De ce s-a retras Hou Yifan din circuitul de șah feminin

30 mai 2016
De ce s a retras Hou Yifan din circuitul de șah feminin png

La Mamaia e în plină desfășurare campionatul european individual feminin, o competiție organizată de federația mondială de șah (FIDE) în premieră în România. Toată lumea bună e de față, cu o singură - dar notabilă - excepție. Absența campioanei mondiale, care fix în același timp joacă într-un puternic turneu masculin, e însă perfect explicabilă.

De la Kasparov încoace nu s-a mai întâmplat ca un campion mondial la șah să își anunțe intenția de a renunța la titlu de bunăvoie. Dar chinezoaicei Hou Yifan, ca și predecesorului său, i s-a părut că a îndurat destule din partea FIDE. De ani de zile - a spus ea - tot propune reformarea campionatului mondial, dar nimeni dintre oficiali nu o bagă în seamă. Așa că a anunțat că se retrage din circuitul competițional feminin și nici nu își va mai apăra titlul de campioană mondială. Va juca în continuare, dar numai în turnee masculine sau mixte.

De unde provin neînțelegerile? La masculin, pretendenții la titlul mondial joacă mai multe turnee de calificări. Calificații joacă apoi așa-numitul turneu al candidaților, iar cel ce îl câștigă devine șalanger la titlul mondial. O dată la doi ani e organizat un meci între deținătorul titlului și șalanger. La feminin, toate pretendentele, inclusiv deținătoarea titlului, joacă un turneu eliminatoriu și cine îl câștigă devine noua campioană mondială. Turneul eliminatoriu constă în mini-meciuri de două partide și se ține anual.

Hou Yifan spune că i-a propus federației ca sistemul feminin să fie identic cu cel mixt. FIDE ar fi refuzat, afirmând că nu ar găsi sponsori pentru acest format. Atunci, a mai încercat chinezoaica în vârstă de 22 de ani, măcar câștigătoarea turneului eliminatoriu să fie declarată șalanger, ci nu încoronată direct campioană, iar între șalanger și campioană să se joace un meci, dacă se poate o dată la doi ani. La care federația ar fi răspuns că se mai gândește. Și se tot gândește, de ani de zile, ceea ce a făcut-o pe Hou Yifan să își piardă răbdarea și să-și anunțe retragerea din circuitul feminin.

Acum, drept e că printre femei Hou Yifan nu își mai găsea adversare de mai multă vreme. Ratingul ei actual (mai 2016) este de 2663 de puncte ELO. Ca idee, cel mai bun șahist din România, Constantin Lupulescu, are ELO 2620. Iar următoarea șahistă ca și rating după Hou Yifan este indianca Humpy Koneru, cu 2575 de puncte ELO. Hou Yifan joacă de mai multă vreme de la egal la egal cu șahiștii de top, în clasamentul per total mondial plasându-se pe locul 85. Este cea mai tânără campioană mondială din istorie, ea câștigând titlul suprem în șah pentru prima oară la 16 ani. Apoi l-a mai câștigat și pierdut de câteva ori, o dată și prin forfait. Chiar dacă nu a ajuns în top 10 ca odinioară Judith Polgar, care era și ea dezinteresată de titlul mondial feminin, mulți spun că are toate șansele să devină și mai bună decât unguroaica, retrasă din activitatea competițională în 2014. Așa că la valoarea ei, cu câteva intrări în turneele de vârf, pe care dealtfel le-a și bifat în ultimii doi ani, Hou Yifan ar fi mai câștigată din punct de vedere financiar decât dacă ar rămâne atârnată de calendarul competițional feminin impus de FIDE. Este destulă logică în varianta Hou (Yifan e numele mic) de desfășurare a ciclului campionatului mondial de șah feminin, dar despărțirea de FIDE este și o mutare financiară bună din partea campioanei chineze.

Diagrama săptămânii
Soluția diagramei 8 (vezi foto 2) va fi publicată săptămâna viitoare, în cadrul rubricii online “În alb și negru”.

Soluția diagramei 7 de săptămâna trecută: 1... Txa3! și acum dacă 2. bxa3, atunci 2... Dxa1+ 3. T(D)b1 Te1+ urmat de mat; 2. Txa3 De1+ urmat de mat; 2. Dxa3 De1+ urmat de mat.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto 1: Hou Yifan e asaltată de ziariști la un turneu în desfășurare în Azerbaidjan; toți ceilalți nouă jucători din turneu sunt bărbați.

Foto 2: Shamkir Chess, mai 2016

vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.

Adevarul.ro

image
Dieta care o ajută pe Loredana Groza să fie wow. „E o muncă foarte grea să arăți bine!”
Loredana Groza, una dintre cele mai îndrăgite artiste, are un secret atunci când vine vorba despre talie trasă ca prin inel. Vedeta ține o dietă-minune de câte ori dorește să topească din kilogramele acumulate.
image
Supraviețuitoarea tragediei de pe DN1 a murit. Familia de spanioli se afla în vizită la fiica studentă în România
Patru membri ai unei familii din Spania au murit în urma unui accident produs pe o șosea din România. Șoferul a fost arestat preventiv, iar organele victimelor au fost donate cu acceptul rudelor.
image
Tempest, avionul de luptă care citește gândurile. Trei țări colaborează pentru dezvoltarea unei arme invincibile | FOTO VIDEO
Rishi Sunak a anunțat o colaborare între Marea Britanie, Italia și Japonia pentru dezvoltarea unui nou avion de luptă care utilizează inteligența artificială.

HIstoria.ro

image
Arestarea Mariei Tănase: Reținută și anchetată de germani
Arhiva M.A.I. ne spune că în 1940 Maria Tănase a fost reținută și anchetată de germani pentru că avea o relație „fierbinte” cu Maurice Nègre
image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.