Domesticirea lui Trump

29 aprilie 2019
Domesticirea lui Trump jpeg

● Bob Woodward, Frica. Trump la Casa Albă, traducere de Editura Litera, București, 2019.

Chiar nu înțeleg de ce Donald Trump i-a telefonat lui Bob Woodward ca să-l apostrofeze pentru Frica. Cartea îi face un serviciu nesperat președintelui american. Îi pune în context reacțiile, deciziile, strategiile, obiceiurile, declarațiile, tweet-urile – cum nici un articol sau știre nu au vrut sau putut să o facă. Cel puțin pentru un public mai îndepărtat, cum e cel european de pildă, cartea lui Woodward despre primul an la Casa Albă al lui Trump este revelatorie. Poți să fii sau nu de acord cu felul în care pune problema Trump, dar acum știi că ai de-a face cu o poziție recognoscibilă, rațională. Frica îi dă sens administrației curente de la Casa Albă. Ceea ce e o ușurare după debutul furtunos al atipicului președinte.

De exemplu. Trump e obsedat de deficitul comercial al SUA față de China sau alte state. De aici inițiativele sale recurente de a impune taxe, cum ar fi cele la aluminiu și oțel. Cartea lui Woodward explică: Trump e tributar unei concepții învechite despre economie. Dacă ar picta-o, precum Bush Sr., ar înrăma niște furnale. Degeaba îi explică consilierii că astăzi angajații înșiși vor la birou, nu la șarjă, lîngă fonta incandescentă. Trump înțelege pe moment și a doua zi o ia de la capăt cu aceeași abordare. Sau ridică fel de fel de probleme tabu: să ne retragem din Afganistan, să ieșim din NATO, să plecăm din NAFTA. Toate sînt subsumate unei concepții, e drept, nu excesiv de complexe, dar în fond legitime, de comerciant care caută profitul. Președintele mercantil Trump își întreabă mereu consilierii: și nouă ce ne iese din asta? De ce cheltuim pe sistemul de antirachete din Coreea de Sud? Să îl plătească ei, nu noi! Militarii îi spun că de fapt e mai bine ca sistemul să fie în Asia, ar afla cu 15 minute mai devreme cînd ar trage Kim o rachetă spre America, nu cu doar șapte secunde inutile. Trump pare să înțeleagă pe moment, dar peste un timp o ia de la capăt. Mai mult, toate aceste subiecte, plus cele ale stopării imigrației ilegale și mediului, nu au fost scoase din joben după ce a fost ales. Toate sînt teme enunțate încă din campanie, probabil fără a fi cele mai inspirate, dar pe care Trump le urmărește acum cu o simplistă obstinație. O dovadă de coerență care ar putea atenua din aparența de stupiditate a unor demersuri și care pe de altă parte îl face și mai simpatic pentru electoratul său.

Trump e un accident, pare să spună Woodward, dar unul explicabil. Așa se întîmplă dacă iei un afacerist și îl pui președinte. Nu are aderență ideologică, era totuna dacă pe Trump îl descopereau democrații, ci nu republicanii. Responsabilii săi de campanie au aflat siderați că pînă să devină candidat republican, Trump fusese un militant pro-avort (fapt echivalent cu a fluiera birjărește în biserica republicană) și făcuse donații către democrați de patru mai mari decît pentru republicani. „Asta pentru că făceam afaceri acolo unde democrații dominau”, le-a explicat el senin. Pe ginerele și fiica sa, făcuți consilieri prezidențiali, Trump îi alintă „democrații mei”, cu aluzie la faptul că s-au format la New York și au poziții mai degrabă democrate, de pildă în chestiunile de mediu.

Poate că unul dintre capitolele în care Trump ar trebui să îi fie de-a dreptul recunoscător lui Woodward este cel privind legăturile sale cu rușii. Frica explică foarte clar, cu mult înainte ca raportul Mueller să fi fost încheiat, care a fost atitudinea lui Trump și a consilierilor săi în timpul anchetei. Una deschisă, cooperantă, atentă și la protejarea funcției prezidențiale. Descrierea lui Woodward e în ușoară disonanță cu felul în care chiar și ziarul său, Washington Post, a ales să prezinte raportul. Am văzut recent știrea că potrivit raportului, Trump a vrut să îl dea afară pe Mueller. Mare dezvăluire! Woodward a scris despre acest lucru în cartea sa încă de acum un an, arătînd că Trump nu a fost mulțumit de la început de numirea lui Mueller ca procuror special. Mueller a fost membru al clubului de golf al lui Trump și avocat al ginerelui președintelui. Relațiile s-au stricat și acum Trump credea că pur și simplu Mueller îi va purta pică și va face un raport părtinitor. Ceea ce aparent n-a fost cazul.

Cartea lui Woodward m-a lămurit asupra felului în care Trump folosește Twitter-ul. Țin minte că atunci cînd Obama a devenit președinte, serviciile i-au luat Blackberry-ul personal din motive de securitate. Acum nu numai că Trump are ce telefon vrea, dar dă de pe el tweet-uri incendiare, fără restricții. Woodward povestește cum au încercat consilierii, fără succes, să îi tempereze periculosul obicei. Trump și-a păstrat contul spunînd că reprezintă legătura sa nemijlocită cu alegătorii. Altă dată, deranjat de atacurile din presă, Trump a vrut să inițieze modificarea legii calomniei. În SUA, din 1964, de la procesul The New York Times vs. Sullivan, nu poți fi condamnat pentru calomnie decît dacă acuzatorii demonstrează că ai publicat în mod conștient o minciună. Era prea mult chiar și pentru Trump, care a renunțat la idee.

Administrația Trump pare într-adevăr încropită, ceea ce e destul de logic pentru un președinte ivit de nicăieri. Dar e una vie. Uneori cîștigă consilierii, alteori se impune Trump. Unii pleacă din echipă, alții vin, mai ceva decît consilierii lui Băsescu de odinioară. E vînzoleală și stres la Casa Albă, mai mult poate decît în oricare altă administrație. Dar „frica” din titlul lui Woodward are și un alt înțeles decît cel de la prima impresie. „Adevărata putere este – nici nu vreau să folosesc cuvîntul – frica”. Este o propoziție dintr-un interviu pe care Trump i l-a dat lui Bob Woodward și Robert Costa în martie 2016. Spune (aproape) totul despre stilul asumat de negociere, administrare și conducere al lui Trump.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Grecia sub zodia incendiilor forestiere și a caniculei. Turiști români: „Ne cred pe toți proști?”
În timp ce atenționările de călătorie apar aproape în fiecare zi pentru Grecia, din cauza riscului de incendii forestiere, turiștii românii susțin că vremea e perfectă.
image
Cât ar mai fi avut de trăit Ceaușescu dacă nu era executat. Care era boala ținută la secret a ultimului dictator al României
Nicolae Ceaușescu suferea de mai multe boli grave, spun medici români dar și surse din cadrul CIA. Dacă una dintre afecțiuni ajunsese cunoscută prin intermediul CIA, cealaltă rămâne și astăzi un mister. Se presupune că Ceaușescu nu ar mai fi supraviețuit mult după 1989.
image
Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
Babasha, cântărețul de manele care a fost huiduit la primul concert susținut de Coldplay, a atras atenția lumii întregi, publicațiile străine relatând evenimentul, și afirmând că reacția publicului ar reaprinde „dezbaterea despre rasism din România”.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.