Dragostea lui Ismail

16 noiembrie 2017
Dragostea lui Ismail jpeg

Pentru ultima oară, probabil, în acest an, am ieşit la alergat în parcul Carol din capitală în această duminică de toamnă. Vremea era mult prea frumoasă ca să ratez.

La opt seara, mi-am pus căştile pe urechi, am pornit muzica şi am început să dau ture ca un titirez. Pentru astă îndeletnicire, am de ales între două perechi de adidaşi: unii roşii, în care mă simt confortabil, dar la care se desfac des şireturile, alţii negri, mai puţin confortabili, dar la care nodul rămîne ferm toată ziua.

Cei roşii sînt preferaţii mei. I-am ales şi de astă dată şi nu m-au dezamăgit: m-am aplecat să strîng şireturile de vreo patru ori. Ultima oară, în dreptul Mormîntului Eroului Necunoscut din faţa mausoleului (acolo unde stau permanent de gardă doi militari). Mă aplec să fac fundă, dar îmi cad căştile de pe urechi. Sunetele din jur iau locul melodiilor şi, printre ele, desluşesc, în lateral, cuvintele unui băiat:

— Maitreyi nu se compară cu Suge-o, Ramona! Trebuie s-o citeşti.

E un băiat de liceu, de 16-17 ani, care merge de mînă cu o fată.

Şi mi-a amintit – ca de fiecare dată, în ultimii doi ani de zile, cînd aud numele lui Mircea Eliade sau pomenindu-se, într-un context oarecare, despre el – de una din cele mai frumoase poveşti de dragoste pe care le-am auzit şi pe ai cărui protagonişti i-am cunoscut.

Povestea am aflat-o în 2015, cînd mă aflam în oraşul Goma din Congo, într-o misiune ONU.

Eu şi Ismail, un ofiţer din Bangladesh, lucram la G6, un compartiment care se ocupa de asigurarea echipamentelor de comunicaţii şi informatică pentru militari şi operaţiunile acestora. El era chief G6, eu, deputy. Tot aici mai lucrau patru subofiţeri: unul din Pakistan, altul din Yemen şi doi din Maroc.

Ismail a rămas pentru mine unul din cei mai bine pregătiţi militari pe care i-am cunoscut în viaţa mea. Profesionist pînă în măduva oaselor, studiase în Statele Unite, terminase şef de promoţie la Academia Militară din Dhaka şi, la toate cursurile de specialitate, se clasase între primii trei (de regulă, primul). Nu am aflat de la el detaliile astea, ci de la cel care l-a înlocuit cînd a plecat în august, maiorul Feroz.

Bangladeshul, aflat la graniţa de nord-est cu India, este nu doar una din ţările cele mai sărace, dar şi cele mai populate (are 155 de milioane de locuitori la o suprafaţă puţin mai mare decît jumătate din teritoriul României). Economic vorbind, e una din destinaţiile preferate pentru corporaţii, mai ales din domeniul textilelor, cum ar fi Zara sau Adidas, care se înghesuie să deschidă acolo fabrici, întrucît oferta de forţă de muncă este uriaşă, pretenţiile angajaţilor sînt ca şi „inexistente”, iar ele îşi permit să-i plătească pe muncitori cu salarii de mizerie pentru a produce mărfurile pe care noi, ulterior, pare-se că le cumpărăm în România la preţuri mai mari decît în afară.

Cît am stat în Congo, am avut ocazia să îmi dau seama că stabilirea apriori a inferiorităţii unor popoare, ori a superiorităţii stilului de viaţă al civilizaţiei vestice (la care ne place să credem că am aderat şi noi) în contrapondere cu normele sociale şi religioase ale altora (religia nu le permite bangladeshenilor să consume băuturi alcoolice, să iasă în cluburi, să stea pe plajă altfel decît îmbrăcaţi, mănîncă cu mîna etc.) e o chestiune de primitivism dogmatic chiar şi printre (unii) români, al căror dublu standard funcţionează după un tipar bine pus la punct, ei reacţionînd visceral, cu o furie oarbă şi ameţitoare, cînd alde francezii îi consideră ţigani şi părîndu-li-se, totodată, firesc să se situeze – exclusiv în virtutea apartenenţei la naţiunea română – deasupra locuitorilor unor ţări mai puţin dezvoltate, cum ar fi Africa sau anumite ţări din Asia.

E o poveste fără sfîrşit.

Ismail sfida, oricum, toate stereotipiile. Un lucru pe care îl afirm şi acum cu tărie e acela că, dacă Armata României ar fi alcătuită din militari ca el, profesionalismul pe care se bate atîta monedă ar atinge un nou nivel. Era respectuos, disciplinat, corect, muncitor, avea un autentic simţ al ierarhiei militare şi autorităţii şi nu îi era teamă să îşi susţină răspicat punctul de vedere. Era persuasiv şi perseverent. Dacă ştia că are dreptate într-o chestiune, murea de gît cu ea, dar nu renunţa. Dacă era refuzat a cincea oară, peste o săptămînă solicita audienţă la locţiitorul comandantului Forţei MONUSCO sau chiar la comandant şi mai explica o dată datele problemei, dar în alţi termeni.

Musulman dedicat, dar nu habotnic, era căsătorit şi avea doi copii (o fetiţă de şase ani şi un băiat de patru ani) cu care vorbea zilnic pe Skype. Soţia lui, de care pomenea mereu cu multă afecţiune, era doctor, lucrase într-un spital din capitala Bangladeshului, Dhaka, dar, cum el era mutat dintr-o garnizoană în alta la fiecare cîţiva ani, a preferat să-l urmeze, devenind medic de familie.

De asemenea, lui Ismail îi plăcea să citească (religie, filozofie, istorie şi mai puţin literatură) şi să vizioneze filme vechi (printre altele, m-a familiarizat cu regizorul Satyajit Ray şi trilogia Lumea lui Apu, pe care v-o recomand, dacă vreţi să urmăriţi şi alt gen de filme indiene decît cele produse la Bollywood). Tot de la el am aflat că Maitreyi al lui Eliade e printre cele mai populare romane de dragoste din Bangladesh, alături de Dragostea nu moare, cartea scrisă patruzeci de ani mai tîrziu, de Maitreyi însăşi. Maitreyi Devi a fost fiica lui Surendranath Dasgupta, un învăţat bengalez, profesor de sanscrită, revendicat cultural în egală măsură de India şi Bangladesh, la fel ca poetul şi scriitorul – mult mai celebru – Rabindranath Tagore.

Cam atît, momentan, despre Ismail. În august 2015 s-a întors în Bangladesh, iar în locul său a venit un fost coleg al lui din perioada Academiei Militare, Feroz.

Feroz era la antipodul lui Ismail. Atît prin prisma preocupărilor, cît şi a rezultatelor. El însuşi recunoştea. Făcea parte dintr-o familie înstărită şi de intelectuali (tatăl, om de afaceri, o soră, absolventă de Harvard şi stabilită în SUA, un frate, profesor la Universitatea din Dhaka), nu prea îi plăcea armata, însă avea o candoare care-l făcea mai mult decît agreabil.

Într-o zi, din una în alta, ajungem să vorbim despre Ismail. Îmi spune:

– Ismail, deşi e unul din cei mai buni ofiţeri de transmisiuni din armata noastră, nu va ajunge niciodată să ocupe o poziţie importantă.

– Cum aşa? am întrebat nedumerit.

S-a codit cîteva minute, apoi mi-a explicat.

Pînă la cîştigarea independenţei, în 1971, Bangladeshul, fostă colonie britanică, făcuse parte din Pakistan, fiind cunoscută drept Pakistanul de Est. Părintele Fondator al noului stat (un fel de George Washington al Bangladeshului) şi artizanul cîştigării independenţei, Sheikh Mujibur Rahman, totodată şi primul preşedinte al ţării, a fost asasinat în 1975, împreună cu familia, la reşedinţa oficială din Dhaka, de cîţiva ofiţeri care, nemulţumiţi de politicile acestuia, au pus la cale o lovitură de stat (doar fetele lui, aflate în vizită în Germania de Vest la acea vreme, au scăpat, una din ele, Sheikh Hasina, fiind din 2009 actualul prim-ministru al ţării).

Ofiţerii care au pus la cale atentatul, deşi au primit imunitate în 1977, au fost acuzaţi din nou o dată cu revenirea la putere, în 1996, a partidului din care făcea parte actualul prim-ministru, iar procesul s-a încheiat, în 1998, cu condamnarea la moarte prin executare a 15 din cei 20 de complotişti.

Deşi au trecut aproape douăzeci de ani ani de atunci, statutul de persona non grata s-a extins – mai mult sau mai puţin oficial – şi către membrii familiilor celor implicaţi în asasinat.

Acum vă veţi întreba: care e legătura între lovitura de stat şi Ismail? Păi, Ismail s-a căsătorit cu fiica unuia dintre ofiţerii care au complotat asasinarea părintelui fondator al Bangladeshului.

Asta mi-a mărturisit Feroz în acea zi, cu multe precauţii.

Şi, din acest motiv, a adăugat, oricît de pregătit ar fi, niciodată nu i se va oferi o poziţie în armată pe măsura capacităţilor sale. Cariera lui se va încheia înaintea altor colegi de breaslă, oameni mai slabi decît el vor fi şefii lui, va fi tras pe linie moartă, cu o pensie modestă şi cam atît.

Îmi amintesc că am zîmbit instantaneu. Curajul lui Ismail de a desfide oprobriul unei populaţii ostile pentru a fi cu persoana pe care o iubea valora mai mult decît orice carieră răsunătoare. Nu i-a păsat de nimic şi, înfruntînd consecinţele, s-a căsătorit cu fiica unuia dintre cei mai detestaţi indivizi din Bangladesh. Pentru că o iubea.

Opt luni, cît am lucrat împreună, deşi ajunsesem foarte buni prieteni şi ne destăinuisem multe unul altuia, nu a scăpat un cuvînt despre această poveste. O ţinea pentru el, poate îi era teamă că nu voi înţelege şi am să-l judec. Sînt speculaţiile mele, nu cunosc motivul real. Dar asemenea poveşti, socot eu, trebuie cunoscute, nu îngropate. Pentru a ne aminti mereu că oameni deosebiţi, de la care avem ce învăţa, există în toate colţurile lumii. Şi, nu în ultimul rînd, pentru a nu uita că „dragostea nu moare”.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

bela karoly pe coperta cartii fara teama amazon com
Bela Karolyi, despre primii ani de antrenorat: „Erau copii sălbatici. Era înspăimântător să stau în faţa lor și să-i îndrum”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite ale Americii. Bela și Marta Karoly au făcut istorie în gimnastica internațională, însă povestea lor ca antrenori a început în anii ‘60, în Valea Jiului.
variola maimutei
Primul caz de infectare cu noua tulpină mpox, confirmată în California
Oficialii americani din domeniul sanitar au confirmat primul caz de infectare cu noua variantă mpox (variola maimuței). Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din California, pacientul este o persoană care s-a întors recent din Africa de Est.
index webp
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Pe meleagurile Moldovei, între județele Neamț și Iași, se ascunde în pădure un castel unic. Bijuteria arhitecturală a rezistat în fața tuturor războaielor, invaziei sovietice, incendiilor, chiar și comunismului.
GcXF4ZYXcAAG6ou jfif
Navă de spionaj rusă, escortată de Marea Britanie, după ce a fost observată în preajma cablurilor submarine în Marea Irlandei
O navă de spionaj rusă a fost escortată în afara Mării Irlandei după ce a patrulat o zonă cu infrastructură submarină critică.
image png
Miss Universe 2024 vine din Danemarca. Cine este ardeleanca care a reprezentat România
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca este finalista Miss Universe 2024, devenind prima daneză din istorie care câştigă concursul.
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani Foto Ben Grant jfif
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânăr antreprenor și-a povestit experiența sa de viață. A crescut într-un oraș muncitoresc, a intrat în vânzări la 16 ani și a devenit milionar la 24 de ani.
milky way 67504 1280 jpg
Mesajul trimis din spațiu acum un an a fost descifrat! Care este, de fapt, semnificația acestuia
Un mesaj trimis de extratereștri, acum un an, a fost descifrat de o echipă formată dintr-un tată și fiica lui. Mesajul arată ca niște grupuri de pixeli albi pe un fundal negru, care reprezintă de fapt aminoacizi, componente esențiale pentru apariția vieții pe Pământ.
Nadia comaneci platformax jpg
Nadia Comăneci, dezvăluiri cutremurătoare. Sportiva antrenată de Bela Karolyi a fentat moartea de mai multe ori: „Sunt iubită de Dumnezeu”
Nadia Comăneci (63 de ani) este una dintre cele mai faimoase gimnaste și se poate lăuda cu o carieră impresionantă. Cu toate acestea, viața ei nu a fost mereu doar lapte și miere, întrucât a fost nevoită să treacă prin momente grele.
florin nita romania facebook jpg