Costul artistic al politicilor culturale – cazul artelor vizuale după 1989

31 octombrie 2013
Costul artistic al politicilor culturale – cazul artelor vizuale după 1989 jpeg

Erwin Kessler, X:20 – O radiografie a artei româneşti după 1989, Editura Vellant, 2013.

Editura Vellant a lansat recent un volum premieră pentru tipul de abordare și domeniul propus: X:20 – O radiografie a artei româneşti după 1989 de Erwin Kessler. Anunțat ca „o lucrare de pionierat”, drept „primul studiu care face un bilanț al evoluției artei românești după 1989”, cartea se poziționează în șirul analizelor retrospective a celor două decenii și mai bine scurse de la momentul ’90, care, într-un fel sau altul, au abundat în 2010. Pînă aici, previzibil. Un soi de pornire firească de a trage linie și a analiza ce s-a îndeplinit, ce s-a ratat, unde te poziționezi și, eventual, de a trasa cîteva proiecții pentru viitor. Un exercițiu care, prin simplificare brutală, aduce cu blanda autocritică individuală de final de an, nimic mai natural decît a pune în balanță și a merge mai departe un pic mai echilibrat și, aparent, mai conștient.

Nevoia de documentare și relevanța pentru întreg sectorul cultural  

Ce nu e previzibil și nici normal, de fapt, este marele gol pe care se așază o astfel de muncă de cercetare și de condensare a peste 20 de ani de democratizare culturală, adîncită ca un crater din care nu deslușești nimic. Retrospectivele, radiografiile, documentarea sînt, în realitate, instrumente firești și necesare profesioniștilor din domeniu, de la mediul academic pînă la factorii de decizie din instituțiile publice de cultură, și, de ce nu, mediul privat, atît cît este el. Însă, oricine lucrează într-unul dintre sectoarele culturale nu poate să nu recunoască deșertul unor astfel de informații, de reflectări solid argumentate asupra evoluției artelor sub varii aspecte: estetic, instituțional, administrativ, dinamică internațională ș.a.m.d.

X:20 își asumă acest demers și îl duce în zona de contextualizare explicativă: delimitarea momentelor cheie este corelată cu factori și fenomene care le-au generat, care le-au provocat sau le-au permis să existe. Volumul pune la dispoziție date obiective, cuantificabile, care ancorează afirmațiile pe un sol științific și orientează lectura cititorului prin conexiuni de cauzalitate între componentele atît de subtile și interdisciplinare ale unui mecanism cultural. Însă, ce am apreciat cel mai mult și am urmărit cu o plăcere greu de anticipat a fost punerea în dialog a etapelor de evoluție artistică cu politicile culturale care le-au susținut, în mod explicit sau implicit (chiar dacă nu le numește astfel, rezumîndu-se uneori la a le cuprinde sub terminologia de „viziuni” sau „filosofie”; este remarcabil efortul de orientare caleidoscopică a istoriei recente în artele vizuale și fațetarea multiplă a parcursului redat).

Pentru aceste calități, cartea X:20 devine relevantă nu numai pentru domeniul artelor vizuale, la care se rezumă, dar și pentru celelalte sectoare artistice. Fără să își propună, volumul devine context la rîndul său pentru interpretarea altor arte, identificare de similitudini ori diferențe între forme de expresie diferite. Spre exemplu, anii 2000 au impus un schimb generațional de echilibrare a „maeștrilor” cu tineri artiști care nu își mai găseau locul în mecanica creativă românească, permițîndu-și libertata de a face notă discordantă, fapt care s-a petrecut nu numai în artele vizuale, dar și în teatru, spre exemplu. Ori marea deschidere de care artele spectacolului au beneficiat în anii imediat următori căderii Cortinei de Fier nu s-a reflectat în mod similar și în artele vizuale, din contră, esteticile vremii fiind aspru primite de occident. Firul roșu antrenat în volumul de recuperare istorică a artelor vizuale poate da și mai mult sens și noi dimensiuni celorlalte arte, prin repere contextualizate.

Consecințele artistice ale unor decizii de politică culturală explicită

Transformările artistice sînt corelate cu decizii și acțiuni de politici culturale care le-au creat spațiul necesar să se dezvolte. Cazul ICR și al primilor artiști contemporani care se impun pe piața internațională de artă este cel mai pregnant. Autorul explică fără echivoc cum cea mai mare vizibilitate internațională a artelor vizuale din România și primul moment de racordare reală la discursul internațional au fost prilejuite de o schimbare de politică culturală la nivelul Institutului Cultural Român, odată cu preluarea conducerii de către echipa Horia-Roman Patapievici în 2005: „concordant cu noile practici și cu modificările de mentalitate la nivel social, reorganizat începînd cu anul 2005, Institutul Cultural Român se angajează în ceea ce va deveni, de departe, cea mai ferventă, aplicată și încununată de succes campanie de promovare a artei românești după 1989. Efectele acesteia, depășind în premieră limitările inerente blocajelor ideologice ale anilor 90, au fost mult mai substanțiale și de mai mare amploare decît toate întreprinderile sistemului ongist luate la un loc” (p.42) (referitor la „sistemul ongist”, Erwin Kessler trasează patru etape în evoluția artelor vizuale după 1980: regimul uapist, regimul ongist, regimul privat și cel lifestyle). Fenomenul galeriei Plan B din Cluj sau al unor cariere individuale, ca cele ale artiștilor Mircea Cantor, Adrian Ghenie sau Dan Perjovschi (pentru a selecta numai cîteva nume-vedetă ale scenei artistice românești), ori propulsarea Școlii de la Cluj sînt indisociabil surprinse în cadrul mai larg al unei schimbări de paradigmă la nivelul unei instituții publice și al meritelor unei echipe specializată în management și politici culturale (așa cum era spe exemplu echipa ICR New York). Sigur, factorii sînt coroborați, precum apariția galeriilor cu adevărat private abia după 2001, participarea la tîrguri internaționale, creșterea nnumărului de absolvenți la arte ș.a.m.d. Totul este arhivat și așezat sub formă de verigă într-o logică care nu lasă loc hazardului, miracolului sau geniului solitar artistic, ci într-o interdependență socială și de administrare culturală care dă sens unor evenimente aparent izolate și pe care numai o comoditate intelectuală exersată le-ar putea ignora. Totul este pus în dialog, este pus în relație, iar ce mă interesa cel mai mult, ca manager cultural, în bulibășeala valorică și profesională actuală, este punctarea și recunoașterea meritului unor oameni și instituții care nu au acționat nici întîmplător și nici nu au lăsat lucrurile neschimbate, ci, din contră, le-au mutat tectonic. Într-un fel, dă Cezarului ce-i al Cezarului și te face să înțelegi de ce acum acest lucru nu ar mai fi posibil, din rațiuni nu artistice, ci administrative.

Privire retrospectivă fără menajamente

Momentul retrospectivelor și al recuperării cartografice a trecutului nu este nici el întîmplător. Nu numai că o perioadă de peste două decenii permite o astfel de analiză ca volum al întîmplărilor care se lasă ordonate. Însă, probabil, s-a ajuns la o maturitate și detașare emoțională față de un trecut recent, la o rigoare academică și o atitudine profund critică care etapizează și interpretează datele fără implicațiile sentimentale și partizane ale protagonistului. Tot probabil, o generație de cercetători s-a format, care primește realitatea ca pe un compozit nedecriptat, imposibil de îngurgitat și asimilat în această formă neclasată. În X:20, duritatea afirmațiilor poate deranja, sînt fără dubiu incomode, dar scot cititorul din zona de confort dată de afirmații neutre și neasumate. Referitor tot la ICR și la episodul Poneiului roz, pentru că sînt menționate chiar în primele pagini și mi se par relevante și pentru prezent și pentru carte, Erwin Kessler scrie: „prin scandalul poneiul roz, ICR (care nu l-a generat, doar l-a prilejuit) a reușit performanța de a scoate arta din ghetoul intelectualist în care se complăcea de două decenii aproape [...] Exemplul de manual în domeniul manipulării mediatice, poneiul roz este un caz fericit pntru arta recentă autohtonă, pentru că a arătat-o ca fiind capabilă să pună problemele reale ale societății, să o pună pe jar, așa cum nu făcuse nici una dintre acțiunile „subversive” ale anilor 90, nici arta grandilocvent implicată social și politic a regimului ongist, fie el de confesiune CSAC sau Catacomba, la ale cărei demonstrații pretențioase societatea asistase impasibilă” (pp.44-46). Trist, dar adevărat. Iar exemplele pot fi mult mai multe. X:20 clar nu te lasă să stai comod în fotoliu și să moțăi liniștit după.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Spion FOTO Pixabay
Un român, acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei, a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia controlată de ruși
David Kerch Adrian, cetățean român, a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia fiind acuzat că a colaborat cu serviciile secrete ucrainene.
banner oana pellea png
Cum a reacționat Oana Pellea după ce un internaut i-a scris „să se ducă după tatăl ei”. Actrița a dat dovadă de elegență și a știut cum să-l pună la punct
Oana Pellea, fiica regretatului Amza Pellea, a devenit ținta răutății umane de care unele persoane dau dovadă. Marii actrițe, care în urmă cu câteva zile și-a comemorat tatăl trecut în neființă de 41 de ani, i-a fost transmis un gând nu foarte frumos și decent. Cum a reacționat aceasta?
WhatsApp Image 2024 12 14 at 14 16 16 (1) jpeg
„Fabrică” de țigarete acasă. Cum reușea să vândă producția slătineanul prins de polițiști
Un slătinean în vârstă de 44 ani avea acasă o adevărată unitate de producere a țigaretelor. Folosea mai multe utilaje și se aproviziona cu tutun din județele vecine. Reușea să vândă țigaretele, polițiștii descinzând la două societăți prin care acestea se comercializau.
pirvulescu jpg
Un candidat unic la prezidențiale este o mare greșeală, susține Cristian Pîrvulescu. Ce spune despre Crin Antonescu
Un candidat comun al partidelor pro-europene ar însemna ”un cadou” pentru tabăra suveranistă, care automat îşi va trimite candidatul în turul doi, a avertizat politologul Cristian Pîrvulescu. Acesta a mai susținut că prezența lui Crin Antonescu în spațiul public nu este întâmplătoare.
mircea diaconu jpg
Ce pensie și ce avere avea Mircea Diaconu, actorul care a candidat la prezidențiale. A dus o viață fără griji
Mircea Diaconu, actorul și fostul candidat la funcția de președinte al României, a încetat din viață sâmbătă, 14 decembrie, la vârsta de 74 de ani, din cauza unui cancer la colon.
tigru zoo pitesti 02 foto Primaria Pitesti jpg
Acuzații grave aduse de fiica bărbatului ucis de tigru la Grădina Zoologică. „Nu aveau echipamente necesare”
Detalii șocante în cazul îngrijitorului de la Grădina Zoologică din Pitești, care a fost atacat și sfâșiat de un tigru. Familia acestuia aduce acuzații grave la adresa conducerii instituției susținând că ar fi aflat vestea tragică de pe internet.
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
Un român are cele mai mari venituri din Parlamentul European: 657.000 de euro pe an
Un raport realizat de Transparency International EU scoate în evidență câștigurile fabuloase ale unora dintre eurodeputați, obținute pe lângă salariile și indemnizațiile de bază oferite de Parlamentul European.
romania tragere la sorti captura tv jpg