De la radio la Internet – libertăţi şi cenzuri
S-o luăm din click în click, aşa cum ne învaţă Internetul. Eurozine este o reţea a revistelor culturale europene. De două ori pe lună trimite un review şi o dată pe lună un newsletter cu sumarele revistelor membre şi cu cîteva rezumate ale celor mai interesante articole (dacă vreţi să fiţi la curent cu ce mai e nou prin presa culturală europeană, vă puteţi abona aici: http://www.eurozine.com/newsletter.html). În cel mai nou newsletter, este „scos în faţă” un articol apărut în Index on Censorship despre această respectabilă „bunică a comunicaţiilor de masă moderne” numită radio. „În loc să-l facă desuet, Web 2.0 i-a dat acestui mediu de comunicare un nou suflu de viaţă, iar podcast-ul şi transmisia pe Internet i-au asigurat un nivel de audienţă fără precedent”. Dacă vreţi să citiţi integral articolul ("Radio Redux. Freedom on the airwaves") – sorry, se poate doar pe bază de iTunes şi pe bani (cine zicea că pe Internet conţinutul va fi în vecii vecilor gratuit?...). Dar dacă tot daţi click pe Index on Censorship, puteţi citi gratis un interviu cu un om de radio ceva mai special: Alexei Venediktov, redactor-şef şi acţionar minoritar (cu 18%; acţionarul majoritar e Gazprom, cu 66%) la postul de radio independent Ekho Moskvy din Rusia. Într-un regim politic tot mai dur faţă de presa independentă, Alexei Venediktov face o echilibristică inteligentă între ameninţările cu moartea pe care le-a primit, procesele cu autorităţile, relaţia „complicată” cu liderii politici şi imaginea publică a postului de radio ca „showcase for the West, demonstrating that Russia has free speech”. Tot pe Index on Censorship puteţi citi de ce Emiratele Arabe Unite au interzis mesajele e-mail şi messenger pe Blackberry: Christopher Davidson, expert în problemele Orientului Mijlociu, crede că e un răspuns al autorităţilor faţă de creşterea opoziţiei politice.
Restricţionarea accesului la Internet are loc şi mai aproape de noi, în Turcia. Autorităţile au interzis accesul la diverse site-uri (de pildă, la cel al ziarului spaniol El Mundo, pentru că acolo a apărut un videoclip considerat „ilegal” în Turcia) şi au blocat 44 de IP-uri folosite pentru a accesa Youtube şi Google. Sînt, se pare, mult mai multe site-uri blocate, iar lista lor e ţinută secretă de autoritatea naţională în telecomunicaţii. Astfel încît pe 29 iulie a avut loc o manifestaţie de stradă împotriva cenzurării Internetului de către Guvern.
După tot acest traseu, vă puteţi întoarce pe Eurozine, unde tocmai a apărut versiunea românească a dezbaterii „Tatăl meu a fost comunist”, publicată în Dilema veche, nr. 338, din 5 august 2010.