Cornelia & Gloria

12 februarie 2013
Cornelia & Gloria jpeg

Proiecția filmului Poziția copilului în regia lui Călin Netzer a avut loc ieri, exact la jumătatea competiției și se poate spune că ziua de ieri i-a aparținut întru totul: a fost aplaudat și comentat îndelung. A generat cronici împărțite, Jay Weissberg de la Variety recomandîndu-l fără rezerve drept cel mai solid scenariu al lui Răzvan Rădulescu din ultimii ani, în timp ce Carmen Gray de la Screen International, mult mai rezervată, îi dă două stele și îl consideră greoi, repetitiv și pierdut la final. Pînă acum este al doilea în clasamentul criticilor după Gloria chileanului Sebastián Lelio. Și într-un fel, cele două filme, avînd în centru două personaje feminine puternice, par să fie cei doi concurenți simetric înzestrați din fruntea plutonului. Problema e că unul e întunecat (Poziția copilului), dar te prinde în strînsoarea lui și te poartă vertiginos printr-un tunel al emoțiilor multistratificate, pe cînd celălalt are un nimb triumfător care a lăsat cea mai stăruitoare urmă de pînă acum. 

Poziția copilului

Luminița Gheorghiu se află fără îndoială la cel mai bun rol din cariera ei, Cornelia Kerenes. Răzvan Rădulescu și Călin Netzer o plasează în mijlocul poveștii. Restul personajelor din jurul ei sînt mai mult sau mai puțin umbre – soțul, interpretat de Florin Zamfirescu, e un chirurg de succes, însă în viața de familie, “o cîrpă”; fiul ei înstrăinat, interpretat de Bogdan Dumitrache e mai mult o absență și atunci cînd apare taie orice punte de comunicare cu ea. Dar imaterialitatea lor funcționează perfect în economia scenariului. Existența lor estompată o conturează mai bine pe a ei decît ar fi făcut-o povestea detaliată a unui conflict în fond cît se poate de comun. Cornelia e un zbir și va obține întotdeauna ce vrea. Iar noi vedem din siluetele oamenilor din jurul ei atît cît vede și ea. Netzer își rezervă empatia pentru momentele în care ea va conta cel mai mult. Nu există întoarceri în trecut, conflictul ajuns la cote paroxistice dintre ea și fiul ei nu va fi niciodată discutat cu argumente. 

La fel ca și Corneliei, ni se refuză o explicație și în felul ăsta Răzvan Rădulescu dozează perfect frustrarea și ne lasă să ne ocupăm pe deplin de relația noastră conflictuală cu Cornelia. Camera manevrată de Andrei Butică, cel mai criticat lucru de pînă acum legat de filmul lui Netzer, nu o complimentează deloc, o judecă. Iar ura pentru iubita fiului ei generează episoade consistente de comedie. Dar cînd fiul, Barbu, face un accident de mașină în care ucide un copil, energia colosală a Corneliei va fi pusă la treabă constructiv. Prin toate mijloacele va trebui să-și salveze copilul. Iubirea ei e toată numai instincte, e o femelă rechin ce-și protejează puiul cu multiple serii de dinți. Dar există rechini și mai mari în apele în care se scaldă, iar tête-à-tête-ul cu martorul accidentului, cel pe care Barbu l-a depășit cînd a ucis copilul, care trebuie mituit, interpretat de Vlad Ivanov (precis și eficient în portretul minimal pe care îl face clasei atotputernice din care face parte Cornelia), e punctarea acestui lucru. Acesta o respinge complet, cu aceeași elasticitate perfectă cu care o reneagă Barbu. E respinsă de fiu și de obstacolul pus în calea fiului ei în aceeași măsură. Și pentru o clipă, ea pare învinsă. Dar numai pentru o clipă. 

Nimic simpatic în portretul acestei femei, care însă reușește să te aresteze. Nu are nevoie de dragostea ta, așa cum i-o spune pe șleau lui Carmen, iubita lui Barbu, dar te vrea “de partea ei” și este imposibil de rezistat. Pentru ca ultimul act, în care un regizor atît de empatic cum e Călin Netzer permite zăgazurilor să se rupă, să te izbească cu forța unui tăvălug. Și deși Barbu e o apariție blurată în întregul film, e indiscutabil că Netzer și, împreună cu el, noi vedem totul din poziția copilului. Și ceea ce vedem e un tablou detestabil dar grandios al iubirii de mamă.

Gloria

e acel rarissim film de dragoste curățat de orice sentimentalism și ferit de orice clișee. O cartografiere surprinzătoare, consistentă a crizei singurătății. Adesea un film e în mîna personajului central, iar filmul lui Lelio își propune lucrul ăsta din titlu. Însă la el personajele secundare au viață proprie. Gloria (Paulina Garcia, superbă în rol) este o femeie de o vîrstă comparabilă cu cea a Corneliei, 58 de ani, rămasă singură după divorț. Tot ca și Cornelia, Gloria simte că a ajuns la periferia vieții celor doi copii ai ei. Dar ea nu și-a încheiat traiectoria de femeie, nu e dispusă să petreacă nopțile singură și refuză cu obstinație asaltul afectiv al unei pisici din vecini. Merge la petreceri de oameni singuri de vîrsta ei și de sub rama ochelarilor cu lentile mari încearcă timid să flirteze. Gloria este însoțită peste tot de șlagărele ei, însă sensibilitatea lui Lelio pentru muzică plasează totul într-un registru empatic, nicidecum comic. Conștient de capacitatea pieselor de a sublinia stări, el le va folosi discret, în puncte cheie, și pentru a anticipa twisturi.

Și la un moment dat străinul misterios apare în viața Gloriei în pielea lui Rodolfo (Sergio Hernández, foarte bun și el) care o observă pe Gloria la una din serile dansante. El va face primul pas, se va așeza la masa ei și îi va spune că a divorțat de un an și că e în punctul în care încearcă să își schimbe viața. Vor sfîrși în apartamentul Gloriei într-o partidă de sex. După ce ea îi va desprinde lui corsetul. Lelio nu se ferește de nuditate celulitică și de piele flască, iar protagonista lui exprimă plenar prin sexualitatea ei ceea ce concentrase într-un surîs reținut în societate. Scenele de sex, fără dubluri și fără pudori sînt ceea ce desparte radical filmul lui Lelio de unul hollywoodian pe aceeași temă. Ele și lipsa acelei viziuni conform căreia drama unei femei trebuie construită pe slăbiciunile ei. 

Gloria e elegantă, demnă, un personaj cu care de la jumătatea filmului te simți în siguranță: vei știi deja că orice tren dement al vieții o va lovi, acest personaj nu se va sinucide niciodată. E o luptătoare, o nebună care se avîntă în vîrtejul căderii așa cum incredibil de puține personaje reușesc să o facă. Pentru că la cele mai multe dintre ele țipetele de plăcere, de durere și de triumf nu sînt decît grimase mute, asortate cu locul pe care societatea ți-l alocă în funcție de sex și vîrstă. Mai ales de vîrstă. 

Există o scenă în film ce odată văzută nu mai poate fi desprinsă de pe retină. Gloria zace pe pat în pielea goală - corpul ei e filmat pe diagonala cadrului – cu pisica, o pisică cheală pușcă din rasa Sphynx, lîngă ea. Lelio știe instinctiv că cele mai mari triumfuri ale vieții nu vin din reinventare, ci din abandonuri ca cel ce țîșnește din acest tablou. Și la final Gloria va sfida gravitația, la fel ca în cântec, “departe în aer”. Filmul lui Lelio e glorios, e cel mai intoxicant film al Berlinalei actuale.

woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.