De ce femeia română este dezavantajată în raport cu bărbatul

1 mai 2018
De ce femeia română este dezavantajată în raport cu bărbatul jpeg

Printre binefacerile pentru care Platon nu prididea s─â aduc─â laude zeilor, prima era aceea c─â l-au creat liber ┼či nu sclav, a doua, c─â este b─ârbat ┼či nu femeie. Sf├«ntul Toma dÔÇÖAquino numea femeia un ÔÇ×b─ârbat ratatÔÇŁ. Femeia, ÔÇ×a doua gre╚Öeal─â a lui DumnezeuÔÇŁ, spunea ╚Öi Nietzsche. Hegel avea grij─â s─â men╚Ťioneze c─â diferen╚Ťa dintre b─ârbat ╚Öi femeie e aceea ÔÇ×dintre animal ╚Öi plant─âÔÇŁ, celei din urm─â revenindu-i decorativul rol de plant─â, ├«ntruc├«t avea o existen╚Ť─â ÔÇ×placid─âÔÇŁ.

E uria╚Ö─â lista de personalit─â╚Ťi care s-au pronun╚Ťat despre femei ├«n termenii de mai sus, iar Biblia, Talmudul, Coranul ╚Öi alte scrieri religioase abund─â ╚Öi ele ├«n afirma╚Ťii def─âim─âtoare la adresa femeii. Diviziunea sexelor este un dat biologic. De asemenea, e un fapt c─â vreme ├«ndelungat─â drepturile femeilor au constat ├«n privilegiile pe care casta ÔÇ×conduc─âtoareÔÇŁ ÔÇô a b─ârba╚Ťilor ÔÇô a binevoit a le conferi acestora. Iar ele, de voie, dar mai ales de nevoie, au acceptat aceast─â alian╚Ť─â cu protectorii lor, rar dispun├«nd de libertatea de a renun╚Ťa la supu╚Öenia pe care o datora b─ârbatului, rar av├«nd la dispozi╚Ťie mijloacele concrete de a se afirma prin ele ├«nsele ╚Öi, cel mai adesea, dator├«ndu-╚Öi pozi╚Ťia, influen╚Ťa ╚Öi rolul ├«n societate gra╚Ťie b─ârbatului.

Expresia ÔÇ×├Än spatele oric─ârui b─ârbat de succes se afl─â o femeie puternic─âÔÇŁ e ├«nc─â o mostr─â, emis─â sub forma unui compliment scremut, de a ar─âta c─â femeia a tr─âit ├«n umbra acestuia, chiar ╚Öi atunci c├«nd talentele ╚Öi inteligen╚Ťa ei erau deasupra celui pe care, cu infinit tact, ├«l ghida c─âtre o carier─â ├«mplinit─â.

Ne├«ndoielnic, dorin╚Ťa fireasc─â de emancipare a femeii a f─âcut pa╚Öi uria╚Öi ├«n ultimele decenii, cu toate astea, au r─âmas multe probleme ╚Öi situa╚Ťii delicate cu care femeile trebuie s─â se confrunte ├«n continuare.

├Änainte de toate, vreau s─â subliniez c─â r├«ndurile urm─âtoare s├«nt rezultatul unor observa╚Ťii personale, cu caracter general. Ca urmare, a╚Öa cum se ├«nt├«mpl─â ├«ntotdeauna ├«n cazul generaliz─ârilor, vor exista femei cu un comportament, g├«ndire ╚Öi stil de via╚Ť─â ce se vor sustrage concluziilor mele, la fel cum vor exista b─ârba╚Ťi care se vor plia peste tr─âs─âturile, idiosincraziile ╚Öi mentalitatea femeilor, ├«ns─â aceste procente, din punctul meu de vedere, s├«nt mici. La fel, unele afirma╚Ťii s├«nt simplific─âri ale unor idei care, ├«n mod firesc, necesit─â nuan╚Ťare ╚Öi aprofundare, dar, fiind vorba de un articol, am ales s─â fiu succint.

C├«nd analiz─âm de ce femeia e dezavantajat─â ├«n raport cu b─ârbatul, nu o putem face f─âr─â a men╚Ťiona dou─â elemente ce ╚Ťin de constitu╚Ťia acesteia: ├«n primul r├«nd, ea e de regul─â capabil─â de mai pu╚Ťin─â for╚Ť─â fizic─â dec├«t b─ârbatul, ├«n al doilea r├«nd, ea e cea care aduce pe lume copiii.

De aici decurg c├«teva consecin╚Ťe esen╚Ťiale: ├«n primul r├«nd, femeile rareori se pot angaja ├«ntr-o alterca╚Ťie fizic─â cu un b─ârbat. (Un b─ârbat snopit ├«n b─âtaie de o femeie e, de obicei, o anomalie ╚Öi st├«rne╚Öte hohote de r├«s at├«t ├«n r├«ndul b─ârba╚Ťilor, c├«t ╚Öi al femeilor.) Alternativa diplomatic─â a argument─ârii printr-un limbaj ponderat ╚Öi persuasiv e singurul aliat puternic ├«n rezolvarea diferendelor cu un b─ârbat recalcitrant, dar acest mijloc e complet ineficient c├«nd respectivul e un simplu gibon cu fa╚Ť─â uman─â. Faptul c─â femeile nu pot opune o rezisten╚Ť─â fizic─â egal─â b─ârbatului constituie sursa primordial─â a abuzurilor ╚Öi violurilor ale c─âror victime s├«nt, c├«t ╚Öi a machismului ÔÇô rafinat, oligofren, nu import─â ÔÇô care se manifest─â ├«n r├«ndul multor b─ârba╚Ťi. O palm─â dat─â unei femei e cea mai josnic─â form─â de afirmare a domina╚Ťiei unui b─ârbat. Iar violul r─âm├«ne cea mai inuman─â form─â de impunere a dorin╚Ťei masculine asupra unei femei. Cine vine cu scuza c─â era beat ╚Öi nu ╚Ötia ce face ar trebui s─â i se dubleze perioada de p├«rnaie pe loc.

Exemplu:

Violatorul (am─âr├«t): ╚śti╚Ťi, eram beat.

Judec─âtorul (bonom): ├Än situa╚Ťia asta, ├«n loc de patru, faci opt aniÔÇŽ

Violatorul (t├«nguitor): Crede╚Ťi-m─â, eram incon╚Ötient, b─âusem zece beri, o sticl─â de vodc─â, dou─â de whisky, un Prigat de portocale care ├«mi cauzase la stomacÔÇŽ

Judec─âtorul: Opt ori doiÔÇŽ 16 ani de zdupÔÇŽ

Violatorul (se gîndește mai bine): De fapt, nu băusem nimic.

Judec─âtorul: OK, deci r─âm├«nem la 16 ani de p├«rn─âi╚Ť─â. Alte comentarii legate de beutur─â? (Violatorul d─â din cap vehement c─â nu. Judec─âtorul bate de trei ori cu cioc─ânelul ├«n mas─â.) Bun, 16 ani, adjudecat. Mar╚Ö de aici!

Cum timpul este pre╚Ťios, judec─âtorul nu ar trebui s─â piard─â mai mult de cincisprezece minute cu un violator. Imediat ce s-a rostit cuv├«ntul magic ÔÇ×b─âutur─âÔÇŁ, se d─â sentin╚Ťa. Dubl─â. Dac─â victima, dup─â spusele avocatului violatorului, ÔÇ×se ├«mbr─âcase ca ╚Öi cum ar fi c─âutat-o cu lum├«nareaÔÇŁ, se dubleaz─â din nou sentin╚Ťa. Pe loc. ├Än maxim o or─â, dosarul e clasat ╚Öi mar╚Ťafoiul trimis l├«ng─â noul coleg de celul─â, Nil─â, care, ├«ntotdeauna bucuros de oaspe╚Ťi, va petrece p├«n─â nu va mai ╚Öti ce face cu cei doi metri ╚Öi cele 150 de kile ale sale.

├Än aceea╚Öi diferen╚Ť─â de for╚Ť─â fizic─â ÔÇô care, prin extrapolare, a devenit un loc comun ╚Öi pentru for╚Ťa intelectual─â ÔÇô ├«╚Öi afl─â sorgintea incapacitatea anumitor b─ârba╚Ťi de a tolera femei ├«n pozi╚Ťii de conducere. Cum secole la r├«nd, societatea (masculin─â) a hot─âr├«t unilateral destinul femeii ╚Öi nu i-a permis acesteia s─â ├«ndeplineasc─â dec├«t func┼úii de pl─âcere, cu caracter eminamente estetic sau de utilitate ├«n cadrul gospod─âriei (adic─â preponderent roluri de buc─ât─ârese, matroane, sp─âl─âtorese, servitoare, croitorese, hangi╚Ťe, curtezane ╚Öi prostituate), a ajuns convins─â c─â femeia, practic, nu se pricepe la nimic altceva. Resturi ale acestei g├«ndiri expirate b─âltesc ╚Öi azi ├«n mintea multora, care asociaz─â infiltrarea meritocra╚Ťiei femeii ├«n zona institu╚Ťional─â ╚Öi organiza╚Ťional─â cu o uzurpare a dreptului inalienabil al b─ârbatului de a de╚Ťine cele mai importante func╚Ťii ├«n societate. Posibilitatea ca o femeie s─â dea ordine unui b─ârbat e o chestiune tabu pentru mul╚Ťi rom├óni verzi, care nu vor ezita s─â-╚Öi exprime dezacordul (voalat, c├«nd e ea de fa╚Ť─â, pe ╚Öleau, ├«n compania altor b─ârba╚Ťi) pentru simplul motiv c─â e femeie. O femeie aflat─â ├«n v├«rful ierarhiei unei institu╚Ťii/companii e nu neap─ârat incompetent─â, dar ├«n mod cert mai pu╚Ťin capabil─â dec├«t un b─ârbat. (Printre altele, am auzit la c├«╚Ťiva indivizi exprimat─â ideea c─â o femeie aflat─â ├«n ÔÇ×perioada aia din lun─âÔÇŁ se comport─â isteric, iar deciziile pe care le ia pot afecta negativ politica companiei, ├«ntruc├«t nu se poate concentra asupra responsabilit─â╚Ťilor ca ├«n restul zilelor. Ar fi amuzant ca ace╚Ötia, ├«naintea unei opera╚Ťii, s─â ia deoparte chirurgul (o femeie) ╚Öi s─â ├«l ├«ntrebe: ÔÇ×Doamna doctor, v─â implor, spune╚Ťi-mi, nu-i a╚Öa c─â nu s├«nte╚Ťi ├«n perioada aia din lun─â? Nu de alta, dar nu vreau s─â p─â╚Ťesc ce a p─â╚Ťit pacientul lui Ciomu.ÔÇŁ)

Al doilea mare dezavantaj rezid─â, paradoxal, ├«n atributul de mam─â al femeii. Societatea identific─â ╚Öi ast─âzi menirea femeii cu cea de mam─â, din care pricin─â femeia care nu cunoa╚Öte aceast─â ├«mplinire resimte, ├«n genere, lipsa unui copil al ei cu o durere ╚Öi o frustrare mai intens─â dec├«t un b─ârbat. Ziua Femeii e un bonus, o recompens─â venit─â din partea lumii b─ârba╚Ťilor pentru cea c─âreia arti╚Ötii au imortalizat-o ├«n numeroase ipostaze de mater dolorosa.

C├«nd o familie se destram─â, copiii r─âm├«n ├«n special cu mama, fiindc─â leg─âtura dintre copii ╚Öi mam─â e mai str├«ns─â dec├«t cea dintre copii ╚Öi tat─â. (A nu se ├«n╚Ťelege c─â unul iube╚Öte mai pu╚Ťin copilul dec├«t altul.)

Cu toate astea, sau tocmai din acest motiv, mamele singure par a fi oropsite ╚Öi stigmatizate de c─âtre societate, spre deosebire de ta╚Ťii singuri, care beneficiaz─â de atuurile unui superstar ├«n ochii acesteia. Mamele care-╚Öi cresc singure copiii ├«╚Öi g─âsesc mai greu un nou partener dec├«t b─ârba╚Ťii ├«ntr-o situa╚Ťie similar─â. Nu cunosc ce spun studiile, dar, din cele remarcate, concluzia mea e c─â majoritatea mamelor ajung s─â se despart─â de tat─âl copilului/copiilor nu pentru c─â ele ar fi gre╚Öit sau ar fi c─âlcat str├«mb, ci din pricina acestuia. Cele mai multe femei se v─âd obligate s─â se despart─â, decizie pe care o iau f─âr─â pl─âcere ╚Öi pe care o evit─â p├«n─â ├«n ultima clip─â. Iar ceea ce pare a fi cel mai greu abia dup─â aceea ├«ncepe. C─âci a o lua de la cap─ât cu unul sau mai mul╚Ťi copii, de una singur─â, la 35 de ani, s─â spunem, e mai anevoios dec├«t s-ar putea crede, de╚Öi nu ai de ales. E complicat s─â g─âse╚Öti pe cineva cu care s─â te ├«n╚Ťelegi ╚Öi c├«nd te ai doar pe tine ├«n custodie, dar c├«nd, suplimentar, ai responsabilitatea minim a unui copil, plus un job (mizerabil, eventual) unde stai peste program, plus tracas─ârile zilnice, eventual o rat─â la banc─â, dificult─â╚Ťile sporesc substan╚Ťial. S─â ├«╚Ťi refaci echilibrul sufletesc, s─â ├«╚Ťi g─âse╚Öti dragostea, s─â porne╚Öti c─âtre zorii unei vie╚Ťi noi ╚Öi armonioase par c├«teodat─â deziderate de domeniul fantasticului pentru mamele singure. Colac peste pup─âz─â,  o femeie care ├«╚Öi cre╚Öte singur─â copilul e o povar─â cu care rareori b─ârba╚Ťii vor s─â se lege la cap, spre deosebire de b─ârbatul care ├«╚Öi cre╚Öte singur copilul, care, vai, tope╚Öte inima tuturor femeilor!

E rizibil contrastul dintre fascina╚Ťia cu care mentalul colectiv ├«mbr─â╚Ťi╚Öeaz─â statutul ta╚Ťilor singuri, ale c─âror sacrificii s├«nt celebrate p├«n─â la limitele ridicolului, ╚Öi reticen╚Ťa cu care se delimiteaz─â de eforturile mamelor singure, v─âzute ca de la sine ├«n╚Ťelese, ╚Öi c─ârora, dincolo de aplauzele formale, le echivaleaz─â soarta unei femei ciumate.

Aici ajung la un subiect delicat, leg─âtura femeilor cu sexul. Se cunoa╚Öte bine, o femeie care se culc─â cu zece b─ârba╚Ťi e curv─â, b─ârbatul care se culc─â cu zece femei e b─ârbat adev─ârat. Se cunoa╚Öte ╚Öi de ce (circul─â ├«n online o vorb─â atribuit─â unui ├«n╚Ťelept oriental, care d─â o explica╚Ťie succint─â chestiunii): ÔÇ×O cheie care deschide zece lac─âte e o cheie special─â; un lac─ât care se deschide cu zece chei e un lac─ât prost.ÔÇŁ Femeia, dac─â n-a╚Ťi prins ╚Öpilul, trebuie s─â fac─â sex doar cu partenerul. Evident, ╚Öi b─ârbatul la fel. Dar dac─â, totu╚Öi, el face sex ╚Öi cu alte femei, na, e b─ârbat! Nu e deloc bine, dar asta-i e firea.  (Important e s─â fie discret ╚Öi s─â pun─â familia pe primul plan.) Femeia, din p─âcate/fericire, e altfel construit─â, are un libido diferit, prin urmare, dac─â e neglijat─â de b─ârbatul care ├«╚Öi face de cap cu altele ╚Öi r─âspunde cu aceea╚Öi moned─â, e imediat taxat─â. Ce e remarcabil e c─â inclusiv surate ale ei nu o v─âd ├«n postura de victim─â a unei rela╚Ťii nefericite ╚Öi o condamn─â. Femeia, moart─â-coapt─â, trebuie s─â ├«╚Öi p─âstreze inocen╚Ťa, s─â fie delicat─â ╚Öi gra╚Ťioas─â ca o floare, fidel─â precum Penelopa lui Ulise ╚Öi nu doar at├«t, ├«n╚Ťeleapt─â, apt─â s─â discrediteze printr-un comportament demn de faimoasele tragediene acest impediment meschin numit sex c─âruia b─ârbatul, din cauza constitu╚Ťiei sale superficiale, nu ├«i poate rezista. Refuz├«nd a fi imaculat─â ╚Öi cuminte, c─âlc├«nd la r├«ndu-i ├«n str─âchini, chiar dac─â e o alegere n─âscut─â din disperare, ea ├«╚Öi va pierde aura, devenind cu nimic mai prejos dec├«t b─ârbatu-i m├«r╚Öav. Ce caut s─â scot ├«n eviden╚Ť─â e dubla m─âsur─â cu care s├«nt analizate ac╚Ťiuni identice, nu s─â prosl─âvesc sexul iresponsabil, f─âcut la ├«nt├«mplare.

Situa╚Ťia salariz─ârii

Comform statisticilor, femeile s├«nt pl─âtite mai pu┼úin pentru aceea╚Öi munc─â dec├«t b─ârba╚Ťii. Dar, ╚Ťin├«nd cont c─â ├«n fiecare lun─â femeile devin isterice c├«teva zile ╚Öi nu se pot concentra la task-uri, e firesc. Personal, m─â mir c─â s├«nt pl─âtite. S─â pleci de la crati╚Ť─â, dat cu mopul ╚Öi al─âptat copii ca s─â ÔÇ×urci firma p├«nÔÇÖ la cerÔÇŁ e un moft muieresc, un fason occidental (ÔÇ×numai prostii lu─âm din afar─âÔÇŁ) greu de digerat de ultraconservatorii ╚Ť─âri╚Öoarei. Tipologia ÔÇ×femeii independente ╚Öi de carier─âÔÇŁ e o imagine care na╚Öte fie un sarcasm imund, fie d─â dureri de cap b─ârba╚Ťilor deprin╚Öi a rela╚Ťiona cu femei t─âcute ╚Öi ascult─âtoare, dependente de situa╚Ťia financiar─â ╚Öi pozi╚Ťia social─â a sexului a╚Öa-zis tare. Tot ace╚Ötia vor fi cei care mereu vor atrage aten╚Ťia c─â o femeie ├«╚Öi datoreaz─â un post de manager sau director nu abilit─â╚Ťilor profesionale, ci atuurilor personale (farmec, nuri, rela╚Ťii etc.). F─âr─â ├«ndoial─â, exist─â ╚Öi exemplare din astea, ca peste tot, s├«nt multe venite, pu╚Ťine chemate, dar asta e valabil pentru ambele sexe. Din constat─ârile mele, b─ârba╚Ťii s├«nt la fel de breji, parte din ei, pentru a-╚Öi atinge ambi╚Ťiile profesionale, uzeaz─â de mai multe trucuri femeie╚Öti dec├«t femeile, iar multora chiar li s-ar potrivi mai bine mopul ╚Öi ├«nv├«rtitul la crati╚Ť─â dec├«t joburile pe care le ocup─â.

├Än momentul de fa╚Ť─â, fenomenul ascensiunii femeilor ├«n ramuri rezervate, prin tradi╚Ťie, b─ârba╚Ťilor ├«mprumut─â mai degrab─â un aer de excep╚Ťionalitate dec├«t de normalitate. Caracterul de noutate, v├«lva care se creeaz─â la nominalizarea primei femei general, a primei femei pilot, a primei femei care conduce o corpora╚Ťie, a primei femei ministru sau prim-ministru etc. arat─â c─â evolu╚Ťia mentalit─â╚Ťilor e la ├«nceput de drum ╚Öi c─â e necesar a mai trece timp p├«n─â ce societatea ├«n ansamblu se va acomoda cu faptul c─â femeile s├«nt la fel de capabile, creative ╚Öi hot─âr├«te precum b─ârba╚Ťii.

Rom├ónia e ├«n continuare o societate patriarhal─â, care cultiv─â modelul femeii docile, cumin╚Ťi, r─âbd─âtoare ╚Öi tolerante ╚Öi al familiei ├«n care b─ârbatul e vioara ├«nt├«i. Sexismul e, de asemenea, una din fa╚Ťetele mentalit─â╚Ťii b─ârbatului rom├ón, iar reac╚Ťiile uneori dispropor╚Ťionate ale feminismului rom├ónesc s├«nt rezultatul exasper─ârii la viziunea ├«ngust-demodat─â cu care mul╚Ťi rom├óni (dar, curios, ╚Öi rom├ónce) privesc condi╚Ťia femeii.

Totu╚Öi, femei remarcabile dob├«ndesc ├«n spa╚Ťiul public o tot mai mare vizibilitate ╚Öi influen╚Ť─â, iar munca ╚Öi rezultatele acestora se impun, ├«ncet ├«ncet, p├«n─â ╚Öi capetelor cele mai retrograde. Ceea ce nu ├«nseamn─â c─â toate femeile care penetreaz─â v├«rful ierarhiei societ─â╚Ťii sau care dob├«ndesc notorietate s├«nt remarcabile prin ceva pozitiv. ╚śi, e doar o p─ârere, intui╚Ťia ├«mi spune c─â ├«n r├«ndul celor care sprijin─â asemenea nulit─â╚Ťi ├«n fruntea societ─â╚Ťii s├«nt ╚Öansele cele mai mari s─â se ascund─â b─ârba╚Ťi care, ├«n fapt, sprijin─â o egalitate de fa╚Ťad─â a femeii cu b─ârbatul ╚Öi care s├«nt promotorii unui tip de femeie ce va perverti ├«n viitor posibilitatea ca aceasta s─â demonstreze, prin meritocra╚Ťie ╚Öi leadership autentic, c─â femeia are aceea╚Öi anvergur─â cu b─ârbatul.

RRM2iun jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.