Douăzeci de ani de (și cu) dileme

12 februarie 2013
Douăzeci de ani de (și cu) dileme jpeg

Dilema a împlinit 20 de ani! Numărul aniversar a fost scris, publicat, citit, lăudat, petrecerea a fost de neuitat. Și acum poate e total aiurea că mi-a venit așa o dorință să împărtășesc din „that joy” care e pentru mine, unul din cititori, Dilema. Însă cred că Dilema și cu mine avem o poveste specială (și sînt sigură cu mine și mulți alții).

Cu Dilema mi-a făcut cunoștință tata. Îl tot auzeam cum rîde și chicotește citind, întins în pat spre seară, și din cînd în cînd mă chema să-mi mai citeze din „ce-a mai scris Pleșu”, iar uneori ni se alătura și mama și puneam de o șuetă în jurul ei. Dilema la noi acasă a înlocuit cumva serile lîngă radio, ascultînd Europa Liberă. Am prins gustul imediat. Uneori se întîmpla să ne trezim cu două dileme în casă, căci în drum de la școală mă opream și eu să-mi iau Dilema mea, mereu de la acelasi chioșc și același nene din Piața Romană. Cele mai plăcute numere au fost savurate de tata și de mine pe banca noastră din Grădina Ioanid. Chiar și iarna ne ascundeam cîteodată acolo și ne împărtășeam dilemele preferate. Cam la puțin timp după ce revista a împlinit doi ani, într-o dimineață de sîmbătă de februarie înghețat, m-am așezat singură pe banca noastră din Grădina Ioanid și cu Dilema în brațe am trăit prima zi din viață fără tata. El tocmai se dusese cu cîteva ore în urmă.

Tot restul clasei a 12-a, măcar o după-amiază pe săptămînă mă așezam pe banca cu pricina și răsfoiam Dilema, rînduindu-mi și propriile dileme atît cît puteam.

Cam la un an după și cu două geamantane burdușite cu amintiri de acasă, plus o geantă mică în mînă cu cîteva Dileme în ea, am plecat din țară. La fiecare două-trei săptămîni primeam un plic mare de hîrtie maronie în cutia poștală. În el cîte două-trei Dileme și, într-una din ele, cîțiva gologani „ascunși” și o scrisoare mică de la mama.

Locuiesc în Olanda de mai bine de 15 ani și m-am mutat prin țara asta de nouă ori și tot de nouă ori colecția cu Dileme s-a mutat cu mine. La ultima mutare, cele șapte inundații au afectat-o însă. După incercări de salvare pe calorifer și lîngă aragazul fără gaz, cu uscătorul de păr sau atîrnări de cîrlige în soarele timid olandez, iremediabil urmat de vreo ploaie torențiala sau mocănească, am înțeles și eu că tre să „let go” dilemelor mele.

Am călătorit mult, iar de două ori cu un rucsac în spate în jurul lumii. De fiecare dată m-au însoțit cîteva Dileme (erau vechi deja pe vremea aia). Astfel, Dilema a ajuns pe Huayna Picchu, în Peru, la Angkor Wat în Cambogia, la Great Barrier Reef în Australia, în Pacific pe insulele Cook, s-a odihnit la poalele celui mai înalt și și celui mai lat copac Sequoia în California. S-a hlizit pe la Hollywood și cînd l-a zărit pe Woody la NY și ea parcă a rămas bouche bée. A privit cum se topește ultimul gletscher din Bolivia la peste 5500 m. Ea a rezistat, eu însă era cît pe ce să leșin (de la altitudine și niște vulturi care îmi roiau în jurul capului – și acum sînt sigură că voiau și ei să citească Dilema). M-a apărat de ploi inimaginabile pe China Beach in Vietnam, m-a ferit de soarele dogoritor și lumina orbitoare pe Salaar de Uyuni, în Brazilia, pe o insulă cu roabe și măgari, cei cîțiva localnici îmi ziceau „la chica con las dilemas”, iar la granița cu China, vînzătoarele de bijuterii din aluminiu cu dinți de argint mă strigau Dilema. Au făcut vînzare bună.
Duminicile de vară în anii petrecuţi la New York le pierdeam într-o necontenită fericire pe iarbă în Central Park citind New York Times și New Yorker. Dar săptămînile cînd plicul de culoare maronie sosea și el, fericirea era mai cu dichis: Dilema în Central Park e o bucurie. La începutul anului ăstuia mi-am zis că poate e timpul să mă mut din nou, și, de data asta, să încerc iar o mutare peste granițe. Și ca tot omul strîngător am zis să încep, cumva ordonat: să arunc din boarfe; să „let go yet again”. Am scos căruciorul din pivniță să îl încarc cu hîrțoage de dus la reciclat. Am aruncat tot felul de colecții de tot felul de „periodicals”, reviste de film, de literatură, de călătorie, almanahuri și albume, însă cîteva vrafuri încă mi-e greu să le bag în cărucior. Printre ele se numără cîteva Dileme, cîteva Dilemateci și încă vreo două trei altele (nu colecționez numai dileme, totuși). Chiar și de colecția New Yorker cred că încet, încet am să mă despart. Știu că pot să o accesez online oricînd, iar mutată într-o cutie de pantofi nu o să am loc de colecții de reviste. Însă Dilemele mele sînt de neînlocuit (și așa cele mai vechi s-au dus deja cu inundațiile cu pricina).

Cînd revista a trecut online la varianta cu abonament nu am ezitat nici o secundă. Mi-am făcut abonament, însă Dilemele pe hîrtie îi revin acasă mamei, la cutia poștală. Cînd a aflat că „i-am făcut abonament, deci” și urmau „să-i vină Dilemele direct acasă”, mi-a mărturisit că nenea de la chioșc s-ar putea să se supere. Vreo două luni, vremea celor două dileme s-a întors la noi în apartament. În final – happy ending - o colegă s-a oferit să preia ea Dilema rămasă „nedorită la chioșc.” De fiecare dată cînd merg acasă, imediat ce intru în sufrageria copilăriei, pe măsuța din spate, pe dreapta, zăresc vrafurile. Mă așteaptă și acum.

În cîteva zile se împlinesc 18 ani de cînd tata nu mai e. Nu voi putea fi în Grădina Ioanid, însă cu Ipad-ul in brațe voi „tapa” pe site-ul dilematic undeva în vreun oraș din Europa. De peste 15 ani Dilema mi-l aduce pe „acasă” un pic mai aproape. Îmi povestește pe un ton uneori ironic, alteori glumeț sau enervat, chiar și trist, însă mereu subtil și clar, bine informat, despre micile și marile pățanii de acasă. Prin Dilema reușesc nu numai să cred că înțeleg ceva din ce mai e pe acasă, însă reușesc un lucru mult mai semnificativ – să știu și să mă asigur sau liniștesc că acasă mai e și frumos, și bine, și normal – orice ar putea însemna acest normal. Pentru mine sînt acele episoade și povești cu case și filme și cărți, glume și spectacole, analize și oameni, mulți oameni frumoși cu multe istorii ce merită aflate. Povești ce nu sînt mereu cu final fericit sau în tonuri cu mult roz, dar tocmai coloritul lor mă ajută să pricep ceva sau să îmi pun mai multe întrebări.
Dilema mă ajută să mă simt aproape, să fiu un pic acolo. Și mai face ceva: îmi hrănește constant marea mică dilemă personală: „Should I stay or should I go…back?!” Sper să o mai facă mulți, mulți ani de acum încolo.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

AD 4nXdpWBR95N3yvbFZK1Oc3OqWzvoGQ9KCTqLjn3FO0ADPr8 BvaM5oQqWGbeCqSfncBgtsvVqpt0QipU3GRNn8Ja8QP3blU8ox6HXb16XysOabxT2ln378eAxeBuEszd4i1 JipcqqA
Cinci modalități eficiente de a obține surse de finanțare rapidă pentru proiectele tale
În viața de zi cu zi, pot apărea adesea situații în care să ai nevoie de bani rapid pentru a-ți îndeplini un vis sau pentru a face față unor situații neprevăzute.
Samuel von Brukenthal, portret aflat în colecția Muzeului Național Brukenthal
Misterul mormântului baronului Brukenthal, descifrat după mai bine de 200 de ani?
Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, a anunțat într-o conferință de presă că intenționează cu ajutorul arheologilor să descifreze misterul mormântului baronului Samuel von Brukenthal.
sala universitate istock jpg
Mai multe universități din România apar în cel mai nou clasament global Times Higher Education
Universitățile din România și-au extins prezența în cea mai recentă ediție a clasamentului Times Higher Education, publicat miercuri, care analizează performanțele pe domenii de studiu. Instituțiile românești au înregistrat 63 de apariții în cele 11 domenii evaluate.
BeFunky collage (34) jpg
Ce s-a ales de amanta lui Irinel Columbeanu. Cu ea a înșelat-o pe Monica Gabor
Flore Salalidis, cunoscută drept „blonda lui Iri”, ar fi fost motivul pentru care Irinel Columbeanu a divorțat de Monica Gabor. După episodul în care a ținut prima pagină a tabloidelor, tânăra a ales să se retragă într-un con de umbră. Cu ce se ocupă acum și cum și-a schimbat numele de familie.
victor ponta daciana sarbu jpg
Victor Ponta, prima declarație după divorțul de Daciana Sârbu: „Am învățat să nu mai fac absolut niciun fel de...”
Fostul premier Victor Ponta a divorțat de Daciana Sârbu, după un mariaj de 19 ani. Informațiile despre despărțirea politicianului de soția sa au început să circule încă din toamna anului trecut. Aflat în Statele Unite ale Americii, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Donald T
cosma jpg
A murit Teoharie Coca-Cosma, comentatorul finalei din 1986, rămas în istorie cu sintagma „Apără Duckadam”
Teoharie Coca-Cosma avea 84 de ani, la fel ca și celălalt mare dispărut al zilei de astăzi, Cornel Oțelea.
image png
Român căutat după ce ar fi ucis un bărbat și a dat foc casei fostei iubite, în Brazilia
Un bărbat în vârstă de 20 de ani, de naționalitate română, este căutat de poliție după ce a pătruns în locuința familiei fostei sale iubite și a împușcat un bărbat în vârstă de 28 de ani care lucra în casă.
Constantin Abăluță Foto Valentin Busuioc   Facebook jpg
Scriitorul Constantin Abăluţă a murit la vârsta de 86 de ani. „Literatura română suferă o ireparabilă pierdere”
Scriitorul Constantin Abăluţă a murit la vârsta de 86 de ani, a anunţat Filiala Bucureşti-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România. A publicat un mare număr de volume fiind preocupat permanent de literatură de toate genurile și în special de poezie.
4   constructie casa santier curte casa Creșterea prețurilor imagine șantier Studio ae jpg
Cum să eviți obținerea autorizației de construire în România. Ce lucrări poți realiza doar cu o notificare la primărie, fără documente suplimentar
În 2025, o schimbare semnificativă în legislația construcțiilor din România promite să reducă birocrația pentru anumite tipuri de lucrări. Noul Cod al Urbanismului oferă posibilitatea realizării unor construcții fără a fi necesară autorizația de construire, simplificând astfel procesul pentru cetățe