Credibilitatea presei la al┼úii ┼či la noi

4 martie 2016
Cum se rateaz─â o dezbatere jpeg

Prestigioasa revist─â Der Speigel analizeaz─â, ├«ntr-unul dintre ultimele sale numere, criza de credibilitate cu care se confrunt─â, mai nou, mediile din Germania. 40% din ÔÇ×consumatoriiÔÇť de pres─â din Republica Federal─â declar─â, conform sondajelor, c─â presa nu e demn─â de ├«ncredere.  E ÔÇ×dirijat─âÔÇť discret de guvern, de cancelar, de partide.

Pune mereu pe pia┼ú─â subiecte ÔÇ×fierbin┼úiÔÇť (Grecia, Ucraina, valul de emigran┼úi din ┼ú─ârile arabe), pentru a ┼úine sub obroc adev─âratele probleme ale ┼ú─ârii: num─ârul insuficient de profesori, igiena precar─â din spitale, ┼čomajul, spargerile de locuin┼úe etc. Un fost redactor de la Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat, ├«n 2014, o carte de oarecare r─âsunet pe tema corup┼úiei de pres─â. Titlul: ÔÇ×Jurnali┼čti cump─âra┼úiÔÇŁ. De la reac┼úii negative pe forum fa┼ú─â de mediile ÔÇ×mincinoaseÔÇŁ s-a ajuns chiar la confrunt─âri directe: demonstra┼úii de strad─â cu lozinci vehemente (ÔÇ×propagand─â gre┼úoas─âÔÇŁ, ÔÇ×procentul de adev─âr din ziare: 1%ÔÇŁ, ÔÇ×odat─â ┼či-odat─â punem noi m├«na pe voiÔÇŁ ┼č.a.m.d.), dar ┼či atacuri fizice la adresa unor jurnali┼čti.

Pe de alt─â parte ÔÇô ne spun gazetarii de la Der Spiegel ÔÇô situa┼úia nu trebuie luat─â ├«n tragic. ┼×i alte institu┼úii ale statului sunt ├«n c─âdere de credibilitate: partidele, Biserica, guvernul, parlamentul. Reac┼úia corect─â ┼či eficient─â fa┼ú─â de acest episod nu e nici ignorarea, nici hiperbolizarea lui. Trebuie, pur ┼či simplu, ca ziari┼čtii ÔÇô ┼či toate celelalte institu┼úii ÔÇô s─â ia lucrurile ├«n serios, s─â se pun─â ├«n discu┼úie, s─â dea mai multe informa┼úii despre modul ├«n care ├«┼či fac treaba. Ca rom├ón, a┼č avea ┼či alte observa┼úii de f─âcut, apropo de nemul┼úumirile exprimate de cet─â┼úenii germani dezam─âgi┼úi. Mai ├«nt├«i, ei au tendin┼úa naiv─â de a crede ├«ntr-un mecanism de manipulare a presei foarte rudimentar: se d─â un telefon, se convoac─â reprezentan┼úii ziarelor mari ├«n birourile cancelariei federale ca s─â li se spun─â ce s─â scrie, se primesc ordine de la NATO etc.

Apoi, este excesiv─â ideea c─â Grecia, Ucraina, valul de emigran┼úi din afara Europei sunt probleme ÔÇ×inventateÔÇŁ, exerci┼úii de ÔÇ×camuflajÔÇŁ, diversiuni menite s─â distrag─â aten┼úia de la adev─âratele dificult─â┼úi na┼úionale. Ca s─â nu mai spun c─â, dac─â igiena din spitalele nem┼úe┼čti e discutabil─â, e greu s─â g─âse┼čti calificative potrivite pentru starea a┼čez─âmintelor sanitare de la noiÔÇŽ De neajunsurie ├«nv─â┼ú─âm├«ntului rom├ónesc ├«n compara┼úie cu cel german nu mai vorbim. Dar, ├«n fine, fiecare ┼či le ┼čtie pe ale lui. Mai interesant e pasul al doilea al dezbaterii: dac─â nu mai ave┼úi ├«ncredere ├«n pres─â ÔÇô sunt ├«ntreba┼úi ÔÇ×protestatariiÔÇŁ ÔÇô de unde v─â lua┼úi informa┼úia? R─âspunsul unanim este: de pe Internet.

Re┼úelele sociale sunt, a┼čadar, credibile ├«n mult mai mare m─âsur─â dec├«t mass-media. Or, aceste re┼úele sunt expuse, la r├«ndul lor, subiectivit─â┼úii volubile a interlocutorilor, zvonurilor neverificabile, supralicit─ârii emo┼úionale. Forum-urile se definesc, ├«n principiu, printr-un masiv impuls anti-institu┼úional, anti-elitar, autosuficient. ├Äntruc├«t Internetul presupune un acces rapid la ÔÇ×cunoa┼čtereÔÇŁ, cei care ├«l frecventeaz─â au ├«nclina┼úia s─â se considere ÔÇ×atoate┼čtiutoriÔÇŁ ┼či, ├«n consecin┼ú─â, capabili ┼či ├«ndrept─â┼úi┼úi s─â se pronun┼úe despre orice, s─â judece pe oricine. ├Äntr-o prim─â instan┼ú─â, internautul nu crede nimic din oferta ÔÇ×pie┼úei oficialeÔÇŁ, dar, ├«ntr-o a doua, e gata s─â accepte, cu fanatic─â promptitudine, orice mesaj lansat ÔÇ×pe re┼úeaÔÇŁ. Se configureaz─â, astfel, o alunecare riscant─â de la democra┼úia reprezentativ─â ÔÇô ├«n care tr─âim cu to┼úii ÔÇô la un soi de democra┼úie direct─â, cumul al tuturor vocilor, mai mult sau mai pu┼úin calificate, care consider─â c─â au ceva de spus. La noi, tipul acesta de dezbatere e, probabil, prematur.

E evident c─â ┼či presa noastr─â e manipulat─â ┼či manipulatoare, e evident c─â Facebook-ul devine, galopant, o institu┼úie cu mare poten┼úial de interven┼úie public─â, e evident c─â e foarte greu s─â sistematiz─âm, cu discern─âm├«nt, puzderia de informa┼úii de toate soiurile, care ne ├«neac─â zilnic. Avem ├«ns─â ┼či c├«teva ÔÇ×specificit─â┼úiÔÇŁ demne de aten┼úie. M-a amuzat s─â citesc, ├«n gazeta german─â, c─â una din cauzele ├«ndep─ârt─ârii presei locale de imediatul uneori dureros este ÔÇ×academizareaÔÇŁ meseriei de gazetar. M─âcar de asta suntem scuti┼úiÔÇŽ O alt─â caracteristic─â notabil─â a mediului nostru jurnalistic este preeminen┼úa individualui asupra institu┼úionalului. ÔÇ×VedeteleÔÇŁ sunt mult mai importante ┼či mai influente dec├«t ÔÇ×firmeleÔÇŁ la care lucreaz─â. Manipulatorii ├«n┼či┼či sunt, de regul─â, persoane private, cu interesele lor adiacente, iar nu institu┼úii compacte, cu program coerent. Nu at├«t partidul X, sau guvernul, sau parlamentul dau directive strategice, ci patronul Y, micul grup Z, ga┼čca tenace T. De remarcat este ┼či faptul c─â deprinderea de a te pune, ca profesionist, sub semnul ├«ntreb─ârii, de a-┼úi tempera partizanatul, isteriile conjuncturale, derapajele deontologice e cvasi-absent─â din peisajul nostru mediatic. Fiecare jurnalist e gata s─â sar─â la g├«tul unui coleg sau al unei persoane publice, dar nu se pune niciodat─â ├«n discu┼úie pe el ├«nsu┼či. Jurnalistul rom├ón, de orice culoare ar fi, are ├«ntotdeauna dreptate. ┼×i dac─â ├«i conte┼čti demersurile, opiniile, motiva┼úiile, devii rapid un adversar al ÔÇ×libert─â┼úii de expresieÔÇť.

Pe scurt, la noi lucrurile sunt mai pestri┼úe, mai zemoase, mai juc─âu┼čeÔÇŽ Credibilitatea presei? Haida de! C─â n-oi fi matale doctor ├«n credibilitate! Via┼úa e complex─â! Vast─â! E dreptul fiec─âruia s─â ias─â la b─âtaie, s─â fenteze, s─â schimbe, uneori, frontul, s─â-┼či cear─â por┼úia de succes ┼či de legitimitate. Restul e arogan┼ú─â ÔÇ×principial─âÔÇŁ, d─âsc─âleal─â ÔÇ×de fi┼úeÔÇŁ, vorb─ârie elitist─â. 

Articol ap─ârut pe Blogurile Adev─ârul.

00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.