Deșteptarea Primăverii – Non Vitae Sed Scholae

6 martie 2017
Deșteptarea Primăverii – Non Vitae Sed Scholae jpeg

Deșteptarea Primăverii, de Frank Wedekind. Regia și scenografia: Vlad Cristache. Muzica originală: Daniel Rocca. Interpretare live: trupa Firma. Teatrul Mic.

Am să scriu despre tot ceea ce se poate vorbi, ca la școală – paradox. Am să mă dedic teatrului ca o școală care se învață atunci cînd ești copil, ca atunci cînd ai mintea liberă – alt paradox.

Deșteptarea Primăverii este acea lecție de viață pe care ar trebui să o învețe orice adolescent. Cu bune și cu rele. Cu trăiri euforice și dezamăgitoare. Cu pete de alb și de negru. Cu tabla în față pe care stă scris: „Non Vitae Sed Scholae”. „Deșteptarea” înseamnă nu doar trezirea unor adolescenți la realitate, în fața faptului care, inevitabil, se va împlini, ci și lămurirea unor sensuri de curînd închistate într-o retorică absolută. Această „deșteptare” te conduce pe alte tărîmuri, undeva pe la sfîrșitul secolului al XIX-lea, într-o școală cu o educație grotescă, acolo unde discipolii sunt doar niște caricaturi ale vremurilor șterse și pribegite.

O deschizătură, o crăpătură intr-un zid gros, dual, transformat într-o tablă de școală pe care stau scrise cuvintele cheie ale adolescenților – aproape toate. O ceață densă prin care abia se mai zăresc chipurile lor, prin care abia se mai aud strigătele de disperare, țipetele necunoașterii, vocile dorințelor de a ști ceea ce știu deja cei mari. Un poem care se revarsă la început prin crăpătură, apoi se prelinge haotic peste gîndurile celor care imploră normalitatea de a cunoaște viața, viitorul lor și mai ales, rostul pe acest pămînt.

Vlad Cristache rămîne în acel prezent în care a coborît – o idee argumentată. De ce ar fi trebuit să transforme un secol al necunoașterii în acesta al cunoașterii mult prea false și neadecvată?! N-ar fi avut de ce s-o impună. Aici, rolul trecutului prezent susține cursa în care adolescenții se luptă cu ei înșiși – împotriva școlii dictatoriale și a nepăsării față de ei, contra societății închise în propriile principii dezgustătoare.

„Poemul teatral” care se însuflețește prin „rock” devine transparent, gata să fie digerat de către cei prezenți, devine strigătul mult așteptat al disperării față de omenesc și nașterea unor instincte post-primare… „Poemul” nu e lung. E disecat pînă în măduva vocalelor care se transpun în ecouri sublime, de-acolo, de undeva de sus. Se unduiește cu problematica sexualității, dar și cu îngrădirea gîndirii celor mari față de proprii copii.

Adolescenții se umilesc în fața oglinzii, căci trupul lor este necunoscut, acoperindu-l brusc cu pămîntul din care e născut – un paradis al căderii și al prevestirii sfîrșitului (tragic). Actoria, în această „primăvară” se ridică pînă la luminile candelabrelor care zac deasupra morții mult prea tinere și a cruzimii față de interzicerea autocunoașterii. Flexibilitatea comunicațională ridică la un nivel înalt fiecare replică rostită, dar mai întîi gîndită, aproape chiar trăită. Forța ”vorbelor lirice” prin care adolescenții-actori se trăiesc pe ei înșiși zdruncină fiecare liniște în parte a sălii-scenă împărțită-n două lumi, aceleași, căci ele se văd ca-ntr-o oglindă uriașă.

N-am să numesc punctual rolurile, trăirile fiecărui adolescent-actor. N-are importanță. Pentru că toți trăiesc „poemul teatral rock” la maximum, cu sinceritate. N-am să caut „bube” printre rîndurile „poemului teatral rock” ca fiind necesare unei distrugeri morale sau pur teatrale, căci scopul scuză mijloacele, acel scop pe care Vlad Cristache l-a simțit adînc după ce l-a visat nopți la rind. Și-atunci argumentarea devine prezentă, densă, ba chiar, pe alocuri, revelatoare.

Lumea copilăriei care se cufundă în lumea maturității primare, inocența ucisă, impulsurile sexuale privite ca pe niște monștrii pătrunși în adîncurile lor, uciderea unor destine de către cei mari prin nepăsare și „disciplină-moralizatoare”, toate acestea produc efectul de „regîndire” al celor care credeau că ceea ce fac pentru tînăra generație, fac bine… Numai că această „regîndire” este de fapt o mască după care se ascunde gîndirea deformată asupra relațiilor instinctual-sexuale care se nasc, ca o normalitate necesară, la vîrsta fragilității.

Rigorile absurde ale societății sunt respinse instinctiv de către cei ce se aseamănă cu niște flori abia ieșite din pămîntul bolnav, vrînd doar lumină și apă – ceea ce se cuvine unei vieți normale. Concretețea scenografică pune în valoare „poemul teatral rock” și-l scrie, rind cu rind, ca pe o iubire pierdută, rătăcită, dar vitală. Ca pe o iubire față de un prieten imaginar, căruia îi șoptești la ureche: „bună ziua”, neștiind c-o faci pentru ultima oară. 

Luminile calde și reci care dansează prin ceața densă a trăirilor crează un paradis paradoxal, înfipt în retina spectatorilor prezenți la școală cu scopul de a învăța diferențele majore dintre educație și învățare.

Cu siguranță, avem nevoie de educație prin intermediul școlii. Dar atunci cînd această educație este limitată, incompletă, atunci cînd această educație are lipsuri referitoare la ceea ce înseamnă omul prin omenesc și la ceea ce ar fi necesar să învățăm despre noi înșine, atunci ce ar fi de făcut…?!

Poate… să nu învățăm pentru școală, ci pentru viață. Însă cine ar înțelege asta…?! Cine altcineva, decît ei, adolescenții rătăciți într-o primăvară care nu se mai deșteaptă… și care în curînd va pleca, departe. Ar fi timpul pentru un alt anotimp.

Deșteptarea Primăverii m-a deșteptat primăvara. Și mă va deștepta și vara, și toamna, și iarna. Tot restul vieții. Ușa s-a deschis. O lumină rece a pătruns peste întregul sfîrșit.

Bună ziua, prietene imaginar! Îți spun pentru ultima oară. Și știu că e pentru ultima oară. Totuși, e prea tîrziu pentru mine. Sunt deja un adult pierdut. Îmi doresc însă ca pentru cei adolescenți să nu fie prea tîrziu.

La revedere, prietene imaginar! Îți spun pentru prima oară.

Dragoș N. Savu este specialist în comunicare teatrală.

kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă.Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!

Adevarul.ro

image
Preotul care a jignit iubitorii de animale primește replica unui călugăr: „Ele nu l-au izgonit pe Iisus“
Mesajele publicate de preotul Matei Vulcănescu despre iubitorii de animale au stârnit controverse. Un călugăr de la Schitul Straja din Hunedoara arată de ce animalele trebuie iubite și nu disprețuite.
image
Fetiță lăsată de părinți în apă fierbinte, moartă în chinuri. Soții criminali au contestat arestarea
Doi soți din Călărași au fost trimiși în judecată pentru omor calificat, pentru că și-au lăsat fiica de 2 ani și 10 luni să moară în chinuri. În rechizitoriul procurorilor se menționează că fetița s-a aflat în agonie timp de mai multe ore.
image
Cum sunt relațiile în care femeia e mai în vârstă decât bărbatul
Într-o lume încărcată de prejudecăţi, rolul bărbatului într-o relație de cuplu este văzut ca fiind acela de a oferi protecție și stabilitate familiei și partenerei.

HIstoria.ro

image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.
image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.