Cum era pe atunci

2 noiembrie 2012
Cum era pe atunci  jpeg

Apărut în Dilema veche, nr. 216, 6 aprilie 2008. Dosar: „Şi noi am fost pionieri”

În concertul memorial, o voce singulară, a părinţilor celor care au devenit pionieri în „epoca de aur”: „Cum era pe atunci?”. 

Stalin fusese omniprezent, ca un zeu viu. Faptele lui se ascundeau în interiorul unei ceţe magice. Orologiul de la Kremlin bătea orele vieţilor şi morţilor noastre. Interviurile lui erau de o scurtime care se întrecea cu a lui Yahvé („Poate fi menţinută Pacea? - Da!”). Gheorghiu-Dej fusese atotputernic, brutal, crud. Românii puteau să moară din ordinul lui. Puteau să se înalţe, dacă se umileau. Pumnul lui de fier te apăsa. Dar nu se gîndea la el toată lumea, tot timpul. 

Acum, lumea se gîndea la El şi la Ea. Neîntrerupt. Natura Lor era umană, nu divină. Aşa, profană cum era, ne coloniza spiritele, totuşi. Fie că Îl iubeai („Îmi place băiatul ăsta, spunea un avocat, ajuns tehnician la Automecanica. E bun român”), fie că-l detestai sau că-l socoteai nebun („Ce a mai spus Scornicel?”). Ei nu încetau să ne urmărească nici în vise. În ce o priveşte pe Ea, consensul era unanim şi negativ: ura. Unii spuneau că Ea era partea cea mai rea a răului, partea de umbră. În timp ce pentru alţii, El era cumsecade; dar ce folos, dacă Ea, nefasta, îl influenţa? Faţă de Ea, bărbaţii manifestau o arhaică teamă de castraţie, femeile - o invidie plină de dispreţ. 

Dacă aş fi ocultist, aş spune că un fluid iradia din persoana Lui, un ceva impregna atmosfera, lipicios-malefic, încît nu-l mai puteai uita. Nefăcînd parte din breasla mistagogilor, voi spune că era de vină propaganda. 

Cîte fotografii ale Lui apăreau într-un singur număr al

- pînă la cincisprezece. Opt, minimum. Evenimentele fericite (inaugurarea unei hidrocentrale) căpătau consistenţă numai fiindcă El venise acolo. Dar şi calamităţile naturale se judecau în aceeaşi optică: în realitate, cutremurul din martie 1977, cu miile lui de victime, nu a avut loc. Adevăratul eveniment (nu pretextul) a fost vizita Lui în locurile lovite. Dimpotrivă, unde nu era El, nu se petrecea nimic. Odată, a căzut un avion. Au fost şaptezeci de morţi. Nu s-a vorbit despre catastrofă. Dar surprindeau zecile de anunţuri mortuare în

„Mort la Oradea”. Oare izbucnise pesta bubonică tocmai la Oradea? Noi, românii, revendicăm un protocronism al experimentelor radicale. Sîntem inovatori întru ale utopiei vii atroce. Nu se cunoaşte un echivalent al reeducării de la Piteşti. Proiectul social al lui Ceauşescu, ideea unui despotism asiatic la porţile Orientului, où tout est pris à la légère, este originală, teribilă şi prin efecte, şi prin incongruenţă. De la reeducarea sadică pe scară redusă, tip Piteşti, s-a trecut la o reeducare soft, în masă. Erau moduri diferite de distrugere a pesonalităţii. El (şi Ea) trebuia să planeze deasupra unei mulţimi omogene. O sintagmă descria proiectul general: crearea Poporului Unic Muncitoresc. „Lupta de clasă”, vechiul concept comunist, era depăşită. PUM era un proiect comunist, dar integrator. Toată lumea trebuia să semene cu toată lumea. Se proceda la omogenizare prin triturare. Transilvania trebuia populată cu olteni. Maghiarii să fie împămînteniţi în Moldova. 

Intelectualii erau nevoiţi să adopte un stil de viaţă muncitoresc, muncitorii, să urmeze academii. Securiştii să devină doctori-docenţi. Conceptul de Partid-avangardă a clasei muncitoare devenise desuet. Ţara utilă trebuia să intre în Partid. Un proiect începea să fie pus pe picioare: instalarea de microfoane în toate apartamentele (Ea - spunea poporul - aprecia în mod deosebit strigătele produse în timpul îmbrăţişărilor drăgăstoase). Omogenizarea prin indiscreţie era un motiv încă şi mai pertinent de supraveghere, decît securitatea naţională. Numărul informatorilor, cu angajament, era mare. Idealul, niciodată atins, fiind ca întreg poporul să informeze. Toată lumea să toarne pe toată lumea. Fireşte, existau şi ireductibilii, cei ce nu puteau să arate normal. Şi ei - nonconformiştii, aristocraţii, foştii puşcăriaşi politici - puteau servi. Dînd informaţii. Li se permitea să fie puţin altfel decît ceilalţi, cu o mică condiţie: să contribuie la disiparea discreţiei, la dispariţia vieţii personale. 

...Limba. Limba română. Rebelă. Trebuia ţesălată, tunsă, adusă la gabaritul sloganului (Contrapartea: niciodată poezia română nu a fost atît de delirantă, de exuberant indiferentă la sens. Era o supapă de siguranţă la înfrînarea generală a expresiei). În limbajul de tipar existau cuvinte interzise. Astfel: „evreu” (în Orientul Apropiat eram imparţiali ca românu’. Se putea spune „iudeu”, cu un vag iz Dosoftei). Sau: „spermatozoid” (înlocuit în Magazin ştiinţific cu ingenios-pudicul „germenii vieţii”). 

...Sistemul se îndrepta, cu paşi vioi, spre perfecţiune... Dar... un dar dureros. Exista „Europa liberă”. Tot atît de prezentă ca El şi Ea. Seară de seară, membrii şi nemembrii de partid, lichele şi mari caractere, plugari şi ciobani, generali şi academicieni, cu radioul pe bufetul din sufragerie sau ascunzîndu-se în toalete, sub pleduri, cu un portativ „Mamaia” sau un masiv „Privighetoarea”, prin hîrîielile paraziţilor, ascultau... A doua zi, şopteau, să audă toată lumea ce a zis Ierunca. 

Insuportabil! Utopia nu era perfectă..., dar ar fi fost controlabilă. 

Ameliorabilă! Din păcate, existau aceşti „ciocnitori de pahare străine” care stricau armonia prestabilită. Un timp, li s-a aplicat conspiraţia tăcerii... Apoi, în faţa evidenţei dezastrului (ăia erau tot atît de ascultaţi ca şi El), a început o campanie, cam şovăitoare: o polemică prea vie ar fi dat şi mai multă apă la moară „ienicierilor”. 

...Şi în tot acest timp, viaţa vie continua. Utopia rece lua culoarea balcanismului, în ciuda seizilor. Poeţii poetizau, prozatorii nu erau toţi prozaici. Se traduceau Sonetele lui Shakespeare şi Lusiadele lui Camões. Metroul înainta. Oamenii stăteau la cozi, pentru aproape nimic, şi sufereau de frig. Şi toată lumea iubea. Era o vreme nu mai puţin venerică decît celelalte. Îngustimea spaţiilor casnice şi subţirimea zidurilor conferea dragostei un apreciat coeficient de risc şi de publicitate. Masiv, umanitatea secreta anticorpi. ...Cînd a început ura Lor împotriva poporului? În ziua în care Ea a exclamat: „Ăştia nu te merită! Unul ca tine se naşte o dată la 500 de ani!”. La marea repartiţie universală a statelor către Predestinaţi, Creatorul ar fi trebuit să-i atribuie Brazilia. Măcar Pakistanul. 

Puţin cîte puţin, a început decrepitudinea. România a contractat diabetul Lui. Bănuiesc că, de la o vreme, îşi dădu seama că este trecător. Îl înnebunea ideea ne-veşniciei, simţea cum se adunau primejdii. Şi atunci a apărut proiectul a ceva mare. Mare şi ornamentat. Baroc. Va fi Casa Poporului. Toţi meşterii ţării - lemnari, pietrari, ţesători, făurari şi aurari - aveau să fie puşi la lucru. Buldozerele vor dărîma. Macaralele vor ridica. Militarii şi ocnaşii vor trebălui cu sîrg piramidar. 

...Vor fi trecut o mie de ani. Oraşul se va fi petrecut în lut. În mijlocul nimicului, o ruină, mai mare ca Borobudur, mai labirintică decît Cetatea Interzisă. Amatorii de expediţii primejdioase se vor rătăci prin încăperi, prin canale, printre coloane şi scări de marmoră, duhnind de un indescriptibil miros baroc. Ca un bolnav incurabil cerşind eutanasia, palatul va implora demolarea. Dar nimeni nu-i va acorda pacea. Numele celui ce l-a ridicat va fi uitat, dar nu şi amintirea de beton, antiseismică pînă la supremul cataclism. Într-un fel, Ei îşi vor fi dobîndit nemurirea, după ce uitarea va fi acoperit acele trupuri sîngerînde, la zid, prefăcute în spectre, care nouă, azi, ne umbresc conştiinţele.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.