Cum să distrugi o instituţie care funcţionează brici

14 iunie 2012
Cum să distrugi o instituţie care funcţionează brici jpeg

- şi, odată cu ea, orice şanse de vizibilitate a culturii române în străinătate –

Miercuri, 13 iunie 2012, guvernul Ponta a modificat printr-o ordonanţă de urgenţă legea Institutului Cultural Român. În consecinţă, preşedintele ICR, cei doi vicepreşedinţi şi o treime din consiliul de conducere ICR vor fi numiţi de Biroul permanent al Senatului, iar ICR-ul e scos de sub autoritatea simbolică a Preşedinţiei. Toate astea, spun Ponta&co, spre binele ICR-ul, o instituţie politizată, lipsită de transparenţă şi care cheltuieşte iresponsabil banul public. Joi, 14 iunie, într-o conferinţă de presă organizată la sediul ICR, la care au participat, printre alţii, Cristi Puiu, Andrei Şerban, Ada şi Alexandru Solomon, Mihai Mihalcea, Ada Milea, Voicu Rădescu, Matei Branea, Thomas Ciulei etc. Horia-Roman Patapievici a demontat aceste acuzaţii.

În primul rînd, a afirmat Patapievici, „nu a existat niciodată vreo ingerinţă a Preşedinţiei în activitatea ICR, am funcţionat sub o autonomie totală. Desfid pe oricine ar putea să indice o selecţie de persoane sau de programe care să reflecte această politizare.” Verificarea se face simplu: luaţi activitatea ICR din ultimii ani, şcolăreşte, cu creionul pe hîrtie, şi căutaţi politizarea în festivalurile de film, tîrgurile de carte, expoziţiile, concertele organizate de ICR-urile din lume. N-o veţi găsi nicăieri. Efortul de obiectivitate a fost „dureros”, a continuat preşedintele ICR, „pentru că ne întorceam pe pieţele occidentale după 50 de ani de absenţă”. La capitolul „bani publici”, trebuie menţionat că, în 2011, 1 din 2 evenimente marca ICR s-au desfăşurat în parteneriat cu alte instituţii, iar 1 din 5 fără nici un fel de finanţare. Bugetul ICR pe anul 2011 a fost, pe hîrtie, de 10 milioane de euro. Împărţiţi asta la cele 17 institute care funcţionează în lume, la sute de evenimente organizate anual, la mii de actori ai scenei culturale şi veţi vedea că, pînă la urmă 10 milioane nu-s cine ştie ce. Dar rezultatele sînt. Numai în 2011, 2 250 000 de persoane au participat la evenimentele marca ICR, au apărut 8043 de articole în presa străină despre aceleaşi evenimente, iar în ultimii 6 ani, de cînd există Translation and Publication Support Programme, au fost publicate în străinătate 330 de traduceri din literatura română (cam o carte pe săptămînă). Din acest buget al ICR-ului, doar 25% reprezintă cheltuieli de adimistraţie (salarii etc.), restul fiind alocat programelor. „Nici o altă instituţie a statului român nu arată aşa”, a spus Patapievici, adaugînd că „acuzaţia că nu cheltuim cu chibzuinţă banul public e o neruşinare”. Transparenţa există, e de-ajuns să intri pe site-ul ICR-ului şi să citeşti despre programe, finanţări etc. E de-ajuns, de fapt, să ai bunăvoinţă şi să te informezi. Ca să afli, de pildă, că cei trei artişti români implicaţi în scandalul poneiului roz (scandal a fost doar la Bucureşti, nu şi la New York) au fost remarcaţi de o scenografă care le-a propus să lucreze în echipa unei montări off-Broadway. Musicalul a avut un asemenea succes, încît a fost mutat pe Broadway şi a obţinut un premiu Tony pentru scenografie. Dar nu auziţi asta la Antena 3 sau în altă parte, non, monsieur.

„Această ordonanţă urmăreşte politizarea ICR. La conducerea ICR vor fi oameni numiţi în urma unui algoritm politic. Se va ajunge la aberaţii în funcţionarea ICR. Ne aflăm în faţa unei involuţii instituţionale. Din acest moment, ICR are o soartă pecetluită”, aşa şi-a încheiat Horia-Roman Patapievici intervenţia din cadrul conferinţei de presă de joi. Nu înainte de a reaminti că echipa lui oricum urma să îşi încheie mandatul peste 6 luni şi că, deci, acesta nu e un apel personal de a nu fi schimbat din funcţie. E încercarea de a proteja un discurs al culturii instituţionale care de cîţiva ani funcţionează brici, încît nu i-ar trece nimănui prin minte să distrugă ceva care merge atît de bine. Nu în alte ţări, în orice caz.

La final, o jurnalistă (de la Antena 1) l-a rugat pe Patapievici să-i dea nişte exemple de "autori, opere" pentru care s-au cheltuit cele 10 milioane de euro, "care nu sînt totuşi 2 lei". Patapievici i-a dat raportul de activitate al ICR şi a rugat-o să-l citească. Jurnalista a continuat, cu un aplomb netulburat, să ceară explicaţii. E exemplul perfect pentru ceea ce se întîmplă, imposibilitatea unui dialog veritabil între o instituţie română care a fost, vreme de cîţiva ani, în fruntea EUNIC (reţeaua institutelor culturale din Uniunea Europeană) şi o parte destul de mare a presei din România, care nu pricepe nimic şi transmite către public jumătăţi de informaţii, suspiciuni, deliruri.

Au trecut de-abia cîteva săptămîni de cînd scriam în Dilema despre succesul extraordinar al României la Tîrgul de carte de la Torino. La anul, România va fi invitată de onoare la Salon du livre de la Paris. Nici nu îndrăznesc să-mi imaginez cum va arăta standul nostru acolo şi cine va fi preşedintele ICR în martie 2013, asta în condiţiile în care, vă reamintesc, din Biroul permanent al Senatului fac parte Dan Voiculescu, Vasile Blaga, Radu Berceanu, iar preşedintele Comisiei de cultură din Senat e Sergiu Nicolaescu. Din punctul meu de vedere, ordonanţa de urgenţă de miercuri, 13 iunie 2012, înseamnă anularea efortului imens de a reaşeza România pe harta culturală a lumii şi întoarcerea la vechile noastre obiceiuri şi pişcoturi. O ordonanţă de urgenţă care trebuie retrasă tot de urgenţă, dacă guvernul Ponta vrea să lase o impresie cît de mică de responsabilitate a propriilor decizii.
 

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Masina intrata in gard, Db mp4 thumbnail png
Accident grav în Dâmbovița. Un șofer pierde controlul și intră direct într-un gard VIDEO
Două persoane au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un gard. A fost nevoie de descarcerare, întrucât o femeie a rămas captivă între fiarele contorsionate.
microfon ascuns mic shutterstock 2138678309 jpg
Condamnat penal şi obligat la despăgubiri pentru spionarea soţiei. Cum l-a demascat femeia
Un stomatolog din Oradea prins că a montat microfoane în casă şi şi-a interceptat soţia a fost condamnat penal şi obligat la plata unor despăgubiri morale către victima sa.
Oleksiy Danilov FOTO Wkipedia
Ucraina critică propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate pentru a încheia războiul
Propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina a fost primită duminică cu critici puternice la Kiev şi în statele baltice, relatează publicaţia Financial Times.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.