Deșteptarea Primăverii – Non Vitae Sed Scholae

6 martie 2017
Deșteptarea Primăverii – Non Vitae Sed Scholae jpeg

Deșteptarea Primăverii, de Frank Wedekind. Regia și scenografia: Vlad Cristache. Muzica originală: Daniel Rocca. Interpretare live: trupa Firma. Teatrul Mic.

Am să scriu despre tot ceea ce se poate vorbi, ca la școală – paradox. Am să mă dedic teatrului ca o școală care se învață atunci cînd ești copil, ca atunci cînd ai mintea liberă – alt paradox.

Deșteptarea Primăverii este acea lecție de viață pe care ar trebui să o învețe orice adolescent. Cu bune și cu rele. Cu trăiri euforice și dezamăgitoare. Cu pete de alb și de negru. Cu tabla în față pe care stă scris: „Non Vitae Sed Scholae”. „Deșteptarea” înseamnă nu doar trezirea unor adolescenți la realitate, în fața faptului care, inevitabil, se va împlini, ci și lămurirea unor sensuri de curînd închistate într-o retorică absolută. Această „deșteptare” te conduce pe alte tărîmuri, undeva pe la sfîrșitul secolului al XIX-lea, într-o școală cu o educație grotescă, acolo unde discipolii sunt doar niște caricaturi ale vremurilor șterse și pribegite.

O deschizătură, o crăpătură intr-un zid gros, dual, transformat într-o tablă de școală pe care stau scrise cuvintele cheie ale adolescenților – aproape toate. O ceață densă prin care abia se mai zăresc chipurile lor, prin care abia se mai aud strigătele de disperare, țipetele necunoașterii, vocile dorințelor de a ști ceea ce știu deja cei mari. Un poem care se revarsă la început prin crăpătură, apoi se prelinge haotic peste gîndurile celor care imploră normalitatea de a cunoaște viața, viitorul lor și mai ales, rostul pe acest pămînt.

Vlad Cristache rămîne în acel prezent în care a coborît – o idee argumentată. De ce ar fi trebuit să transforme un secol al necunoașterii în acesta al cunoașterii mult prea false și neadecvată?! N-ar fi avut de ce s-o impună. Aici, rolul trecutului prezent susține cursa în care adolescenții se luptă cu ei înșiși – împotriva școlii dictatoriale și a nepăsării față de ei, contra societății închise în propriile principii dezgustătoare.

„Poemul teatral” care se însuflețește prin „rock” devine transparent, gata să fie digerat de către cei prezenți, devine strigătul mult așteptat al disperării față de omenesc și nașterea unor instincte post-primare… „Poemul” nu e lung. E disecat pînă în măduva vocalelor care se transpun în ecouri sublime, de-acolo, de undeva de sus. Se unduiește cu problematica sexualității, dar și cu îngrădirea gîndirii celor mari față de proprii copii.

Adolescenții se umilesc în fața oglinzii, căci trupul lor este necunoscut, acoperindu-l brusc cu pămîntul din care e născut – un paradis al căderii și al prevestirii sfîrșitului (tragic). Actoria, în această „primăvară” se ridică pînă la luminile candelabrelor care zac deasupra morții mult prea tinere și a cruzimii față de interzicerea autocunoașterii. Flexibilitatea comunicațională ridică la un nivel înalt fiecare replică rostită, dar mai întîi gîndită, aproape chiar trăită. Forța ”vorbelor lirice” prin care adolescenții-actori se trăiesc pe ei înșiși zdruncină fiecare liniște în parte a sălii-scenă împărțită-n două lumi, aceleași, căci ele se văd ca-ntr-o oglindă uriașă.

N-am să numesc punctual rolurile, trăirile fiecărui adolescent-actor. N-are importanță. Pentru că toți trăiesc „poemul teatral rock” la maximum, cu sinceritate. N-am să caut „bube” printre rîndurile „poemului teatral rock” ca fiind necesare unei distrugeri morale sau pur teatrale, căci scopul scuză mijloacele, acel scop pe care Vlad Cristache l-a simțit adînc după ce l-a visat nopți la rind. Și-atunci argumentarea devine prezentă, densă, ba chiar, pe alocuri, revelatoare.

Lumea copilăriei care se cufundă în lumea maturității primare, inocența ucisă, impulsurile sexuale privite ca pe niște monștrii pătrunși în adîncurile lor, uciderea unor destine de către cei mari prin nepăsare și „disciplină-moralizatoare”, toate acestea produc efectul de „regîndire” al celor care credeau că ceea ce fac pentru tînăra generație, fac bine… Numai că această „regîndire” este de fapt o mască după care se ascunde gîndirea deformată asupra relațiilor instinctual-sexuale care se nasc, ca o normalitate necesară, la vîrsta fragilității.

Rigorile absurde ale societății sunt respinse instinctiv de către cei ce se aseamănă cu niște flori abia ieșite din pămîntul bolnav, vrînd doar lumină și apă – ceea ce se cuvine unei vieți normale. Concretețea scenografică pune în valoare „poemul teatral rock” și-l scrie, rind cu rind, ca pe o iubire pierdută, rătăcită, dar vitală. Ca pe o iubire față de un prieten imaginar, căruia îi șoptești la ureche: „bună ziua”, neștiind c-o faci pentru ultima oară. 

Luminile calde și reci care dansează prin ceața densă a trăirilor crează un paradis paradoxal, înfipt în retina spectatorilor prezenți la școală cu scopul de a învăța diferențele majore dintre educație și învățare.

Cu siguranță, avem nevoie de educație prin intermediul școlii. Dar atunci cînd această educație este limitată, incompletă, atunci cînd această educație are lipsuri referitoare la ceea ce înseamnă omul prin omenesc și la ceea ce ar fi necesar să învățăm despre noi înșine, atunci ce ar fi de făcut…?!

Poate… să nu învățăm pentru școală, ci pentru viață. Însă cine ar înțelege asta…?! Cine altcineva, decît ei, adolescenții rătăciți într-o primăvară care nu se mai deșteaptă… și care în curînd va pleca, departe. Ar fi timpul pentru un alt anotimp.

Deșteptarea Primăverii m-a deșteptat primăvara. Și mă va deștepta și vara, și toamna, și iarna. Tot restul vieții. Ușa s-a deschis. O lumină rece a pătruns peste întregul sfîrșit.

Bună ziua, prietene imaginar! Îți spun pentru ultima oară. Și știu că e pentru ultima oară. Totuși, e prea tîrziu pentru mine. Sunt deja un adult pierdut. Îmi doresc însă ca pentru cei adolescenți să nu fie prea tîrziu.

La revedere, prietene imaginar! Îți spun pentru prima oară.

Dragoș N. Savu este specialist în comunicare teatrală.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

zahar  jpg
Unde este produs, de fapt, zahărul Mărgăritar? Surpriza de pe etichetă pe care puțini români o observă
Zahărul este unul dintre produsele nelipsite din coșul de cumpărături al românilor, fie că este folosit pentru deserturi, pentru cafeaua de dimineață sau pentru conservele de toamnă.
Native Encampment by Skinner Prout, from Australia (1876, vol II) jpg
Descoperirea care a șocat lumea științifică. Cum puteau vânătorii paleolitici să alerge la fel ca un olimpic și de ce nu mai suntem în stare astăzi
Studiile efectuate pe urme umane lăsate în lutul câmpiilor australiene au scos la iveală o capacitate incredibilă a omului preistoric. Un grup de vânători paleolitici era capabil să alerge cu aproximativ 37 de kilometri la oră, adică cât recordul olimpic al atleților de astăzi.
Bunele maniere la masa de Paște, foto Freepik com  jpg
Bunele maniere la masa de Paște. Aurelia Marinescu te învață cum să te comporți exemplar și să lași o impresie bună
Aurelia Marinescu, una dintre cele mai apreciate autoare de etichetă socială din România, oferă câteva sfaturi esențiale pentru a te comporta exemplar, atât în postura de gazdă, cât și în cea de invitat.
oradea city 1339369 1280 jpg
Orașul în care chiriile s-au scumpit cu 30% într-un an
Prețurile chiriilor au crescut în ritm alert în ultimii ani, doar în ultima perioadă înregistrând o majorare medie de 7% la nivel național, însă există un oraș liniștit din România în care chiriile pentru garsoniere au crescut cu 30%.
greutatea ideala in functie de inaltime jpg
Tabel pentru bărbați și femei. Câte kilograme e indicat să ai, în funcție de înălțimea ta
Greutatea ideală a fost întotdeauna un subiect de interes, fie că vorbim despre sănătate, estetică sau performanță fizică.
HolySaturdayLeaves jpg
Sâmbăta Mare sau legătura dintre Moarte și Înviere. Ziua în care poți scăpa de durerea de măsele pentru tot restul anului
Sâmbăta mare este o zi plină de semnificații religioase dar și de superstiții. Ea face legătura indispensabilă dintre Moartea și Învierea lui Iisus Hristos. Propriu-zis este sărbătorită înfrângerea Morții de către Mântuitor. Din punct de vedere magic, Sâmbăta Mare este o zi a împăcării.
Secretele podului de la Cernavodă, opera tânărului inginer Anghel Saligny jpeg
19 aprilie: ziua în care s-a născut Anghel Saligny, inginerul care a garantat cu propria viață rezistența podului de la Cernavodă
Pe data de 19 aprilie s-au născut prozatorul Calistrat Hogaș, renumitul inginer Anghel Saligny și Nicu Covaci, fondatorul formaţiei Phoenix. În aceeași zi a murit Charles Darwin, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor.
image png
Ce indică linia continuă roșie de pe șosea. Conducătorii auto trebuie să fie extrem de atenți
O nouă măsură rutieră a fost implementată în unele țări europene și atrage tot mai mult atenția conducătorilor auto: linia continuă roșie.
mere mar meri istock jpg
Originea suprinzătoare a mărului românesc. Unde se află „tatăl merilor”, locul unde fructele au o aromă unică în lume
Merele au o origine suprinzătoare. Deși, astăzi, este un fruct comun în toată lumea, mărul s-a născut într-un singur loc de pe Glob și a ajuns în Europa pe Drumul Mătăsii. În Americi mult mai târziu, prin intermediul coloniștilor europeni. Domesticirea acestui fruct a durat mai bine de un mileniu.