Cum se poate rezolva?

4 septembrie 2014
Cum se poate rezolva? jpeg

Despre amenajările care au început în luna august pe strada lor, locuitorii de pe strada Castelului, aflată în Centrul Istoric al Braşovului, au aflat din presă. De fapt, au aflat doar că urmează să se amenajeze ceva. Fără să fie consultaţi, sau măcar informaţi, locuitorii s-au trezit că strada pe care locuiesc este închisă.

La îndemnul reprezentanţilor Asociaţiei Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii (AIDC) locuitorii acestei străzi înfiinţaseră deja o asociaţie civică stradală. Asociaţia civică stradală este o formă prin care oamenii se organizează pentru a „face străzile pe care locuiesc mai frumoase”, după  cum spune Kristina Creosteanu de la AIDC. Este bazată pe voluntariat şi reuneşte oameni care au aceleaşi nemulţumiri sau  probleme comune de rezolvat.

Membri  asociaţiei stabilesc împreună ce se poate face pentru rezolvarea situaţiei care îi nemulţumeşte. Fără să aibă o structură formală, funcţionează în mod democratic, hotărîrile membrilor fiind luate pe bază de vot. Astfel de asociaţii au fost înfiinţate cu sprijinul AIDC în Braşov, Codlea, Săcele, Rîşnov, comuna Hălchiu, comuna Cristian şi comuna Vulcan. Se adresează persoanelor care locuiesc în case, fără să facă astfel parte din asociaţii de locatari care le reprezintă interesele.

În cazul locuitorilor străzii Castelului, în urma întîlnirilor, membri asociaţiei au hotărît, în primul rînd, să solicite autorităţilor locale planurile pentru intervenţiile ce vor avea loc pe stradă. Voiau să înţeleagă dacă şi cum afectează aceste lucrări proprietăţile lor. Şi, mai mult, aceştia au solicitat realizarea unui studiu de evaluare a impactului amenajării străzii asupra mediului şi locuitorilor acesteia.

Pe lista amenajărilor propuse de primărie se afla şi micşorarea trotuarelor pînă la 50 de centimetri. O astfel de decizie ar fi făcut aproape imposibilă circulaţia pe trotuare. “Nici un cărucior de copil nu încape în 50 de centimetri”, spune Kristina Creosteanu. Dacă trotuarele ar fi fost micşorate, canalele de scurgere de pe stradă ar fi rămas departe de marginea carosabilului. Apa de ploaie nu s-ar mai fi scurs în felul asta în canale. Pereţii caselor ar fi fost stropiţi şi apa s-ar fi infiltrat în beciurile acestora.

Locuitorii străzii Castelului au vrut să mai ştie de ce bordurile de granit sînt înlocuite cu unele de ciment, ce se va întîmpla cu spaţiile de parcare, cum sînt protejaţi pietonii şi cum vor putea circula în siguranţă pe trotuar. Membrii asociaţiei au înaintat către autorităţile locale o solicitare oficială de clarificare a nelămuririlor de mai sus. În scrisoarea înaintată către primărie au propus şi o serie de soluţii pentru problemele ridicate de amanajări. Aceştia propun implicarea unei companii locale specializată în construirea instalaţiilor pentru distribuirea apei. Amplasarea gurilor de canal ar fi făcută corespunzător astfel.

Propunerile au fost înaintate, discuţiile cu reprezentanţi ai autoritătilor publice purtate. Pînă în prezent, aceştia au promis că dimensiunile trotuarelor nu va fi mai mică de 70 de centimetri. Iar una dintre companiile locale de apă va fi implicată în realizarea amenajărilor de pe stradă. Este un prim pas. Către un plan urbanistic construit prin consultarea locuitorilor. Şi către un model de implicare a cetăţenilor în rezolvarea problemelor care îi privesc în mod direct. Lista problemelor pe care locuitorii străzii Castelului le confruntă este mai lungă decît atît.  “Ei nu spun însă «nu se poate aşa», ci se gîndesc «cum se poate rezolva»”.

Asociaţiile civice stradale sînt înfiinţate în cadrul proiectului “Asociații Civice Stradale – Vecinătatea activă”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014 Fondul ONG în România.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Pățania unui turist român în Istanbul. Cât a plătit pentru kebabul consumat în Marele Bazar
Un turist român a avut parte de o surpriză uriașă după ce a cerut nota de plată pentru un kebab cumpărat în Marele Bazar din Istanbul. Și-a împărtășit mai apoi experiența pe o pagină de Facebook dedicată turismului din Turcia.
image
Un nou blocaj pe piața legumelor. „Avem solarii pline de tomate care vor rămâne nerecoltate”. Cât a scăzut prețul
Legumicultorii se confruntă cu un nou blocaj pe piață, prețul tomatelor scăzând atât de mult încât nu-și mai acoperă nici cheltuielile cu recoltarea, spun aceștia. Nici la acest preț însă nu mai reușesc să vândă.
image
Secretul refacerii virginității. Rețeta unei contese medievale care a făcut furori în secolul al XVI-lea
Plantele medicinale, soluțiile de înfrumusețare și alchimia au fost pasiunile mai multor contese și regine din Europa secolului al XV-lea. Unele au rămas în istorie pentru „rețetele” controversate de întinerire și chiar de „restaurare” a virginității.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.