„Corpuri de femei, imagine şi timp. O istorie interdisciplinară a privirii”

26 iulie 2014
„Corpuri de femei, imagine şi timp  O istorie interdisciplinară a privirii” jpeg

Congres internaţional la Granada

Granada a învăţat cu siguranţă româneşte la sfîrşit de iunie 2014. Iniţiate de energica Oana Ursache, lector de limba română la Universitatea de la picioarele Alhambrei, simpozionul „Predarea limbii române ca limbă străină” şi congresul internaţional „Corpuri de femei, imagine şi timp. O istorie interdisciplinară a privirii” s-au succedat între 24 şi 28 iunie, adunînd în acelaşi spaţiu universitar zeci de specialişti români şi străini, cu concursul Departamentului de limbi romanice, al Facultăţilor de filosofie, de traducere şi interpretare din Granada, şi cu susţinerea Institutului limbii române şi a Institutului cultural român. Ramificat, cu abordări extrem de diverse şi libere, în special congresul cu tema „corpuri de femei” a generat un dialog interdisciplinar şi intercultural incredibil de minuţios, într-o spectaculoasă rezonanţă cu alambicatele şi delicatele motive care ornează sălile faimosului Palat maur Alhambra. 

Adulat sau hulit, exhibat sau interzis, spionat de camerele de supraveghere, scanat de ştiinţă, dematerializat şi reîncarnat poetic de literatură şi artă, corpul a fost dintotdeauna grădina, şi secretă şi publică, a fiecăruia. O grădină pare-se cu atît mai misterioasă, mai fascinantă şi mai de temut în istoria umanităţii cu cît privirea se opreşte la/se izbeşte de corpul... feminin. Congresul de la Granada a provocat un puzzle de perspective culturale: zeci de cercetători, lectori şi profesori din orizonturi spectaculos diferite (Algeria, Arizona, Canada, Grecia, Italia, Tunisia, Maroc, Mexic, România, Spania, etc.) au susţinut comunicări la temă, intersectînd discipline şi metodologii, cîmpuri de reflecţii din domenii precum istoria, sociologia, literatura, artele vizuale, antropologia, filozofia. Stéphanie Chapuis-Després (Universitatea Paris IV) a rezumat simplu o realitate complexă: oricît ar fi de diferite sau de asemănătoare reprezentările, practicile, ele vorbesc despre faptul că pentru spiritul uman corpul (feminin) a fost dintotdeauna un mister, un obstacol, o...problemă. 

Corpuri (de femei). Decupaj (subiectiv)

Sociologul Laura Grünberg (Universitatea Bucureşti) a propus o analiză a reprezentărilor corpului în raport cu societatea constrîngerilor. Politica de protecţie a individului, profilaxia cu orice preţ, principiul precauţiei, dar nu în ultimul rînd societatea post „11 septembrie”, justifică azi tirania fără precedent a strategiilor de control, care fac din corp un bun public, supus reglementărilor de tot felul, îngrădit în libertatea sa. Fondatoare, în 1993, a primei Societăţi de Analize Feministe AnA (SAFA), Laura Grünberg a subliniat varietatea inepuizabilă a practicilor de control asupra corpului femeii, amintind de centurile de castitate impuse pentru păstrarea virginităţii pînă în secolele XIV-XV, de mutilările genitale practicate încă în anumite societăţi, sau de politicile pronataliste, decretate de regimuri şi ideologii politice intruzive, totalitare. 

„Cînd partidul decide să controleze viaţa şi corpul”, femeile din România anilor 1966-1989 ajung să-şi privească propriul corp ca pe un „duşman interior”, a reamintit cercetătoarea Rachele Ghiselli (Universitatea Pisa, Italia) în comunicarea sa.  În timp ce în discursul public, femeia era desemnată prin sintagma “izvorul vieţii”, controlul ginecologic obligatoriu, consecinţă a interzicerii avortului prin decret în 1966, a fost “una dintre armele cu ajutorul cărora statul a pătruns în corpul fizic al cetăţenilor săi”. 

Cu Laura Zăvăleanu (Sorbonne Nouvelle Paris 3) am călătorit în secolul al XVIII-lea românesc pentru a percepe evoluţia societăţii prin intermediul reprezentărilor imaginii femeii îndrăgostite din romanele populare ale epocii: „Un nou tip de sensibilitate adaugă acum, în pragul modernității, alături de valorile medievale ale credinței, înțelepciunii, vitejiei, sentimentul. Sfârșitul secolului al XVIII-lea va propune un alt model, al femeii ca personaj prezent în societate în ipostazele sale diferite de tânără îndrăgostită, mamă, doamnă nobilă etc.” A da naştere la cît mai mulţi copii era singura ipostază prin care putea fi concepută ideea de iubire sau de pasiune, într-un cuplu pios din Sfîntul Imperiu romano-german (secolele XVI-XVII). Despre politicile matrimoniale din epocă şi textele normative referitoare la alegerea unei „soţii bune” a glosat Stéphanie Chapuis-Després de la Universitatea Paris IV. Despre corpul ca parte integrantă a universului, în cultul Mătrăgunei şi al altor manifestări ritual - ceremoniale în spațiul românesc, am aflat de la Claudia Costin (Universitatea Suceava), în timp ce Marie de Gandt  (Universitatea Bordeaux III) a redeschis cutia Pandorei, explorînd miturile antichităţii dintr-o perspectivă inedită: timpul ar fi înscris prin excelenţă în corpul femeii - principiu pasiv dar autonom, suficient sieşi ; bărbatul - principiu activ, e însă cel veşnic în aşteptare, insuficient sieşi, căruia zeii i-au ascuns viaţa - doar femeia creînd umanitate, prin şi în corpul ei. 

Scriitoarea Florina Ilis a propus o analiză foarte subtilă a romanului „1Q84” al lui Murakami, insistînd asupra relaţiei dintre corp (1984) şi cQrp (1Q84). În lumile imaginate de scriitorul japonez disjuncţia (corp) original – (corp) duplicat se bazează de fapt pe o tulburătoare contiguitate. Duplicatul se altoieşte pe original, generînd evenimente altfel imposibile în lumea originalului: corpurile ajung să fie împreună doar ca şi cQrp-uri. „Începînd cu romanul 1Q84, viziunea unor lumi posibile, paralele, distincte şi alternative, care pot să comunice între ele prin diferite canale, (...) îşi pierde sensul romantic, evazionist, dobândind o nouă valenţă, cea de lumi “scizipare”, în care cea de-a doua lume creşte din altoiul celei dintâi” explică Florina Ilis. Viziunea lui Haruki Murakami se înscrie într-o tentativă de resacralizare prin sexualitate a unei lumi a simulacrelor, în care orice referinţă cu realul a dispărut.

Valeriu Stancu (Universitatea Humboldt Berlin/Universitatea Iaşi) a recitit cu instrumente de fin hermeneut trilogia lui Mircea Cărtărescu, arătînd că Orbitorul e un „corp ficţional” dotat cu o „mucoasă ficţională”, „axoni” şi „viscere”, un mediu în stare să capteze ceva, în sensul în care acest ceva prinde corp graţie „visiontologiei” proprii lui Cărtărescu. Scriitura lui Cărtărescu apare drept un dispozitiv-proces care poate să facă vizibil invizibilul, un fel de literă mobilă, care, dotată cu toate simţurile, e capabilă de o  vizualitate/senzorialitate adecvată pentru a putea percepe imaginarul si corporalitatea emoţiilor. Creierul e un manuscris boţit iar literatura e un uter, generator de viaţă. Viaţa nu are două feţe, recto – trăitul, verso – scrisul,  la Cărtărescu ele fac corp comun, aşa cum o coală de hîrtie înfăşurată ca o bandă Moebius nu mai are decît o singură faţă, continuă.

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?