De ce femeia română este dezavantajată în raport cu bărbatul

1 mai 2018
De ce femeia română este dezavantajată în raport cu bărbatul jpeg

Printre binefacerile pentru care Platon nu prididea să aducă laude zeilor, prima era aceea că l-au creat liber şi nu sclav, a doua, că este bărbat şi nu femeie. Sfîntul Toma d’Aquino numea femeia un „bărbat ratat”. Femeia, „a doua greșeală a lui Dumnezeu”, spunea și Nietzsche. Hegel avea grijă să menționeze că diferența dintre bărbat și femeie e aceea „dintre animal și plantă”, celei din urmă revenindu-i decorativul rol de plantă, întrucît avea o existență „placidă”.

E uriașă lista de personalități care s-au pronunțat despre femei în termenii de mai sus, iar Biblia, Talmudul, Coranul și alte scrieri religioase abundă și ele în afirmații defăimătoare la adresa femeii. Diviziunea sexelor este un dat biologic. De asemenea, e un fapt că vreme îndelungată drepturile femeilor au constat în privilegiile pe care casta „conducătoare” – a bărbaților – a binevoit a le conferi acestora. Iar ele, de voie, dar mai ales de nevoie, au acceptat această alianță cu protectorii lor, rar dispunînd de libertatea de a renunța la supușenia pe care o datora bărbatului, rar avînd la dispoziție mijloacele concrete de a se afirma prin ele însele și, cel mai adesea, datorîndu-și poziția, influența și rolul în societate grație bărbatului.

Expresia „În spatele oricărui bărbat de succes se află o femeie puternică” e încă o mostră, emisă sub forma unui compliment scremut, de a arăta că femeia a trăit în umbra acestuia, chiar și atunci cînd talentele și inteligența ei erau deasupra celui pe care, cu infinit tact, îl ghida către o carieră împlinită.

Neîndoielnic, dorința firească de emancipare a femeii a făcut pași uriași în ultimele decenii, cu toate astea, au rămas multe probleme și situații delicate cu care femeile trebuie să se confrunte în continuare.

Înainte de toate, vreau să subliniez că rîndurile următoare sînt rezultatul unor observații personale, cu caracter general. Ca urmare, așa cum se întîmplă întotdeauna în cazul generalizărilor, vor exista femei cu un comportament, gîndire și stil de viață ce se vor sustrage concluziilor mele, la fel cum vor exista bărbați care se vor plia peste trăsăturile, idiosincraziile și mentalitatea femeilor, însă aceste procente, din punctul meu de vedere, sînt mici. La fel, unele afirmații sînt simplificări ale unor idei care, în mod firesc, necesită nuanțare și aprofundare, dar, fiind vorba de un articol, am ales să fiu succint.

Cînd analizăm de ce femeia e dezavantajată în raport cu bărbatul, nu o putem face fără a menționa două elemente ce țin de constituția acesteia: în primul rînd, ea e de regulă capabilă de mai puțină forță fizică decît bărbatul, în al doilea rînd, ea e cea care aduce pe lume copiii.

De aici decurg cîteva consecințe esențiale: în primul rînd, femeile rareori se pot angaja într-o altercație fizică cu un bărbat. (Un bărbat snopit în bătaie de o femeie e, de obicei, o anomalie și stîrnește hohote de rîs atît în rîndul bărbaților, cît și al femeilor.) Alternativa diplomatică a argumentării printr-un limbaj ponderat și persuasiv e singurul aliat puternic în rezolvarea diferendelor cu un bărbat recalcitrant, dar acest mijloc e complet ineficient cînd respectivul e un simplu gibon cu față umană. Faptul că femeile nu pot opune o rezistență fizică egală bărbatului constituie sursa primordială a abuzurilor și violurilor ale căror victime sînt, cît și a machismului – rafinat, oligofren, nu importă – care se manifestă în rîndul multor bărbați. O palmă dată unei femei e cea mai josnică formă de afirmare a dominației unui bărbat. Iar violul rămîne cea mai inumană formă de impunere a dorinței masculine asupra unei femei. Cine vine cu scuza că era beat și nu știa ce face ar trebui să i se dubleze perioada de pîrnaie pe loc.

Exemplu:

Violatorul (amărît): Știți, eram beat.

Judecătorul (bonom): În situația asta, în loc de patru, faci opt ani…

Violatorul (tînguitor): Credeți-mă, eram inconștient, băusem zece beri, o sticlă de vodcă, două de whisky, un Prigat de portocale care îmi cauzase la stomac…

Judecătorul: Opt ori doi… 16 ani de zdup…

Violatorul (se gîndește mai bine): De fapt, nu băusem nimic.

Judecătorul: OK, deci rămînem la 16 ani de pîrnăiță. Alte comentarii legate de beutură? (Violatorul dă din cap vehement că nu. Judecătorul bate de trei ori cu ciocănelul în masă.) Bun, 16 ani, adjudecat. Marș de aici!

Cum timpul este prețios, judecătorul nu ar trebui să piardă mai mult de cincisprezece minute cu un violator. Imediat ce s-a rostit cuvîntul magic „băutură”, se dă sentința. Dublă. Dacă victima, după spusele avocatului violatorului, „se îmbrăcase ca și cum ar fi căutat-o cu lumînarea”, se dublează din nou sentința. Pe loc. În maxim o oră, dosarul e clasat și marțafoiul trimis lîngă noul coleg de celulă, Nilă, care, întotdeauna bucuros de oaspeți, va petrece pînă nu va mai ști ce face cu cei doi metri și cele 150 de kile ale sale.

În aceeași diferență de forță fizică – care, prin extrapolare, a devenit un loc comun și pentru forța intelectuală – își află sorgintea incapacitatea anumitor bărbați de a tolera femei în poziții de conducere. Cum secole la rînd, societatea (masculină) a hotărît unilateral destinul femeii și nu i-a permis acesteia să îndeplinească decît funcţii de plăcere, cu caracter eminamente estetic sau de utilitate în cadrul gospodăriei (adică preponderent roluri de bucătărese, matroane, spălătorese, servitoare, croitorese, hangițe, curtezane și prostituate), a ajuns convinsă că femeia, practic, nu se pricepe la nimic altceva. Resturi ale acestei gîndiri expirate băltesc și azi în mintea multora, care asociază infiltrarea meritocrației femeii în zona instituțională și organizațională cu o uzurpare a dreptului inalienabil al bărbatului de a deține cele mai importante funcții în societate. Posibilitatea ca o femeie să dea ordine unui bărbat e o chestiune tabu pentru mulți români verzi, care nu vor ezita să-și exprime dezacordul (voalat, cînd e ea de față, pe șleau, în compania altor bărbați) pentru simplul motiv că e femeie. O femeie aflată în vîrful ierarhiei unei instituții/companii e nu neapărat incompetentă, dar în mod cert mai puțin capabilă decît un bărbat. (Printre altele, am auzit la cîțiva indivizi exprimată ideea că o femeie aflată în „perioada aia din lună” se comportă isteric, iar deciziile pe care le ia pot afecta negativ politica companiei, întrucît nu se poate concentra asupra responsabilităților ca în restul zilelor. Ar fi amuzant ca aceștia, înaintea unei operații, să ia deoparte chirurgul (o femeie) și să îl întrebe: „Doamna doctor, vă implor, spuneți-mi, nu-i așa că nu sînteți în perioada aia din lună? Nu de alta, dar nu vreau să pățesc ce a pățit pacientul lui Ciomu.”)

Al doilea mare dezavantaj rezidă, paradoxal, în atributul de mamă al femeii. Societatea identifică și astăzi menirea femeii cu cea de mamă, din care pricină femeia care nu cunoaște această împlinire resimte, în genere, lipsa unui copil al ei cu o durere și o frustrare mai intensă decît un bărbat. Ziua Femeii e un bonus, o recompensă venită din partea lumii bărbaților pentru cea căreia artiștii au imortalizat-o în numeroase ipostaze de mater dolorosa.

Cînd o familie se destramă, copiii rămîn în special cu mama, fiindcă legătura dintre copii și mamă e mai strînsă decît cea dintre copii și tată. (A nu se înțelege că unul iubește mai puțin copilul decît altul.)

Cu toate astea, sau tocmai din acest motiv, mamele singure par a fi oropsite și stigmatizate de către societate, spre deosebire de tații singuri, care beneficiază de atuurile unui superstar în ochii acesteia. Mamele care-și cresc singure copiii își găsesc mai greu un nou partener decît bărbații într-o situație similară. Nu cunosc ce spun studiile, dar, din cele remarcate, concluzia mea e că majoritatea mamelor ajung să se despartă de tatăl copilului/copiilor nu pentru că ele ar fi greșit sau ar fi călcat strîmb, ci din pricina acestuia. Cele mai multe femei se văd obligate să se despartă, decizie pe care o iau fără plăcere și pe care o evită pînă în ultima clipă. Iar ceea ce pare a fi cel mai greu abia după aceea începe. Căci a o lua de la capăt cu unul sau mai mulți copii, de una singură, la 35 de ani, să spunem, e mai anevoios decît s-ar putea crede, deși nu ai de ales. E complicat să găsești pe cineva cu care să te înțelegi și cînd te ai doar pe tine în custodie, dar cînd, suplimentar, ai responsabilitatea minim a unui copil, plus un job (mizerabil, eventual) unde stai peste program, plus tracasările zilnice, eventual o rată la bancă, dificultățile sporesc substanțial. Să îți refaci echilibrul sufletesc, să îți găsești dragostea, să pornești către zorii unei vieți noi și armonioase par cîteodată deziderate de domeniul fantasticului pentru mamele singure. Colac peste pupăză,  o femeie care își crește singură copilul e o povară cu care rareori bărbații vor să se lege la cap, spre deosebire de bărbatul care își crește singur copilul, care, vai, topește inima tuturor femeilor!

E rizibil contrastul dintre fascinația cu care mentalul colectiv îmbrățișează statutul taților singuri, ale căror sacrificii sînt celebrate pînă la limitele ridicolului, și reticența cu care se delimitează de eforturile mamelor singure, văzute ca de la sine înțelese, și cărora, dincolo de aplauzele formale, le echivalează soarta unei femei ciumate.

Aici ajung la un subiect delicat, legătura femeilor cu sexul. Se cunoaște bine, o femeie care se culcă cu zece bărbați e curvă, bărbatul care se culcă cu zece femei e bărbat adevărat. Se cunoaște și de ce (circulă în online o vorbă atribuită unui înțelept oriental, care dă o explicație succintă chestiunii): „O cheie care deschide zece lacăte e o cheie specială; un lacăt care se deschide cu zece chei e un lacăt prost.” Femeia, dacă n-ați prins șpilul, trebuie să facă sex doar cu partenerul. Evident, și bărbatul la fel. Dar dacă, totuși, el face sex și cu alte femei, na, e bărbat! Nu e deloc bine, dar asta-i e firea.  (Important e să fie discret și să pună familia pe primul plan.) Femeia, din păcate/fericire, e altfel construită, are un libido diferit, prin urmare, dacă e neglijată de bărbatul care își face de cap cu altele și răspunde cu aceeași monedă, e imediat taxată. Ce e remarcabil e că inclusiv surate ale ei nu o văd în postura de victimă a unei relații nefericite și o condamnă. Femeia, moartă-coaptă, trebuie să își păstreze inocența, să fie delicată și grațioasă ca o floare, fidelă precum Penelopa lui Ulise și nu doar atît, înțeleaptă, aptă să discrediteze printr-un comportament demn de faimoasele tragediene acest impediment meschin numit sex căruia bărbatul, din cauza constituției sale superficiale, nu îi poate rezista. Refuzînd a fi imaculată și cuminte, călcînd la rîndu-i în străchini, chiar dacă e o alegere născută din disperare, ea își va pierde aura, devenind cu nimic mai prejos decît bărbatu-i mîrșav. Ce caut să scot în evidență e dubla măsură cu care sînt analizate acțiuni identice, nu să proslăvesc sexul iresponsabil, făcut la întîmplare.

Situația salarizării

Comform statisticilor, femeile sînt plătite mai puţin pentru aceeași muncă decît bărbații. Dar, ținînd cont că în fiecare lună femeile devin isterice cîteva zile și nu se pot concentra la task-uri, e firesc. Personal, mă mir că sînt plătite. Să pleci de la cratiță, dat cu mopul și alăptat copii ca să „urci firma pîn’ la cer” e un moft muieresc, un fason occidental („numai prostii luăm din afară”) greu de digerat de ultraconservatorii țărișoarei. Tipologia „femeii independente și de carieră” e o imagine care naște fie un sarcasm imund, fie dă dureri de cap bărbaților deprinși a relaționa cu femei tăcute și ascultătoare, dependente de situația financiară și poziția socială a sexului așa-zis tare. Tot aceștia vor fi cei care mereu vor atrage atenția că o femeie își datorează un post de manager sau director nu abilităților profesionale, ci atuurilor personale (farmec, nuri, relații etc.). Fără îndoială, există și exemplare din astea, ca peste tot, sînt multe venite, puține chemate, dar asta e valabil pentru ambele sexe. Din constatările mele, bărbații sînt la fel de breji, parte din ei, pentru a-și atinge ambițiile profesionale, uzează de mai multe trucuri femeiești decît femeile, iar multora chiar li s-ar potrivi mai bine mopul și învîrtitul la cratiță decît joburile pe care le ocupă.

În momentul de față, fenomenul ascensiunii femeilor în ramuri rezervate, prin tradiție, bărbaților împrumută mai degrabă un aer de excepționalitate decît de normalitate. Caracterul de noutate, vîlva care se creează la nominalizarea primei femei general, a primei femei pilot, a primei femei care conduce o corporație, a primei femei ministru sau prim-ministru etc. arată că evoluția mentalităților e la început de drum și că e necesar a mai trece timp pînă ce societatea în ansamblu se va acomoda cu faptul că femeile sînt la fel de capabile, creative și hotărîte precum bărbații.

România e în continuare o societate patriarhală, care cultivă modelul femeii docile, cuminți, răbdătoare și tolerante și al familiei în care bărbatul e vioara întîi. Sexismul e, de asemenea, una din fațetele mentalității bărbatului român, iar reacțiile uneori disproporționate ale feminismului românesc sînt rezultatul exasperării la viziunea îngust-demodată cu care mulți români (dar, curios, și românce) privesc condiția femeii.

Totuși, femei remarcabile dobîndesc în spațiul public o tot mai mare vizibilitate și influență, iar munca și rezultatele acestora se impun, încet încet, pînă și capetelor cele mai retrograde. Ceea ce nu înseamnă că toate femeile care penetrează vîrful ierarhiei societății sau care dobîndesc notorietate sînt remarcabile prin ceva pozitiv. Și, e doar o părere, intuiția îmi spune că în rîndul celor care sprijină asemenea nulități în fruntea societății sînt șansele cele mai mari să se ascundă bărbați care, în fapt, sprijină o egalitate de fațadă a femeii cu bărbatul și care sînt promotorii unui tip de femeie ce va perverti în viitor posibilitatea ca aceasta să demonstreze, prin meritocrație și leadership autentic, că femeia are aceeași anvergură cu bărbatul.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.