Cu părinţii ascunşi pe lîngă casă

Andrei POP
1 iulie 2014
Cu părinţii ascunşi pe lîngă casă jpeg

Poate că minimalizez cînd spun că, mai bine de un an, agenda publică este din ce în ce mai des şi intens pătrunsă de veşti despre persoane publice care pleacă sau se pregătesc să plece la închisoare. Poate exagerez cînd zic că o culme a abundenţei informaţiilor de acest fel e atinsă în zilele astea. Sînt sigur însă cînd zic că prea puţin se discută public despre ce se întîmplă după ce omul ajunge dincolo de gratii. Ca de multe ori, un ONG intervine însă asupra feţei nevăzute a problemei.

Nu am plănuit aici apologia vreunui proaspăt încarcerat dintre aceste personalităţi publice. Dimpotrivă, mă gîndesc la zecile de mii de oameni simpli din penitenciarele româneşti şi mai ales la copiii pe care aceştia îi lasă acasă.

Problemele acestor copii au fost descoperite şi apoi abordate de Asociaţia Alternative Sociale din Iaşi. De mai bine de 16 ani, asociaţia lucrează şi cercetează în domeniul serviciilor sociale.

Problemele copiilor români care au un părinte deţinut au fost analizate pentru prima dată de Alternative Sociale în 2010, în cadrul unei cercetări internaţionale. Liliana Foca, psiholog şi coordonator de proiect în asociaţie, îmi spune cum reacţia comunităţii faţă de aceşti copii este de obicei tranşantă şi deloc favorabilă dezvoltării lor ulterioare. În viaţa socială, ei sînt fie veşnic asociaţi faptei săvîrşite de părintele încarcerat, fie excluşi cu totul din grupul de prieteni. O altă opţiune practicată deseori este să i se ceară copilului să ascundă statutul părintelui său deţinut, sporindu-i  anxietatea şi izolarea. Efectele negative sînt potenţate şi de stresul psihic şi financiar al părintelui singur rămas în urma persoanei deţinute: supravegeherea copilului lasă de dorit sau, dimpotrivă, se dezvoltă un parentaj foarte intruziv şi hiperprotectiv.

30.000 de copii cu părinţi deţinuţi în România este o valoare estimată, pentru că nu toate penitenciarele înregistrează dacă au sau nu deţinuţii minori în ingrjire. Cu toate acestea, Liliana Foca îi numeşte pe aceşti minori “o categorie invizibilă la nivelul serviciilor sociale existente”.  Prin urmare, acum un an asociaţia a demarat un proiect pentru ameliorarea vieţii acestor copii, în parteneriat cu Penitenciarele Iaşi şi Vaslui, co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român.

Asociaţia a început prin reamenajarea camerelor de vizită din cele două penitenciare, astfel încît ele să devină mult mai prietenoase pentru copiii care îşi vizitează părintele deţinut. Printre alte activităţi specifice vîrstei lor, ei acum au la dispoziţie păpuşi, creioane şi cărţi de colorat iar stresul dat de spaţiul închis este mult diminuat. În mai puţine cuvinte, pot interacţiona mult mai relaxat cu părintele lor.

Prin anunţurile din camerele de vizită însă, Alternative Sociale îi şi invită pe tutorii copiilor să participe la programul de asistenţă psiho-socială dezvoltat în cadrul proiectului; pe parcursul a mai multe luni, un psiholog şi un asistent social implementează şi monitorizează un plan de servicii adaptat fiecărui copil. Gabriel Acasandrei este asistent social şi se arată optimist cu privire la metodele specifice de lucru cu copiii cu parinţi deţinuţi. Multe din ele vizează rezolvarea unor probleme emoţionale ale copiilor, utilizînd jocuri şi activităţi non-formale. Tocmai din acest motiv, ar putea fi uşor integrate şi în activităţile diverselor instituţii care iau contact cu copiii cu parinţi deţinuţi.

În urma experienţei din ultimii ani, reprezentanţii Alternative Sociale vor publica la finele verii o serie de recomandări de acţiune în beneficiul copiilor cu părinţi deţinuţi, adresate instituţiilor publice responsabile. Şi, între timp, caută oportunităţi de extindere a serviciilor lor de asistenţă în toată regiunea Moldovei.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.