Cornelia & Gloria

12 februarie 2013
Cornelia & Gloria jpeg

Proiecția filmului Poziția copilului în regia lui Călin Netzer a avut loc ieri, exact la jumătatea competiției și se poate spune că ziua de ieri i-a aparținut întru totul: a fost aplaudat și comentat îndelung. A generat cronici împărțite, Jay Weissberg de la Variety recomandîndu-l fără rezerve drept cel mai solid scenariu al lui Răzvan Rădulescu din ultimii ani, în timp ce Carmen Gray de la Screen International, mult mai rezervată, îi dă două stele și îl consideră greoi, repetitiv și pierdut la final. Pînă acum este al doilea în clasamentul criticilor după Gloria chileanului Sebastián Lelio. Și într-un fel, cele două filme, avînd în centru două personaje feminine puternice, par să fie cei doi concurenți simetric înzestrați din fruntea plutonului. Problema e că unul e întunecat (Poziția copilului), dar te prinde în strînsoarea lui și te poartă vertiginos printr-un tunel al emoțiilor multistratificate, pe cînd celălalt are un nimb triumfător care a lăsat cea mai stăruitoare urmă de pînă acum. 

Poziția copilului

Luminița Gheorghiu se află fără îndoială la cel mai bun rol din cariera ei, Cornelia Kerenes. Răzvan Rădulescu și Călin Netzer o plasează în mijlocul poveștii. Restul personajelor din jurul ei sînt mai mult sau mai puțin umbre – soțul, interpretat de Florin Zamfirescu, e un chirurg de succes, însă în viața de familie, “o cîrpă”; fiul ei înstrăinat, interpretat de Bogdan Dumitrache e mai mult o absență și atunci cînd apare taie orice punte de comunicare cu ea. Dar imaterialitatea lor funcționează perfect în economia scenariului. Existența lor estompată o conturează mai bine pe a ei decît ar fi făcut-o povestea detaliată a unui conflict în fond cît se poate de comun. Cornelia e un zbir și va obține întotdeauna ce vrea. Iar noi vedem din siluetele oamenilor din jurul ei atît cît vede și ea. Netzer își rezervă empatia pentru momentele în care ea va conta cel mai mult. Nu există întoarceri în trecut, conflictul ajuns la cote paroxistice dintre ea și fiul ei nu va fi niciodată discutat cu argumente. 

La fel ca și Corneliei, ni se refuză o explicație și în felul ăsta Răzvan Rădulescu dozează perfect frustrarea și ne lasă să ne ocupăm pe deplin de relația noastră conflictuală cu Cornelia. Camera manevrată de Andrei Butică, cel mai criticat lucru de pînă acum legat de filmul lui Netzer, nu o complimentează deloc, o judecă. Iar ura pentru iubita fiului ei generează episoade consistente de comedie. Dar cînd fiul, Barbu, face un accident de mașină în care ucide un copil, energia colosală a Corneliei va fi pusă la treabă constructiv. Prin toate mijloacele va trebui să-și salveze copilul. Iubirea ei e toată numai instincte, e o femelă rechin ce-și protejează puiul cu multiple serii de dinți. Dar există rechini și mai mari în apele în care se scaldă, iar tête-à-tête-ul cu martorul accidentului, cel pe care Barbu l-a depășit cînd a ucis copilul, care trebuie mituit, interpretat de Vlad Ivanov (precis și eficient în portretul minimal pe care îl face clasei atotputernice din care face parte Cornelia), e punctarea acestui lucru. Acesta o respinge complet, cu aceeași elasticitate perfectă cu care o reneagă Barbu. E respinsă de fiu și de obstacolul pus în calea fiului ei în aceeași măsură. Și pentru o clipă, ea pare învinsă. Dar numai pentru o clipă. 

Nimic simpatic în portretul acestei femei, care însă reușește să te aresteze. Nu are nevoie de dragostea ta, așa cum i-o spune pe șleau lui Carmen, iubita lui Barbu, dar te vrea “de partea ei” și este imposibil de rezistat. Pentru ca ultimul act, în care un regizor atît de empatic cum e Călin Netzer permite zăgazurilor să se rupă, să te izbească cu forța unui tăvălug. Și deși Barbu e o apariție blurată în întregul film, e indiscutabil că Netzer și, împreună cu el, noi vedem totul din poziția copilului. Și ceea ce vedem e un tablou detestabil dar grandios al iubirii de mamă.

Gloria

e acel rarissim film de dragoste curățat de orice sentimentalism și ferit de orice clișee. O cartografiere surprinzătoare, consistentă a crizei singurătății. Adesea un film e în mîna personajului central, iar filmul lui Lelio își propune lucrul ăsta din titlu. Însă la el personajele secundare au viață proprie. Gloria (Paulina Garcia, superbă în rol) este o femeie de o vîrstă comparabilă cu cea a Corneliei, 58 de ani, rămasă singură după divorț. Tot ca și Cornelia, Gloria simte că a ajuns la periferia vieții celor doi copii ai ei. Dar ea nu și-a încheiat traiectoria de femeie, nu e dispusă să petreacă nopțile singură și refuză cu obstinație asaltul afectiv al unei pisici din vecini. Merge la petreceri de oameni singuri de vîrsta ei și de sub rama ochelarilor cu lentile mari încearcă timid să flirteze. Gloria este însoțită peste tot de șlagărele ei, însă sensibilitatea lui Lelio pentru muzică plasează totul într-un registru empatic, nicidecum comic. Conștient de capacitatea pieselor de a sublinia stări, el le va folosi discret, în puncte cheie, și pentru a anticipa twisturi.

Și la un moment dat străinul misterios apare în viața Gloriei în pielea lui Rodolfo (Sergio Hernández, foarte bun și el) care o observă pe Gloria la una din serile dansante. El va face primul pas, se va așeza la masa ei și îi va spune că a divorțat de un an și că e în punctul în care încearcă să își schimbe viața. Vor sfîrși în apartamentul Gloriei într-o partidă de sex. După ce ea îi va desprinde lui corsetul. Lelio nu se ferește de nuditate celulitică și de piele flască, iar protagonista lui exprimă plenar prin sexualitatea ei ceea ce concentrase într-un surîs reținut în societate. Scenele de sex, fără dubluri și fără pudori sînt ceea ce desparte radical filmul lui Lelio de unul hollywoodian pe aceeași temă. Ele și lipsa acelei viziuni conform căreia drama unei femei trebuie construită pe slăbiciunile ei. 

Gloria e elegantă, demnă, un personaj cu care de la jumătatea filmului te simți în siguranță: vei știi deja că orice tren dement al vieții o va lovi, acest personaj nu se va sinucide niciodată. E o luptătoare, o nebună care se avîntă în vîrtejul căderii așa cum incredibil de puține personaje reușesc să o facă. Pentru că la cele mai multe dintre ele țipetele de plăcere, de durere și de triumf nu sînt decît grimase mute, asortate cu locul pe care societatea ți-l alocă în funcție de sex și vîrstă. Mai ales de vîrstă. 

Există o scenă în film ce odată văzută nu mai poate fi desprinsă de pe retină. Gloria zace pe pat în pielea goală - corpul ei e filmat pe diagonala cadrului – cu pisica, o pisică cheală pușcă din rasa Sphynx, lîngă ea. Lelio știe instinctiv că cele mai mari triumfuri ale vieții nu vin din reinventare, ci din abandonuri ca cel ce țîșnește din acest tablou. Și la final Gloria va sfida gravitația, la fel ca în cântec, “departe în aer”. Filmul lui Lelio e glorios, e cel mai intoxicant film al Berlinalei actuale.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Iarna pe DN 7A Foto DRDP Timișoara jpg
Iarna s-a instalat la munte, în vestul României. Imagini superbe, după „prima noapte albă din sezonul de iarnă 2024 – 2025”
Iarna s-a instalat în zonele alpine din România, iar unele drumuri montane au fost acoperite cu zăpadă. În vestul României, a fost prima „noapte albă” din acest sfârșit de an pentru cei care au în grijă drumurile naționale.
horoscop jpeg
Horoscop vineri, 22 noiembrie. Un nativ încheie relațiile toxice si un altul e tentat să-și înșele partenerul
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de vineri, 22 noiembrie.
matt gaetz jpg
Matt Gaetz s-a retras din cursa pentru funcția de procuror general al SUA. El este anchetat pentru sex cu minori şi consum de droguri
Matt Gaetz, senator republican de Florida, şi-a anunţat joi decizia de a se retrage din cursa pentru funcţia de procuror general al SUA, pentru care a fusese nominalizat de Donald Trump.
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Cine a fost Vassili Grossman, scriitorul care îl avea pe Stalin ca cel mai fidel cititor al său. Cum a devenit un soldat adevărat
La începutul războiului, Vassili Grossman era un scriitor în vârstă de 36 de ani, gras, purtând ochelari și nepotrivit pentru front. Trecuse prin Marea Teroare ca prin fața plutonului de execuție. Într-un articol din 20 noiembrie 1942, semnat de Vasili Grossman, apar cuvintele: „Un vânt de fier îi
Dacian Cioloș FB jpg
Dacian Cioloş anunță că o votează pe Elena Lasconi: „Singura care pare că nu are legături cu sistemul corupt”
Fostul președinte REPER, Dacian Cioloș, a mărturisit joi că își gândește strategic votul la alegerile prezidențiale 2024 și a anunțat că o va vota pe Elena Lasconi, candidata USR, partid pe care, de asemenea, l-a condus.
candidati alegeri 24 aprilie jpg
Nevoia de mare coaliție împotriva corupției
Ajunși în ultima săptămână de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale și parlamentare (acestea din urmă intrate în umbră, să o recunoaștem), se constată câteva aspecte îngrijorătoare pentru societatea românească.
banner tavi clonda png
Tavi Clonda, acuzat că a copiat 1/1 o melodie grecească. Ce implicare a avut și Gabriela Cristea în proiectul soțului
Tavi Clonda nici bine nu a lansat versiunea live a celei mai noi melodii, „Banii”, căci acuzațiile de plagiat făcute de Viperele Vesele nu au întârziat să apară. Ce informații au ieșit la iveală, descoperiți din rândurile de mai jos.
zidari constructii jpeg
Programul masiv de investiții PSD transformă România în lider al Uniunii Europene la lucrările de construcții
În timp ce lucrările de construcţii au scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană şi în zona euro în septembrie, comparativ cu luna precedentă, România a consemnat cel mai semnificativ avans în rândul statelor membre, arată datele publicate de Eurostat.
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Alianța României cu Germania Nazistă în Al Doilea Război Mondial. De ce a luat mareșalul Ion Antonescu această decizie
În urmă cu 84 de ani, pe 23 noiembrie, mareșalul Antonescu a semnat aderarea României la Pactul Tripartit, formalizând alianța dintre România și Germania Nazistă. A fost unul dintre cele mai controversate episoade din istoria țării și a avut multiple implicații.