Doctorate la ofertă

11 septembrie 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

“Un nou scandal de plagiat”, titrează presa. Ceva mai complicat decît celelalte, pentru că acum cel acuzat de plagiat este şi conducător de teze de doctorat pentru alţii, care la rîndul lor sunt acuzaţi de plagiat. E un fel de “lanţ al slăbiciunilor”. Dar eu cred că suntem încă la început, lanţul abia începe să se desfăşoare.

Nici Dumnezeu drăguţul, în mare mila sa, nu cred că ştie ce e de făcut în situaţia în care ne aflăm. S-au dat mii de doctorate în ultimii ani. Mulţi dintre noii doctori în tot felul de ştiinţe şi domenii sunt oameni care n-au avut de-a face nici înainte de a obţine titlul, şi nu au de-a face nici după aceea cu cercetarea ştiinţifică. Căci – o repet, şi pentru cine ştie, şi pentru cine nu ştie – doctoratul este un titlu ştiinţific, care se obţine în mod normal pe baza unei lucrări de cercetare ştiinţifică într-un domeniu acreditat. Deputaţii, senatorii, primarii, miniştrii şi alte asemenea personaje care au vrut şi-au obţinut bucata de carton pe care scrie “doctor în...” n-au nici o treabă cu cercetarea ştiinţifică. Nu-i interesează. Au vrut doar să se împăuneze cu un titlu care le-ar conferi, chipurile, onorabilitate. Cum au ajuns să-l obţină?

Aici lucrurile se complică şi mă tem că se va ajunge la invocarea “sistemului” (adică acea abstracţiune pe care se dă vina în România cam pentru orice, de parcă numitul “sistem” n-ar fi alcătuit din oameni). Da, sistemul e cam aiurit şi cam complicat – pentru că aşa l-au construit oamenii cu putere de decizie din ţărişoara noastră. În ţările normale (ba chiar şi în România, pînă de curînd), titlul de doctor e acordat de universităţi şi şcoli doctorale care au dovedit, în timp, că au o tradiţie şi o activitate de cercetare. Conducătorii tezelor de doctorat sunt profesori universitari cu o activitate ştiinţifică serioasă şi îndelungată. În tranziţia românească, instituţiile îndreptăţite să acorde titluri de doctor s-au înmulţit: nu numai universităţile vechi şi cu tradiţie, dar şi cele noi, care abia au făcut ochi după 1990; plus o groază de institute de cercetare; plus alte instituţii ceva mai speciale (bunăoară, Academia Naţională de Informaţii). Conducătorii de doctorate s-au înmulţit şi ei: pe lîngă oamenii de ştiinţă veritabili, au apărut foarte mulţi făcuţi “pe puncte”, care au obţinut gradul de profesor universitar la repezeală, pe baza unei liste de publicaţii fără nicio valoare ştiinţifică. Cine validează titlul de doctor? O comisiune ministerială. Care – ca toate comisiunile – e făcută pe criterii politice, în funcţie de culoarea partidului care a dat ministrul. Cine, la o adică (precum în cazul unui plagiat), poate retrage titlul de doctor? Tot o comisiune ministerială, făcută şi desfăcută tot pe criterii politice, cu oameni “de-ai noştri”, credincioşi cauzei şi intereselor de partid.

În aceste condiţii, ce se poate face? Nimic. Se “rezolvă” totul prin intervenţii, telefoane, aranjamente. Dacă e prins cineva cu plagiatul, comisiunile de tot felul dau repede un comunicat cum că nici usturoi n-a mîncat, nici gura nu-i miroase. Între timp, societatea civilă, universitarii cinstiţi, doctoranzii adevăraţi se pot zbate pe margine cît vor. Degeaba. Tinerii care şi-au dat doctorate la Harvard, la Sorbona sau la Londra n-au decît să-şi caute de lucru prin România, unde nu se găseşte nici un post pentru pregătirea lor. Iar publicul n-are decît să stea şi să se uite la televizor, neînţelegînd mare lucru: băieţii grei ai politichiei româneşti au făcut deja jocurile, şi-au luat titlurile, gata. Ideea de doctorat şi ideea de cercetare ştiinţifică serioasă au fost compromise pe termen lung în ochii publicului, dar ce mai contează? “Noi şi-ai noştri” ne-am rezolvat, ne-am scos, avem un carton pe care scrie “doctor”.

Cum spuneam, cazurile de plagiat şi de aranjamente apărute pînă acum reprezintă, cred, doar o zgîrietură superficială pe coaja groasă a sistemului de doctorate din România. Ar trebui revizuit tot, începînd cu lista instituţiilor care au dreptul să organizeze doctorate şi cu lista conducătorilor de teze doctorale. Ar trebui o curăţenie generală. Dacă nu, sistemul de “doctorate la ofertă” va mai dăinui mult timp de-acum înainte.

Articol apărut pe

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Sentință exemplară în cazul unui șofer care a dat intenționat cu mașina de lux peste mai mulți polițiști
Doi polițiști din Argeș au fost loviţi, cu intenție, de un șofer care s-a urcat la volan deși avea permisul de conducere suspendat. Bărbatul a pus în pericol viața agenților și a celor trei copii minori ai săi, aflați în mașină în momentul producerii incidentului.
image
image
A murit procurorul român cu cea mai mare vechime în magistratură. Încă era în activitate
Pavel Palcu, procurorul arădean cu cea mai mare vechime în magistratură din România a murit, astăzi, 15 aprilie, într-un centru de recuperare medicală din Bucureşti.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.