Curs scurt de sociologie a şepcii la români

19 septembrie 2012
 Curs scurt de sociologie a şepcii la români jpeg

(apărut în Dilema nr. 343, 3-9 septembrie 1999)

Între gagul de anvergură mondială de la Kosovo, unde americanii au declarat serios şi solemn că-i vor apăra pe ruşi de agresorii albanezi şi gagul de uz strict intern al saloanelor noastre literare: care scriitor român e vrednic de Nobel?, mai există unul, ca un fel de medie între enorm şi puţintel, între universal şi naţional. După ochiul meu, gagul verii noastre româneşti nu a fost eclipsa ci ceea ce Evenimentul zilei a titrat frumos: "Şepcile lui nea Nicu se vînd pe rupte".

Am fost printre acei care au protestat imediat la ideea comercializării, prin turism, a traseelor şi palatelor dictatorului; am socotit-o o chestie de foarte prost gust şi, după insuccesul ei, mă pot bucura că am avut, ca tot intelectualul, dreptate; nu mi-a plăcut deloc nici elanul cu care s-a organizat licitaţia bunurilor lor mai mult sau mai puţin intime, chiar dacă au venit cumpărători din Guatemala şi Costarica, chiar dacă a fost bătaie pe obiecte curat stupide şi ne-am umplut, cică, de bani. Nu e meseria noastră de români autentici să-i disuadăm pe străini sau pe concetăţeni înzestraţi, nu ca noi, cu spiritul afacerilor, să arunce banii pe ce le place în Bucureşti ori la Gura Humorului.
Dar cu şepcile lui nea Nicu e altceva. Cu totul altceva. Cum a săltat preţul lor, în două minute, de la 200.000 de lei la două milioane jumătate, nu merită fulgerul pamfletului, ci un gînd în plus, dotat cu oarecare haz.

De ce n-a fost bătaie pe pălăriile lui - căci omul (cu o mic) purta pălărie nu numai la Buckingham Palace? De ce nu ni se relatează ceva despre triumful căciulilor lui?, ce s-a întîmplat cu aceea pe care atît de uman şi-a potrivit-o pe cap cînd a coborît din tanc, prizonier al loviluţiei? Întreb în dreapta şi stînga, la propriu şi la figurat - mi se ridică din umeri, ba, uneori din sprîncene, ca şi cum aş avea o curiozitate deplasată, lipsită de obiect. Nu cred. Obiectul există: şapca.

Omul cu şapcă a fost ani, decenii, timp de o eră, întruchiparea activistului simplu şi complex - omul cu haină de piele fiind o alta, a altuia, inutil să spun a cui. Omul cu şapcă a constituit o icoană logică a proletcultismului şi se poate face benefic o sociologie, în spirit barthesian, a şepcii la români ca expresie a politicului, economicului, intimului şi cioclopedicului. Şapca a făcut parte organică din viaţa de partid, de stat, de şantier şi de cinema sub dictatura proletariatului prin cei mai abili reprezentanţi ai săi. În imagineria mea de om care nu a purtat şi nu va purta vreodată pălărie, nici cravată şi nici vestă la costum (explicaţia, altă dată... - pînă atunci, să admit că e ultimul tribut pe care-l plătesc freudian proletcultismului), singura borsalină valabilă pentru epoca aceea e pălăria lui Radu Albala: convingătoare şi politic (ca anticonformism) şi apolitic, ca frumuseţe, purtată şi la editură, şi în şomaj, şi la Casa Scriitorilor, ridicîndu-şi porţia la sufertaş, şi la C.A.R. Albala şi, desigur, Sadoveanu au fost cei mai consecvenţi, cei mai subversivi purtători de pălărie burgheză şi mic-burgheză în epoca şepcii dominante. Disidenţii
prin borsalină! Li se potrivea atît de bine şi de natural încît nu ştiu să li se fi cerut - la partid, sindicat sau Uniune - să renunţe la ea; ar fi fost un exces de stînga. (Totuşi, lui Albala i s-a cerut să renunţe la papion; s-a opus în felul lui, alternîndu-l cu cravata, ceea ce nu era o concesie dureroasă, căci avea o colecţie de cravate de talia şi gustul celor ale dlor Iliescu şi Meleşcanu, azi. Oricum, un Albala cu şapcă ar fi fost un scandal precum berea după peşte la Capşa.)

Se va observa repede şi concis că, după '89, românul - celebrul personaj articulat - n-a fost deloc oportunist în problema şepcii. El n-a aruncat-o la cîini, ca simbol al ceauşismului. În freneticul său pluripartitism, el n-a abolit şapca proletară şi nici n-a impus totalitar pălăria anticomunistă; după 10 ani, se poate spune că ne aflăm şi aici într-un interval, poate şi într-o confuzie ideologică pe care, har Domnului, nimeni nu ne cere să o lichidăm. În viaţa politică şi în noul ei cult al imaginii, şapcă şi pălărie coexistă emblematic pentru ceea ce înseamnă tranziţie şi reformă, sfidînd toate maniheismele şi clişeele searbede. Anticomunişti notorii au alergie la pălărie suspectînd-o ca simbol al parvenirii neocomuniste. Vedete ale stîngii refuză şapca şi simplitatea ei prea muncitorească. Dl Adrian Năstase nu va avea niciodată haz cu şapca dlui Mitrea pe creştet şi invers - un Mitrea cu pălărie ar fi o impostură. Domnii Iliescu şi Constantinescu au avantajul - nu-i nici un paradox românesc! - că îi aranjează şi borsalina şi şapca, folosite alternativ, după împrejurări (catastrofe sau festivităţi). Dar şi prim-ministrului, în împăciuitorismul său, nu-i stă rău cu ambele obiecte. Pentru adolescentismul dlui Roman, pălăria e încă pretenţioasă, chiar sombră, în schimb dlor Marko Bella şi Varujan Vozganian le "stă" numai cu bor mare peste frunte; şi nu trebuie să scrii la Dilema pentru a observa că, din tot guvernul, dl Pleşu face din pălăria sa un obiect de artă, din scenografia lui Orson Welles.
Toate acestea însă nu lămuresc problema straniului succes al şepcilor lui nea Nicu scoase la licitaţie. Am, desigur, o părere pe care o încredinţez hîrtiei cu de-ajunsă teamă. Problema ţine, în primul rînd, de apolitic. Mai trebuie să dăm, din cînd în cînd, apoliticului ce-i al lui. Nu ştiu ce s-a întîmplat cu sceptrul lui, dar în timp ce sceptrul îl făcea hilar, şapca, mai presus de toate, îl scotea din caricatură şi-l umaniza cît de cît, în viaţa de zi cu zi şi vizite de lucru, precum căciula aceea într-un caz limită. Ea îl exprima cel mai bine în "complexitatea" lui sumară şi în simplitatea lui detestabilă, dar isteaţă nu o dată. Ea îi definea firescul, cît era el de firesc. Fără a se ridica la un omagiu, bătaia pe şepcile lui nea Nicu a avut energia unui involuntar, tardiv dar omenos şi apolitic compliment, cum numai soarta cu enigmaticele ei ironii ştie să pună în pagină. E cazul, dacă nu şi vremea, să recunosc că mie, mai mult decît şepcile lui, mi-au plăcut "col roulé"-urile sale. Nu ştiu cum "au mers la vînzare" şi asta îmi dă un sentiment ambiguu, tipic intelectualist.

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Un bărbat din Cluj care visa să construiască o cabană a rămas fără bani: Cu ce sumă au dispărut meseriașii
Indivizii i-ar fi promis bărbatului că pot să-i construiască o cabană. După ce au primit banii, aceștia s-au făcut nevăzuți.
image
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pare că e posibil să obțină o victorie, scrie The Economist.
image
Ce efecte pot avea suplimentele cu magneziu asupra somnului
Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în organism și susține diverse funcții vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular, regenerarea musculară și producerea de energie. Magneziul susține, de asemenea, procesul de relaxare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic