Statul mă fură, așa că sînt îndreptățit să nu respect legile”). Astfel, ne lipsim tocmai de forța motivațională care ne-ar putea scoate la liman.

E cumplit de greu să ieși din această stare. E un proces în care trebuie să te reîntorci spre tine, spre partea cu care ai contribuit tu la tot ce s-a întîmplat și să lucrezi în direcția aspectelor asupra cărora ai tu controlul. Chiar primul pas, acela de a identifica domeniile asupra cărora ai controlul, este unul care necesită efortul de a demonta măcar puțin din propriile bariere defensive. Poate că nu poți schimba legile justiției, dar, în loc să te lași cuprins de amorțeală, poți fi un bun vecin, poți să te întorci și să iei hîrtia pe care ai aruncat-o pe lîngă coșul de gunoi sau poți oferi voluntar din timpul tău pentru o cauză în care crezi.

Pornind de aici poți să începi să schimbi cîte puțin din bucățica ta de Românie. E greu, pentru că asta presupune să lași jos acel bagaj imens pe care, deși îl porți obosit și încovoiat de ani de zile, mintea ta a fost obișnuită să-l confunde cu o ancoră și o busolă. Calea spre vindecare trece prin locul în care realizezi cît pierzi din viață cu tînguiala și te orientezi imediat spre găsirea unei alte ancore: una sănătoasă și reală care vizează resursele tale, cum te poți restructura, care e partea stabilă pe care poți construi. E un proces anevoios care vindecă și împuternicește.

a consemnat Stela GIURGEANU

#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.