De la Falkland la Skripal via Războiul Rece

10 septembrie 2018
De la Falkland la Skripal via Războiul Rece jpeg

Cînd a izbucnit scandalul Skripal – spionul GRU otrăvit, se pare, de foștii tovarăși în timp ce poza într-un simpatic bătrînel băutor de bere la pubul din Salisbury –, reacția Rusiei a fost promptă și dură. Vîrf de lance au fost o purtătoare de cuvînt de la externe și ambasadorul Moscovei la ONU. Pe fundal, s-a auzit și vocea ca de bas a lui Lavrov însuși, șeful flexibilei și încercatei diplomații ruse, în stare să facă la nevoie din negru alb și invers. 

Rusia respingea atunci cu fermitate orice legătură cu otrăvirea lui Skripal și a fiicei sale, orice legătură cu Noviciok-ul toxic și în general orice acuză de infiltrare în acest sulfuros caz. Iar energia cu care o făcea era de admirat. Iată însă că britanicii nu par deloc să lase povestea să treacă. Au expulzat diplomați ruși, au pledat și au instituit sancțiuni – dar nu a fost de ajuns. Acum au revenit și, de la nivelul premierului Theresa May, au dat o și mai mare credibilitate versiunii lor: au spus și cine au fost cei ce au călătorit în Marea Britanie cu îndeajuns Noviciok în flacoane de parfum pentru a omorî mii de oameni.

La început, tăcere din partea Rusiei. O tăcere care contrasta cu reacția alertă a Moscovei la momentul izbucnirii scandalului. Na că le-a închis gura, mi-am zis. Au venit cu nume și date, nu mai au ce zice. Dar m-am înșelat. Mica întîrziere în reacție s-a dovedit a fi de fapt o pregătire minuțioasă a unei replici argumentate, zglobii și ironice, care merge pe aceeași linie a negării totale. Și ea a venit, cîteva zile mai tîrziu, „pe canale diplomatice”.

Pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București a fost publicat în weekend, în limba rusă și în limba română, un comentariu intitulat „Umbra lui Margaret Thatcher în insulele Falkland și calvarele chimice ale Theresei May”. Textul menționează concluziile la care a ajuns Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice în cazul de la Amesbury. „În documentul oficial al OIAC nu este precizată țara de origine a neurotoxinei”, scrie Ambasada pe pagina de Facebook. Și se întreabă de ce, în această situație, premierul May efectuează „un nou exercițiu de elocvență vicleană” la adresa Rusiei. Pentru că, argumentează Ambasada, guvernul condus de Theresa May „se confruntă cu cea mai gravă criză politică internă”, provocată de „eșecul negocierilor cu UE” pe tema Brexit. Este ca pe vremea lui Margaret Thatcher, scrie ambasada, care într-un context politic intern similar „a dezlănțuit războiul neocolonial contra Argentinei” în conflictul din insulele Falkland. Doar că acum Marea Britanie nu mai are „mușchii militari” pentru „o nouă aventură de peste mări”, și în acest sens „este mult mai ușoară și mai ieftină lansarea unui nou sezon de seriale thriller”, intitulat „Despre crimele Kremlinului, sau Noviciok rusesc în Marea Britanie”. 

Mai departe, motivația coalizării statelor occidentale în cazul Skripal este dată, în discursul Ambasadei ruse, de faptul că Marea Britanie și aliații săi din NATO în frunte cu Statele Unite „sînt extrem de iritați” că lumea nu se mai supune „dictatului lor neo-imperial”. „Este o chestie personală a fiecăruia dintre dumneavoastră să credeți sau să nu credeți în teoria conspirației, dar să ai încredere în Theresa May cu exercițiile sale lipsite de originalitate anti-Rusia ar fi, evident, o nechibzuință”, mai scrie Ambasada Rusiei în România. Textul nu a fost preluat de mass-media principale din România. El este prezentat în schimb pe larg pe site-ul Sputnik în limba română, site sponsorizat de guvernul rus. Și nu m-ar mira să se găsească și pe site-urile altor ambasade rusești din țările europene.

Dincolo de construcția replicii în sine, aici frapează și cărămizile ei. E populată cu termeni din vremea războiului rece, cărora li s-a atașat prefixul neo-: neocolonialism și neoimperialism. Se adaugă și „problemele” din lagărul occidental, care macină societățile vestice în general, și pe cea britanică în particular. E drept că epitetul „putrezit” lipsește, dar prezența lui se reconstituie parcă pe parcursul lecturii. Nu cred că diplomația rusă mai gîndește curent în acești termeni, dar iată că îi consideră încă viabili pentru a încerca să facă înțeleasă publicului din România versiunea ei despre cazul Skripal. Și problema aici translatează: chiar există un public în România dispus să accepte discuția în acești termeni? Ambasada rusă crede se pare că da, dar mă tem că nu e la curent cu toate schimbările survenite și aici după 1989. 

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.