DaDa 100. Deseneaz─â-mi un gest dada

29 octombrie 2016
DaDa 100  Deseneaz─â mi un gest dada jpeg

├Än urm─â cu c├«teva s─âpt─âm├«ni, artista Lia Perjovschi a f─âcut o invita┼úie ┼či a adresat o ├«ntrebare unui grup de patru oameni, un grup compus din: Adrian Notz, director actual al Cabaret Voltaire din Z├╝rich, poetul Radu Vancu, Igor Mocanu, cercet─âtor al avangardelor, ┼či eu, Daria Ghiu, ├«n calitate, ├«n acest caz, de jurnalist radio. Citez ╚Öi traduc din scrisoarea-manifest a Liei Perjovschi: ÔÇ×DaDa 100. Vreau s─â v─â invit la o zi de brainstorming-maraton, c─â s─â s─ârb─âtorim ├«mpreun─â aceast─â revolu┼úie provocatoare ├«n artele vizuale. Aceast─â furtun─â care a condus la un nou mod de a g├«ndi, de a sim┼úiÔÇŽ Azi, tot mai mult, Dada ├«┼či face apari┼úia ├«n diferite strategii artistice. Dup─â 100 de ani de r─âzboaie f─âr─â sens ┼či violen┼ú─â continu─â, domina┼úie a zgomotului, a nebuniei, a lipsei de ra┼úiuneÔÇŽ lumea e ├«n criz─â. Proteste, terorism, agita┼úie: economic─â, politic─â, moral─â.ÔÇŁ ┼×i apoi ├«ntrebarea Liei pentru noi: ÔÇ×Care ar fi pentru voi un gest dadaist f─âcut ast─âzi? Pute┼úi numi un proiect, o idee, o atitudine, un gest (├«n art─â sau cultur─â ├«n general)?ÔÇŁ

Urmau apoi Hugo Ball, Tristan Tzara, Hans Richter, despre dada ÔÇô anti-art─â, despre colaj, despre distrugerea grani┼úelor, despre arta-critic─â social─â, despre DADA ÔÇô anti-totul, DADA ÔÇô revolt─â pur─â.

Pentru mine, un posibil r─âspuns la aceast─â ├«ntrebare (dintr-o mare de r─âspunsuri) ar fi c─â dadaismul trebuie s─â fie cu noi ├«n fiecare zi, ca un organism activ, care s─â ne reaminteasc─â un lucru simplu: c─â arta trebuie integrat─â continuu ├«n via┼ú─â. Arta e via┼ú─â, la fel cum arta e un spa┼úiu public. Dadaismul cultiv─â curiozitatea, pune la ├«ndoial─â orice ordine existent─â a lumii. Dada se define┼čte prin gesturi democratice pure, prin deschidere. Dada nu este despre frumos ┼či frumuse┼úe, despre categorii estetice, pentru c─â frumuse┼úea ├«n sine este moart─â. Dada nu este despre obiectivitate ┼či despre logic─â. Dada e ├«mpotriva sistemelor, ├«mpotriva ierarhiilor sociale. Dada ├«nseamn─â spontaneitate ┼či imediate┼úe. Dada este, a┼čadar, extrem de uman ┼či dada este cel care ne poate ╚Ťine ├«n via┼ú─â ┼či reali. Avem nevoie de dada pentru a ne men┼úine vii. Gesturile dada s├«nt paradoxale. Apar┼úin copiilor, dar, ├«n acela┼či timp, s├«nt strategii lucide de supravie┼úuire. Un gest dadaist ast─âzi este o expresie a democra┼úiei: a unui spa┼úiu ├«n care ierarhiile ┼či orice pozi┼úie de putere trebuie chestionat─â din numeroase direc┼úii ┼či pus─â la ├«ndoial─â. ├Än art─â, dada este viu atunci c├«nd un gest artistic reu┼če┼čte s─â ├«ncapsuleze ├«n el ├«nsu┼či via┼úa. ├Äntr-o lume a pozi┼úiilor extreme, dada are nevoie s─â fie ┼úinut ├«n via┼ú─â mai mult ca oric├«nd. Dada, ca rezisten╚Ť─â constant─â.

Gesturile dada, obiectele dada, afirma╚Ťiile dada ÔÇô toate s-au ├«nv├«rtit ├«n jurul nostru la Sibiu, la Biblioteca Astra, pe 27 octombrie, un brainstorming de o zi, un concept al artistei Lia Perjovschi (al─âturi de tranzit.ro/Sibiu), c─âreia ├«i mul╚Ťumesc.

P.S. La Sibiu s├«nt fantasticii Lia ╚Öi Dan Perjovschi, atelierul lor, arhiva impresionant─â a Liei, zidul etern-viu al lui Dan.  

Foto: Daria Ghiu

dan sibiu jpg jpeg
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lanseaz─â spre finalul anului
Filmele ale c─âror scenarii s├«nt inspirate din c─âr╚Ťi de succes r─âm├«n o constant─â ╚Öi ├«n lumea actual─â a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un ora┼č din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxene┼úi ┼či prostituate datorit─â tarifelor mari care sunt practicate ├«n aceast─â zon─â.
image
Rom├ónii, la fel de ÔÇ×aten┼úiÔÇŁ cu mediul ca francezii ├«n urm─â cu 30 de ani. Cum se comport─â acum cei din Vestul Europei
Acum 30 de ani, francezii aruncau chi┼čtoacele pe plaj─â, PET-urile ├«n ape ┼či se comportau exact ca rom├ónii ├«n anul 2022. ├Äntre timp, lucrurile s-au schimbat radical ├«n Fran┼úa
image
M─ârturiile ┼čoferi┼úei care a omor├ót patru muncitori la Ia┼či. Femeia spune c─â n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.