De ce nu putem trăi veșnic?

Publicat în Dilema Veche nr. 346 din 30 septembrie - 6 octombrie 2010
De ce nu putem trăi veșnic? jpeg

În general preferăm să nu ne gîndim la sfîrșitul vieții. Cu toate acestea, e sănătos să ne punem întrebări, cel puțin uneori, și să definim corect scopurile cercetării medicale în domeniu. Este, de asemenea, important să ne întrebăm cît ne poate ajuta știința în eforturile noastre de a păcăli moartea.

În ultima jumătate de secol, sistemul medical a redus atît de mult numărul deceselor în prima și a doua parte a vieții, încît majoritatea oamenilor moare acum mult mai tîrziu, iar populația globului, în ansamblul ei, este mai bătrînă decît înainte. Speranța de viață se află încă în creștere peste tot în lume. Principalele cauze ale morții, azi, sînt însuși procesul de îmbătrînire și bolile pe care aceasta le provoacă – fie cancerul care face celulele să se înmulțească incontrolobail, fie Alzheimer –ul care, la polul opus, determină moartea prematură a celulelor creierului.

Pînă în 1990 demografii au prezis că tendința de creștere a speranței de viață va înceta în scurt timp. Nimeni nu a intuit continua creștere a acesteia. Oamenii de știință încă se mai obișnuiesc cu ideea că îmbătrînirea nu e un proces cu dată fixă, că media de viață nu a atins o limită. Dacă certitudinile privind îmbătrînirea s-au prăbușit, ce a mai rămas? Ce ne poate spune cu adevărat știința despre procesul de îmbătrînire?

Thomas Kirkwood, autorul articolului "Why Can't We Live Forever", ne propune cîteva posibile răspunsuri. În momentul morții, celulele organismului mor. Cu o singură excepție: cele reproductive. De aici apare întrebarea pe care și-au pus-o de-a lungul timpului specialiștii în procesul de îmbătrînire: de ce evoluția nu a făcut ca toate celulele noastre să se bucure de aparenta imortalite a celor reproductive?

Se pare că doar hidra a răspuns la această întrebare: ea se regenerează pentru că, în cazul ei, celulele reproductive îi pătrund în organism. Pe cînd la cele mai multe animale multicelulare nu se întîmplă așa: ele își au locul lor binestabilit, ceea ce le permite celorlalte să se specializeze pentru fiecare din funcțiile oragnismului.

Un alt proces care ar putea contribui la prelungirea vieții omenești pe care autorul articolului îl semnalează e sinuciderea celulară (apoptosis): celulele „avariate” se sinucid, protejînd restul organismului de riscul îmbolnăvirii de cancer. Thomas Kirkwood și colegii săi cercetători au descoperit că, atunci cînd gradul de distrugere al celulei trece un oarecare prag, aceasta intră într-un stadiu în care poate îndeplini funcții utile organismului, dar nu se mai poate divide. Dacă ar putea să redea o oarecare capacitate de reproducere acestor celule, oprind, în același timp, riscul cancerului, oamenii de știință ar reuși, măcar, să scurteze perioada de boli cronice de la sfîrșitul vieții.

Da, e posibil să se descopere tratamente care să ne ușureze moartea. Dar de aici pînă la nemurire...

O selecţie de articole din numărul special dedicat de Scientific American sfîrşitului găsiţi aici

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Lago di Sorapis, foto Instagram jpg
Locul spectaculos unde a ajuns Raluka în această vară: „Unul dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut vreodată”
Pasionată de călătorii și natură, cântăreața Raluka (35 de ani) și-a surprins fanii cu o galerie foto spectaculoasă dintr-un peisaj montan de poveste.
click ro jpg
Arhitectura home entertainment-ului: cum creezi spațiul ideal pentru vizionare
Arhitectura home entertainment-ului: cum creezi spațiul ideal pentru vizionare.
banner oana sirbu jpg
Secretul sănătății Oanei Sîrbu, la 57 de ani: „Ceaiul de salvie e grozav pentru femeile de vârsta a doua”. Sfatul nutriționiștilor: „Ajută la menopauză!”
Secretul sănătății Oanei Sîrbu, la 57 de ani: „Ceaiul de salvie e grozav pentru femeile de vârsta a doua” Sfatul nutriționiștilor
Radu Drăgusin la nationala jpg
Radu Drăgușin ar fi vrut să se facă actor. Lucruri mai puțin cunoscute din viața fotbalistului
Radu Drăgușin (23 de ani) nu e doar cel mai bine cotat fotbalist român al momentului – e estimat la 25 de milioane de euro – ci și singurul care evoluează în Premier League. El și-a expus, într-un interviu acordat pentru BRD Locker Room, câteva secrete.
cutit jpeg
Adolescent din Capitală, arestat preventiv după ce a tăiat-o la gât pe fosta iubită. Scenariul pus la cale prin care i-a golit tinerei conturile de bani
Un adolescent de 16 ani a fost arestat preventiv după ce a tăiat-o în mod repetat la gât pe fosta sa iubită, în vârstă de 20 de ani, în locuinţa acesteia din Capitală.
sofer jpg
Motivul pentru care o mașină s-a vândut cu doar 350 de euro. Ce au descoperit cumpărătorii în interiorul autoturismului. FOTO
O mașină Audi A2 din 2003, scoasă recent la vânzare în Marea Britanie pentru suma surprinzător de mică de 350 de euro, a atras atenția publicului drept o posibilă afacere avantajoasă.
loterie, foto shutterstock jpg
Un bărbat a dat lovitura la loto din greșeală. Cum a ajuns să câștige o sumă uriașă și ce va face cu banii
Un bărbat din SUA a devenit milionar dintr-o greșeală, după ce a cumpărat accidental două bilete identice în cadrul aceleiași extrageri Powerball. Pentru fiecare bilet, a câștigat câte un milion de dolari, iar acum nu știe ce o să facă cu banii.
diana buzoianu 8034740 Mediafax Foto Andreea Alexandru jpg
Ministrul Mediului trimite Corpul de control la Apele Române. „Zero kilometri de diguri, zero baraje şi peste 300 de milioane de euro neaccesate”
Diana Buzoianu, anunță că va trimite luni Corpul de control la Apele Române, acuzând instituția că nu a folosit cele peste 300 de milioane de euro de care dispunea pentru lucrări de protecție împotriva inundațiilor.
Radu Dragusin (Facebook) jpg
Noi date despre accidentarea lui Drăgușin: când revine fundașul român
Jucătorul lui Tottenham Hotspur e aproape de meciurile oficiale.