De cealalt─â parte a lacrimilor

De cealalt─â parte a lacrimilor jpeg

ÔÇ×Eu n-am s─â mor dec├«t in film. Iar dup─â ce mor, se stinge lumina ┼či m─â fac din nou vie. N-am s─â mor niciodat─â de tot!ÔÇŁ (Aglaja Veteranyi - De ce fierbe copilul ├«n m─âm─âlig─â )

Din copil─ârie, m-a fascinat un anume fapt ╚Ötiin╚Ťific: acela conform c─âruia ├«n spa╚Ťiul cosmic, ├«n condi╚Ťii de gravitate zero, lacrimile nu curg. Ele se pot acumula ├«n jurul ochilor, dar nu cad. Odat─â p─âr─âsit P─âm├«ntul, pl├«nsul nu mai func╚Ťioneaz─â ca atunci c├«nd picioarele erau a╚Öezate ferm pe un drum terestru.

Personajul interpretat de Alina Petric─â ├«n spectacolul  Aglaja  la Centrul Cultural  pentru UNESCO ÔÇ×Nicolae B─âlcescuÔÇŁ mi-a reamintit de aceast─â imposibilitate a lacrimilor de a se scurge pe obraji atunci c├«nd corpul nu mai e pe P─âm├«nt.

Aglaja e un poem scenic despre destine suspendate ├«ntre lumi: o lume a corpului prins ├«n firele magice ale circului, o lume a c─ârnii concrete, ce se manifest─â prin jonglarea cu pericole ╚Öi printr-un dans ce traseaz─â algoritmul vie╚Ťii ╚Öi al mor╚Ťii ╚Öi o lume a imaginilor ce frizeaz─â iluzia. Cea de-a doua lume e sugerat─â prin crea╚Ťia video din spectacol, care func╚Ťioneaz─â ca un contrapunct, dar ╚Öi ca o prelungire a realit─â╚Ťii scenice. Sau invers: ceea ce se petrece pe scen─â e universul imaterial care prinde carne ╚Öi se manifest─â dureros, extatic, cu umor sau cu tragism ├«n proximitatea noastr─â.

Dramatizarea realizat─â de Alina Petric─â are la baz─â ├«n principal romanul De ce fierbe copilul ├«n m─âm─âlig─â semnat de scriitoarea de origine rom├ón─â Aglaja Veteranyi (1962-2002), dar ╚Öi o adaptare dup─â ultimul roman al scriitoarei, Raftul cu ultimele sufl─âri. Conceptul spectacolului face ca acesta s─â nu fie o crea╚Ťie biografic─â, un spectacol despre Aglaja Veteranyi, ci o trecere ├«n metafor─â a destinului s─âu. Simbolul drumului str─âbate toat─â substan╚Ťa piesei: pantofii sc├«lcia╚Ťi trec din lumea imaginii ├«n perimetrul scenei, pentru a da consisten╚Ť─â sferei intangibile de unde ╚Öi-au pornit traseul. Jocul amenin╚Ť─âtor cu moartea se transform─â la final ├«ntr-un pact ├«ntre sufletul-copil al Aglajei ╚Öi creatura parc─â rupt─â din mitologii inocente, dar b├«ntuite de co╚Ömaruri.

Conceptul spectacolului, care se hr─âne╚Öte din modul ├«n care sunt dramatizate scrierile Aglajei Veteranyi, este des─âv├«r╚Öit de ╚śtefan Lupu prin func╚Ťia pe care o acord─â ├«n spectacol coregrafiei. Dansul e cel prin care via╚Ťa se instituie ca un mers pe s├«rm─â f─âr─â centur─â de siguran╚Ť─â, ca un v├«rtej prin care grani╚Ťa dintre via╚Ť─â ╚Öi moarte se transform─â ├«ntr-o spiral─â ce proiecteaz─â ├«ntregul univers scenic ├«ntr-o dimensiune a unui vis cu multiple valen╚Ťe.

Lumea circului, prin natura ei, poart─â aceast─â marc─â a unui mediu oniric aflat ├«n punctul nodal al unor realit─â╚Ťi care se invalideaz─â reciproc, pentru a se uni, periodic, ├«n aceea╚Öi substan╚Ť─â. E o lume a pericolului, dar ╚Öi a copil─âriei care nu cunoa╚Öte frica, e o zon─â de grani╚Ť─â plasat─â ├«ntre spaimele din vis ╚Öi extazul ce urmeaz─â unui salt mortal reu╚Öit.

Personajele spectacolului prind form─â din aceea╚Öi esen╚Ť─â comun─â, din aceea╚Öi magm─â care st─â s─â erup─â din tensiunea manifestat─â ├«ntre realitatea corpului gata s─â piar─â ╚Öi iluzia ce tinde s─â se preschimbe ├«n materie. Universul lor e o pendulare ├«ntre ceea ce vedem , dar e perisabil ╚Öi ceea ce nu putem atinge, ├«ntre drumul de ÔÇ×aiciÔÇŁ ╚Öi un ÔÇ×dincoloÔÇŁ care dispare sub ochii no╚Ötri.

Aglaja interpretat─â de Alina Petric─â este un personaj aflat perpetuu pe limit─â: limita ├«ntre v├«rste, limita ├«ntre veghe ╚Öi somn, zona fragil─â dintre lacrim─â ╚Öi hohot de r├«s. Este copilul care poart─â cu el r─âspunsurile dinainte de a se na╚Öte. Din prea-plinul r─âspunsurilor ├«ns─â, cu trecere printr-o poezie pe care Aglaja o respir─â cu fiece cuv├«nt ╚Öi pas, ia na╚Ötere t─âcerea drumului care se fr├«nge ├«ntr-un spa╚Ťiu de tain─â.

├Än rolul mamei, Anca Florescu prezint─â o palet─â de st─âri disonante, manifest─â tandre╚Ťe, dar ╚Öi duritatea celei amenin╚Ťate sear─â de sear─â c─â va pica din cupola circului. ├Äntre viciu ╚Öi responsabilitate, ├«ntre c─âldur─â ╚Öi ├«ndep─ârtare, acest personaj prinde form─â concret─â ╚Öi asigur─â, prin prezen╚Ťa sa un teren ferm de manifestare al ac╚Ťiunii scenice.

Tat─âl, Bufonul ╚Ü─ând─âric─â, interpretat de Adrian Ciobanu, este o metafor─â ├«n sine: lumea lui e populat─â cu pove╚Öti f─âcute s─â mascheze sl─âbiciuni. Duetul cu fracul, dar ╚Öi prezen╚Ťa personajului ├«n proiec╚Ťie reprezint─â momente ├«n care devine evident faptul c─â substan╚Ťa acestui bufon se manifest─â ├«ntr-o zon─â de absen╚Ť─â, de fug─â, el este cel care ne aminte╚Öte tot timpul c─â odat─â ce am atins ceva crez├«nd c─â e real, logica lumii din care vin personajele spectacolului transform─â carnea ├«n iluzie.

Alexandru Lucian Aron poate fi pe r├«nd: executorul judec─âtoresc care, de la ├«ndeplinirea responsabilit─â╚Ťilor profesionale, p├«n─â la pulsiunile sexuale ac╚Ťioneaz─â ca o ma╚Öin─ârie ce indic─â f─âr─â gre╚Ö specificul lumii pe care o reprezint─â; poate fi Moartea pe catalige, care genereaz─â co╚Ömar dar ╚Öi eliberare, se poate transforma ├«ns─â ╚Öi ├«n identitatea porcin─â, ├«n forma grotesc─â pe care o ia Frau Hitz, directoarea ╚Öcolii unde singur─âtatea Aglajei ╚Ťese noi co╚Ömaruri.

Olimpiu Blaj creeaz─â un personaj care ├«i va urm─âri mult─â vreme pe spectatori: m─âtu╚Öa Reta, prezen╚Ť─â concomitent fragil─â ╚Öi plin─â de for╚Ť─â, o sintez─â perfect─â ├«ntre masculinitate ╚Öi feminitate, p─âstr├«nd ├«n acela╚Öi timp toate m─ârcile c─âut─ârii unei identit─â╚Ťi eliberatoare. Creat printr-o strategie a contrastelor, acest personaj este cel care ne vorbe╚Öte, prin simpla prezen╚Ť─â fizic─â, despre mecanismele mor╚Ťii, despre imposibilitatea de a separa definitiv contrariile.

╚śtefan Lupu este pe r├«nd Costel, iubitul discret al m─âtu╚Öii Reta, dar ╚Öi personajul Pepita, care o arunc─â pe Aglaja ├«ntr-un striptease de st─âri care, ├«nainte de a-i dezveli trupul, decoje╚Öte straturi afective ce-i acoper─â tragismul de esen╚Ť─â. ├Än ambele ipostaze, ╚śtefan Lupu prezint─â identit─â╚Ťi bine conturate. Av├«nd ├«n vedere c─â, pe l├«ng─â rolurile interpretate, este ╚Öi semnatar al conceptului ╚Öi coregrafiei,  putem afirma c─â Aglaja este un spectacol care ni-l prezint─â pe ╚śtefan Lupu ├«n complexitatea ╚Öi maturitatea sa artistic─â.

Drumul din Aglaja se supune unei geometrii prin care sunt trasate spirale, drepte, linii fr├«nte ca umbra trapezului at├«rnat de plafonul circului, cercuri care descriu dorul de ╚Ťara de origine, simbolizat de casa cu g─âini ce nu va sta niciodat─â pe un teren solid ├«ntr-un ÔÇ×acas─âÔÇŁ reg─âsit, sau de m─âm─âliga ce amestec─â ├«n procesul fierberii sale lumile  personajelor.

E un drum ce se ascunde ├«n final ├«n spatele lacrimilor suspendate ├«ntr-o dimensiune la care accesul ni se taie brusc, o zon─â str─âin─â gravita╚Ťiei familiare celor ce ├«╚Öi simt t─âlpile pe p─âm├«nt. Genele prelungite sub ochii Aglajei par dou─â lacrimi stilizate. Ele nu cad, ci r─âm├«n suspendate pe t─âr├«mul dintre lumi al obrajilor. De cealalt─â parte a lacrimilor ├«ncremenite ca dou─â fr├«nturi de ve╚Önicie pe chipul ei nu ╚Ötim ce e ╚Öi nu vom afla. Poate e doar ad├«ncul apei care ├«nghite parcursul copilului alerg├«nd spre tangenta la cercul unei alte v├«rste. Sau e poate doar un c├«ntec despre ciupercu╚Ťe ╚Öi moarte.

Gina ╚śerb─ânescu este critic de artele spectacolului.

Foto: Adi Bulboac─â

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.