Deșteptarea Primăverii – Non Vitae Sed Scholae

6 martie 2017
Deșteptarea Primăverii – Non Vitae Sed Scholae jpeg

Deșteptarea Primăverii, de Frank Wedekind. Regia și scenografia: Vlad Cristache. Muzica originală: Daniel Rocca. Interpretare live: trupa Firma. Teatrul Mic.

Am să scriu despre tot ceea ce se poate vorbi, ca la școală – paradox. Am să mă dedic teatrului ca o școală care se învață atunci cînd ești copil, ca atunci cînd ai mintea liberă – alt paradox.

Deșteptarea Primăverii este acea lecție de viață pe care ar trebui să o învețe orice adolescent. Cu bune și cu rele. Cu trăiri euforice și dezamăgitoare. Cu pete de alb și de negru. Cu tabla în față pe care stă scris: „Non Vitae Sed Scholae”. „Deșteptarea” înseamnă nu doar trezirea unor adolescenți la realitate, în fața faptului care, inevitabil, se va împlini, ci și lămurirea unor sensuri de curînd închistate într-o retorică absolută. Această „deșteptare” te conduce pe alte tărîmuri, undeva pe la sfîrșitul secolului al XIX-lea, într-o școală cu o educație grotescă, acolo unde discipolii sunt doar niște caricaturi ale vremurilor șterse și pribegite.

O deschizătură, o crăpătură intr-un zid gros, dual, transformat într-o tablă de școală pe care stau scrise cuvintele cheie ale adolescenților – aproape toate. O ceață densă prin care abia se mai zăresc chipurile lor, prin care abia se mai aud strigătele de disperare, țipetele necunoașterii, vocile dorințelor de a ști ceea ce știu deja cei mari. Un poem care se revarsă la început prin crăpătură, apoi se prelinge haotic peste gîndurile celor care imploră normalitatea de a cunoaște viața, viitorul lor și mai ales, rostul pe acest pămînt.

Vlad Cristache rămîne în acel prezent în care a coborît – o idee argumentată. De ce ar fi trebuit să transforme un secol al necunoașterii în acesta al cunoașterii mult prea false și neadecvată?! N-ar fi avut de ce s-o impună. Aici, rolul trecutului prezent susține cursa în care adolescenții se luptă cu ei înșiși – împotriva școlii dictatoriale și a nepăsării față de ei, contra societății închise în propriile principii dezgustătoare.

„Poemul teatral” care se însuflețește prin „rock” devine transparent, gata să fie digerat de către cei prezenți, devine strigătul mult așteptat al disperării față de omenesc și nașterea unor instincte post-primare… „Poemul” nu e lung. E disecat pînă în măduva vocalelor care se transpun în ecouri sublime, de-acolo, de undeva de sus. Se unduiește cu problematica sexualității, dar și cu îngrădirea gîndirii celor mari față de proprii copii.

Adolescenții se umilesc în fața oglinzii, căci trupul lor este necunoscut, acoperindu-l brusc cu pămîntul din care e născut – un paradis al căderii și al prevestirii sfîrșitului (tragic). Actoria, în această „primăvară” se ridică pînă la luminile candelabrelor care zac deasupra morții mult prea tinere și a cruzimii față de interzicerea autocunoașterii. Flexibilitatea comunicațională ridică la un nivel înalt fiecare replică rostită, dar mai întîi gîndită, aproape chiar trăită. Forța ”vorbelor lirice” prin care adolescenții-actori se trăiesc pe ei înșiși zdruncină fiecare liniște în parte a sălii-scenă împărțită-n două lumi, aceleași, căci ele se văd ca-ntr-o oglindă uriașă.

N-am să numesc punctual rolurile, trăirile fiecărui adolescent-actor. N-are importanță. Pentru că toți trăiesc „poemul teatral rock” la maximum, cu sinceritate. N-am să caut „bube” printre rîndurile „poemului teatral rock” ca fiind necesare unei distrugeri morale sau pur teatrale, căci scopul scuză mijloacele, acel scop pe care Vlad Cristache l-a simțit adînc după ce l-a visat nopți la rind. Și-atunci argumentarea devine prezentă, densă, ba chiar, pe alocuri, revelatoare.

Lumea copilăriei care se cufundă în lumea maturității primare, inocența ucisă, impulsurile sexuale privite ca pe niște monștrii pătrunși în adîncurile lor, uciderea unor destine de către cei mari prin nepăsare și „disciplină-moralizatoare”, toate acestea produc efectul de „regîndire” al celor care credeau că ceea ce fac pentru tînăra generație, fac bine… Numai că această „regîndire” este de fapt o mască după care se ascunde gîndirea deformată asupra relațiilor instinctual-sexuale care se nasc, ca o normalitate necesară, la vîrsta fragilității.

Rigorile absurde ale societății sunt respinse instinctiv de către cei ce se aseamănă cu niște flori abia ieșite din pămîntul bolnav, vrînd doar lumină și apă – ceea ce se cuvine unei vieți normale. Concretețea scenografică pune în valoare „poemul teatral rock” și-l scrie, rind cu rind, ca pe o iubire pierdută, rătăcită, dar vitală. Ca pe o iubire față de un prieten imaginar, căruia îi șoptești la ureche: „bună ziua”, neștiind c-o faci pentru ultima oară. 

Luminile calde și reci care dansează prin ceața densă a trăirilor crează un paradis paradoxal, înfipt în retina spectatorilor prezenți la școală cu scopul de a învăța diferențele majore dintre educație și învățare.

Cu siguranță, avem nevoie de educație prin intermediul școlii. Dar atunci cînd această educație este limitată, incompletă, atunci cînd această educație are lipsuri referitoare la ceea ce înseamnă omul prin omenesc și la ceea ce ar fi necesar să învățăm despre noi înșine, atunci ce ar fi de făcut…?!

Poate… să nu învățăm pentru școală, ci pentru viață. Însă cine ar înțelege asta…?! Cine altcineva, decît ei, adolescenții rătăciți într-o primăvară care nu se mai deșteaptă… și care în curînd va pleca, departe. Ar fi timpul pentru un alt anotimp.

Deșteptarea Primăverii m-a deșteptat primăvara. Și mă va deștepta și vara, și toamna, și iarna. Tot restul vieții. Ușa s-a deschis. O lumină rece a pătruns peste întregul sfîrșit.

Bună ziua, prietene imaginar! Îți spun pentru ultima oară. Și știu că e pentru ultima oară. Totuși, e prea tîrziu pentru mine. Sunt deja un adult pierdut. Îmi doresc însă ca pentru cei adolescenți să nu fie prea tîrziu.

La revedere, prietene imaginar! Îți spun pentru prima oară.

Dragoș N. Savu este specialist în comunicare teatrală.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

cluj mita. foto pixabay
STENOGRAME Cum a fost prins în flagrant inspectorul ANAF care lua mită. „Ți-am dat 2.500 de euro”
Inspectorul ANAF care cerea 2.000 de euro pe lună să închidă ochii când controla companiile de ride-sharing a fost prins cu banii asupra lui în parcarea unui restaurant din Capitală.
Bunuri culturale foarte valoroase, returnate în Bulgaria  (foto: Facebook / Министерство на културата)
Bunuri culturale foarte valoroase, returnate în Bulgaria
Ministerul Culturii din Bulgaria a găzduit o ceremonie oficială pentru prezentarea unor valori arheologice returnate cu sprijinul partenerilor internaționali din Elveția și Germania.
housefly 6595559 1280 jpg
Ce trebuie să pui în colțurile camerelor din casa ta, ca să nu mai intre niciodată muștele. Trucul care te scapă definitiv de această problemă
Un truc natural și eficient pentru a ține muștele departe de casa ta este să pui în colțurile camerelor sau pe pervazuri pungi mici cu cuișoare și lămâie. Este un remediu vechi, testat și folosit din generație în generație.
jaqueline cristian jocurile olimpice fb jpg
Jaqueline Cristian s-a calificat în finala turneului de la Rabat. Când se joacă meciul
Jaqueline Cristian s-a calificat vineri, 23 mai, în finala turneului WTA 250 de la Rabat (Maroc), dotat cu premii totale de peste 275.000 de dolari, după un meci maraton de aproape trei ore.
chiuveta  jpg
Acestea sunt lucrurile pe care nu trebuie să le ținem sub chiuveta din bucătărie! Se vor strica imediat și pot deveni periculoase
Dulapul de sub chiuveta din bucătărie este un spațiu la care foarte puțini dintre noi ne gândim prea des. În general, acesta este folosit pentru a depozita cam orice dorim, deoarece este un spațiu foarte accesibil în orice moment.
potatoes 544073 1280 jpg
Ce pun bulgăroaicele în ciorba de cartofi pentru a fi delicioasă. Ingredientul secret care face diferența
Bulgăroaicele sunt cunoscute pentru bucătăria lor gustoasă, iar ciorba de cartofi (sau supa de cartofi) poate căpăta o savoare deosebită datorită unui ingredient secret pe care îl folosesc frecvent: tarhonul.
gaze Sursă foto: Profimedia
Moscova pierde controlul asupra pieței gazelor. Statul moldovean preia atribuțiile de furnizare ale companiei Moldovagaz
Energocom, societate deținută de statul moldovean, va furniza gaze naturale consumatorilor începând cu 1 august 2025. Astfel, Moldovagaz, al cărei acționar majoritar este concernul rus Gazprom, nu va mai putea face acest lucru, decizia fiind luată de ANRE.
bijuterii, freepik jpg
Ingredientul banal din bucătărie care te ajută să cureți bijuteriile din aur. După ce faci asta, vor arăta ca scoase din cutie
Un ingredient banal din bucătărie, care curăță excelent bijuteriile din aur, este… bicarbonatul de sodiu!
robot  sursa   Shutterstock jpg
Roboții umanoizi ar putea fi în curând integrați în societate. „Vor merge pe stradă lângă noi”
Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, compania care a creat ChatGPT, a spus că, deși oamenii se tem că inteligența artificială va înlocui locurile de muncă pentru angajații din birouri, ceva cu totul diferit îi va lua prin surprindere.