Donald Periculosul

1 ianuarie 2017
Donald Periculosul jpeg

După anunţarea rezultatelor din Super Tuesday, ziua din campania electorală internă în care principalele partide politice americane se mobilizează la maxim în vederea desemnării candidaţilor la preşedinţie, Nicholas Kristof de la New York Times îşi începea un editorial cu constatarea că Hillary Clinton are 90% şanse să fie aleasa democraţilor, în vreme ce Donald Trump are 75% şanse de a-şi adjudeca nominalizarea din partea republicanilor. Mai departe, scria el, după Super-Marți Donald Trump “the Dangerous”, cum l-a numit în alt editorial, are una din patru şanse să devină preşedintele SUA.
“Există vreun coşmar mai mare decât un preşedinte Trump, răzbunător şi nevrotic, în toiul unei crize mondiale, cu degetul său transpirat pe butonul nuclear?” se întreba panicat editorialistul.
“Răzbunător şi nevrotic” sunt doar două dintre multele epitete strînse de Donald Trump de la unii jurnalişti de cînd candidatura sa a devenit mai serioasă. I s-a mai spus că e superficial, neinformat, manipulator, misogin, nepregătit, bombastic, pueril. Toate însă nu sunt doar acuzaţii de talkshow-uri, ci se dovedesc a avea baze reale undeva în cariera, luată acum la bani mărunţi, de politician, om de afaceri şi om de televiziune a lui Donald Trump.
Mincinos
Donald Trump e politicianul american care, potrivit publicaţiei specializate Politifact, a produs “Minciuna anului” în 2015. El a spus la un miting electoral de anul trecut că “mii şi mii de oameni” au aplaudat în New Jersey prăbuşirea Turnurilor Gemene în atacul terorist din 2001. Dar nimeni nu a găsit vreodată un martor sau o înregistrare care să confirme afirmaţia lui Donald Trump.
Pe Twitter, el a scris că “Albi omorîţi de albi - 16%. Albi omorîţi de negri - 81%”. Complet fals, spune Politifact, în general oamenii se omoară intra-rasial, iar proporţiile corecte pentru SUA, în 2014, sunt 82% albi omorîţi de albi şi 15% albi ucişi de negri.
În 2011, cînd a cochetat pentru prima oară cu ideea unei candidaturi la Casa Albă, Donald Trump a declarat că oamenii care au mers la şcoală în generația lui Barack Obama spun că nu l-au văzut pe acesta niciodată acolo. Jurnaliştii însă au vorbit cu foşti colegi de clasă ai lui Barack Obama, care au afirmat contrariul.
În total, din cele 77 de afirmaţii din 2015 ale lui Donald Trump analizate de Politifact, 76 s-au dovedit “false” sau “absolut mincinoase”.
Misogin
Nu jurnaliştii, ci mai degrabă jurnalistele au fost cele care l-au înfruntat direct pe Donald Trump, în comentarii, conferinţe de presă sau dezbateri televizate. Printre ele, Rosie O’Donnell, Megyn Kelly sau Arianna Huffington. S-au ales cu invective precum “scroafe grase”, “căţele”, “animale”.
Pe cînd prezenta show-ul The Celebrity Apprentice, Donald Trump i-a spus unei concurente ce plăcută e imaginea cu ea îngenunchind.
În anii ‘90-2000, Donald Trump obişnuia să intervină ca invitat într-un cunoscut program de radio, The Howard Stern Show. Aici şi-a făcut cunoscute întîlnirile amoroase realizate sau dorite şi a vorbit de clasarea femeilor pe o scară de la 1 la 10. “Cele cu pieptul plat cu greu pot fi de 10”, a comentat Donald Trump.
Prost informat
Donald Trump a spus că ar fi de acord cu o taxă de 45% pe produsele chinezeşti. În urma scandalului iscat de declaraţie, el a negat că a zis aşa ceva, dar The New York Times a prezentat fragmentul din înregistrarea audio care conținea afirmaţia cu pricina.
Întrebat de conflictul din Siria, Donald Trump a spus că i-ar permite aşa-numitei grupări ISIS să răstoarne guvernul sirian şi să preia puterea. Comentatorii s-au întrebat dacă el chiar ştie că, printre altele, ISIS omoară reprezentanţi ai minorităţilor religioase, batjocorește femeile, distruge vestigii arheologice.
Dacă Kim Jong-un a vorbit de lovituri nucleare, nici Donald Trump nu a părut să se lase mai prejos. El a vorbit de posibilitatea de a bombarda facilităţile nucleare ale Coreei de Nord.
Nepregătit
Nicholas Kristof susţine că lui Donald Trump îi lipseşte experienţa necesară pentru postul de şef al executivului american. El nu are nici carieră militară, nici carieră administrativă şi nu a fost ales niciodată într-o funcţie publică majoră. Un astfel de profil prezidenţial, scrie editorialistul, a mai fost întîlnit în istoria americană doar de două ori, acum aproximativ 100 de ani, în cazul preşedinţilor William Howard Taft (1909-1913) şi Herbert Hoover (1929-1933).
Complimentat de Putin
Vladimir Putin a spus recent despre Donald Trump că e un om “foarte deştept şi talentat”. Donald Trump a întors complimentul afirmînd că “întotdeauna e bine cînd oamenii zic că eşti genial, mai ales dacă e vorba de cel care conduce Rusia”. Contrat cu observaţia potrivit căreia Rusia e ţara unde jurnaliştii sunt omorîţi dacă critică regimul Putin, Donald Trump a spus că “Putin îşi conduce ţara şi cel puţin el e un lider, nu ca aici”.
Replicile le-au amintit celor de la revista Playboy că acum 25 de ani, Donald Trump le-a acordat un interviu în care a vorbit despre un alt regim de mînă forte, cel chinez. Atunci, în interviul din 1990, republicat acum, Donald Trump a spus că după ce la început a ezitat, guvernul chinez a demonstrat apoi că e puternic intervenind în forţă pentru a curma demonstraţiile studenţilor din Piaţa Tiananmen.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Becali
Lucian Bode la Consiliul JAI FOTO Facebook Lucian Bode
Ce este Consiliul JAI, care decide dacă România poate sau nu să adere la Schengen
Consiliul JAI este format din miniștri de Interne, responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească, însă nu toate statele membre UE au aceeași repartizare a sarcinilor între miniștri.
Maria Zaharova FOTO Profimedia
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, atac la adresa Maiei Sandu: Ce a făcut cetățeana României pentru R. Moldova?
Maria Zaharova a lansat un atac dur la adresa preşedintei Republicii Moldova, fiind de părere că puterea de la Chișinău promovează rusofobia, chiar dacă Moscova a ajutat întotdeauna Chișinăul.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.