Din viaţa grea a parlamentarilor noştri

3 aprilie 2015
Cum se ratează o dezbatere jpeg

Zilele trecute, profesorul Dieter Grimm a primit din partea Universităţii Bucureşti titlul de doctor honoris causa. E unul dintre cei mai importanţi jurişti europeni şi a fost vreme de 12 ani membru al Curţii Constituţionale din Germania. L-am cunoscut în timpul mandatului său de rector al Institutului de Studii Avansate din Berlin (Wissenschaftskolleg zu Berlin) şi am fost mereu impresionat de bunul dozaj între rigoare şi eleganţă, între anvergură teoretică şi umor, pentru care toţi cei din jur, ca şi mine, îl privesc cu o respectuoasă afecţiune. Aflat sub şocul voturilor jenante pe care parlamentarii noştri le-au investit, de curînd, în blocarea – pe bază de ”imunitate” – a unor acţiuni judecătoreşti, n-am putut pierde ocazia să-l întreb pe dl. profesor Grimm cum se procedează, în asemenea cazuri, în Germania. Mi-a răspuns că şi acolo se cere aprobarea parlamentului pentru declanşarea unei proceduri juridice pe numele unui parlamentar suspect, dar că, practic, e vorba de o pură formalitate.

Votul parlamentului e, fără excepţie, favorabil justiţiei. Se socoteşte că numai justiţia poate decide dacă împricinatul e vinovat sau nu şi că, prin urmare, ea trebuie să aibă, din plecare, libertatea de a-şi desfăşura, nestingherită, investigaţia. E, de altfel – a adăugat profesorul Grimm – o ”cutumă”, stabilită încă din secolul al XIX-lea… Cum vedeţi, cam asta e diferenţa dintre ”europenitatea” consolidată a unei ţări care se ia în serios şi arbitrarul zglobiu al unei ţări ”mîndre”, supărate că i se aplică nemilos MCV-ul… Ar mai fi de adăugat, de altfel, şi că, în vreme ce, la noi, sondajele de opinie situează Armata şi Biserica pe primele locuri ale ”încrederii” populare, în Germania, pe primul loc iese întotdeauna Curtea Constituţională. Dacă n-aş fi român şi n-aş depinde de inteligenţa şi corectitudinea forului legislativ autohton, spectacolul pe care îl oferă aleşii noştri m-ar amuza copios. Vorbesc adesea o limbă română încă neasimilată, practică frecvent kitsch-ul retoric, sînt incompetenţi cu ştaif, iresposabili cu veselie, inadecvaţi cu tenacitate. Am auzit discursuri comice în apărarea fumatului, pledoarii pentru drepturile delfinilor, şarje provinciale împotriva ”colonialismului” european, lăcrămoase manevre ”mistice” în folos propriu şi în interes de partid. Cine ar fi crezut că Dan Şova e aşa de ”îmbisericit”, încît nu-şi poate începe ziua decît în ”grupul de rugăciune” al parlamentului? Sau că mirul a devenit o armă curentă în lupta ”principială” împotriva ”abuzurilor” DNA? O doamnă parlamentar se crede popă şi îşi ”mîntuie” uleios amicul, iar cutare veteran al instituţiei se miruie singur şi provoacă astfel pupătura caldă a lui Ilie Năstase. (Apropo, ce caută Ilie Năstase, băiat admirabil altfel, în comisia de…învăţămînt a parlamentului şi, în general, în parlament?). Dar simpaticul Mădălin Voicu (din comisia de cultură), pe care l-am auzit proclamînd doct că expresia ”vot secret la vedere” e un…pleonasm? De ce nu-şi văd băieţii ăştia de treburile lor? Ce e ghiveciul ăsta uman? Ce e cu această pitorească inflaţie de impostură? Mai nou, aud că se lucrează intens, tot în parlament,  la desfiinţarea unei instituţii care, de cîţiva ani buni, face posibilă funcţionarea cercetării româneşti în condiţii (şi cu fonduri) europene: UEFISCDI. (Un acronim care îmi este antipatic prin lungime şi printr- un anumit coeficient de impronunţabil. El desemnează: Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţămîntului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovaţiei). Doamna Ecaterina Andronescu vrea, însă, ”descentralizare”.  Insistă să se facă dintr-o singură instituţie - două, sau poate chiar trei. Una să evalueze şi una să monitorizeze. De ce nu una care să monitorizeze monitorizarea? În felul acesta, sumele atribuite unui singur oficiu (cam o sută de milioane de euro) se vor distribui în cel puţin două buzunare.

Brambureala, abuzurile, scurgerea fondurilor pe mai multe canale vor amplifica birocraţia şi vor favoriza clientelismele. A mers prost, pînă acum, UEFISCDI? Dimpotrivă! Păi atunci să-l desfiinţăm! Protestează Universitatea Bucureşti, protestează rectorul Universităţii Timişoara, protestează Liga Studenţilor din Străinătate, foşti miniştri de ramură (Mircea Miclea şi Anton Anton), savanţi prestigioşi (Alexandru Babeş) şi mulţi alţii. Protestează Comisia Europeană! Aş! Madam Andronescu e suverană. Zîmbeşte ca o mătuşică tandră, plimbă ochi umezi prin diferite studiouri de televiziune, ia, tristă, ”poziţie tovărăşească”, cînd partidul suferă şi, ori de cîte ori e nevoie, îşi impune, fără drept de apel, solida ei mediocritate. Îl salvează pe Ponta de plagiat, desfiinţează străvechile şi binefăcătoarele Şcoli de Arte şi Meserii, face din magazioneri miniştri şi domină scena cu paloarea ei indescifrabilă. Eu, unul, sînt aşa de speriat de fatala eficienţă a a iniţiativelor sale, încît e suficient s-o văd apărînd, ca să-mi pun, prompt, centura de siguranţă.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.