Dușmanii poporului

16 octombrie 2014
Oameni fericiți jpeg

Într-o campanie electorală, mai ales într-una dîmboviţeană, nu afli mai nimic despre viitor, despre ce te aşteaptă, despre capacităţile reale ale combatanţilor. Afli, în schimb, foarte multe despre duşmănie în genere şi despre duşmanii în carne şi oase ai poporului. Evident, dacă sunt angajaţi în cursă 14 candidaţi, fiecare dintre ei are, din plecare, 13 duşmani. Iar la noi duşmăniile se exprimă, ca să zicem aşa, fără prea multă ipocrizie.

Nu se umblă cu menajamente, cu eufemisme, cu ironii fine: se practică muşcătura lacomă, ironia groasă, epitetul barbar. Dincolo însă de cei 14 adversari „naturali“, ies la iveală, indirect, categorii întregi de „vinovaţi“, de „oameni răi“: e vorba de cei care, pe vremuri, se numeau „duşmanii poporului“, tocmai buni de înfierat, de vreme ce primejduiesc patria, o subminează, o defăimează, o dezbină. Iată un rapid inventar al ipochimenilor cu pricina, obţinut prin simpla contemplare a cîmpului de luptă.

Cum să dai ţara pe mîna unor inşi care n-au schimbat în viaţa lor scutece, n-au alăptat, n-au scos cureaua cînd progenitura a călcat în străchini? E posibil ca o nouă versiune a Constituţiei să acorde drepturi suplimentare candidaţilor la preşedinţie dăruiţi de Dumnezeu cu o descendenţă arborescentă. Pe locul întîi vor fi femeile, căci ele suferă mai mult la naştere. Iar dintre ele, se vor bucura de prioritate mamele eroine, adică cele cu mai mult de zece copii. Nu suntem absurzi! Se pot acorda derogări unor conducători providenţiali, cum este, de pildă, preşedintele de onoare al PSD, multiplu şef de ţară, deşi n-are decît urmaşi „spirituali“. Oricum, de-acum înainte vom putea răspunde mai prompt şi mai convingător întrebării „cum trebuie să te pregăteşti pentru a ajunge preşedinte?“. Păi, pînă una alta, e musai să te pui pe treabă, să parcurgi, cum spunea o înţeleaptă de stînga, „toate etapele vieţii“ şi, mai ales, pe aceea care se lasă cu graviditate (patriotică).

Cuvîntul e folosit (greşit, e drept) ca un camuflaj „delicat” pentru mai nemilosul „proşti”. „Deştepţii”, adică cei care merită să ne conducă, sunt guralivii, băieţii şi fetele în stare să livreze taclale torenţiale, cei (şi cele) ale căror isprăvi sunt strict oratorice. Miniştri ai „marilor proiecte” fără nici un proiect, parlamentari de televiziune care vorbesc toţi în acelaşi timp, schingiuitori veseli, de nestăvilit, ai limbii române. Modelul suprem e chiar unul dintre prezidenţiabili, încercat om de presă care, odată ce-a deschis gura, nimeni şi nimic nu-l mai poate opri: perorează, promite păcăleli tot mai grandioase, loveşte în toate direcţiile, îneacă totul, ca o inundaţie, cu bălăriile verbiajului său. Nu te califici drept „politician“, dacă nu-ţi merge gura non-stop, cu sau fără tine. Cu atît mai mult, nu poţi ajunge preşedinte, fără solide şi îndelung exersate talente de flaşnetă.

O adunătură de fandosiţi care vor să amăgească poporul nostru reavăn, cu diplomele lor europene, cu discursul lor „elitist”, lipsit de farmecul şi spontaneitatea agramatismelor colocviale, cu limbile lor străine, de natură să-i perplexeze pe europarlamentarii altor ţări, obişnuiţi ca, din România, să vină doar „colegi” aflaţi încă în stadiul de pantomimă. În genere, aceşti duşmani ai poporului sunt (bătrîni) fascişti, „oamenii führerului”, Goebelşii autohtoni (vezi cazul Cărtărescu, încondeiat astfel de primul-ministru care, totuşi, ca românul imparţial, s-a grăbit să-şi asezoneze campania cu fierbinţi urări de succes cînd împricinatul s-a apropiat supărător de mult de premiul Nobel). De adăugat că toţi intelectualii (băsişti) sug sîngele poporului, îmbuibîndu-se cu bănet, vile, privilegii, maşini, astfel încît pentru miniştrii, prefecţii, primarii şi parlamentarii noştri nu mai rămîne nimic.

E o categorie largă. Duşmani ne sunt, fireşte, ungurii. Noi ne purtăm frumos cu ei: îi chemăm la guvernare cînd ne trebuie majorităţi zdrobitoare, le dăm pe mînă cultura naţională (că doar n-o să le dăm finanţele sau internele!), le oferim, magnanim, postul de vice-prim-ministru, iar ei vor să ne ia Ardealul. Pînă aici! Cultura da, treacă-meargă, dar Harghita şi Covasna?! Probleme avem şi cu ţiganii, pardon rromii. Ne strică imaginea în străinătate. Şi fac averi inexplicabile în ţară. Au, totuşi, şi o parte bună: dau, la o adică, din puşcărie, declaraţii anti-prezidenţiale. Atunci sunt legitimi, credibili, curaţi! Mai nou, avem necazuri cu nemţii, mai precis cu neamţul. Cum să ne conducă un venetic?! Cu primul-ministru e altceva: omul ne-a spus, sincer (ca întotdeauna), că dinspre mamă e albanez şi dinspre tată – italian. S-au aciuiat pe-aici în secolul 19. Dar, orişicît, Albania e colea, iar Italia e ginta latină. Dar neamţul? O fi venit el pe lîngă Carpaţi acum 800 de ani, dar la icoane nu se închină, moaşte nu pupă şi are un uşor accent străin, fără înfloriturile dragi nouă, celor din Bărăgan. În plus, cum spunea, de curînd, un patriot e „evanghelist” (o onoare puţin exagerată, el nefiind decît un modest lutheran, adică „evanghelic”. Evangheliştii sunt doar patru!).

„Ai lor”. Cei care fac reportaje răutăcioase prin provincie şi constată că o seamă de compatrioţi nu ştiu cum se cheamă ţara în care locuiesc, pe ce continent este ea situată şi cine a scris Biblia (deşi cîţiva opinează că ar fi vorba de Eminescu, ajutat, din cînd în cînd, de Creangă).

de români care n-au votat, la referendum, cot la cot cu cei 7,4 care au votat.

7. H.R.Patapievici.

. Mulţi, dar fără nicio şansă. Vom învinge!

Articol apărut pe

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Ce „trucuri” folosesc supermarketurile pentru a vă determina să cumpărați mai mult decât vă trebuie
Când merg la cumpărături în supermarket, majoritatea românilor au în vedere un buget prestabilit, însă rareori pot să-l respecte respecte, din cauza unor „trucuri” folosite de retaileri.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.