După Les Films de Cannes à Bucarest

9 noiembrie 2015
După Les Films de Cannes à Bucarest jpeg

Între 23 şi 29 octombrie a avut loc a 6-a ediţie a retrospectivei Les Films de Cannes à Bucarest. Interesul spectatorilor pentru titluri importante din zona cinemaului de artă a crescut în ultimii ani, motiv pentru care majoritatea proiecţiilor au fost cu sala plină. Totodată, merită menţionat şi efortul distribuitorilor care au reuşit sa aducă în cinematografe Dheepan, Amy, Macbeth, Irrational Man sau Sicario. Alte titluri au fost deja achiziţionate, urmînd să ruleze în curînd. Acestea ar fi recomandările mele.

Cemetery of Splendor, realizat de Apichatpong Weerasethakul şi prezent în sectiunea Un Certain Regard, a festivalului, e inclasabil prin felul în care realitatea se îmbină cu elemente care aparţin magicului. Spre deosebire de alte filme în care regizorul îşi pune imaginaţia pe primul loc, iar evenimentele şi sentimentele credibile sînt subordonate fantasticului, aici procesul are loc invers. Soldaţii dintr-un spital thalandez, cuprinşi de o boală a somnului care-i face inactivi, sînt îngrijiţi de o femeie ajutată de o tînără medium. Visele lor, împreuna cu apariţiile misterioase ale unor personaje din mitologie, îmbogăţesc o realitate în care compasiunea şi tandreţea încearcă să facă faţă politicului.

The Assasin a luat premiul de regie la Cannes. Acţiunea se petrece în China secolului nouă, în timpul dinastiei Tang. Intriga principală e simplă: protagonista Nie Yinning e trimisă de “Ordinul Asasinilor” să-l ucidă pe vărul său, Tian Ji’an, guvernatorul unei regiuni nesubordonate. Ceea ce face filmul greu de urmărit e intenţia regizorului (Hou Hsia-Hsien) de a elimina pe cît posibil psihologia personajelor, acţiunile lor fiind mai degrabă schematice și strict descriptive. Această abordare e una justificată dacă ne raportăm la un trecut istoric din care s-au păstrat doar legende și atunci interpretarea evenimentelor a fost evitată. Multe dintre intrigile auxiliare sînt povestite la rîndul lor de eroi, iar atenţia e îndreptată mai mult pe locuri, obiceiuri şi mici ritualuri.

Arabian Nights, realizat de Miguel Gomes, e o trilogie de 381 de minute în care vieţile unor portughezi din perioada crizei economice recente sînt transpuse pe ecran. E luată ca reper structura poveştilor din O mie şi una de nopţi. Pornind de la investigaţiile unor jurnalişti, Gomes combină documentarul cu ficţiunea, încercînd de fiecare dată să găsească forma de expresie potrivită. Situaţiile sînt dramatice (protestele unor muncitori ale unui şantier naval devin un amestec de furie şi deznădejde), absurde (un proces într-un tribunal se transformă într-o piesă de teatru în care e imposibil de stabilit cine sînt vinovaţii, iar în alt episod un cocoş e condamnat de o instanţă pentru că e zgomotos), emoţionante (destinele tragice ale unei comunităţi dintr-un bloc sînt legate de soarta unui căţel plimbat de la o familie la alta) şi uşor melancolice – şomeri participă la concursuri de cintezoi învăţaţi să ciripească într-un mod cît mai muzical posibil. Puterea poveştilor de a exprima conflictele umane, atît interioare cît şi sociale, e aici mai percutantă decît în cazul multor documentare clasice.

Dheepan, premiat cu Palme d’Or la Cannes, rulează în această perioadă în cinemaurile din ţară. Un fost soldat din războiul civil din Sri Lanka e nevoit să se refugieze împreună cu o femeie tînără şi un copil în Franţa, unde pretind că formează o familie. Jaques Audiard, regizorul filmului, e cunoscut publicului în special pentru Un prophète şi De battre mon cœur s'est arête, unde personajele sînt prinse în jocuri în care violenţa şi lupta pentru supravieţuire sînt cele care le dictează acţiunile. Dheepan nu face excepţie. Toţi membrii noii familii încearcă să se integreze într-o periferie controlată de grupuri rivale de infractori. Graniţa dintre viaţa privată şi cea socială e influenţată de evenimente care fac parcursul protagoniştilor unul dificil. Dozajul gradual al emoţiilor şi tensiunea construită cu migală transformă o simplă dramă socială într-un thriller.

Love, regizat de Gaspar Noe, e o melodrama erotică, 3D, care a stîrnit controverse din cauza secvenţelor de sex explicit pe marele ecran. Dar miza filmului, cel puţin declarată de Noe, e diferită de cea a unui porno: o formă de dependenţă fizică e adeseori implicită în relaţiile de dragoste. Dacă vă aşteptaţi la mari subtilităţi legate de afecte, la teorii complexe despre natura iubirii sau despre raporturile de putere, veţi fi dezamăgiţi. Le puteţi găsi în filmele altor provocatori, de exemplu în cele ale lui R.W. Fassbinder. Asemănător cu Irreversible ca structură, acţiunea petrecîndu-se în sens invers cronologic, Love conţine o serie de flashbackuri în care protoganistul îşi rememorează momentele de intimitate petrecute cu fosta iubită. Acestea devin cîteodată plictisitoare şi repetitive, alteori tandre şi ludice (jocul de-a pozatul în pat), dar niciodată nu au o semnificaţie simbolică pretenţioasă. Ar fi nepotrivit pentru un regizor sincer, cu simţul autoironiei (el însuşi joacă rolul unui galerist de artă pocnit de eroul principal într-un moment de gelozie) şi cu o relaxare care-l face să-şi condimenteze filmul cu piesele muzicale favorite.

Lobster, regizat de grecul Yorgos Lanthimos, e cîştigătorul Premiului Juriului la Cannes. Autorul celebrului Dogtooth, în care convenţiile sociale erau chestionate prin reducerea lor la absurd, a fost prezent în Competiţia Oficială cu un nou film, avînd o distribuţie internaţională formată din Colin Farrell, Léa Seydoux sau Rachel Weisz. Acţiunea se petrece într-un viitor apropiat, distopic, în care oamenii singuri işi pot găsi sufletul pereche în termen de 45 de zile, dacă se supun unui program instituţional dintr-un hotel. În caz de nereuşită, ei vor fi transformaţi în animale (ce-i drept, la alegere). Regulile de convieţuire sînt autoritare iar compatibilităţile se fac pe baza unor caracteristici fizice (sîngerarea frecventă a nasului, miopia, etc) sau psihice (lipsa cronică a empatiei). Critica adusă normelor impuse de societate şi a oricărei forme organizate de putere (inclusiv a rebelilor) nu e tocmai cea mai ingenioasă, dar măcar e plină de umor şi are meritul de a ne face să chestionăm natura relaţiilor noastre.

La Loi du marché (regia Stéphane Brizé) e o dramă asemănătoare celor realizate de fratii Dardenne sau Ken Loach. Un şomer de 50 de ani, Thierry, interpretat de Vincent Lindon, caută un loc de muncă pentru a-şi întreţine familia. Fiecare interacţiune pe care o are cu autorităţile, cu diverşi angajatori sau cu lucrători la bancă e o forma de agresiune care-l umileşte. Previzibil și pe alocuri tezist, filmul merită văzut pentru amestecul de forţă si vulnerabilitate a unui personaj demn confruntat cu dileme morale impuse de realitatea economică.

Alte titluri care vor intra în reţeaua normală de distribuţie: Louder than Bombs, Mustang, Le Tout Nouveau Testament, Rams, La Tête haute si La Vie en grand. O soartă asemănătoare sper să o aibă şi excelentul film al lui Philippe Garrel, L'Ombre des femmes.

Cristi Luca este critic de film.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Țara care i-a ajutat pe rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere pe fostul președinte Bashar al-Assad
Președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns ministrului iranian de Externe, în ultimele zile care au dus la înlăturarea sa, că o țară îi sprijină activ pe rebeli.
Smartphone cu aplicația TikTok FOTO Shutterstock jpg
TikTok a oferit Comisiei Europene informații privind alegerile din România. Executivul UE urmează să stabilească următorii pași
TikTok a răspuns Comisiei Europene în legătură cu situația alegerilor prezidențiale din România. Executivul UE urmează să analizeze răspunsurile înainte de a decide pași ulteriori, inclusiv sancțiuni, dacă este cazul.
image png
Silviu Prigoană și-a presimțit moartea? Ce declarații a făcut „Regina Întunericului”
A trecut mai bine de o lună de zile de la moartea lui Silviu Prigoană, iar noi detalii despre înmormântarea sa ies abia acum la suprafață. Gabriela Lucuțar, bună prietenă cu regretatul afacerist și patroana firmei de pompe funebre care s-a ocupat de fineraliile acestuia, face noi dezvăluiri.
romania mondiale jpg
Val de critici după tragerea la sorți a preliminariilor CM 2026. Românii, aspru criticați: „Sunt aroganți și lipsiți de respect”
România și-a aflat recent adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026, fiind repartizată în grupa H alături de Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru și San Marino.
venice 2855264 1280 jpg
„Este ca o creastă punk în mijlocul Lagunei”: Unde a apărut cea mai nouă insulă din Europa?
În mijlocul lagunei venețiene, un fenomen unic a surprins atât comunitatea științifică, cât și pe localnicii care obișnuiau să viziteze această zonă de-a lungul anilor.
Isak Andic Foto Getty Images jpg
Fondatorul lanțului de modă Mango a murit la vârsta de 71 de ani, în urma unui incident petrecut pe munte
Isak Andic, fondatorul miliardar al lanțului de modă Mango, a murit sâmbătă într-un accident, potrivit companiei.
Marius Oprea FOTO Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
Marius Oprea, istoric, despre manipulare „Ești capabil să judeci tu, sau judecă Tik-tok-ul ori un cal alb pentru tine, tot aia e“
Istoricul Marius Oprea a explicat într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ că, spre deosebire de comunism, când nu puteai să îți exprimi în mod liber opiniile, în prezent, dacă nu ai discernământ și o cultură a faptelor, lași influencerii să aleagă pentru tine.
zurabisvili x png
Criza din Georgia se adâncește. Preşedinta în funcție refuză să părăsească postul şi îndeamnă la noi proteste
Premierul georgian Irakli Kobahidze a cerut demisia președintei Salomé Zurabișvili după alegerea unui nou șef al statului în Parlamentul de la Tbilisi.
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
Crin Antonescu vrea ca viitorul preşedinte al Senatului să fie interimar la Cotroceni. „Se creează impresia că Iohannis stă cât vrea”
Crin Antonescu, fostul preşedinte al PNL, spune că „nu există nicio candidatură” a sa la alegerile prezidenţiale. Acesta a mai susținut că „ar fi ideal” ca viitoarea coaliţie de guvernare să aibă un singur candidat la prezidenţiale.