De cealaltă parte a lacrimilor

11 mai 2016
De cealaltă parte a lacrimilor jpeg

„Eu n-am să mor decît in film. Iar după ce mor, se stinge lumina şi mă fac din nou vie. N-am să mor niciodată de tot!” (Aglaja Veteranyi - De ce fierbe copilul în mămăligă )

Din copilărie, m-a fascinat un anume fapt științific: acela conform căruia în spațiul cosmic, în condiții de gravitate zero, lacrimile nu curg. Ele se pot acumula în jurul ochilor, dar nu cad. Odată părăsit Pămîntul, plînsul nu mai funcționează ca atunci cînd picioarele erau așezate ferm pe un drum terestru.

Personajul interpretat de Alina Petrică în spectacolul  Aglaja  la Centrul Cultural  pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” mi-a reamintit de această imposibilitate a lacrimilor de a se scurge pe obraji atunci cînd corpul nu mai e pe Pămînt.

Aglaja e un poem scenic despre destine suspendate între lumi: o lume a corpului prins în firele magice ale circului, o lume a cărnii concrete, ce se manifestă prin jonglarea cu pericole și printr-un dans ce trasează algoritmul vieții și al morții și o lume a imaginilor ce frizează iluzia. Cea de-a doua lume e sugerată prin creația video din spectacol, care funcționează ca un contrapunct, dar și ca o prelungire a realității scenice. Sau invers: ceea ce se petrece pe scenă e universul imaterial care prinde carne și se manifestă dureros, extatic, cu umor sau cu tragism în proximitatea noastră.

Dramatizarea realizată de Alina Petrică are la bază în principal romanul De ce fierbe copilul în mămăligă semnat de scriitoarea de origine română Aglaja Veteranyi (1962-2002), dar și o adaptare după ultimul roman al scriitoarei, Raftul cu ultimele suflări. Conceptul spectacolului face ca acesta să nu fie o creație biografică, un spectacol despre Aglaja Veteranyi, ci o trecere în metaforă a destinului său. Simbolul drumului străbate toată substanța piesei: pantofii scîlciați trec din lumea imaginii în perimetrul scenei, pentru a da consistență sferei intangibile de unde și-au pornit traseul. Jocul amenințător cu moartea se transformă la final într-un pact între sufletul-copil al Aglajei și creatura parcă ruptă din mitologii inocente, dar bîntuite de coșmaruri.

Conceptul spectacolului, care se hrănește din modul în care sunt dramatizate scrierile Aglajei Veteranyi, este desăvîrșit de Ștefan Lupu prin funcția pe care o acordă în spectacol coregrafiei. Dansul e cel prin care viața se instituie ca un mers pe sîrmă fără centură de siguranță, ca un vîrtej prin care granița dintre viață și moarte se transformă într-o spirală ce proiectează întregul univers scenic într-o dimensiune a unui vis cu multiple valențe.

Lumea circului, prin natura ei, poartă această marcă a unui mediu oniric aflat în punctul nodal al unor realități care se invalidează reciproc, pentru a se uni, periodic, în aceeași substanță. E o lume a pericolului, dar și a copilăriei care nu cunoaște frica, e o zonă de graniță plasată între spaimele din vis și extazul ce urmează unui salt mortal reușit.

Personajele spectacolului prind formă din aceeași esență comună, din aceeași magmă care stă să erupă din tensiunea manifestată între realitatea corpului gata să piară și iluzia ce tinde să se preschimbe în materie. Universul lor e o pendulare între ceea ce vedem , dar e perisabil și ceea ce nu putem atinge, între drumul de „aici” și un „dincolo” care dispare sub ochii noștri.

Aglaja interpretată de Alina Petrică este un personaj aflat perpetuu pe limită: limita între vîrste, limita între veghe și somn, zona fragilă dintre lacrimă și hohot de rîs. Este copilul care poartă cu el răspunsurile dinainte de a se naște. Din prea-plinul răspunsurilor însă, cu trecere printr-o poezie pe care Aglaja o respiră cu fiece cuvînt și pas, ia naștere tăcerea drumului care se frînge într-un spațiu de taină.

În rolul mamei, Anca Florescu prezintă o paletă de stări disonante, manifestă tandrețe, dar și duritatea celei amenințate seară de seară că va pica din cupola circului. Între viciu și responsabilitate, între căldură și îndepărtare, acest personaj prinde formă concretă și asigură, prin prezența sa un teren ferm de manifestare al acțiunii scenice.

Tatăl, Bufonul Țăndărică, interpretat de Adrian Ciobanu, este o metaforă în sine: lumea lui e populată cu povești făcute să mascheze slăbiciuni. Duetul cu fracul, dar și prezența personajului în proiecție reprezintă momente în care devine evident faptul că substanța acestui bufon se manifestă într-o zonă de absență, de fugă, el este cel care ne amintește tot timpul că odată ce am atins ceva crezînd că e real, logica lumii din care vin personajele spectacolului transformă carnea în iluzie.

Alexandru Lucian Aron poate fi pe rînd: executorul judecătoresc care, de la îndeplinirea responsabilităților profesionale, pînă la pulsiunile sexuale acționează ca o mașinărie ce indică fără greș specificul lumii pe care o reprezintă; poate fi Moartea pe catalige, care generează coșmar dar și eliberare, se poate transforma însă și în identitatea porcină, în forma grotescă pe care o ia Frau Hitz, directoarea școlii unde singurătatea Aglajei țese noi coșmaruri.

Olimpiu Blaj creează un personaj care îi va urmări multă vreme pe spectatori: mătușa Reta, prezență concomitent fragilă și plină de forță, o sinteză perfectă între masculinitate și feminitate, păstrînd în același timp toate mărcile căutării unei identități eliberatoare. Creat printr-o strategie a contrastelor, acest personaj este cel care ne vorbește, prin simpla prezență fizică, despre mecanismele morții, despre imposibilitatea de a separa definitiv contrariile.

Ștefan Lupu este pe rînd Costel, iubitul discret al mătușii Reta, dar și personajul Pepita, care o aruncă pe Aglaja într-un striptease de stări care, înainte de a-i dezveli trupul, decojește straturi afective ce-i acoperă tragismul de esență. În ambele ipostaze, Ștefan Lupu prezintă identități bine conturate. Avînd în vedere că, pe lîngă rolurile interpretate, este și semnatar al conceptului și coregrafiei,  putem afirma că Aglaja este un spectacol care ni-l prezintă pe Ștefan Lupu în complexitatea și maturitatea sa artistică.

Drumul din Aglaja se supune unei geometrii prin care sunt trasate spirale, drepte, linii frînte ca umbra trapezului atîrnat de plafonul circului, cercuri care descriu dorul de țara de origine, simbolizat de casa cu găini ce nu va sta niciodată pe un teren solid într-un „acasă” regăsit, sau de mămăliga ce amestecă în procesul fierberii sale lumile  personajelor.

E un drum ce se ascunde în final în spatele lacrimilor suspendate într-o dimensiune la care accesul ni se taie brusc, o zonă străină gravitației familiare celor ce își simt tălpile pe pămînt. Genele prelungite sub ochii Aglajei par două lacrimi stilizate. Ele nu cad, ci rămîn suspendate pe tărîmul dintre lumi al obrajilor. De cealaltă parte a lacrimilor încremenite ca două frînturi de veșnicie pe chipul ei nu știm ce e și nu vom afla. Poate e doar adîncul apei care înghite parcursul copilului alergînd spre tangenta la cercul unei alte vîrste. Sau e poate doar un cîntec despre ciupercuțe și moarte.

Gina Șerbănescu este critic de artele spectacolului.

Foto: Adi Bulboacă

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.