Cu cine se luptă Cătălin Ştefănescu?

15 iulie 2010
De la clubul copiilor la supermarket jpeg

În cel mai recent articol al său, Cătălin Ştefănescu glosează apropo de o inscripţie outdoor din „inima” Clujului, care face reclamă la turism în Turcia: „Baiazide, venim să te cucerim!“. Ceea ce, pentru unii dintre noi, poate părea o replică voioasă, în tradiţia parodiilor şcolăreşti ale Scrisorii a III-a, lui Cătălin Ştefănescu îi prilejuieşte notaţii sarcastice: «[...] Cu conştiinţa proaspătă a faptului că i-am făcut surcele pe otomanii care speriau Europa, mergem la Stambul şi prin staţiunile turceşti, defilînd ca-n colonii, aşa cum ne place nouă de secole. Adică stăpîni pe situaţie. Turcia devine, în mintea melteanului creativ, un soi de „la ţară“, unde se retrage la odihnă românul etern învingător.»

Iată un observator poate prea sensibil, mi-am zis. Nu bănuiam că o atare exclamaţie comercială poate isca o aşa interpretare pesimistă. Iniţial m-am gîndit să îl înseninez pe favoritul meu de la TVR, lăsîndu-i un comentariu de subsol, ca de la bucureştean la clujean, despre o altă inscripţie publicitară, din “inima inimii” Bucureştiului, de asemenea relevantă pentru legenda, diluată în bancuri, a conflictului româno-turc. Voiam să-i povestesc teleastului meu favorit despre băncuţele galbene care au umplut ani de-a rîndul Curtea Domnească şi pe care scria mare, cu verde ţipător, SULTAN. Pe spetează, pe şezut, în faţa şi în spatele zecilor de bănci, pe tot cuprinsul acestui sit medieval cu semnificaţie de leagăn al statalităţii româneşti, se vedea repetat pînă la refuz acest apelativ turcic, pesemne al unui sponsor edilitar. Viu colorate şi strălucitoare, băncile acelea, mai tot timpul goale, făceau un contrast neaşteptat cu ruinele voievodale. Iar logo-ul de-o şchioapă SULTAN, întins ca un stindard pe un cîmp de bătălie, îţi dădea strania impresie că, peste veacuri, Aliotmanul a învins...

În acest sens, intenţionam să îi răspund lui Cătălin Ştefănescu, împrumutînd maniera replicilor sale din cel mai apreciat TV-show cultural, că trăznaia publicitarilor clujeni poate fi văzută ca o revanşă, în cheie ludică...  Dar mi s-a părut zadarnic să răzgîndesc pe cineva care, pornind de la o simplă strigătură de bîlci, continuă să vitupereze în cascadă: «[...] Ce-o fi dacă om vedea mari anunţuri publicitare care ne trimit spre Anglia, Franţa, Austria, Spania, Japonia, Australia, Germania, Italia, împachetaţi în umorul neaoş al hîtrelor noastre terase de cartier? „Bre, Nea Şexpire, venim ca o furtună! Ţineţi cocoşul galic în curte, cîtă vreme sîntem pe uliţa voastră! Nea Moţarte, venim să-ţi arătăm cum vine treaba cu vioara! Voi cu Armada, noi cu armata făcută la diribau! Samurailor, nici Vîntul Divin nu vă mai scapă! Cangurilor, puneţi fermoar la marsupiu, că sosim! Nea Adolfe, ’ţi-ar mustăcioara aia a lu’ matale! Traiane, ai luat tu de la ai noştri, luăm şi noi de la ai tăi!»?!

Poate sînt un meltean lipsit de fineţe, dar pe mine unul m-a amuzat mai mult gluma de cîteva cuvinte a telalilor clujeni decît stufoasele notaţii ale celebrului jurnalist cultural. Umorul lui Ştefănescu mi s-a părut răuvoitor, încărcat de inexplicabile procese de intenţie şi de o vehemenţă demnă de meciuri mai grele.

În acelaşi articol, Cătălin Ştefănescu îşi extinde criticile la o mai largă categorie de reclame: „În descendenţa celebrelor reclame cu Dorel, la care românul rîde şi zice că sînt exact ca-n viaţă, se aştern cuminţi alte şi alte creaţii nemuritoare. Toate au ca soclu neam-prostia pe care se edifică, cică, statuia unui construct ironic atît de deştept, încît împuşcă toţi iepurii dintr-un foc. Adică o strategie de comunicare ce denunţă subtil mîrlănia, dar vinde şi produsul. O împîrţoşare educativ-patriotică, un proces moral-cetăţenesc şi o critică ’telectuală cu buzele ţuguiate sînt la fel de ridicole ca şi pretenţiile ironic ştiutoare ale creaţiilor publicitare mai sus pomenite.”

Printre altele, Cătălin Ştefănescu ia în colimator şi campania pentru Muscatel, care, din cîte ştiu, a fost interzisă de CNA pentru instigare la comportamente imorale. E oare important ca, după cea dintîi sancţiune, de la forul oficial al vigilenţei publice, să vină şi sancţiunea lui Cătălin Ştefănescu, el însuşi o instituţie culturală de prestigiu (şi o spun fără ironie), ca să fim siguri că astfel de producţii transgresive nu vor mai intra vreodată pe post?! Altminteri, de ce scrie Cătălin Ştefănescu astfel de pamflete? Oare de ce acest artilerist greu trage cu tunul după muşte?

Să tot fie vreo zece ani de cînd n-am mai citit articole mustrătoare la adresa publicităţii precum cel de acum. În anii ’90, o mulţime de Catoni se erijau voluntar în biciuitori ai năravurilor tîrgoveţeşti care nu cadrau (în accepţia lor) cu bunul-simţ, urbanitatea, normele etice şi estetice oficiale. Tonul dăscălelilor nu era tunător şi ameninţător, ca de Savonarola, ci mai degrabă ironic-acrit. Nişte simfonete în minor. Atitudinea era dispreţuitoare, nu rareori cu accente apocaliptice: văleu, ce-o să se aleagă de biata noastră cultură etc... Mie personal îmi aminteau de acea serie de emisiuni ale TVR-ului optzecist, numită „Incursiune în penibil”, în care se veştejeau public ba kitsch-ul tarabelor de gablonţuri, ba anomalia folclorului suburban gen Azur şi Albatros.

Cu timpul, locul acestui gen jurnalistic a fost luat de măruntele ricanări online, de pe forumuri şi bloguri, destinate să participe la marele zumzet al păienjenişului worldwide, în care oricine comentează orice. Mi s-a părut firească această predare de roluri. În fond, astfel de vituperări elitare şi-au tocit pînă la disparţie funcţiile prescriptive sau educative: nimeni nu se mai aşteaptă azi ca luările de poziţie ale vreunui intelectual cu veleităţi de vate naţional să îndrepte „situaţiunea”; să „facă ordine” în cultură. În schimb, acestor bombăneli li s-a conturat funcţia de socializare, de agregare sectară, a acelor "unhappy few", pretinşi superiori, care aprobă dezaprobarea, care se regăsesc în punctele de vedere minoritare şi, tocmai de aceea, glorioase. Web-ul e locul unde se iţesc şi se formează mereu noi comunităţi şi cluburi polemice, în numele oricăror nemulţumiri. E locul unde idiosincraziile critice de pretutindeni se pot întîlni şi flirta în voie.

Poate că acest rol agregator îl are şi articolul Bre... Nea Şexpire: de a recruta un fan-club Cătălin Ştefănescu, al celor care dispreţuiesc reclamele plebee, menite să rîcîie “meltenismul” unui anumit public.

Îl admir pe Cătălin Ştefănescu atunci cînd iscodeşte, ca de la egal la egal, profesionişti ai comunicării comerciale precum Aneta Bogdan şi Wally Olins. Dar nu voi intra în vreun club al său, de căutători ai nodurilor în papura publicităţii. Dimpotrivă, îi doresc ca emisiunile sale să atragă de acum încolo destulă publicitate, mai mult sau mai puţin “meltenească”, cît să poată finanţa prestaţia live a cvartetului Virgil Popescu, ca în anii de glorie ai emisiunii.

Florin Dumitrescu textier.ro

pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.