Errare humanum est

23 ianuarie 2017
Errare humanum est jpeg

Un titlu face zilele acestea înconjurul presei de specialitate: campionul mondial la șah nu a văzut un mat în trei mutări. „Cel mai jenant moment din cariera lui Carlsen?“ se întrebau comentatorii. Și nu, nu e vorba de blitz sau de șah rapid, iar norvegianul nu era în criză de timp. Pur și simplu nu a văzut matul și a jucat o altă mutare după doar cîteva secunde de gîndire. S-a întîmplat în partida lui Carlsen cu olandezul Anish Giri din turneul de la Wijk aan Zee aflat zilele acestea în plină desfășurare.

Iată poziția:

carlsen giri png png

Aici Carlsen a continuat cu 56. Nf7+ și după cîteva mutări a rezultat un final în care albul are turn, nebun și doi pioni contra damei negre. Finalul acesta este o remiză teoretică, pe care Giri nu a ratat-o. Dar cum ar fi trebuit Carlsen să continue? Nu este vorba de cine știe ce mutare genială. E un simplu șah ca și în partidă, dar care e dat cu turnul. Care turn și unde dă acesta șahul? Rezolvarea e dezvăluită la finalul articolului.

Cu toate acestea, Carlsen nu e nici pe de parte la prima gafă. De exemplu, în 2006, în partida cu Merab Gagunashvili a luat mat într-o mutare.


În poziția de mai sus, Merab Gagunashvili a jucat 64… Rxf3. Carlsen a considerat probabil că pionul lui e foarte prețios și a continuat cu 65. e5??, la care a urmat, simplu, 65… Tc1#. Este adevărat însă că partida s-a jucat la campionatul mondial de șah rapid.

carlsen merab gagunashvili 1 png png

Dar nu mai departe decît în aceeași rundă de la Wijk aan Zee în care Carlsen a ratat matul în trei mutări, Aronian și Karjakin au gafat în partida jucată împreună. Mai exact, Aronian a mutat greșit un nebun și Karjakin ar fi putut să cîștige o piesă. Dar la rîndul lui, și șahistul rus a mutat greșit, și încă după nouă minute de gîndire.

Istoria șahului e plină de gafe. Rusul Cigorin a luat mat în două mutări după o gafă de la mutarea 32 a partidei 23 din meciul pentru titlul mondial cu Steinitz, din 1892, de la Havana. Fostul campion mondial Tigran Petrosian și-a uitat dama în priză într-o partidă cu Bronstein, Fischer nu a văzut o furculiță, cum se spune, într-o partidă din 1966 cu Najdorf, Kramnik a luat și el un mat perfect evitabil în partida cu computerul Deep Fritz și lista poate continua mult și bine, inclusiv cu foștii campioni mondiali din epoca recentă: Karpov, Kasparov, Topalov sau Anand. E felul șahului de a spune: errare humanum est.

***

Cum am mai procedat la această rubrică, strecor aici și o știre din sumo. După aproape 20 de ani de așteptare, japonezii au speranțe reale să aibă din nou un conațional deținător al rangului suprem de yokozuna. Kisenosato - pe numele de naștere Yutaka Hagiwara - a cîștigat duminică turneul de Anul Nou de la Tokyo. În 2016 au mai cîștigat Cupa Împăratului doi japonezi, Kotoshōgiku și Gōeidō, dar spre deosebire de aceștia, Kisenosato a avut în tot anul 2016 rezultate constant bune: locul doi în turneul din martie de la Osaka, la fel și în următorul turneu dotat cu Cupa Împăratului, din mai, locul 2-3 la Nagoya, în iulie și din nou pe locul 2 în noiembrie, în ultimul turneu major al anului. Kisenosato a avut de altfel în 2016 cele mai multe victorii dintre toți rikishi din cele șase turnee mari ale unui an compețional în sumo. Aceste rezultate ar putea fi un argument decisiv în deliberările Asociației Japoneze de Sumo, cea care acordă titlul de yokozuna. În prezent, mai sînt trei yokozuna, Hakuho, Harumafuji și Kakuryu, toți trei mongoli. Ultimul yokozuna de origine japoneză a fost Wakanohana, care a cîștigat titlul în 1998.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 43 va fi publicată săptămîna viitoare în cadrul rubricii online "În alb și negru".

Soluția diagramei 42: 1… Dxb3! 2. axb3 Txb3 3. Ne3 Nxe3+ 4. Dxe3 Tb1#

diagram43 png png

Gafa lui Carlsen: campionul norvegian ar fi trebuit să joace 1. Tc8+! Dacă 1… Te8, albul cîștigă material decisiv cu 2. Txe8+ Dxe8 3. Nxe8 (rămîne cu un turn în plus). La 1… Rg7 (sau 1… Rh7), ar fi urmat 2. Tf7+ Rh6 3. Th8#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: tatasteelchess.com: Campionul mondial Magnus Carlsen la turneul de la Wijk aan Zee, ianuarie 2017.

young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.