Cu cine se luptă Cătălin Ştefănescu?

15 iulie 2010
De la clubul copiilor la supermarket jpeg

În cel mai recent articol al său, Cătălin Ştefănescu glosează apropo de o inscripţie outdoor din „inima” Clujului, care face reclamă la turism în Turcia: „Baiazide, venim să te cucerim!“. Ceea ce, pentru unii dintre noi, poate părea o replică voioasă, în tradiţia parodiilor şcolăreşti ale Scrisorii a III-a, lui Cătălin Ştefănescu îi prilejuieşte notaţii sarcastice: «[...] Cu conştiinţa proaspătă a faptului că i-am făcut surcele pe otomanii care speriau Europa, mergem la Stambul şi prin staţiunile turceşti, defilînd ca-n colonii, aşa cum ne place nouă de secole. Adică stăpîni pe situaţie. Turcia devine, în mintea melteanului creativ, un soi de „la ţară“, unde se retrage la odihnă românul etern învingător.»

Iată un observator poate prea sensibil, mi-am zis. Nu bănuiam că o atare exclamaţie comercială poate isca o aşa interpretare pesimistă. Iniţial m-am gîndit să îl înseninez pe favoritul meu de la TVR, lăsîndu-i un comentariu de subsol, ca de la bucureştean la clujean, despre o altă inscripţie publicitară, din “inima inimii” Bucureştiului, de asemenea relevantă pentru legenda, diluată în bancuri, a conflictului româno-turc. Voiam să-i povestesc teleastului meu favorit despre băncuţele galbene care au umplut ani de-a rîndul Curtea Domnească şi pe care scria mare, cu verde ţipător, SULTAN. Pe spetează, pe şezut, în faţa şi în spatele zecilor de bănci, pe tot cuprinsul acestui sit medieval cu semnificaţie de leagăn al statalităţii româneşti, se vedea repetat pînă la refuz acest apelativ turcic, pesemne al unui sponsor edilitar. Viu colorate şi strălucitoare, băncile acelea, mai tot timpul goale, făceau un contrast neaşteptat cu ruinele voievodale. Iar logo-ul de-o şchioapă SULTAN, întins ca un stindard pe un cîmp de bătălie, îţi dădea strania impresie că, peste veacuri, Aliotmanul a învins...

În acest sens, intenţionam să îi răspund lui Cătălin Ştefănescu, împrumutînd maniera replicilor sale din cel mai apreciat TV-show cultural, că trăznaia publicitarilor clujeni poate fi văzută ca o revanşă, în cheie ludică...  Dar mi s-a părut zadarnic să răzgîndesc pe cineva care, pornind de la o simplă strigătură de bîlci, continuă să vitupereze în cascadă: «[...] Ce-o fi dacă om vedea mari anunţuri publicitare care ne trimit spre Anglia, Franţa, Austria, Spania, Japonia, Australia, Germania, Italia, împachetaţi în umorul neaoş al hîtrelor noastre terase de cartier? „Bre, Nea Şexpire, venim ca o furtună! Ţineţi cocoşul galic în curte, cîtă vreme sîntem pe uliţa voastră! Nea Moţarte, venim să-ţi arătăm cum vine treaba cu vioara! Voi cu Armada, noi cu armata făcută la diribau! Samurailor, nici Vîntul Divin nu vă mai scapă! Cangurilor, puneţi fermoar la marsupiu, că sosim! Nea Adolfe, ’ţi-ar mustăcioara aia a lu’ matale! Traiane, ai luat tu de la ai noştri, luăm şi noi de la ai tăi!»?!

Poate sînt un meltean lipsit de fineţe, dar pe mine unul m-a amuzat mai mult gluma de cîteva cuvinte a telalilor clujeni decît stufoasele notaţii ale celebrului jurnalist cultural. Umorul lui Ştefănescu mi s-a părut răuvoitor, încărcat de inexplicabile procese de intenţie şi de o vehemenţă demnă de meciuri mai grele.

În acelaşi articol, Cătălin Ştefănescu îşi extinde criticile la o mai largă categorie de reclame: „În descendenţa celebrelor reclame cu Dorel, la care românul rîde şi zice că sînt exact ca-n viaţă, se aştern cuminţi alte şi alte creaţii nemuritoare. Toate au ca soclu neam-prostia pe care se edifică, cică, statuia unui construct ironic atît de deştept, încît împuşcă toţi iepurii dintr-un foc. Adică o strategie de comunicare ce denunţă subtil mîrlănia, dar vinde şi produsul. O împîrţoşare educativ-patriotică, un proces moral-cetăţenesc şi o critică ’telectuală cu buzele ţuguiate sînt la fel de ridicole ca şi pretenţiile ironic ştiutoare ale creaţiilor publicitare mai sus pomenite.”

Printre altele, Cătălin Ştefănescu ia în colimator şi campania pentru Muscatel, care, din cîte ştiu, a fost interzisă de CNA pentru instigare la comportamente imorale. E oare important ca, după cea dintîi sancţiune, de la forul oficial al vigilenţei publice, să vină şi sancţiunea lui Cătălin Ştefănescu, el însuşi o instituţie culturală de prestigiu (şi o spun fără ironie), ca să fim siguri că astfel de producţii transgresive nu vor mai intra vreodată pe post?! Altminteri, de ce scrie Cătălin Ştefănescu astfel de pamflete? Oare de ce acest artilerist greu trage cu tunul după muşte?

Să tot fie vreo zece ani de cînd n-am mai citit articole mustrătoare la adresa publicităţii precum cel de acum. În anii ’90, o mulţime de Catoni se erijau voluntar în biciuitori ai năravurilor tîrgoveţeşti care nu cadrau (în accepţia lor) cu bunul-simţ, urbanitatea, normele etice şi estetice oficiale. Tonul dăscălelilor nu era tunător şi ameninţător, ca de Savonarola, ci mai degrabă ironic-acrit. Nişte simfonete în minor. Atitudinea era dispreţuitoare, nu rareori cu accente apocaliptice: văleu, ce-o să se aleagă de biata noastră cultură etc... Mie personal îmi aminteau de acea serie de emisiuni ale TVR-ului optzecist, numită „Incursiune în penibil”, în care se veştejeau public ba kitsch-ul tarabelor de gablonţuri, ba anomalia folclorului suburban gen Azur şi Albatros.

Cu timpul, locul acestui gen jurnalistic a fost luat de măruntele ricanări online, de pe forumuri şi bloguri, destinate să participe la marele zumzet al păienjenişului worldwide, în care oricine comentează orice. Mi s-a părut firească această predare de roluri. În fond, astfel de vituperări elitare şi-au tocit pînă la disparţie funcţiile prescriptive sau educative: nimeni nu se mai aşteaptă azi ca luările de poziţie ale vreunui intelectual cu veleităţi de vate naţional să îndrepte „situaţiunea”; să „facă ordine” în cultură. În schimb, acestor bombăneli li s-a conturat funcţia de socializare, de agregare sectară, a acelor "unhappy few", pretinşi superiori, care aprobă dezaprobarea, care se regăsesc în punctele de vedere minoritare şi, tocmai de aceea, glorioase. Web-ul e locul unde se iţesc şi se formează mereu noi comunităţi şi cluburi polemice, în numele oricăror nemulţumiri. E locul unde idiosincraziile critice de pretutindeni se pot întîlni şi flirta în voie.

Poate că acest rol agregator îl are şi articolul Bre... Nea Şexpire: de a recruta un fan-club Cătălin Ştefănescu, al celor care dispreţuiesc reclamele plebee, menite să rîcîie “meltenismul” unui anumit public.

Îl admir pe Cătălin Ştefănescu atunci cînd iscodeşte, ca de la egal la egal, profesionişti ai comunicării comerciale precum Aneta Bogdan şi Wally Olins. Dar nu voi intra în vreun club al său, de căutători ai nodurilor în papura publicităţii. Dimpotrivă, îi doresc ca emisiunile sale să atragă de acum încolo destulă publicitate, mai mult sau mai puţin “meltenească”, cît să poată finanţa prestaţia live a cvartetului Virgil Popescu, ca în anii de glorie ai emisiunii.

Florin Dumitrescu textier.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

ceata pe creier, foto shutterstock jpg
Ai dureri de cap și greață? Ar putea fi o formă agresivă de cancer cerebral!
Când te gândești la cancer, probabil îți vin în minte formele cele mai cunoscute, dar există o boală tăcută, extrem de periculoasă, despre care se vorbește prea puțin: glioblastomul.
bloc vechi jpg
Ce nu are voie să facă asociația de proprietari fără acordul locatarilor. Ce spune legea
Românii care locuiesc la bloc se confruntă frecvent cu întrebarea: poate asociația de proprietari să majoreze întreținerea fără acordul locatarilor? Răspunsul este clar: nu are voie.
Reactor nuclear din Iran FOTO EPA-EFE
Efectele revoltei Iranului împotriva Agenției pentru Energie Atomică: „E periculos și pentru Europa. Se vor dedica producerii armelor nucleare”
Decizia Iranului de a suspenda cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică este un semnal care arată că țara va relua activitatea de producere a armelor nucleare, fără să disimuleze acest proces, susține analistul Andrei Schwartz.
Scoli Olanda FOTO Shutterstock jpg
Efectele interdicției smartphone-urilor în școli. Concluziile unui studiu realizat de o țară europeană
Interdicțiile smartphone-urile în școlile olandeze au avut efecte benefice asupra mediului de învățare și asupra relațiilor dintre elevi, arată un studiu comandat de guvernul olandez, relatează The Guardian.
Dovlecei gratinați la cuptor cu unt și usturoi Colaj  Kyle Carpenter&YouTube jpg
Fără căldură în bucătărie. Dovlecei gratinați cu unt și usturoi, gata în 20 de minute. Rețeta perfectă pentru zilele toride de vară
Descoperă rețeta simplă și rapidă de dovlecei gratinați cu unt și usturoi – garnitura perfectă pentru zilele toride de vară! Gata în doar 20 de minute, fără să încălzești prea mult bucătăria
winter landscape 2995987 1280 jpg
Orașul inedit unde ziua durează doar 91 de minute în luna decembrie. Cum arată viața în întuneric pentru localnici
În nordul extrem al Canadei, dincolo de Cercul Polar, există un oraș unde soarele face o apariție spectaculos de scurtă iarna: Inuvik. În luna decembrie, aici ziua are doar 91 de minute, transformând orașul într-un loc cu totul aparte pe harta lumii.
pierderi de memorie jpg
Două ingrediente banale folosite des de români pot reduce riscul apariției bolii Alzheimer. Ce au descoperit oamenii de știință
Un detaliu pe care nu trebuie să îl uităm niciodată este faptul că dieta nu influențează numai greutatea corporală. Alimentele care ajung în farfuria noastră vor modifica, în bine sau în rău, modul în care întreg organismul nostru funcționează.
somn (1) jpg
Siesta, puiul de somn din timpul zilei: Cum să-ți recapeți energia fără să-ți dereglezi odihna nocturnă. Trucuri de la un imunolog
Descoperă cum să faci corect siesta pentru a-ți recăpăta energia fără să-ți dereglezi somnul nocturn. Sfaturi de la imunolog pentru beneficii maxime și risc minim.
Friedrich Merz FOTO AFP
Cancelarul german vede un tipar periculos după discuțiile Putin-Trump: atacuri și mai dure asupra Ucrainei
Cancelarul german Friedrich Merz consideră că există o legătură între apelurile telefonice ale președintelui rus Vladimir Putin cu lideri occidentali și intensificarea atacurilor asupra Ucrainei, observată din nou după convorbirea Putin-Trump de joi.