De ce nu vă mai plac tehnocraţii?

12 august 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

S-a răspîndit în ultima vreme – mai ales de cînd unii membri ai Guvernului au început să şi vorbească mai mult, nu doar „să tacă şi să facă” – opinia că „tehnocraţii nu sînt ce ne trebuie”. Mai ales PSD face eforturi să se răfuiască tot mai mult cu tehnocraţii. Dar – ca de multe ori în zgomotoasa noastră societate – discuţia o ia razna.

Cine-a trăit agitaţiunea politică a anilor ’90 îşi aminteşte că, pe atunci, formula „guvern de tehnocraţi” era scoasă din pălărie destul de des, ca un fel de minune la-ndemînă pentru salvarea ţărişoarei şi dregerea busuiocului. Theodor Stolojan a ajuns prim-ministru, în 1991, tocmai pentru că era văzut drept un salvator-tehnocrat şi a rămas, de atunci, cu imaginea de om care se pricepe la finanţe şi economie. Şi – în ciuda unor măsuri nepopulare – imaginea sa a rămas bună şi după guvernare. Deh, tehnocrat! Mai tîrziu, cam tot aşa s-a ajuns la guvernul condus de Mugur Isărescu: Convenţia Democratică năduşea rău de tot la guvernare, partidele care o alcătuiau nu prea se mai înţelegeau deloc, aşa că venirea guvernatorului BNR la guvernare a liniştit apele politice şi a dat o gură de oxigen economiei. Aşadar, cele două guverne de „tehnocraţi” (care în fapt erau pline de membri ai partidelor sau de oameni puşi de partide) au lăsat în conştiinţa publică mai degrabă o senzaţie pozitivă.

De atunci, de multe ori, mai toate taberele politice au lansat, din cînd în cînd, strigătul: „Vrem guvern de tehnocraţi!” Tocmai pentru că impresia generală era bună: tehnocraţii erau văzuţi drept nişte inşi care se pricep la ceva, sînt buni în meseria lor şi, mai ales, nu sînt politicieni. În percepţia publică, pe măsură ce politicienii aveau o imagine tot mai prostă, tehnocraţii deveneau o soluţie onestă pentru o bună guvernare, fără şerpăriile politice ale partidelor. 

De prin 2014, a început iar să se vorbească destul de intens despre necesitatea unui guvern „tehnic”: şi societatea civilă, şi unii lideri de opinie, ba chiar şi diverşi politicieni au spus că ar fi cea mai bună soluţie pentru România. Pînă acum, s-a dovedit că este. Dar, pentru că să apropie alegerile (ori pur şi simplu pentru că s-au plictisit să stea pe bară şi să vadă cum le sînt scoase la iveală matrapazlîcurile), lideri importanţi ai PSD au început să combată guvernul tehnocrat cu vorbe grele şi cu ironii grosuţe. Şi să ameninţe la tot pasul cu moţiunea de cenzură. Brusc, tehnocraţii au devenit „incompetenţi”: o întreagă retorică politicianistă e pusă la bătaie, deşi acţiunile de pînă acum ale Guvernului au reparat gafe şi prostii ale guvernărilor anterioare, au iniţiat proiecte noi şi au încercat să aşeze lucrurile pe un făgaş normal. Cred însă că ar fi fost bine dacă membrii guvernului ar fi comunicat mai mult cu cetăţenii: nu de dragul „imaginii” în sine, ci pentru a le arăta oamenilor cum se vorbeşte normal, deschis, firesc, fără eschive politice, fără minciuni electorale, pe bază de fapte şi argumente. Pentru ca oamenii să vadă că poţi să guvernezi bine şi să te exprimi decent, fără a sta seară de seară la Antena 3. Pentru ca oamenii să vadă priviri de oameni oneşti, veniţi să facă treabă şi apoi să-şi vadă de ale lor.

Premierul şi cei cîţiva miniştri care au fost mai activi în spaţiul public în ultima vreme asta au arătat: un stil deschis şi onest de a se prezenta în faţa cetăţenilor. Mi-ar fi plăcut ca astfel de episoade de comunicare să fie mai frecvente: dincolo de ceea ce reuşeşte să facă într-un mandat de un an, acest Guvern are şi rolul de a-i convinge pe cetăţeni – atît cît se poate – să se poate guverna şi alfel, cinstit şi pe faţă, spunînd lucrurilor pe nume. Aşa încît zbenguiala retorică a PSD împotriva tehnocraţilor poate avea, pînă la urmă, exact efectul contrar celui dorit: oamenii îşi vor da seama de diferenţa dintre un Guvern care comunică decent şi un partid care nu se poate exprima decît prin campanii negative.

Sper ca risipa retorică a PSD să-i determine pe tehnocraţi să iasă din discreţia lor eficientă şi să le vorbească mai mult cetăţenilor. Căci, pînă la urmă, la cetăţeni e cheia. Putem să ne plîngem cît vrem de calitatea proastă a clasei politice, dar adevărul e simplu: asta e ce au votat cetăţenii.   

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

Fotografie de Marius Georgescu

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

usa hot apartament
O femeie din Alba Iulia s-a întors acasă după trei zile și a găsit un bărbat mutat în locuința ei
O femeie din Alba Iulia care s-a întors acasă după trei zile și a găsit un bărbat mutat în casa ei. Acesta intenționa să plece cu sume de bani și bijuterii din locuință.
Neagu
Trofeul Carpați ne dă aripi: Ce a câștigat România înaintea Europeanului de handbal feminin
Naționala a cucerit Trofeul Carpați cu două evoluții entuziasmante înaintea Europeanului găzduit de Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru (4-20 noiembrie).
Nicolae Ciuca Foto gov.ro
Ciucă, despre declarațiile președintelui privind plagiatul: Pun la dispoziție ce e necesar să se elucideze acest subiect
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, luni, în legătură cu afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis privind toleranţa zero pentru plagiat, că pune la dispoziţie tot ceea ce este necesar pentru ca să se finalizeze şi să se elucideze odată acest subiect.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia